?

Log in

No account? Create an account
Apr. 6th, 2007 @ 09:08 am Saldžių bulvių košė su riešutais ir spanguolėmis
Šioje saldžių bulvių košėje gan ryškiai juntamos amerikiečių Thanksgiving tradicijos - spanguolės, saldžios bulvės, riešutai. Nenuostabu, jog ši piure puikiai tinka prie paukštienos, ypač prie keptos kalakutienos, tačiau taip pat ji labai gerai dera ir prie vakarykštės kiaulienos su riešutais.

Jeigu lazdynų riešutai obuolių sriuboje buvo kaip dalis grilijažo ir suteikė "riešutėliams" sriuboje padūmavusį, pakepintą skonį, kontrastuojantį su obuolių rūgštumu, jeigu tie patys riešutai kiaulienoje suteikė tik vos juntamą aromatą, grojantį kartu su rozmarinu ir taip pat davė kepsnio kraštams traškumo, tai šiame recepte lazdyno riešutai groja pirmuoju smuiku. Labai rekomenduoju iš ingredientų neišmesti "Frangelico" ar kito riešutinio likerio, tai svarbi sudėtinė dalis. Jeigu sunku dirbti rankomis, galima viską sumaišyti rankiniu mikseriu. Aš tiesiog senamadiškas ( ir mūsų mikseris sulūžęs ;{) ).

Pirmiausia, reikia taip vadinamo amerikoniško "spanguolių padažo", arba "cranberry sauce". Per padėkos dieną tai tikrai ne problema, bet ne sezono metu jį pasigaminti irgi nesudėtinga. Jeigu sunku gauti šviežių spanguolių, puikiai tiks ir šaldytos.

Porą saujų spanguolių užpilame apelsinų sultimis, kad apsemtų, supilame apie stiklinę rudo cukraus, ištirpiname, užviriname, ir verdame ant lėtos ugnies, kol uogos suminkštės ir ims sproginėti. Tai iš tiesų taip paprasta. Užtruks tas reikalas kažkur apie 20-30 minučių, priklausomai nuo to, kokio minkštumo uogų norite. Čia paprasčiausias variantas, galima ten taip pat pridėti smulkintų džiovintų vaisių, riešutų, bet čia tiks ir toks. Čia nuotraukoje - pačioje gaminimo pradžioje, dar net neužvirę.



Imame keturias vidutinio dydžio šviežias saldžias bulves, apie kilogramą. Jeigu neklystu, Lietuvoje jas vadina "batatais". Subadome šakute iš visų pusių, kišame į mikrobangę, 15 minučių, ir jos bus iškepusios, Teksaso karštyje gaminant taip paprasčiausia. Taip pat galima kepti orkaitėje, ar išvirti vandenyje su visomis lupenomis, ne esmė.

Palaukiame, kol bulvės pravės tiek, kad būtų galima prie jų prisiliesti, perpjauname jas išilgai ir šaukštu išskobiame minkštimą.



Imame bulvių grūstuvą ir dirbame. Įmaišome ketvirtį stiklinės grietinėlės, keturis šaukštus apelsinų sulčių, du šaukštus lazdynų riešutų likerio ( aš dariau su Frangelico ). Apelsiną gerai nuplauname ir nuskutame jo žievelės, paprastu skustuku ar specialiu įrankiu. Reikės apie arbatinio šaukštelio smulkiai kapotos žievelės, įmaišome ją į košę. Dabar košė jau turėtų būti pakankamai suminkštėjusi, galima nuo grūstuvėlio pereiti prie šluotelės. Energingai maišydami sumušame į dubenį su koše tris kiaušinius, bet ne visus iš karto, o po vieną, kito kiaušinio nemušti kol prieš tai buvęs pilnai neįmaišytas. Įmaišome pusę stiklinės smulkiai sutrintų pakepintų lazdyno riešutų. Jeigu piure gaunasi pernelyg tiršta, galima truputį praskiesti pienu. Druskos ir pipirų net nedėjau, bet jeigu manote, jog reikia, niekas gi nedraudžia, be to, kažkiek druskos bus iš parmezano, vėliau. Galų gale ji turi gautis maždaug tokios konsistencijos, gana minkšta, bet pavertus neturi bėgti kaip skystis:



Tuo tarpu spanguolės jau turėtų būti prie pabaigos. Sukrauname košę į kepimui skirtą indą, ir šakutės kotu iškasame bulvėse "apkasą" taip, kad bulvės būtų padalintos į dvi dalis, skersai, ir po to išilgai, gauname tokį kryžių. "Apkaso gylį" pasireguliuokite pagal save, žiūrint kiek rūgštumos norite, nes į gautą ertmę reikia pripilti spanguolių padažo, taip, kad būtų daugiau uogų, negu skysčio. Ta rūgštuma labai dera prie bulvių saldumo ir dar labiau išryškina riešutų aromatą.

Ant košės užbarstome šviežiai tarkuoto parmezano ir smulkiai trintų pakepintų lazdyno riešutų. Šioje stadijoje košę galima dėti į šaldytuvą ir išsitraukti vėliau, ta prasme, galima ją pasigaminti iš vakaro.



Aš kepiau kartu su kiaulienos kepsniu, toje pačioje orkaitėje, 175C, iškepė maždaug per 20 minučių, jeigu iš šaldytuvo traukta - būtų kiek ilgiau.



Skanaus!
About this Entry
From:(Anonymous)
Date:April 6th, 2007 03:07 pm (UTC)

naminis

(Permanent Link)
o jeigu bruknės?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 6th, 2007 03:08 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
Manau, kad puikiai tiks. Į bruknių padažą dar galima ir kriaušių įpjaustyti ir pavirti ilgiau, kad patežtų.
From:(Anonymous)
Date:January 13th, 2008 03:45 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
Ish vakaro pagaminta reikia shildyti, ar galima ir shalta lapnoti?