?

Log in

No account? Create an account
Apr. 5th, 2007 @ 09:15 am Kiaulienos nugarinė su parmezano, rozmarino ir lazdynų riešutų įdaru
Teatleidžia man tie, kurie pasninkauja iki velykų, tačiau šiandien įdėsiu mėsišką receptą. Nežiūrėkit, kad ingredientų tiek daug, kepsnys pagaminamas labai lengvai, praktiškai vos pora žingsnių, ir gana greitai.

Reikės maždaug kilogramo-pusantro kiaulienos nugarinės. Mėsą paruošiame: pjauname išilgai per pusę, bet ne iki pat galo, o taip, kad kažkur centimetras liktų neperpjautas. Atlenkiame į dvi dalis, ir kiekvieną iš dalių iš vidinės pusės vėlgi pjauname išilgai per pusę, vėlgi ne iki pat galo, o paliekant centimetrą. Mėsą "atvyniojame", gauname tokį plokščią gabalą. Maniškis gabalėlis jau parduotuvėje kažkokio šmikio mėsininko buvo perpjautas išilgai per pusę, iki galo.

Paruošiame įdarą: stiklinę duonos trupinių, pusę stiklinės pakepintų ir smulkiai sutrintų lazdynų riešutų, pusę stiklinės šviežiai tarkuoto parmezano sūrio, porą šaukštų sviesto, šaukštą garstyčių, porą smulkiai sukapotų skiltelių česnako, šviežių rozmarinų ir šalavijų, kiek matosi paveikslėlyje, druskos, pipirų. Prieskonines žoles ( rozmarino tik lapelius, šalavijo, jeigu švieži ūgliai, galima ir su minkštesniais kotukais ) smulkiai sukapojame. Viską gerai sumaišome taip, kad masė truputį suliptų ( nors ji vis vien byrės, kaip tešla nebus, tačiau bent jau sviestas ir garstyčios pasiskirstys tolygiai ).



Kažkur pusę masės ištepliojame po kiaulieną, gerai paspaudome, kad priliptų. Toliau - galima kiaulieną susukti, kaip vyniotinį, arba galima sulankstyti, kaip dariau aš. Suformuotą gabalą surišame virvute trijose-keturiose vietose, iš visų pusių aplipdome likusia puse įdaro ir gerai apspaudome. Tai galima daryti jau padėjus mėsą ant skardos ar grotelių, mažiau pribyrės perkeliant.



Kišame į orkaitę, apie 220C, kepame kokias 20 minučių, tuomet ugnį mažiname iki 175C ir toliau kepame. Negaliu tiksliai pasakyti, kiek kepti, nes tai priklausys nuo gabalo dydžio ir storumo, bet kuomet iškepa, temperatūra kepsnio viduje turi būti apie 70 laipsnių. Maniškiam gabalėliui tai užtruko apie 40 minučių prie 175C, taigi iš viso apie valandą. Traukiame lauk mėsą, bet jeigu įkištas termometras - jo iš karto netraukiame, ir mėsos nepjaustome, kol ji truputį nepastovės ir "nepailsės", maždaug 5-10 minučių.

Štai ir viskas. Prie kepsnio labai tinka saldžių bulvių ir lazdyno riešutų košė su spanguolėmis, apie ją rytoj :{)



Skanaus!

P.S. o jeigu įdaro kažkiek lieka, padarykite taip: paimkite stambesnių šampinjonų, atsargiai išpjaukite jiems kotukus ir i vidų prikimškite įdaro. Kepkite gana karštoje orkaitėje, kad įdaras paskrustų, bet ne tiek ilgai, kad grybai ištęžtų. Gaunasi puiki užkandėlė.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:nezinomas
Date:April 5th, 2007 02:18 pm (UTC)
(Permanent Link)
[citata]Kišame į orkaitę, apie 220C, kepame kokias 20 minučių, tuomet ugnį mažiname iki 350 ir toliau kepame.[/citata]

huh? kaip tai mažiname nuo 220 iki 350?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 5th, 2007 02:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na va, kliurka įsivėlė. Aš kepdamas mąstau farenheito, o čia rašau celsijaus laipsniais. 350F = 175C
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:April 5th, 2007 04:08 pm (UTC)
(Permanent Link)
Sakiau, rašyk abu! :D
From:(Anonymous)
Date:April 5th, 2007 06:49 pm (UTC)

Mhmm..

(Permanent Link)
Kai, žiūrėdama į nuotrauką, užuodžiu, kaip skaniai tai kvepia, tai jau kažką reiškia..
Dovilė
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:April 6th, 2007 07:15 am (UTC)
(Permanent Link)
ooo vat tokio kaip tik shiandien noriu. meginsim.
[User Picture Icon]
From:gobbitas
Date:April 6th, 2007 10:43 am (UTC)
(Permanent Link)
Giedriau, o davai keletą paprastų receptų salotų su virtomis krevetėmis, a? ;)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 6th, 2007 01:19 pm (UTC)
(Permanent Link)
O tau būtinai su paveikslėliais? Jeigu ne, tai turiu namie labai neblogą virtų krevečių ir avokadų receptą, dabar iš atminties neatkursiu, bet gal žmona įmes.
[User Picture Icon]
From:gobbitas
Date:April 6th, 2007 01:29 pm (UTC)
(Permanent Link)
Oi, tikrai nereikia jokių paveikslėlių. Aš žmogus paprastas, man gerai ir tiesiog komponentai bei paruošimo būdas ;)
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:April 6th, 2007 03:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
Yra tokios net gėdingai paprastos: krevetės, avokadas ir majonezas. Visa paslaptis majoneze - imi sau labiausiai patinkanti ir kaifuoji. :D
From:gipsas
Date:November 16th, 2007 09:58 am (UTC)

ar ne sausa?

(Permanent Link)
Atrodo idomus receptas, bet kiaules nugara pasizymi tokia bloga savybe, kad yra labai sausa..Ar pakepus toki nestora vyniotini nesigaus taip, kad bus visai perdziuves ir sprangus mesos gabalas? Ar tas idariukas gerokai "pashlapina" vis reikala..?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 16th, 2007 11:42 am (UTC)

Re: ar ne sausa?

(Permanent Link)
Įdare tai nėra kam ten šlapinti per daug. Dėl to tiesiog reikia atitaikyti laiką, kad neperkeptų, tada bus viskas normaliai. O kaip - arba iš patirties, arba mėsos termometru, iki 65-70 kad temperatūra per vidurį gabalo būtų. Arba prieš tai dar, prieš nugarinę pjaustant, ją pamirkyti sūryme, kad prisigertų drėgmės (žr receptą, kur kiaulienos pjausniai su obuoliais, ten aprašyta), tada net ir truputį perkepus per sausa nebus.
From:gipsas
Date:November 19th, 2007 02:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
Vakar pabandziau nustebinti seimyna siuo patiekalu..Na ir ka gi..nelabai pavyko. Ta prasme, negali sakyti kad neskanu, tiesiog pagal tai kiek reikia ingridientu, tai skonis nepasiteisina..Gal as kazkaip per daug kazko egzotisko tikejausi is sito kepsnio? Beje, vietoj lazdynu riesutu naudojau kedro, nes buvo like nuo tavo recepto "Kiaule baziliku darzhelyje"..:) Gal tas iskraipe skoni?
Ir seip, dar karta isitikinau, kad reikia labai atsargiai su rozmariniu, jau kelinta karta jo truputi per daug idedu ir gaunasi toks sovietmeciu populiaraus sampuno "Verbena" prieskonis..:)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 22nd, 2007 05:45 am (UTC)
(Permanent Link)
Vienok lazdynų riešutų ir kedro skoniai skiriasi gan radikaliai. O šiaip tai gal ten druskos/pipirų trūko, ar dar ko. Ar mėsa buvo kiek perkepta. O galbūt tiesiog receptas toks, kiauliena yra kiauliena, ką ten iš jos daug išlauši, gal nebent kokį padažą prie jos sugalvot ar pan.
From:(Anonymous)
Date:January 28th, 2010 08:04 am (UTC)
(Permanent Link)
sausokai atrodo, gal koki padaza reiktu prideti..