?

Log in

No account? Create an account
Apr. 2nd, 2007 @ 09:18 am Šalta obuolių sriuba su "riešutėliais"
Seniai jau nedėjau receptų, metas pasitaisyti. Štai labai gaivinančios šaltos sriubos receptas. O gal ne sriubos, o deserto? O gal kokteilio? Spręskite patys.

Paimkime keturis stambius, kietus ir rūgščius obuolius. Čia JAV tam puikiai tinka "Granny Smith" veislės, Lietuvoje tiks "antaniniai". Nors iš esmės tiktų bet kokie, svarbu, kad nelabai byrantys. Tuoj pamatysite, kodėl.



Taigi, imame tuos keturis obuolius ( apie 1kg ), ir du iš jų nuskutame. Tuomet imame tokį daikčiuką, kuris vadinasi "melon baller" ( kuriuo iš arbūzų ir melionų daromi burbuliukai ), ir pridarome iš tų dviejų obuolių mažų rutuliukų, va taip:



Stiklinę Port vyno statome ant ugnies, kai tik atsiras pirmieji burbuliukai - nuimame ir užpilame rutuliukus ( aš kaip koks poetas brač ). Paslėgiame, kad būtų panirę, nes jie norės išplaukti. Kai praauš, statome į šaldytuvą, ir paliekame iki kitos dienos. Tų "skylėtų" likusių obuolių nemetam, tiesiog sandariai uždarome į maišelį, kad nejuoduotų.



Kitą dieną nulupame ir supjaustome du likusius obuolius, o taip pat likučius nuo vakar. Krauname į puodą, užpilame buteliu ( 0,7L ) riesling vyno ( arba kito balto ir kuo sausesnio ). Įmetame pagaliuką cinamono, arba malto, jeigu kitokio nėr, apie dešimt gvazdikėlių, tris šaukštus "arrowroot" ( arba galima keisti kukurūziniu krakmolu, ar net ir paprastu bulviniu ), ir artipilnę stiklinę cukraus. Verdame ant lėtos ugnies apie pusvalandį, kol obuoliai suminkštės. Paragaukite ir paderinkite cukrų, jeigu reikia.



Tuo tarpu, kol verda, pasikepinkime truputį lazdynų riešutų, na, kokį ketvirtį stiklinės. Orkaitę įkaitiname iki 130-135C, riešutus paberiame ant skardos ir kepame apie 20 minučių. Pastebėjau, kad kuo daugiau riešutų, tuo ilgiau užtrunka, tarkim, jeigu pusantros stiklinės riešutų - jie keps jau apie 25 min ar net pusvalandį. Prisiderinkite asmeniškai pagal jūsų orkaitę. Galima, žinoma, naudoti ir nekeptus riešutus, bet labai rekomenduoju pabandyti būtent taip: labai išryškėja riešutų aromatas. Iškepusių riešutų odelė sutrūkinėja, o "mėsa" tampa geltona, truputį į rudumą. Taip pat galima kepti juos ir karštesnėje orkaitėje, bet tuomet reikia labai žiūrėti, nes tarp "iškepusių" ir "sudegusių" didesniame karštyje - labai netoli, vos pora minučių.

Iškeptus riešutus susukame į švarų virtuvinį rankšluostį, duodame jiems truputį pašusti, kokias 10 minučių, o tuomet, neišvyniodami rankšluosčio, patriname riešutus tarp delnų, stipriai ir energingai. Dauguma odelių nusilups ir nukris. Bus tokių "užsispyrusių", kurios nenusilupa, tai normalu.

Palyginimui, kairėje apkepti riešutai, dešinėje - nekepti. Paragaukite kiekvieno, garantuoju, pajusite skirtumą.



Riešutus smulkiai sukapojame ar sutriname piestelėje, ir užpilame šaukštu medaus. Gerai sumaišome, kad gautųsi lipni ir gan kieta masė.



O tuo tarpu ir obuoliai išvirs. Išimame iš jų atidirbusius gvazdikėlius su cinamonu, o obuolius pertriname per sietelį. Rekomenduočiau būtent sietelį, o ne blenderį, kur kas įdomesnė tekstūra gaunasi, o blenderis be jokių emocijų obuolius pavers vaikiška tyrele.



Atvėsiname obuolių masę iki kambario temperatūros ir įmaišome du šaukštus konjako bei pusę stiklinės riebios grietinėlės ( Amerikoje - "heavy whipping cream" ). Gerai sumaišome, nupilame apie stiklinę masės atskirai ir sumaišome ją su maždaug puse stiklinės Port vyno, kuriame mirko obuoliai. Tuomet kišame į šaldytuvą ir gerai atšaldome.

O su tais obuolių rutuliukais darome taip: viename rutuliuko šone ( pačiame negražiausiame ) išskobiame kūgio formos skylutę, o į tą skylutę prikemšame riešutų masės ir paspaudinėjame, kad gerai priliptų ir neiškristų.



Ir prigaminame štai tokių "riešutėlių":



Dabar surinkimas. Atsimenate, atsidėjome truputį sriubos ir sumaišėme su Portu? Visa tai supilame į plastikinį buteliuką su skylute, tipo "nuo garstyčių ar kečupo". Į lėkštę pilame sriubos, tuomet buteliuku sriubos paviršiuje užpiešiame raidę S arba šleivą trejetą, ar gyvatę, kaip kam fantazija neša, žodžiu tokį vingiuotą kringelį. Per jo vidurį atsargiai pertraukiame šakutės kraštu. Padekoruojame "riešutėliais" ir mėtos šakele. Žinoma, nereikėtų tiek pilti, kiek artimesnėje lėkštėje, čia vis iš to godumo taip.



Na, ir skanaus, ( o gal į sveikatą? ;{) )

P.S. Lietuvoje vietoj Port'o naudočiau aronijų arba juodųjų serbentų vyną, sumaišytą su trupučiu brendžio ( kažkodėl į galvą lenda "dzūkiška naminukė" vietoj brendžio, bet neįsitikinęs, kad ji čia tiktų ), o vietoj rizlingo - irgi kokį rūgštesnį lietuvišką, galbūt netgi naminį obuolių. Galima, žinoma, sukurpti ir nealkoholinę versiją, su sultimis ar atskiestu sirupu, na bet jau tai būtų ne tas :{)
About this Entry
[User Picture Icon]
From:is_sapno
Date:April 2nd, 2007 03:13 pm (UTC)
(Permanent Link)
Uuu.. nu čia super pasakiška sriuba. *atidžiai susikaupusi laižosi lūpas*
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 2nd, 2007 03:18 pm (UTC)
(Permanent Link)
Nėr ko laižytis, tiesiog imk ir pasigamink, visai gi paprasta, tik atrodo, kad daug darbo :{)
[User Picture Icon]
From:is_sapno
Date:April 2nd, 2007 03:25 pm (UTC)
(Permanent Link)
Rezultatas gi kitądien, o aš dabar noooriu=] O šiaip, nėr ką kalbėt, būtinai šitą gaminsiu, tik gal lukterėsiu, kol iš kokio kaimo normalių obuolių parsivešim, nes tie sintentiniai iš parduotuvės, spėju, ir išvirę/iškepę/mirkyti vyne atrodo lyg nuvaškuoti. Skonis irgi netikras.
From:arvyart
Date:April 2nd, 2007 03:21 pm (UTC)

Mėgstu tokią sriubą :)

(Permanent Link)
Puiki sriuba! Labai norėčiau paragauti, bet esu tinginys ir man pavyktų tik supaprastintas variantas: butelis Porto, butelis Rizlingo, butelis konjako, "dzūkiška naminukė" irgi nemaišytų, gal dar šiokio bei tokio "sultinuko su laipsniais", na ir stiklinė. O labai norėčiau paragauti ir ne tinginių varianto - turėtųbūti labai jau egzotiškas skonis. Ech ta tinginystė...
[User Picture Icon]
From:_gelyte
Date:April 2nd, 2007 04:28 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ka jau ir kalbet, zaviuosi Giedrium:)
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:April 2nd, 2007 04:41 pm (UTC)
(Permanent Link)
Nu bet cia tai sakes kas per patiekalas...O kiek petskiojimosi! man patinka paskutine nuotrauka...O kaip tuos rastus sviesiai vysninius isdazei/isliejai leksteje?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 2nd, 2007 04:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na taigi užrašyta viskas, užrašai ant paviršiaus S, o tada perbrauki per ją su šakute :{)
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:April 2nd, 2007 07:12 pm (UTC)
(Permanent Link)
mh, sorry. neskaiciau visko, paveiksliukus tik ziurejau ;)
From:kkkvvv
Date:April 3rd, 2007 07:39 am (UTC)

Kas dėl samanės...

(Permanent Link)
Samanukė čia kažin ar tiktų. siūlau supaprastintą variantą.Samanukę užkandi tik obuoliais su duonyte (nu daugiau nieko sode šeštadienį neturėjau, o obuolių dar kaip niekad daug).Labai nuostabus derinys...KKK
From:(Anonymous)
Date:April 3rd, 2007 06:54 pm (UTC)

keli klausimai

(Permanent Link)
Na patiekalas- tai prašmatnybė .Na negaliu atsistebėti , kiek fantazijos tuose patiekaluose ir sveikos MEILĖS maistui :) .
Va pirmas klausimas- o ar bulvių krakmolas , sumakaluotas iškart su visais virimo ingredientais nesukibs į kleckus?
O antra- koks Porto skonis po to, kai lieka nuo obuolių mirkymo? Kažkodėl įtariu, kad lieka nesugadintas :)))))))))
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 3rd, 2007 07:01 pm (UTC)

Re: keli klausimai

(Permanent Link)
Na, nežinau, ar būtų problemų. Jeigu visus ingredientus sumaišyti šaltus, o po to po truputį užvirinti, vis pamaišant. Skysčio tirštumas neturi būti kaip kisieliaus, daugiau kaip... su kuo čia palyginus.. na tarkim kai būna konservuoti vaisiai sirupe, tai to sirupo tirštumo, skystokas toks. O tuomet po truputį verdant nieko neatsitiks. Arba pasiieškoti kukurūzinio krakmolo, su tuo tikrai nieko neatsitiks, dėl bulvinio negarantuoju, aš jį tik cepelinuose naudoju, ir tai tik kiek iš tarkuotų bulvių išsiskiria.
O likusį portą ( turbūt reikėtų "portveinu" lietuviškai vadinti ) laisvai galima vartoti, jis nepablogėja, tik truputį obuoliais kvepia :{)
From:(Anonymous)
Date:April 3rd, 2007 08:10 pm (UTC)

Re: keli klausimai

(Permanent Link)
Dėkui, supratau. Velykoms ir bandysiu paruošti, labai gražiai atrodo nuotraukose, papuoš stalą :) .
From:(Anonymous)
Date:April 12th, 2007 04:32 pm (UTC)

Liepa

(Permanent Link)
Labai aciu, Giedriau, uz idomius ir isradingus receptus. Daznai uzeinu i Jusu puslapi. Siandien pabandziau padaryti obuoliu sriuba. Pavyko labai gerai, nesudetinga gaminti, kai yra visas aprasymas ir nuotraukos. Zinoma, gavosi visai kitoks variantas, nes naudojau kitoki vyna ir konjaka. Tiesa, padvigubinau konjako doze, o i Porta imaisiau sutrintu per sieteli braskiu- truputi pasviesino spalva. Megstu zaisti su maistu, radusi idomu recepta visada isbandau. Tiesa, sia sriuba as pakrikstijau " Kokteilis VG " , suteikdama jam Jusu inicialus. Dabar ruosiuosi eiti pas draugus ir pavaisinti juos siuo kokteiliu- reikia gauti ivertinimus. Pati islaiziau pora! Penki su pliusu!!!
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 12th, 2007 04:35 pm (UTC)

Re: Liepa

(Permanent Link)
Na, tuomet tokiu atveju į sveikatą! ;{)