?

Log in

No account? Create an account
Mar. 30th, 2007 @ 09:01 am Briliantai žėri triguba jėga
Kai kurie iš jūsų galbūt pastebėjo, jog Lietuvos kulinarijos pažiba, kulinarijos ir mitybos ekspertas Vincentas Sakas štai čia pasiūlė man ne bartis ir pyktis, o bendradarbiauti, kad kartu galėtumėme atkurti Lietuvos kulinarinį paveldą. Ilgai svarsčiau, ir galų gale nusprendžiau jam parašyti, pabandyti bendradarbiavimą realybėje. Juk nieko nuo to neprarasčiau, tik sugaištą laiką, ar ne? Nusprendžiau pradėti taip: paprašyti "tikrųjų" koldūnų, kurių Lietuvoje niekas nebemoka gaminti, receptą, pagaminti, aprašyti ir pasidalinti su visais skaitytojais, ir tuo bent kažkuo prisidėti prie senoviškos Lietuvos bajorų virtuvės populiarinimo. Toliau įdėsiu tiesiog mūsų elektroninių žinučių giją su trumpais komentarais.

Taigi, mano jau minėtoji žinutė, pradėjusi diskusiją:

From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas
Subject: Koldūnai

Sveiki, Vincentai,

Sutinku, kad mums geriau ne pyktis, o bendradarbiauti. Mano giliu
įsitikinimu, yra ypač svarbu, kad senoviniai lietuviškieji receptai
pasiektų kaip galima daugiau žmonių, kad žmonės gamintų, ragautų ir
pamėgtų. Tik taip jie taps populiarūs, ir tik taip bus galima bent
kiek atgaivinti senąją lietuviškąją virtuvę.

Pabandykime padaryti taip. Jūs ne kartą esate minėjęs, jog turite
"tikrųjų" lietuviškų koldūnų receptą. Atsiųskite man tą receptą, aš jį
peržiūrėsiu, jeigu reikės, adaptuosiu šiuolaikinei virtuvei, ir
pagaminsiu patiekalą, o rezultatą - receptą, aprašymą ir nuotraukas
pažingsniui - įdėsiu į savąjį žurnalą. Šitaip šimtai žmonių galės su
juo susipažinti ir įvertinti. Jeigu nebus nesklandumų - galėsim
pabandyti kitą receptą, ir taip toliau.

Lauksiu žinių.

Su pagarba,

Giedrius Vilpišauskas

Vincentas netruko atsakyti:

From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas
Subject: Re: koldūnai

Malonu, kad atsiliepėte. Siunčiu porą naujesnių straipsnių su senovinių
valgių receptais. Deja, tikrųjų koldūnų recepto kol kas negaliu pasiųsti,
nes dabar deruosi su stipriais gamintojais, kurie man už receptą turės
mokėti pinigėlius bei procentus nuo pelno, tad neturiu teisės gamybos
paslapties atskleisti.
Pagarbiai, Vincentas

Prie šios žinutės buvo prikabinti keturi failai: "Aukštaičių mėsos gaminiai", "Haydekrugo gardėsiai", "Veterinarų pasiutpolkė" ir "40 paukščių diena". Trumpiau analizuosiu tik pirmąjį ir paskutinįjį.

Prašau atidžiai perskaityti šiuos failus, ypač atkreipdami dėmesį į paveikslėlius ( įsiloginimui naudokite gvilp@charter.net, slaptažodis - briliantinis vardas iš mažosios raidės ):
40 paukščių diena
Aukštaičių mėsos gaminiai

Na, koks pirmasis įspūdis? Tiesiog puiku! Pagaliau, normalūs autentiški senovės Lietuvos bajorų receptai, aiškiai išguldyti, netgi su nuotraukomis. Prisipažinsiu, iš tiesų apsidžiaugiau.

Jums gali kilti klausimas, ar turiu aš teisę Sako darbą štai taip rodyti viešai? Skaitykime toliau, ir viskas paaiškės.


From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

Sveiki, Vincentai,

Dėkoju už receptus! Kol kas tik permečiau akimis, kaip reikiant
neįsigilinau, bet tikiuosi vakare, grįžęs iš darbo, prisėsti rimčiau.
O kol kas turiu jums keletą klausimų. Ar šie receptai tikrai
autentiški ir tikrai lietuviški? Galbūt galima būtų gauti literatūros
sąrašą, iš kurių jie paimti? Ypač domintų mėsos, kumpių receptai,
tarkim, kumpis su šienu, iš kokios knygos šis receptas? Teko apie tai
girdėti, kažkur tarp literatūros turiu prancūziško kumpio su šienu
receptą, Jambon au Foin. Ar jūs pats bandėte gaminti pagal tuos
receptus? Ar fotografijose jūsų paties pagaminti valgiai, pagal duotus
receptus? Klausiu, nes man gaminant gali kilti klausimų dėl detalių.
Tarkime, ispanijos Jamon gamintojai, ypač iš Iberijos, ypatingą dėmesį
skiria kiaulės mitybai. Geriausi kumpiai iš tų kiaulių, kurių didžiąją
dalį dietos sudarė gilės, o prieš skerdžiant jos kurį laiką šeriamos
vien tik gilėmis. Pasigedau panašių nurodymų ir lietuviškuose
receptuose, tikiuosi, jūsų literatūros šaltiniuose tai nurodoma.

Dėkui, ir lauksiu atsakymų.



From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas

Sveiki,
apie galvijų: avių, ožkų, kiaulių, veršiukų, jaučių, pieninių karvių ir
paukščių šėrimą rasite ir W.Zavadskos kygose. Aplamai dvarų kultūros
laikotarpiu (iki dvarų parceliavimo) šėrimui būdavo skiriamas ypatingas
dėmesys, nes nuo to priklausydavo mėsos kokybė, skonis, konsistencija ir
aromatas. Senovėje Lietuvoje žmonės tai žinojo ir būtinai tų dalykų bodavo.
Po parceliacijos ir žemės išdalijimo po 3 hektarus (tas pat atsitiko ir po
nepriklausomybės atgaivinimo šiais laikais), kai žemės ūkiu užsiėmė visi,
gero šėrimo tradicijos dingo, nes ne visi žinojo kas tai yra. Tik atsiradus
bekonų paklausai, jau būdavo laikomasi Žemės ūkio šėrimo receptūrų nurodymų.
Kiaulių šėrimas gilėmis buvo bene ilgiausiai išlikęs, nes Lietuvoje bulvės,
palyginus su kitomis Europos šalimis, buvo pradėtos auginti žymiai vėliau.
Net mūsų dienomis entnografiniai užrašai rodo, kad gilėmis, miškų vaisiais
ir uogomis, net grybais, dzūkai šerdavo savo kiaulaites, kurių kumpius arba
dešras vytina savo reikmėms. Kalakutus net iki spalių revoliucijos
Kretingos dvare prieš dobiant, girdydavo raudonu vynu ir penėdavo riešutais.
Suprantama, tie kalakutai nebūdavo skirti parduoti turguose, o būdavo vežami
į Rusijos caro rūmus. Paskui šitaip kalakutai būdavo penimi savo
dvaoreikmėms iki 1940 metų.
Pernai vasarą gyvenau Kurtuvėnų dvare, kur buvo švenčiamas barokinio medinio
svirno atstatymo šventė (beje, šiame svirne buvo kuriama ir pasirašyta
Lietuvos konstitucija, kurią privalu pripažinti pirmąja Europoje) Kurtuvėnų
regioninio parko direkcijoje yra etnografų surinkta kulinarinio paveldo
medžiaga. Svirno atidarymo šventei pirmai dienai 1500 svečių vaišinimui aš
pats asmeniškai iškepiau 100 kg Kurtuvėnų kumpių, marinuotų aluje, tai
dienai prie kumpio buvo duodamos virtos bulvės, šviežiai rauginti
agurkėliai, antrą dieną svečiai buvo vaišinami Kurtuvėnų tvenkinių karpių
žuviene (labai įdomi receptūra) su valčikėmis (bandėlės su kapių įdaru),
trečiąją diena svečiai jau vaišinosi Kurtuvėnų regionino parko kulinarinio
paveldo valgiais ir gėrimais, kuriuos ruošė Kurtuvėnų regioninio parko
gyventojai. Buvo nepaprastai daug įdomių valgių ir gėrimų, - dabar ruošiu
atskirą leidinį. Beje, svirno atidarymo šventei buvo pagamintas spaecialus
Kurtuvėnų davro alus bei "Karališkojo elnio kraujo trauktinė", kuriais visas
tris dienas veltui buvo vaišinami svečiai.
Į klausimą apie šaltinius atsakau šitaip: jie yra išvardinti mano paruoštoje
Lietuvos kulinarijos enciklopedijoje. Straipsniuose vardinti šaltinius
nepriimta ir nėra jokio reikalo.
Susipažįstant su vienų ar kitų valgių receptų atsiradimu, lygiagrečiai
reikia tirti ir kitus istorinius faktus, kurie atskleidžia įvairias įtakas,
nutraukia šydus nuo vienų ar kitų opinijoje įsigalėjusių nuomonių. Čia
ypatingai gerai reikia žinoti Europos ir Lietuvos didikų ir bajorų
giminysčių ryšius, įtakas, pokyčius, papročius, jų kaitą, tradicijas, jų
įtaką viena kitai. Daug naujų dalykų gaėtumėte pasisemti internetinėje
svetainėje www.lietuvos.net, ypatingai sensacingų duomenų galite rasti
Didžiojoje Britanijos bibliotekoje, kur yra sukaupti didžiuliai Lietuvos
Didžiosios kunigaikštystės lobiai ir ypatingai laisvai visiems prieinami.
Daug vertingų bibliografinių leidinių yra išvogę ir Rusijojn išvežę rusai,
tik ten priėjimas prie šių šaltinių yra labai sudėtingas
Vincentas

Prie emailo buvo prikabinta bibliografija, ta pati, kurią galite rasti štai čia bei tekstas apie kalakutieną. Kaip matome, į mano klausimus beveik neatsakyta, apeita aplink, labai gražiai, kas nepadarytų gėdos bet kokiam politikui. Ir tai man sukėlė įtarimą, juolab, kad kumpio paruošimo nuotraukos man pasirodė jau kažkur matytos. Aš sėdau prie darbo. Atsiverčiau wordinius failus su hex viewer'iu. Panaršiau internete. Ir tame internete suradau labai įdomių dalykų:

http://www.kuking.net/10_424.htm ( Kaip iškepti kumpį
http://www.moimagazin.ru/customers.shtml# ( aukštaitiškai rūkyti lašiniai )
http://www.good-cook.ru/vtoroe/vtoroe_097.shtml , žemaitiškas kinis ( bajeris apie kiaušinius irgi iš ten pat)
http://www.good-cook.ru/tort/tort_129.shtml , pyrago su svogūnų įdaro tešlos receptas, tik kiekiai padalinti per pusę ir pakeisti gramais
http://www.effi.biz/for/showpost.php?p=1345&postcount=3 ( kumpis šiene, minimas velutė padažas )
http://www.meals.ru/cb.php/vr/5992/ ( kumpis šiene, receptas identiškas "kaunietiškam", nuotrauka )
http://www.idilbay.ru/okr.php ( kumpis glazūroje )
http://www.eda-server.ru/cooking-news/2005/04/2005-04-29.htm ( ginkūnų
dvaro šonkauliukai, tik išmestas actas ir kečupas pakeistas pomidorų pasta )

http://www.gastromag.ru/foodrecipe/view_data.asp?a=3&id=1237 ( tie
patys šonkauliukai )

http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=25664&postdays=0&postorder=asc&start=356 , rūkytas kiaulienos vyniotinis su adžika, identiškas receptas, nuotrauka

Toliau nebeieškojau. Taigi, kaip galime įsitikinti, "senoviški bajorų receptai" - nukopijuoti iš _RUSŲ_ kulinarinių saitų, nesivarginant netgi pagaminti ir prikabinti savo paties nuotrauką. Labiausiai mane nustebino tai, kad Sakas, pagarsėjęs savo tokiais teiginiais, kaip "rusai - prasčiausi kulinarai pasaulyje, visiški neišmanėliai, nieko nemokantys normaliai gaminti", Lietuvos kulinarinį paveldą kuria plagijuodamas receptus iš rusiškų puslapių.

Pamėginau atsargiai apie tai pasiteirauti, duodamas šansą Vincentui nuoširdžiai prisipažinti. Juk bendradarbiavimas turi būti grįstas abipusiu pasitikėjimu ir atvirumu, ar ne?


From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

Vincentai,

Dėkui už atsakymus. Tik vienas klausimas liko neatsakytas: ar
fotografijose jūsų paties pagaminti ir nufotografuoti valgiai, pagal
duotus receptus? Kai kurios fotografijos pakankamai profesionalios.
Jūs pats fotografavote, ar tik gaminote, o fotografavo profesionalus
fotografas?

Giedrius

Vincentas atsako savo stiliuje, kaip tikras politikas:

From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas

Su spauda dirbu nuo 1965 metų, nes be visa ko dar turiu grafinio dizaino
aukštąjį išsilavinimą. Bibliografijoje rasite mano išleistas kulinarines
knygeles, kurioms fotografijas darau pats dabar jau skaitmenine fotokamera


Vincentas

Bandome dar kartelį...

From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

Tai labai šaunu, bet jūs neatsakėte į mano klausimą :)

Giedrius

Šį kartą gaunu kur kas išsamesnį atsakymą.

From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas

Mielasis Giedriau,
manau visus atsakymus rasite pridedame mano darbų kainyne. Spektras, kaip
matysite yra platus. Štai, galite žvilgtelti į www.pilys.com, kur iš kaimo
melžėjų paruošiau profesionalias virėjas ir jas išmokiau gaminti šio krašto
bajorų valgius ir gėrimus. Dabar padedu jaunam triušių augintojui
www.trs.lt įsirengti Europos standartus atitinkančią skerdyklą ir realizuoti
triušieną parduotuvių tinkluose. Apie aukštos klasės restoranus, kavines,
kaimo turizmo sodybas net nekalbu. Labai įdomų projektą atlieku su mėsos
gamintojais "Samsonu", kur jau pradedami gaminti aukščiausios prabos mėsos
produktai pagal autentiškus senovinius receptus. Gerai bendradarbiauju su
Lietuvos virėjų asociacija, TV, spauda. Šiaip pasaulyje esu įrengęs nemažai
maitinimo ir maisto gamybos įmonių, daug pasaulio išvažinėjęs, išstudijavęs
daugelio tautų virtuvių ir sukaupęs nemažą archyvą, - kad tik suspėčiau
viską išguldyti popieriuje ir kompiuteryje. Mano svajonė - atrasti raštingą
savo pasekėją, kuriam galėčiau perteikti visą turimą medžiagą

Vincentas

Prie laiško prikabinta Vincento "kulinarinė autobiografija" ( čia ta, kur su granatomis sprogdinamos žuvys pokario metu ), ir jo paslaugų kainynas.

Taip, "...pagal autentiškus senovinius receptus." ... Na ką, taip galima šokinėti aplink ilgai, todėl...

From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

Vincentai,

Matau, jog išsisukinėjate nuo tiesaus atsakymo, ir mes taip galime
žaisti visą mėnesį, todėl rašysiu tiesiai. Jeigu jūs tokio aukšto
lygio kulinaras ir fotografas, tuomet aš niekaip nesuprantu, kokių
galų jums reikėjo kišti į savo straipsnius "auštaitijos mėsos
gaminiai" ir "40 paukščių diena" paveiksliukus iš rusų internetinių
puslapių ir šiek tiek pakeistus receptus iš ten pat ( kartais ir visai
nekeistus, kaip antai "kumpis su šienu" receptas - vienas prie vieno,
net ir veliutė padažas paminėtas, kaip ir tešla pyragui su svogūnais
iš kito failo, tik kiekiai paversti gramais ir paimti perpus ). Kodėl
šonkauliukų recepte, publikuotame, beje, žurnale "Gastronom", iš ten
pat ir nuotrauka paimta, jūs keičiate stiklinę kečupo į 300gr pomidorų
pastos ( tai tikrai ne lygiaverčiai mainai, pomidorų pastos skonis
toks stiprus, kad momentaliai užmuš visą vyšnių sulčių skoniį, čia
galima maksimum kokius 50-100gr, ne daugiau ), ir pateikiate receptą
kaip "bajorišką"? Kam reikėjo "vyniotinyje su adžika" iš kuking.net
forumo keisti pavadinimą į "bajorišką", ir dar kurti istoriją, kad
pateisintumėte "lietuviškame" recepte adžiką? Kodėl "aukštaitiškai
rūkyti lašiniai" - iš tikrųjų paveiksliukas iš gamintojo, parduodančio
"beloruskoje salo"? Ir kodėl atsiųstame literatūros sąraše neradau
internetinių puslapių http://www.kuking.net, http://www.moimagazin.ru,
http://www.good-cook.ru, http://www.effi.biz, http://www.idilbay.ru,
iš kurių ir "gimė" jūsų "bajoriški" receptai?

Atsekiau beveik visus paveikslėlius iš šių dviejų straipsnių
internete, ir labai dažnai prie paveikslėlių radau rusiškai surašytą
receptą, kurį jūs pervardinote, truputį pakeitėte ir pavadinote
bajorišku. Sakykite, jeigu jūs ne kartą tvirtinote, jog "rusai - patys
prasčiausi kulinarai pasaulyje", kodėl jūs stengiatės atkurti
"Lietuvos kulinarijos paveldą", remdamasis rusų užrašytais receptais
ir jų fotografuotais patiekalais? Ir kaip man galima tikėti jūsų
receptų autentiškumu, kuomet atrandu tokius dalykus "moksliniame
darbe"?

Tikiuosi, nebandysite teigti, jog tai rusai pavogė paveikslėlius iš
jūsų. Galiu labai nesunkiai pateikti konkrečius įrodymus, jog įvyko
kaip tik atvirkščiai. Tik nelabai suprantu, kokio bendradarbiavimo jūs
tikitės, kuomet pats negalite nuoširdžiai prisipažinti, jog "taip,
paveikslėliai ne mano, aš jų iš interneto pririnkau", ir vietoj to
siunčiate man savo autobiografiją.

Su pagarba,


Giedrius

Atrodytų, to turėtų užtekti, ar ne? Jeigu kas norite patikrinti pats, ar čia ne rusai pavogė paveikslėlius ir receptus iš Sako, štai straipsnių originalai ( dėkui Bangiui ir Gobbitui ):

Aukštaičių mėsos gaminiai, pas Bangį
40 paukščių diena, pas Bangį
Aukštaičių mėsos gaminiai, pas Gobbitą
40 paukščių diena, pas Gobbitą

Siūlau pradžiai atsidaryti failus su hex redaktoriumi ir pasiieškoti "68 00 74 00 74 00 70" šešioliktainiame formate, turėtų daug kas paaiškėti. Tiems, kas mano, jog tai vis dėlto aš suklastojau word'o failus, mielai atsiųsiu originalų emailą.

Bet briliantai lengvai nepasiduoda.


From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas

Na taip, dedu ne tik savo nuotraukas, bet imu ir nuotraukas, ir piešinius,
kas tinka prie teksto. Dėl receptų yra įdomių dalyku: palyginkite Rusijos
laisvosios ekonominės bendrijos 1740m. Sankt Peterburge išleistą pirmąją
kulinarinę knygą slavų kalba “Litovskije kušanija”, 1769 m., Š. Drukovec
“Povarenije zapiski” ir tuos receptus, kuriuos galima rasti rusų
intersvetainėse, vienas prie vieno. Tai kas nuo ko ir kuris yra pirmasis
šaltinis? Dar įdomesnis dalykas, kad šitie receptai randami ir iki 1940 metų
leistose lietuvių kulinarinėse knygose. O kad bajorų, tai būtent taip ten ir
pavardinta. Čia kaip su pelmeniais, - rusai rėkte įrodinėja, kad jie rusų,
nors, tai iš tiesų komių valgis. Rusai įrodinėja, kad samovaras tik jų, nors
iš tiesų, tai kinų atradimas. Nežinau, gal aš ir klystu, bet man atrodo,
kad mityboje pirmumo teisė priklauso tam, kas pirmasis gamino. Labai įdomus
dalykas ir rusiška duona - chleb. Kai įsigilini į žodžio reikšmę (srėbti),
kai atrandi istorinius faktus, jog rusai tikrai turėjo skystą tyrę, o duoną
išmoko kepti tik apie 14amž. daug kas aiškiau darosi. Kategoriškumas geras
dalykas, man patinka Jūsų įkarštis, bet dažnai reikia dar ir pasvarstyti,
kodėl tas ar kitas reiškinys yra panašūs, kam galėtų priklausyti pirmumo
teisė, kodėl kartais pasisavinti dalykai vienur pamirštami, kitur prigyja ir
suklesti...O baigiant apie rusų mitybą, visada turėkite omenyje, kad pagal
stačiatikių tikybą rusai turėjo 290 dienų metuose pasninkauti...Dar vienas
dalykas, - pavažinėkite po Rusiją ir įsitikinsite, kad jie iki šol nemoka
mėsos gaminių rūkyti...

Vincentas

Visi girdėjote? Yra aštuonioliktojo amžiaus kulinarinės knygos, kuriose surašyti lietuviški receptai, ir iš tikrųjų rusai nusikopijavo iš jų. O dėl pirmumo teisės tam, kas pirmasis sugalvojo? Na kaip. Manau, čia labai tiktų pavyzdys. Klasikinė gitara kilo iš vakarų europos instrumento liutnės, o ši savo ruoštu - iš rytietiško instrumento "oud". Pagal Sako analogiją, persai ( ar iraniečiai ) turi visas teises kopijuoti bet kokį klasikinės gitaros ar liutnės kūrinį, nesvarbu, kada sukurtą, ir įvardinti jį kaip "autentišką senovės persų kūrinį".

From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

Bet ar jūs turite tas knygas, "litovskie kušanija" ir "povarenije
zapiski"? Jeigu taip, nufotografuokite man prašom tuos puslapius,
kuriuose radote, konkrečiai, "vyniotinio su adžika" receptą, "kauno"
kumpį su šienu ir "ginkūnų dvaro šonkauliukus su vyšnių sultimis",
kartu su knygos viršeliu ir tituliniu puslapiu. Su skaitmeniniu
fotoaparatu tai turėtų būti juokų darbas. Tuomet bus galima konkrečiai
palyginti receptus ir bus iš karto aišku, kas kilo iš ko. Kuomet aš
pamatysiu tai, iš karto liausiuosi abejojęs ir galiu kad ir viešai
jūsų atsiprašyti už bet kokias abejones ir bet kokius piktus žodžius
iš mano pusės. O kol kas, bijau, faktai rodo ką kita. Kaip ir jūsų
teiginys, kad rusai nemoka gaminių rūkyti. Tame pačiame forume
kuking.net galite rasti begalę rūkytų gaminių receptų, tiek karšto,
tiek šalto rūkymo. O forumas, kaip bepažiūrėsi, rusų. Lietuviškasis
internetas, deja, tuo pačiu pasigirti negali.

Supraskite mane teisingai, aš pats esu didelis Lietuvos patriotas ir
visom keturiom už tai, kad reikia atkurti Lietuvos kulinarinį paveldą.
Tačiau tai turi būti pagrįsta faktais, ne spėlionėmis ar kitų tautų
virtuvės niekinimu. Jeigu yra knygos, kulinarinė literatūra - jas
reikia nuskanuoti ar nufotografuoti ir paviešinti, kad visi norintys
galėtų jas perskaityti, juolab, kad autorinių teisių galiojimas joms
jau bus seniausiai pasibaigęs. Jeigu yra žmonių, mokančių gaminti
senoviškus receptus, kuriuos išmoko iš savo senelių - reikia
nufotografuoti ir aprašyti gaminimo procesą ir jį pateikti, kartu su
galutinio produkto nuotraukomis. O paimti receptą iš internetinio
puslapio, pervadinti jį lietuviška maniera ir pateikti kaip autentišką
senovės lietuvių patiekalą - nerimta. Lygiai taip pat aš galėčiau,
tarkim, paimti prancūziškos svogūnų sriubos receptą ( šią sriubą verdu
dažnai ir labai puikiai žinau gamybos procesą, taip pat ir įvairias
jos variacijas ), ir pateikti kaip senovišką lietuvišką receptą, kartu
su pseudoistoriniais išvedžiojimais. Vienas užsieniečio žvilgsnis į
tokį receptą, ir toks straipsnis bus užjuoktas. Tačiau jeigu prie
tokio aprašymo bus nuoroda į senovinį tekstą, geriausia - nuskanuotas
tekstas, kartu su išleidimo data, ir tuomet patys prancūzai suabejos,
ar tik ne iš lietuvių jie tokią sriubą išmoko virti, ypač jeigu
pirmasis tokios sriubos paminėjimas lietuvių virtuvėje bus ankstesnis,
nei prancūziškoje literatūroje.


Giedrius



Nusprendžiau patikrinti literatūrą. Juk nesunku, yra bibliotekų tinklas "WorldCat", Rusijos valstybinė biblioteka ( Lenino biblioteka ) irgi turi savo internetinį puslapį, kur galima susisiekti su bibliografais. Truputį užtruko, nes pirmosios knygos Rusijos valstybinėje bibliotekoje ir WorldCat bibliotekų tinkle iš vis niekas nežinojo, o antroji...


From: Giedrius Vilpišauskas
To: Vincentas Sakas

> 1769 m., Š. Drukovec
> "Povarenije zapiski"

Visų pirma, teisingas šios knygos pavadinimas "Краткие поваренные
записки", autorius Друковцев Сергей Васильевич. Išleista ne 1769, kaip
jūs rašote, o 1779 metais, antras leidimas 1783 metais. Antra, nelabai
supratau, ką turi bendro Maskvos dvarininko išleista knyga ir
lietuviška virtuvė. Išsiunčiau užklausimą pasauliniam bibliotekų
tinklui WorldCat ( jau keli metai esu jos narys ), poros mėnesių
bėgyje turėčiau gauti fotografuotinį knygos variantą. Tačiau apie
lietuviškąją virtuvę bent jau knygos aprašyme nebuvo nė vieno žodžio.

Giedrius

Sako atsakymas pribloškė

From: Vincentas Sakas
To: Giedrius Vilpišauskas

Maniau esate labiau apsiskaitęs, maniau esate ne homo sovietico. Patariu
daugiau skaityti, gal suprasite, kad visi rusų didikai yra 3/4 lietuviškos
kilmės, 1,4 - variagiškos. Rusai yra tik smerdai (liet. smirdžiai), kuriem
ilgus amžius nebūdavo leidžiama gyventi net pilyse. Bet laikas viską
pakeitė, nepakito pirmumo teisė, - dar kartą mėginu Jums išaiškinti, kad
rusai yra perėmę lietuvišką virtuvę. Jei Jūsų nuostata kitokia, nesiruošiu
ginčytis, nes žinau, kaip sunku homo sovietiko yra išmušti paniškai
gyvulišką rusų baimę ir garbinimą.
Ačiū dievui pusmečiui išvykstu ten, kur nėra kompiuterių, tai būsiu ramus
nuo įvairaus plauko įkyruolių

Brangusis Vincentai! Jeigu jau apsiimate mane įžeidinėti, bent jau darykite tai raštingai. Ne homo sovietico, o homo sovieticus. Vadinasi, paviešindamas jūsų plagijavimo faktus aš parodau, kaip paniškai gyvuliškai bijau rusų ir juos garbinu. Negaliu šitoje vietoje nenusišypsoti. Retai kada pasiseka pamatyti taip skaisčiai tviskantį grynuolį, tokį paranojos persunktą briliantą. Prisipažinsiu, iki šio atsakymo abejojau, dėti ar ne visas šias rašliavas viešai. Ačiū, jūs padėjote man apsispręsti. Taip pat siūlyčiau jums pasiskaityti ir kitas istorijos knygas, ne tik Č. Gedgaudo pseudoistorines fantazijas. Sėkmės ten, kur nėra kompiuteriu! Ramybės jums ir susikaupimo!

Jeigu kas nors manote, jog esu neteisus, mielai su jumis padiskutuosiu komentaruose.

P.S. na ir dar pabaigai, magaryčių. Palyginkite šiuos du linkus:

http://www.meniu.lt/news.php?strid=&id=223302
http://www.kuking.net/class/viewalbum.php?a=8
About this Entry
From:(Anonymous)
Date:March 30th, 2007 03:47 pm (UTC)
(Permanent Link)
Saunuolis, Giedriau. Tiesa, sakant, man uzteko perskaityti pora pono Sako straipsniu, kad padaryciau isvada - bando uzdirbti is savo taip vadinamo patriotizmo, bet be galo veidmaininga asmenybe. Daugiau i jo rasliavas demesio nebekreipiu:)
Mane tik sudomino vienas aspektas visame susirasinejime ir tyrinejime. Ar legalu naudoti svetimas nuotraukas savoms publikacijoms, negavus autoriaus sutikimo ir neskelbiant autoriaus vardo ir saltinio. Tekstus gal galetu uzgincyti:)
Manau, kad JAV jis to daryti negaletu, tai naudojasi salimis, kur teisiniai ir autoriniai klausimai dar neisspresti.
O siaip tai jei kada sugalvotum isleisti savo kulinarine knyga - mielai ja nusipirkciau, isbandziau ne viena recepta, visi labai patiko. Geriau jau nauju receptuku mestelk, nei diskutuok su ponu Saku. Labai tikiuosi, kad Lietuvoje jo tikraji veida greitai pamatys.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 30th, 2007 03:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
> Ar legalu naudoti svetimas nuotraukas savoms publikacijoms, negavus autoriaus sutikimo ir neskelbiant autoriaus vardo ir saltinio
Žinoma, kad nelegalu. O va su receptais taip jau yra, pakeitei vieną ingredientą arba padalinai per pusę viską - ir receptas tavo. Tačiau autentiškumo ir "senovės lietuviškumo" tai receptui automatiškai nesuteikia :{)

O kulinarinė knyga - kaip ir yra tokių planų, bet tai turės dar palaukti, kol aš parsibaladosiu į Lietuvą.
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:March 30th, 2007 03:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jo, istorija. :( Palaikau tave Giedriau, nors nezinau ar tu turejai teise viesinti privatu susirasinejima.

Ar galima tiketis tavo restorano Lietuvoje? ;)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 30th, 2007 03:57 pm (UTC)
(Permanent Link)
Šiaip tai nelabai turėjau, dėl to ir abejojau, bet vakarykštis "homo sovietico" padėjo apsispręsti. Bet būtų įdomus variantas, jeigu Vincentas imtų laužti savo autorines teises. :{)
[User Picture Icon]
From:maliboo
Date:March 30th, 2007 04:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
respect (ale ir nepatingejai pasiknaisiot visur)

o apie restoranus esu girdejes, kad vienas sunkiausiu verslu siaip
[User Picture Icon]
From:popas
Date:March 30th, 2007 04:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Uffffff kiek daug tekstooooooo :) Bet perskaičiau :)
"Na, koks pirmasis įspūdis? Tiesiog puiku!" - jo skaitydamas vis galvojau ir kas čia negerai?

"Jums gali kilti klausimas, ar turiu aš teisę Sako darbą štai taip rodyti viešai?" - jo iškilo tiesa pasakius.

Išvados - prasidėjo viskas taip gražiai, o baigėsi kaip visada :) Gaila, na bet ką padarysi :) Na o paskutinis mailas super :)

Ačiū už informaciją, sugaištą laiką ir bandymą :)

Beje o galima taip lengvai užsisakyti fotografuotą senų knygų variantą?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 30th, 2007 05:03 pm (UTC)
(Permanent Link)
Galima duoti bibliotekų tinklui ( inter library loan ) užklausą, o jie tuomet sprendžia, duoti ar neduoti, ar nepažeidžiami kopyraitai ir pan. Dažnai galima gauti knygą mikrofilme, ypač jeigu labai sena, ir peržiūrėti bibliotekoje. O Rusijos biblioteka www.rsl.ru medžiagos skanavimą atlieka už pinigus.
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:March 30th, 2007 05:37 pm (UTC)
(Permanent Link)
Patinka man tokie pseudoekspertai :) As paprastai stengiuosi nediskutuoti, nes isitikinau kad beviltiska. Vistiek paskutinis argumentas buna "as tai tokius ir tokius veikalus parases, ir tokius ir tokius mokslo laipsnius gaves", o tu Niekas. Giliau pasiknisus, paaiskeja kad veikalai arba ne paties rasyti arba elementarus plagiatas. Butent homo sovieticus stilius - imti ir pateikti svetimus nuopelnus kaip savo, tuo paciu ir tapti tos srities "ekspertu".

Pliusas tau, gerai padirbejai ir dabar tiksliai zinai kas yra kas. Butum koks naivus studentelis, beveik neabejoju kad kai kurie is tavo receptu po bendradarbiavimo pataptu asmeniniais vs. atradimais :)

P.S. o autografo galiu tiketis?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 30th, 2007 05:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
hehe, kokio dar autografo? :{)
[User Picture Icon]
From:maumaz
Date:March 30th, 2007 06:47 pm (UTC)
(Permanent Link)
Bravo. Tiesiog riteriškai :)
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:March 30th, 2007 08:12 pm (UTC)

sic transit...

(Permanent Link)
... idėja apie bendradarbiavimą :D
Nieko sau tipažas. Tiesiog baisus žmogus giedrius_v - ne veltui triufelių receptai buvo tokie kaloringi :P Ne kitaip - rusų darbas :D
[User Picture Icon]
From:maliboo
Date:March 31st, 2007 03:18 pm (UTC)
(Permanent Link)
pizdec blet. tu gi PRIVALAI ta kuo labiau pavieshinti, ne tik cia LJ
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 31st, 2007 03:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
dar vienas:

http://www.meniu.lt/news.php?strid=&id=215496
http://kuking.net/8_627.htm

Įdomu, kad rusai įdeda originalo pavadinimą, iš kur išversta, o Vincentas pateikia tai kaip savo darbą.
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:April 2nd, 2007 07:35 am (UTC)
(Permanent Link)
siaubiakas:))

ir DIAGNOZE tokiam.
[User Picture Icon]
From:nemunas
Date:April 2nd, 2007 08:14 am (UTC)
(Permanent Link)
mano matymu, tai Sakas susipykes su protu diedas. Tokiems sveika logika negalioja, jie zino viena tiesa ir jiems gerai. Nemanau, kad reiktu su tokiai gincytis, tiesiog reikia dirbti savo darba ir buti geresniam, uz tokius eGZpertus, tada jie niekam nebus idomus.
From:daliusia
Date:April 2nd, 2007 08:39 am (UTC)
(Permanent Link)
Zemai lenkiu galva. Saunuolis Giedriau esi. O Sakas... nu zinai... parode savo tikra veida pradedamas tave izeidineti. Fuj koks slykstus diedas, toks ziurkinas is multiko apie Coliuke. Siaip susirasinejima galima paforwardint srovems i LNK - sroves@lnk.lt. Gal susidometu :)
[User Picture Icon]
From:ot_to
Date:April 3rd, 2007 09:45 am (UTC)
(Permanent Link)
Aš tą V.Saką pamačiau kalbantį per TV - ir jau tuomet jis man keistas pasirodė, nes leptelėjo pora tikrų nesamonių. Po to po truputi jis pradėjo virsti kulinarijos Ekspertu ir nauja mass-media žvaigžde, štai ir dabar užsukes į Lietryčio puslapį aptinku tą Vincentą besireiškiantį. Tai ačiū nežinomam komentatoriui, kad įdėjo nuoroda į šį LJ, dabar su Vincentu man viskas galutinai patapo aišku.

Manau, kad derėtu nuorodą į šį "dialogą" nusiųsti el.paštu visoms pagrindinėms TV kompanijoms bei laikraščiams, nes jau kantrybės nebeužtenka skaityti visokius piktybinius diletantus spaudoje, kad dar visokius falsifikatorius - plagijuotojus ant sprando užsikrauti...

Gerbiamam Giedriui - pagarba už nepatingėjimą ir pastangas sukčiaus demaskavimui. Beliko tik paviešinti, kad ir kiti neapsigautu......
From:(Anonymous)
Date:April 5th, 2007 12:05 pm (UTC)

saunuolis

(Permanent Link)
Šiandien visą dieną plosiu katučių. Nes kulinarija domiuosi, senąja lietuviška ypač, taigi ir su gerb. Sako straipsniais teko susidurti. Ir vis kildavo natūralus klausimas - kodėl jis save "ekspertu" vadina. Ką gi, pasitvirtino baisiausi mano įtarimai. Ech, o aš taip tikėjausi... Ką gi, teks ieškoti patikimesnių šaltinių. Šaunuolis, Giedriau, seniai tą reikėjo padaryti.
From:(Anonymous)
Date:April 13th, 2007 02:37 am (UTC)

naminis

(Permanent Link)
Chebra,baikit sukt galvas su kažkokiais sakais ar velniai žino kuo.Yra ant svieto ir normalių žmonių.