?

Log in

No account? Create an account
Feb. 20th, 2007 @ 10:35 am Kepta kiaulienos nugarinė
Tags:
Dar vienas būdas, kaip išsikepti didelį gabalą kiaulienos, šį kartą - nugarinės. Patiekiama su kopūstų ir radikio salotomis.



Turime porą kilogramų kiaulienos nugarinės, ne tos, kur tenderloin, iš vidinės šonkaulių pusės, o tos, kuri tiesiog loin, nuo šonkaulių išorės. Lietuvoje ją paprastai pjausto griežinėliais ir vadina, nors ir nevisai teisingai, "karbonadine mėsa". Mėsa buvo su jau nupjautais šonkauliais.

Pradėsime nuo užpilo salotoms. Susirandame visą galvutę česnako, padaliname į skilteles, nulupame, užpilame puse stiklinės extra virgin alyvų aliejumi ( šaltu ).



Lėtai įkaitiname ant vidutinės ugnies, kol česnakas pradės truputį burbuliuoti, ugnį tuomet sumažiname iki mažos, ir kepame ( nors tiksliau būtų "verdame" ), kol česnakai netaps gelsvai-rusvos spalvos, kaip paveikslėlyje. Priklausomai nuo ugnies, tai įvyks po nuo 15 iki 30 minučių. Česnakas turi būti minkštas, bet labiau kepti jo nei parodyta nepatariu, gali apkarsti po to.



Kol česnakas kepa, įtriname kiaulieną druska, pipirais, maltomis pankolių sėklomis (jos duoda labai malonų kvapą, primenantį anyžius). Paliekame stovėti, kol ateis jo eilė.

Taip pat supjaustome salotų ingredientus: reikia lygiomis dalimis, po porą saujų kiekvieno, smulkiai pjaustytų kopūsto, radikio ( ar kaip ten lietuviškai radicchio, aprašymą žr. čia ), ir pipirnės ( tokie nedideli lapeliai, su trupučiu aštrumos lyg nuo pipirų, angl. watercress ). Nebūtinai būtent tokias, galima pakeisti, tarkim, imti paprasto kopūsto, raudono kopūsto ir špinatų, ar kažko panašiai, bet jeigu turite galimybės, rekomentuoju būtent su radikio ir pipirne. Pirmą kartą paragavus, atrodo, jog pernelyg kartu, bet po to kažkaip norisi dar ir dar, o prie kiaulienos tinka puikiai.

Išgriebiame ir sumetame česnako skilteles į blenderį, o aliejų nuimame nuo ugnies, paliekame praaušti. Tuo tarpu surenkame likusius ingredientus užpilui:



Į blenderį su česnakais pilame apie du šaukštus šviežio čiobrelio lapukų, du šaukštus raudonojo vyno acto, arbatinį šaukštelį medaus, žiupsnį druskos ir šviežiai maltų pipirų. Viską malame blenderyje, po to supilame praaušusį aliejų iš keptuvės ir plakame, kol gausis vinegretas.

Kažkur ketvirtį stiklinės vinegreto užpilame ant salotų ir gerai išmaišome. Paliekame pastovėti. Skirtingai nuo įprastų salotų šitos kuo ilgiau stovės, tuo labiau pasimarinuos daržovės ir geriau susimaišys skoniai.

Užpilame prieskoniais įtrintą mėsą likusiu vinegretu ir gerai ištepame iš visų pusių. Jeigu yra laiko, labai gerai būtų palikti ją pasimarinuoti bent jau porą valandų, bet iš principo galima kepti ir taip.



Gabalą apkepame ant gerai įkaitintos keptuvės iš visų pusių. Beje, čia aiškiai matyti plonos tefloninės keptuvės trūkumai: per vidurį mėsa apkepė, o iš kraštų taip pusėtinai. Su špižine apkepa kur kas tolygiau.



Kepame orkaitėje 175C temperatūroje apie valandą, arba kol temperatūra mėsos centre bus apie 65C. Ištraukiame, duodame mėsai pastovėti kokias penkias - dešimt minučių. Jeigu pjausime iškart, kai mėsa dar smarkiai įkaitus, išbėgs daug sulčių ir mėsa taps sausa.

Pateikiame su salotomis ir krapais pabarstytomis virtomis bulvėmis. Prie patiekalo labai dera sidras, obuolių ar, dar geriau, kriaušių. O naminis obuolių vynas čia tiktų tiesiog idealiai.

Lygiai taip pat paruoštą mėsą galima išsikepti ir ant grilio, bus dar geresnis efektas, ypač jeigu prieš pabaigą ant anglių užmesti saujelę drėgnų obels pjuvenų ir duoti truputį pasirūkyti.



Skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:snezhkin
Date:February 20th, 2007 04:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
Would you please repost it in Russian anywhere?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 20th, 2007 05:05 pm (UTC)
(Permanent Link)
Я обычно выкладываю русские переводы в этот журнал:
giedrius-ru.livejournal.com

Правда, иногда бывает небольшая задержка между литовской и русской версиями. Этот рецепт уже там.
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:February 20th, 2007 08:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
aciu, manau, meginsiu si savaitgali:)
From:arvyart
Date:February 21st, 2007 11:37 am (UTC)

Esi blogiukas

(Permanent Link)
Perskaičiau ir pasijutau toks išalkęs, kad tuoj pat bėgu valgyti (tik ne taip skaniai :o).
From:(Anonymous)
Date:February 21st, 2007 01:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
mmm, puikiai atrodo, lėksiu ryt pirkti nugarinės.
From:(Anonymous)
Date:February 23rd, 2007 08:47 am (UTC)

amortizacija

(Permanent Link)
nu kaip skainiai atrodo ,bet pas mane šaldiklyje mėtosi kumpis ,tai aš jį kepsiu.Beje ačiū už atsakymą dėl avižinių miltų,tik dar nežiūrėjau ar jų Lietuvoje parsidavinėja.
From:(Anonymous)
Date:February 24th, 2007 01:44 am (UTC)

File

(Permanent Link)
Puikiai atrodo, begu i turgu.Tik nuo sonkauliu isores lasinukai
o nuotraukoje grynas file.
Su pagarba
Juozas
From:(Anonymous)
Date:March 19th, 2007 07:42 pm (UTC)

del jusu vaikio

(Permanent Link)
sveikas Giedriau,
nepamenu, ar rasiau tau prie kurio nors recepto, tai pasikartosiu. prisiminiau, kad jus sprendziat problema del jauniausio jusu pilietybes ir registraciju visokiu. mano drauge turejo ta pacia "beda" - is amerikes grizo su vaikuciu. issipsprende kazkaip. Rasau tau, nes ji teisininke, taigi rimtas zmogus pasikonsultuoti. Jei reikia - iskok Dalios Stakvileviciutes Kauno savivaldybes teises skyriuj. Nezinau tiksliai kur, bet rasi jei reiks. pasakyk, kad nuo eugenijos, kursiokes ir bus ciki. turetu tau pasakyti pagal paskutine istatymo raide.

tiesa, tavo zurnala skaitai dar nuo auksiniu VP laiku delfy. tik vis niekad neparasydavau. Aciu tau. Tikiuosi dabar jau rasysiu :)

Beje, neduoda man accounto susikurt, tai pakolkas pabusiu anionimu :)

Genija
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 20th, 2007 05:33 pm (UTC)

Re: del jusu vaikio

(Permanent Link)
Dėkui už informaciją. Kažkodėl naiviai tikiuosi, kad iki to laiko viskas išsispręs ir teisininkų pagalbos neprireiks, bet ką ten gali žinoti, kaip bus. :{)

O kodėl neleidžia susikurti accounto? Turėtų gi jis būti prieinamas visiems norintiems, ir nemokamai.
From:(Anonymous)
Date:April 7th, 2007 11:53 am (UTC)

Del karbonado

(Permanent Link)
Man atrodo jau baigesi laikai, kai tik Amerikoje protingi lietuviai buvo...Vyrai karbonadas yra karbonadas...ne kazkoks suniskas Serilion ar dar kas...nemokykit musu gyvent, geriau padekit meterialiai(Seras Ostapas Benderis)
From:(Anonymous)
Date:April 13th, 2008 06:30 pm (UTC)

Super super

(Permanent Link)
Vakar pirkau nugarines ir galvojau kaip cia iskepus, kad nebutu sausa. Taigi marinatas nuostabus, ciobrelio kvapas tiesiog svaigino, kol mesyte marinavosi pora valandu. Pasinaudojau kitu Giedriaus receptu ir uzdejau surio, rozmarino ir riesutu plutele ant kiaulienos virsaus. I vidu sio idaro nedejau. Norejau, kad mesa isliktu sultinga. Beje, lazdyno riesutus pakeiciau graikiniais (nes lengviau sutrinti), Parmezano suri - fermentiniu, kuris buvo saldytuve, sviezia rozmarina ir salavijus - dziovintu Provanso zoleliu misiniu. Ir vis tiek isejo puikiai. Kepiau tiksliai pagal nurodymus: 20 min. 220 C laipsniu tem., 40 min. 175 C temp. Neperkepe ir skonis buvo nuostabus! Bijojau, jog dar bus zalia viduj, bet ne! Labai aciu.
From:(Anonymous)
Date:December 21st, 2010 02:36 pm (UTC)

del kepimo

(Permanent Link)
o nugarines i folga susukti nereikia?
From:(Anonymous)
Date:February 15th, 2011 05:10 pm (UTC)

kora

(Permanent Link)
mielas Giedriau, vat ir as norejau paklausti to paties, ar reikia susukti i folga mesyte ar ne ? aciu.........