?

Log in

No account? Create an account
Jan. 1st, 2007 @ 11:17 am Brasiruota kiauliena, arba kaip pamaitinti armiją
Dažnai girdžiu, jog mano receptai perdaug sudėtingi, atitrūkę nuo realybės, pilni sudėtingų ir neįmanomų rasti ingredientų. Todėl šiandien ta proga ( ir kiaulės metų proga taip pat ) parodysiu paprastą žiemišką receptą. Paprastą, tačiau tai nereiškia, jog prasto skonio, tikrai ne - skonis išbaigtas, sodrus, "naminis". Ir ingredientų visai nedaug, tik šeši, ir tai tiktai kuomet priskaičiuoji druską ir pipirus. Visa paslaptis technologijoje.

Amerikoniškoje kiaulienos pjaustymo sistemoje yra toks gabalėlis, kuris vadinasi "Boston butt", t.y. Bostono užpakalis. Kaip bebūtų keista, tai visai ne kumpis, kaip norėtųsi spėti, o priekinė kiaulės koja, ta dalis, kur su mente. Dėl to jis dar vadinamas ( jau logiškiau ) pork shoulder, kiaulės petys. Papirkau tokį nediduką gabalėlį, apie 4kg, su mintim, kad kiek suvalgysim, tiek, kas liks - užšaldysim juodai dienai, ir šiaip bus man į darbą ką nusinešt. Šis receptas tiktų ir tuo atveju, kuomet laukiate atvykstant 100 artimiausių draugų, o biudžetas toks truputį nelabai. Štatuose man tie 4kg mėsos kainavo apie $12, kas išties pigiau grybų. Lietuvoje, iš patikimo mėsininko, būtų ir kokybiškiau, ir pigiau. Tai toks būtų pirmasis ingredientas.

Taip pat imame 3 didelius svogūnus ir supjaustome pusmėnuliais, irgi susirandame galvutę česnako, reikės kelių skiltelių.

Va toks štai tas gabalėlis nedidukas. Pirminiam apkepinimui surišau, nes buvo kiek palaidas.



Mėsą pribadome skylučių nedideliu peiliu ir į jas prikaišiojame česnako skiltelių, perpjautų į kelias dalis. Jeigu mėsa bus su oda, odą įpjauname "kvadračiukais. Mėsą įtriname druska ir pipirais.

Gerai įkaitiname špižinį "britvoną" ( arba ką turite sunkesnio ) ir apkepiname mėsą iš visų pusių. Pradėti geriau nuo riebiausios pusės, tuomet ir papildomo aliejaus jokio nereikės. Čia paveikliuke dar galai neapkepinti.



Traukiame mėsą lauk, į išsiskyrusius riebalus metame svogūnus, ugnį ant maksimumo, ir niekur neatsitraukdami ir nuolat pamaišydami apkepiname juos iki tokios spalvos:



Dedame mėsą atgal į "britvoną", įpilame stiklinę obuolių sidro ar obuolių sulčių. Uždengiame dangčiu, sandariai. Kišame į orkaitę, 160C, ir pamirštame apie mėsą tris su puse valandos. Nieko atidenginėti, laistyti nereikia. Svarbiausia, kad dangtis nesiliestų prie mėsos ( kaip man čia buvo ), antraip toje vietoje kiek apdegs. Neturint "britvono" galima išsiversti ir kitu didesniu indu, o viršuje pastatyti sandarią "palapinę" iš aliuminio folijos, kad garai galėtų laisvai cirkuliuoti aplink mėsą. Mėsą atrišau, nes antraip nenorėjo užsidaryti dangtis. Kaip matote nuotraukoje, iškepusi mėsa tapo tokia minkšta, kad vienoje vietoje perlūžo nuo savo pačios svorio.



Tokiu būdu kepant ( brasiruojant nedideliame skysčio kiekyje ) gauname labai, labai, labai minkštą mėsą. Ją galima kabinti tiesiog šaukštu. Svogūnai dugne galutinai susikaramelizuoja, tampa puikiu garnyru prie mėsos. Tie žalsvi intarpai mėsoje - iškepę česnakai, kurie nebeturi nieko bendro su pradine aštruma, lieka tik pikantiškas skonis. Taip, riebu, tačiau valgant tai nesijaučia, tiesiog šilkinė švelnuma. Susiraskite gerų naminių raugintų kopūstų, arba žiemai raugtų agurkų, virtų bulvių keletą, ir puota paruošta. Dar galiu pridurti, jog geresnio maisto prie alaus ar šaltos degtinės įsivaizduoti sunku.

About this Entry
[User Picture Icon]
From:hotwetnun
Date:January 1st, 2007 06:36 pm (UTC)
(Permanent Link)
VAU!!!!!!!!!!!!!!!!!
MMMMmmmmmm!!!
[User Picture Icon]
From:popas
Date:January 2nd, 2007 07:47 am (UTC)
(Permanent Link)
skaniai atrodo
From:(Anonymous)
Date:January 2nd, 2007 01:41 pm (UTC)

Rasa

(Permanent Link)
Labai skaniai atrodo.Panasiai kepu mentes gabala,tik prie svogunu dar pora pomidoru pakepinu ir sultiniu plius raudonu vynu uzpilu.Valanda kepu uzdengus ir dar pusvalandi atidengus.Irgi gaunasi liuks.
From:(Anonymous)
Date:January 9th, 2007 09:49 am (UTC)
(Permanent Link)
maladiec tu vyras, moki gaminti, ne siaip, kaip dazniausiai buna - tept/lept.
From:(Anonymous)
Date:January 17th, 2007 05:32 am (UTC)
(Permanent Link)
Lietuviškas to šmoto atitikmuo, įtariu, būtų sprandinė. Viena iš brangesnių kiaulės dalių, bet, manau, pagaminti tikrai vertą. Jau kelias dienas varvinu seilę, reiks pabandyti :)
From:(Anonymous)
Date:January 24th, 2007 01:22 pm (UTC)
(Permanent Link)
o jeigu dar prismaigstyti gvazdikėlių - ar nebūtų skanu?Kažkada taip kepdavau šoninę - būdavo skanu.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 24th, 2007 02:21 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tai galima čia daug ko prigalvot, ir gvazdikėlių, ir, tarkim, obuolių gabaliukų prismaigstyt į mėsą kartu su česnakais. Tiesiog norėjau kuo paprastesnį variantą parodyt, visa kita - variacijos.
From:(Anonymous)
Date:February 2nd, 2007 05:21 pm (UTC)

isbandziusi recepta

(Permanent Link)
labai aciu,skonis buvo puikus,pasiskolinau is kaimynes spizini britvona,gaminau is kiaulienos kumpio,gavosi puikiai,patiekalas sudorotas buvo moment.Taigi uzsimaniau spizinio puodo,nulekiau i aleksoto turgu,sekmadieni ten prekiauja sendaikciais,radau vokiska tik apvalu,uz 30 lt.Dabar jame ir vista kepsiu ot.ACIU GIEDRIUI uz receptus ir idomius komentarus.
From:(Anonymous)
Date:March 20th, 2007 12:17 pm (UTC)

Inga

(Permanent Link)
Iš aprašymo nesupratau kas per mėsos gabalas, bet iš paveikslelio man panašiausia į sprandinę.
O jei kepti ne špižiniame, stikliniame inde su dangčiu?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 20th, 2007 05:39 pm (UTC)

Re: Inga

(Permanent Link)
Tai greičiausiai lietuviškai taip ir turėtų vadintis, sprandinė. Iš kaulų tame gabale tik viena mentė. Stikliniame inde turėtų gautis normaliai, tik nelabai įsivaizduoju, ar galima jį tiesiai ant ugnies dėti ir jame apkepinti, įtariu, kad nelabai. Tokiu atveju apkepinti mėsą ir svogūnus geriau atskiroje keptuvėje, o po to perdėti į stiklinį indą, sandariai uždengti, į orkaitę na ir toliau pagal tekstą. Sėkmės :{)
From:(Anonymous)
Date:August 27th, 2008 07:46 pm (UTC)

Techninis klausims

(Permanent Link)
Išbandžiau, skonis superinis. Bet paslaptyje liko, kaip tą drebutieną taip dailiai supjaustyti, kaip kad nuotraukoje matosi? Giedriau, žinai triuką, ar čia kokiu ultraaštriu lazeriniu peiliu atpjovei? Ar gal kiek atšaldei?
From:(Anonymous)
Date:March 12th, 2009 05:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
Receptukas tikrai labai geras. Mesyte gaunasi minksta minksta, ir net nepasakytum, kad kiauliena. Gaminau baliukams gal 4-5 kartus, ir kiekviena karta sis patiekalas buvo "vakaro" vinis, visi klausinejo, kaip as ta jautiena tokia minksta iskepiau! Britvono neturiu, tai kepiau dideleje keramikineje blekoje su dvigubu sluoksniu aliuminio folijos palapine. Kad ji stovetu graziai, i mesa ismeigiau keleta mediniu dantu krapstuku, nulauzus virsuneles, kad mano palapines neprakiurdytu.
From:(Anonymous)
Date:October 29th, 2010 11:31 am (UTC)
(Permanent Link)
Labai graziai ta mesyte atrodo, nusprendziau pagamint, bet nesigavo :( gavosi sausoka ir svogunai kazkokie keisti :( net nuotaika sugadino, nu nieko reiks dar bandyt :))
[User Picture Icon]
From:Irmantas Pinkoraitis
Date:December 7th, 2013 01:41 pm (UTC)
(Permanent Link)
Atrodo puikiai, reikės bandyti išsikept.