?

Log in

No account? Create an account
Sep. 25th, 2006 @ 08:43 am Jūros velnias
Tags:
Papirkau pabandymui jūros velnio ( monkfish ) file, grynai iš smalsumo, kodėl jį vadina "varguolių omaru". Deja, turiu nuvilti, omaro skonio ten nerasta, žuvis kaip žuvis, tiktai pati mėsa kiek tvirtesnė, panašėjanti į krevetės. Dėl to ją dažnai pjausto į kubelius ir kepa ant medinių iešmelių ant grilio, ji kepama nesubyra. Aš paimprovizavau kiek kitaip.

Visų pirma, tiks ir kitokia žuvis, tarkim, šamas, menkė, tik kas ko gero reiketu pabaigoje pjaustyti atsargiau arba kiek storiau, kad nesubyrėtų. Vietoj prosciuto tiks ir paprastas šalto rūkymo kumpis.

Jūros velnio file - ilga ir plonėjanti, todėl sudedami dvi vieną prie kitos, storesnį galą prie plonesnio, ir gauname tokią maždaug vienodo storio per visą ilgį dešrą. Suvyniojama ją į prosciuto riekutes taip:



ir dar štai taip:



Ant ketaus keptuvės ją, greitai apkepiname iš visų pusių, ir tuomet į įkaitintą orkaitę kartu su visa keptuve, tarkim 180C apie 20 minučių, tegu kepa.

Tuo tarpu ( o dar geriau - iš anksto ) pasiruošiam "plaustelį" iš šparagų ir laiškinių česnakų. Jį greitai apverdame garuose arba pakepiname svieste, pabarstome druska/pipirais.



Iškepusią žuvį pjaustome 2-3cm storio griežinėliais, dedame ant šparagų.



Šalia dedame du ketvirčius pankolio, apkepinto keptuvėje. Viską užpilame hollandaise padažu.

Gauname kažką panašaus į tai:



Skonio atžvilgiu tikrai pasisekė, savim patenkintas. Prezentacijos - turbūt nereikėjo taip smarkiai apkrauti, ir tuos pankolius kaip nors kitaip išdėlioti turbūt.. na dar pagalvosiu. Ir pankolius reikėjo palaistyti alyvų aliejumi ir įmesti į tą pačią keptuvę su žuvimi orkaitėje, būtų geriau iškepę, nes buvo kiek kietoki ( nors skonio atžvilgiu puikiai tiko ).

Jei kam įdomu, hollandaise padažas. Dariau labai greitai, ir vienam fotografuoti ir gaminti šio dalyko neišeis, reikia pastoviai maišyti šluotele, antraip gausim ne hollandaise, o plaktą kiaušinienę.

Tris kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymo. Reikės tik trynių. Nedideliame puodelyje išlydome apie 100gr sviesto, kol ims truputį putoti, ir išjungiame. Puode užviriname vandenį, ant jo dedame stiklinį dubenį, bet taip, kad dubens dugnas neliestų vandens. Ugnį po puodu išjungiame, mums reikia karšto, bet ne verdančio vandens. Trynius sumetame į dubenį, ir dirbame šluotele, kol pradės truputį tirštėti. Jeigu pradėjo kiaušinį traukti, _nedelsiant_ nuimame nuo kaitinimo ir plakame stipriau, nors ir gali būti jau per vėlu, priklausys nuo to, kaip stipriai sutraukė. Bet aš nuklydau. Kai tik tryniai ima tirštėti ( maždaug pusė minutės ), pilame ten šaukštą verdančio vandens. Energingai plakame toliau, tuomet dar šaukštą, dar plakame, ir taip pat įplakame trečiąjį. Masė truputį pabaltuoja. Neturi būti jokių gumuliukų, jeigu taip įvyko, imkite dar tris kiaušinius, ir šį sykį atsargiau. Nuolat maišydami, lėta srovele pilame sviestą, kuris turi būti karštas, bet ne verdantis. Palaisniui masė ima tirštėti ir galų gale virsta kažkuo panašiu į geltoną majonezą. Žiupsnelį druskos, baltųjų pipirų ( galima truputį kajeno ), įspaudžiame pusės citrinos sulčių, išmaišome, ragaujame, jeigu reikia - dar truputį druskos. Padažą reikia patiekti iškart pagaminus, arba laikyti šiltai, šaldamas jis tirštėja ir darosi nebeestetiškas.

Yra ir kitas variantas - tris trynius sumesti į blenderį, pradėti plakti kol truputį pabals, tuomet lėta srovele pilti lydytą sviestą, šį kartą kiek karštesnį, nei pirmajame variante. Na ir tuomet citriną/druską/pipirus ir t.t. Man asmeniškas šitas tinginių variantas užtrunka ilgiau, nes po to dar reikia ardyti blenderį, plauti...

Hollandaise labai tinka prie žuvies, ypač lašišos ar upėtakio, taip pat prie šparagų ar netgi prie be lukšto virto kiaušinio.

Tai tiek šiam kartui. Skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:September 25th, 2006 02:40 pm (UTC)
(Permanent Link)
mmm kaip skanu :)
[User Picture Icon]
From:krakadyla0
Date:September 25th, 2006 08:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ghy...angielskai vienuolžuvė, lietuviškai - jūrų velnias. :D Įdomi žuvytė.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:September 25th, 2006 08:51 pm (UTC)
(Permanent Link)
o tu dar paieškok monkfish nuotrauku internete :{)
From:arvyart
Date:September 25th, 2006 09:26 pm (UTC)
(Permanent Link)
Megstu improvizacijas, o ypac kai jos tokios vykusios :). Beje, cepelinai is Russet veisles bulviu susileido. Dabar bandysiu is Idaho Red bulviu. Jei ir is ju tesla pasileistu, tai atsargai uzvakar vaziuodamas is Ely is dieduko (pakelej pardavinejo savo augintus pomidorus, paprikas, arbuzus, melionus ir kitokias gerybes) pirkau 20 lb. bulviu deze uz $15.00. Veisles jis pasakyti negalejo, bet sake, kad bulves krakmolingos. Bet, kaip sakoma, kol nepabandei, tol ir nezinai...
From:(Anonymous)
Date:October 24th, 2007 07:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tikrai,skanu...
From:(Anonymous)
Date:October 24th, 2007 07:32 pm (UTC)

Ieškojau receptų(jūros velnio)

(Permanent Link)
Tikrai,skanu...
From:(Anonymous)
Date:March 21st, 2008 08:33 am (UTC)

Klausimas del recepto is juros velnio

(Permanent Link)
Sveiki, labai patiko Jusu receptas. Niekur tokio isamaus iki siol neradau.
Juolab su foto. Noriu atsiklausti ar galeciau si recepta su nuotraukomis atspausdinti zurnale "Meskeriotojas" skaitytojams. Visai neseniai zvejojau nuo Palangos tilto pleksnes ir pagavau pora juros velniu, maciau kad viena kita pagauna ir kiti zvejai.
Todel naturaliai kilo klausimas ka su jais gero galima nuveikti kulinarine prasme.
Is rukytu ne kas ispudingo gavosi, o kepti paprastai irgi nesuzavejo. Todel labai apsidziaugiau rades Jusu recepta. Zurnale galiu nurodyti saltini ar kita info pagal Jusu nurodymus.

Maloniai lauksiu atsako

Pagarbiai,
Audrius Blinstrubas
žurnalo "Meškeriotojas"
vyr. redaktorius
UAB Reprodukcija
Chemijos g. 29,
51333 Kaunas
Tel. +370 37 407766
Faks. +370 37 407767
Mob. +370 656 25769
El. p. meskeriotojas@repro.lt
www.meskeriotojas.lt
www.repro.lt