?

Log in

No account? Create an account
Sep. 6th, 2006 @ 09:15 am Tilapija su petražolių-citrinų vinegretu
Tags:
Šis receptas buvo atrastas visai netyčia, ir, kadangi jį pagaminti neužtrunka nė 20 minučių, prigijo maniškiame repertuare. Vietoj tilapijos čia tiks bet kokia kita nelabai ašakota žuvis, tarkim, šamas, ar menkė, ar netgi ir paprasčiausias ešerys, nors neašakotu jo nepavadinčiau.



Žiūrim, kaip.

(Напоминаю, русские переводы тут.)

Iš tikrųjų, aprašyti šį receptą, nufotografuoti ir sudėti į internetą užtrunka kur kas ilgiau, nei jį pagaminti ( čia tuo atveju, jeigu pupelės išvirtos iš vakaro ar bent jau užmerktos per naktį ). Aš jį gaminu su radicchio, tokia violetine itališka salota, turinčia kiek kartoką skonį. Man atrodo, ji puikiai dera šiame patiekale. Nors iš esmės, manau, galima būtų ir paprastas salotas naudoti, tik apkepinti mažiau. Manau, vietoj salotų tiktų ir morkos su pankoliais, bet taip nebandžiau.

Radicchio atrodo štai taip:



Pjaustom jį ketvirčiais, tuomet sušinkuojam tvarkingai, kaip rauginimui. Vieną nedidelį svogūną arba porą šalotų smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje ant alyvų aliejaus, visai nedaug, kad tik praskaidrėtų, dvi-tris minutes. Tuomet ant viršaus suverčiame radicchio, viską išmaišome ir pakepiname apie penkias minutes, kad salotos suvystų ir truputį apkeptų. Suverčiame saują virtų baltų pupelių, galima pusantros, kaip kas mėgsta. Ten pat pilame apie pusę puodelio žuvies sultinio, porą žiupsnių druskos, išmaišome, uždengiame dangčiu ir duodame pasitroškinti dar apie 5 minutes. Kuo ilgiau troškinsis, tuo mažiau bus karčios salotos, taip kad galima pasireguliuoti, kaip kas mėgsta.



Tuo tarpu, kol kepa/troškinasi, tilapijos file apibarstome druska-pipirais iš abiejų pusių, apvoliojame miltuose, nukratome gerai, kad miltų perteklius nubyrėtų.



Ir kepame ant gan karšto sviesto ir alyvų aliejaus mišinio, maždaug po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol paskrus ir bus maždaug tokia, kaip nuotraukoje.

Jau prieš pat pabaigą sumetame į blenderį saują petražolių, porą skiltelių česnako, išspaudžiame visą citriną ( tik atsargiai be kauliukų kad ), druskos, pipirų, ir malame. Malimo metu užpilame extra virgin alyvų aliejumi, kad viskas susikabintų ir susimaltų į vinegretą. Net nepasakysiu tiksliai kiek, galbūt trečdalis puodelio ar pan, gal pusė.

Ir sukomponuojam taip: salotas su pupelėmis ant lėkštės, ant viršaus iškeptą file, užpilame vinegretu. Viskas. Vartojame su baltu sausu vynu.



Skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:abonentas
Date:September 6th, 2006 03:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
grazhumas... kaip ish kokiu nors senoviniu paveikslu su maistu... mmm...
;)
From:(Anonymous)
Date:September 6th, 2006 05:56 pm (UTC)

sauginas

(Permanent Link)
laabas,as labai apsidziaugiau,kad radau toki zmogu,kuris dievina astrius pipirus!man jie ziauriai patinka,tik beda,negaunu pirkt seklu jalapeno,ir ypac habanero pipiru!prasau ,jei nesunku ,gal kas zino kur lietuvoje yra pirkt seklu tu pipiriuku.skaiciau kad gerb.Giedrius Vilpišauskas turi ,tai yra auginate habanerus!jei jums nesunku,gal galit man atsiust savo adresa-e-maila!,nes as noriu jums{V.Giedriau] parasyt asmeniskai,is anksto dekoju.mano adresas:
kolibrisiras@yahoo.com
[User Picture Icon]
From:garga
Date:September 7th, 2006 05:08 am (UTC)
(Permanent Link)
he, o is paprastos lietuviskos lydekos file sitam patiekalui tinka?

[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:September 7th, 2006 01:38 pm (UTC)
(Permanent Link)
aišku tinka, tik jeigu netingėsi ašakas rankiot
From:daliusia
Date:September 7th, 2006 05:57 am (UTC)
(Permanent Link)
Mmm tilapijos LT tokios nepigios nepigios :) Jauciu bandysiu su skorpionzuve :) Turetu but neblogai :)
From:(Anonymous)
Date:September 7th, 2006 10:41 am (UTC)
(Permanent Link)
ir aš pirmiausia pagalvojau apie skorpionžuvę.O keptos salotos man kažkas naujo
From:arvyart
Date:September 8th, 2006 05:35 am (UTC)
(Permanent Link)
Na neblogai :)! Kaip tycia siandien pirkau halibut. Manau, kad turetu puikiai tikti. Rytoj pries isvaziuodamas i kalnus kaip tik ir ismeginsiu nauja patiekala. Dekui uz recepta.
From:gipsas
Date:November 19th, 2007 02:25 pm (UTC)
(Permanent Link)
na, viskas siame recepte butu gal ir neblogai..Pabandziau padaryti sita stebukla su pleksne. Skonis fainas tol kol neparagauji Radiccio..Jau tos Radiccio..tai baisus kartumas. Nezinau, gal jos Lietuvoje kitokios, o gal reikia kazkaip papildomai apdirbti, kad bent kiek pamazinti ta kartuma..?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 22nd, 2007 05:42 am (UTC)
(Permanent Link)
Na jo, tos radiccio tai jau tokios, karčios jos. Ta prasme, kai pripranti, tai netgi fainas tas kartumas, o šiaip galima būtų jas arba ilgiau pakepti (tuomet mažėja kartumas), arba tiesiog paimti kokias nors paprastas salotas vietoj jų, ar panašiai kažką sugalvoti.