?

Log in

No account? Create an account
Aug. 8th, 2006 @ 09:39 am Rūkytos žuvies užkepėlė
Tags:
Ką daryti, jeigu, tarkim, turite nuosavą rūkyklėlę, ir žuvį supjausčius į file lieka visokių atraižų, rūkytos mėsos likučių, nugramdytų nuo kaulų, kur juos sunaudoti? Arba, tarkim, privežė kažkas jums dovanų rūkytos žuvies, jau nebėra jos kur ir dėti, prie alaus prisivalgėt jau kiek lenda, o dar liko ir galo nesimato, ir norisi tą žuvį pateikti kaip nors kitaip?

Ją galima užkepti. Pavyzdžiui, kad ir pagal šį receptą.

Kas gyvena Amerikos pietuose, tas žino, jog rūkyta žuvimi pardutouvės čia pernelyg nedžiugina. Yra, pvz, rūkytos lašišos, parduodamos paketėliais po 4oz ( apie 110gr ) už $4, ir praktiškai tuo viskas ir užsibaigia, jeigu neskaičiuotume šalto rūkymo skumbrės iš rusų parduotuvių. Todėl tam reikalui turiu nedidelę karšto rūkymo rūkyklėlę, kurią galima statyti tiesiog ant viryklės. Ją jau kažkada minėjau.

Imame apie kilogramą baltos žuvies file. Lietuvoje tai galėtų būti, pvz, menkė, čia štatuose jos analogas - šamas. File sulaistome citrina ar laimu, užbarstome druskos ir krapų.



Rūkome su obels pjuvenomis ( alksnio pjuvenos tinka dar geriau ), apie 50 minučių, kol žuvis taps tokia:



Kol rūksta, išsiverdame puodą krakmolingų bulvių ir sutriname jas su trupučiu grietinėlės, sviesto, druskos, pipirų, muškato riešuto į piure. Skysčio kiekį/riebumą atitaikykite pagal save, vietoj grietinėlės galite ir pieną pilti, bet su grietinėle skaniau :{) Piure neturi būti pernelyg skysta.

Galima, žinoma, čia ir sustoti ir valgyti file tiesiog taip, su bulvėm, daržovėm, betgi žadėjau užkepėlę, todėl važiuojam toliau. Išrūkytas file dedame į puodą, užpilame pienu, kad apsemtų maždaug taip. Tam jo suėjo apie trys stiklinės. Įbedame porą lauro lapų, užviriname, verdame ant lėtos ugnies apie penkias minutes.



Tuomet suberiame po saują šaldytų žirnelių ir kukurūzų ( čia jau kaip kokias daržoves mėgstate/turite šaldytuve ). Įberiame riečkučias ketvirčiuotų grybų. Geriausiai čia tiktų voveruškos/voveraitės, bet nepradėsim liūdnom temom... Viską vėl užviriname, vėlgi paviriname kokias penkias minutes.



Žuvį ir daržoves išgriebiame kiaurasamčiu, žuvį sudraskomę į plaušus dviejomis šakutėmis ir sukrauname į aukštą skardą, kad sluoksnis būtų iki pusės. Likusį skystį sumaišome su trupučiu krakmolo ar miltų, ištirpdytų šaltame vandenyje, užviriname nuolat maišydami, kad sutirštėtų. Sutirštėjusį skystį supilame ant žuvies, pamaišome, kad gerai pasiskirstytų. Ant viršaus išdėliojame aukščiau minėtąją šalto rūkymo lašišą, supjaustytą siauromis juostelėmis. Jos reikia nedaug, kokią 50 gr., tiesiog akcentėliui.



Bulvių košę išdėliojame iš viršaus, paviršių išlyginame, galima figūriškai. Paviršių galima pabarstyti tarkuotu sūriu.



Kišame visą šį gėrį į 175C orkaitę, 30 minučių, kol viršus truputį apdžiūna ir sūris išsilydo ir apskrunda, ir vualia. Atrodytų, nieko sudėtingo, visi ingredientai paprasti, o visgi visas šio patiekalo cinkas - rūkytame, padūmavusiame skonyje.

Padekoruojame petražolės šakele, vartojame su baltu vynu. Beje, kiekis bus didelis, bet patiekalo likučius galima užšaldyti kameroje ir vėliau be problemų pasišildyti mikrobanginėje, tarkim, nusinešus į darbą.





Skanaus!
About this Entry
From:arvyart
Date:August 9th, 2006 04:28 am (UTC)
(Permanent Link)
Vel apetita suzadinai - begedis! Na, o jei rimtai, tai nuostabu, kazkas is fantastikos srities! Saunuolis, kad net ir sioje "mazylio auginimo" situacijoje tam randi laiko. Beje, aprasyme yra vienas netikslumas - nusinesus i darba pasisildyti mikrobangeje nepatartina (na bent jau mano darbe), nes, ko gero paciam taip ir netektu paragauti savo patiekalo :). Na, o del grybu, tai Nevadoje vyksta stebuklai. Ne, voveraiciu nera. Bet anksciau ir sungrybio cia nesu mates. O uzvakar besileisdamas nuo Moriah virsunes radau tiek raudonvirsiu, kad vos parsinesiau iki masinos. Umedziu net neemiau. Beje, Giedriau, kokioje stadijoje "Vejas nuo juros" projektas? Paradoksas, bet kuo maziau turi laiko, tuo daugiau visur suspeji. Sekmes visuose darbuose!
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:August 9th, 2006 01:54 pm (UTC)
(Permanent Link)
Vėją daviau vienai išmanančiai merginai paskaityti, kad gerai pataršytų ir klaidas parodytų, o tada jau kaip ir į leidyklą galima siūlyti. Taip kad dabar tik laukiu praktiškai, užsirašinėju idėjas antrai serijai, jeigu pirma turėtų pasisekimą netyčia.
O vaikas įtartinai tylus ir ramus, nors visi man aiškina, kad tokie normalūs naujagimiai ir turi būti. Pirmoji tai klykdavo pastoviai, sūpuoji dvi valandas, kad pamiegotų penkias minutes, ir vėl iš pradžių. O šitam kad nors kas.
From:arvyart
Date:August 10th, 2006 03:35 am (UTC)
(Permanent Link)
Nuostabu, kad yra pasisventusiu ir savo darba ismananciu zmoniu, kurie sugeba kaip reikiant "apurtyti karkasa, kad patikrintu jo tvirtuma". Gerai, kad ruosiesi galimai antrai serijai, nes juk sakoma "ratus ruosk ziema..." Na, o vaikai nuo pat gimimo (nors ir tu paciu tevu) kartais skiriasi lyg jie butu is skirtingu pasauliu. Skiriasi viskuo - charakteriu, isvaizda, reakcijomis i tuos pacius dalykus ir t.t. Taip, kad cia viskas normalu ir naturalu. Sekmes!
[User Picture Icon]
From:popas
Date:August 9th, 2006 06:16 am (UTC)
(Permanent Link)
Atrodo skaniai :)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:August 9th, 2006 06:50 am (UTC)
(Permanent Link)
jeigu nesupyksi, visu tavo receptu, patiekalams is zuvies, linkus dedu viename zukles forume.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:August 9th, 2006 01:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
be problemų
[User Picture Icon]
From:garga
Date:August 10th, 2006 06:35 am (UTC)
(Permanent Link)
;*@~ ;)
From:(Anonymous)
Date:December 11th, 2006 06:08 pm (UTC)

Nerealu

(Permanent Link)
Giedriau, nuoširdžiai žaviuosi tavo kulinariniais šedevrais
From:gipsas
Date:October 30th, 2007 02:47 pm (UTC)
(Permanent Link)
o tai visdelto kokia zhuvi geriau naudoti karshto ar shalto rukymo?
ir ar tinka kokia skumbre pvz?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 30th, 2007 02:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
mano atveju buvo karšto. O šiaip reikėtų paeksperimentuoti, įtariu, koks nors karšto rūkymo jūros ešerys būtų artimiausias variantas. Bet jie, įtariu, brangūs. Galima būtų rūkytą karšį išnarstyti, išimti kauliukus, irgi turėtų tikti.