?

Log in

No account? Create an account
Jun. 8th, 2006 @ 08:50 am gruziniški čenachai
Ne, visai nebūtina jų gaminti moliniuose dubenėliuose. Ne, ten nededa nei grietinės, nei majonezo. Ir ne, ten visiškai nereikia pilti jokio papildomo vandens.

Visų pirma, receptą davė tikra gruzinė, gyvenanti Gruzijoje, todėl turiu pagrindo manyti, jog jis pakankamai autentiškas. Receptas rusų kalba, pagal kurį dariau, čia.

Štai čia visi ingredientai, tik mėsa ne aviena, o jautiena. Aviena, žinoma, duotų savo prieskonį, bet nemanau, jog joje esmė. Tiesa, mėsos reikėtų dėti kiek daugiau, nei čia, gal pusantro karto daugiau. Bet tinka ir taip.



Vienu žodžiu, reikia mėsos, supjaustytos nedideliais kubeliais, daržovių ( baklažanų, svogūnų, bulvių, pomidorų ) ir daug daug šviežių žolių ( petražolių, krapų, kalendrų, bazilikų, mėtos, peletrūno ir truputį čiobrelio ), o taip pat česnako pusę galvutės, vieno aštraus pipiriuko ir druskos. Daržoves supjaustome panašaus dydžio gabalais, kaip ir mėsą, gal netgi stambesniais.

Jeigu darome su aviena, tai tuomet reikės ir avienos lašinių, kuriais išklojame storasienio puodo dugną. Jeigu su jautiena, tiks ir aliejus. Ant viršaus išdėliojame sluoksnį mėsos, tada sluoksnį svogūnų, tada bulvių, tada pomidorų. Tada viską gausiai barstome žolėm, užberiame druskos, barstome kapotais česnakais ir puse pipiriuko. Ir vėl mėsos sluoksnį, ir taip toliau, kol baigiasi ingredientai. Keturių litrų puode gavosi du sluoksnių rinkiniai. Bekraunant užstatome tą puodą ant vidutinės ugnies, kad tuo pat metu jis ir kaistų, tuomet, kai jau baigiame krauti, ugnį sumažiname ir puodą sandariai uždengiame. Va taip atrodo "prieš tai":



O štai čia po pusantros valandos troškinimosi ant lėtos ugnies. Daržovės išleidžia pakankamai sulčių, kad viską apsemtų kone iki viršaus.



O štai variantas puodeliuose - daugiau šventėms. Iš principo ten viskas tas pats, tik prikraunama po vieną sluoksnį, daugiau, ko gero, ir netilptų. Taip pat galima prieš troškinant visas daržoves iš pradžių apkepinti, kepti baklažanai suteikia visai kitokį skonį.

Atrodo, viskas taip paprasta ir primityvu, bet vos pradengus puodą virtuvėje pasklinda toks aromatas, kad galva svaigti ima. Pagrindiniai kvapai - kalendros, baziliko, mėtos, peletrūno, taip pat česnako, skonis sodrus, pomidorai sultingi, nesutežę, o štai baklažanai minkštutėliai, tirpsta burnoje. Mėsa irgi puikiausiai spėjo išsitroškinti. Tikrai nepatariu taupyti ir dėti mažiau žolių, jeigu gerai supratau, kvape yra visa pagrindinė šio vasariško patiekalo esmė. Vienintelis dalykas, ką galbūt norėtųsi daryti kitaip - truputį labiau paaštrinti.

Taigi, skanaus.
About this Entry
From:arvyart
Date:June 8th, 2006 02:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Idomu, kad siame variante patiekalas gaminamas ne cenachinese. Paskutineje nuotraukoje patiekalas atrodo labai skaniai, taciau tai visiskai nublanksta pries labai jau apetita sukelianti aprasyma (net seles burnoje ima rinktis). Reikes butinai si savaitgali pabandyti.
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:June 8th, 2006 05:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
ar man tik taip atrodo ar tas svogunas dydzhio su lyg greipfruktu
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:June 8th, 2006 05:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
beveik kad
mutantai jie kažkokie, tie vietiniai svogūnai
(no subject) - (Anonymous) - Expand
BlueC - (Anonymous) - Expand
[User Picture Icon]
From:popas
Date:June 9th, 2006 06:41 am (UTC)
(Permanent Link)
Ačiū, reiks pabandyti pridėti pomidorų ir žalumynų :)
[User Picture Icon]
From:nezinomas
Date:June 9th, 2006 05:00 pm (UTC)
(Permanent Link)
ką tik suvalgiau šitą gėrį. skonis super. ačiū.

ir jo, kitą kartą reiks daryt ženkliai aštriau ;)
From:(Anonymous)
Date:June 10th, 2006 10:25 am (UTC)
(Permanent Link)
Bravo, Giedriau, kad tikrą čanachi receptą parašei. Aš irgi taip iš gruzinės išmokusi, labai panašiai gaminamas, tik pagal ją kurdiukinių taukų būtiniausiai reikia (vistiek nededu). Ji sakė, kad jos močiutė kaime špižiniam sagone gamina,tik jį kiša orkaitėn, o ne ant ugnies šutina, ir kad būtent tas patiekalas čanachi vadinamas, o ne bet kas puodeliuose sumakaluota. Kai sekantį kartą argumentų tai aiškinantis reikės, duosiu nuorodą pas Tave.
(no subject) - (Anonymous) - Expand
From:daliusia
Date:June 13th, 2006 01:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
O man toks klausimas kilo, o valgyt sita darzoviu troskinuka su ryziais? :) Ar vienas skanus?

O kalendra keisciau petrazolem. Kazkaip pernai turguj netycia vietoj petrusku ikiso man kalendros. Valgau ir nesuprantu... Kazkas ne taip... neskanu... o cia pasirodo kalendra... nepatinka ji man. Nebent kai grudeliais buna, tai i marinatus visokius dedu ir darzovienes :)
From:(Anonymous)
Date:June 14th, 2006 07:19 am (UTC)

Canachi ar cenakai

(Permanent Link)
Su tuo elementarumu - kaip Tbilisi, Kutaisi, taip ir canachi. O kaip tada su cahovbili? Irgi su daugiskaita? Gruzinam nuo lietuviskos daugiskaitos plaukai ant galvos siausiasi.:P
From:(Anonymous)
Date:July 19th, 2006 11:39 am (UTC)

Re: Canachi ar cenakai

(Permanent Link)
Tai cia tas pats ir kaip Siauliai - rusai ji supranta vienaskaita, ir sako "byl v Shiauliaje". Taigi, Shiauliai ar Shiauliajus? :)
[User Picture Icon]
From:besenka
Date:August 3rd, 2006 02:09 pm (UTC)
(Permanent Link)
Оххх....Говорила мне мама- учи языки:((((( Простите, я что то не нашла этот рецетп в нахе...Или Вы не выкладывали? Генеральная линия ясна, но очень интересовали бы детали:) Спасибо:)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:August 3rd, 2006 02:13 pm (UTC)
(Permanent Link)
Я вот по этому рецепту делал :{)

http://community.livejournal.com/kitchen_nax/1910717.html
From:gipsas
Date:April 23rd, 2007 07:51 am (UTC)

Sutizho viskas totaliai

(Permanent Link)
Na, nekazkas is tu cenachu man gavosi. Per 1,5 val. darzoves pavirto i koshe, gal tik bulves issilaike, o vat is baklazanu, pamodorimu ir kt. liko pliurze...:(
Taip nepaliko ispudzio ir mesos skonis - nors kaip jautiena, mesa gavosi labai minksta ir trapi, taciau tokia beskone - visos sultys matyt iskeliavo i puoda, o mesoje nieko neliko.
Manau, kad pakaktu troshkinti apie valanda, ir dar gal deciau dagiau bulviu, gal dar morku..Na, mesos kiekis lyginant su darzovemis man buvo per didelis..
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 23rd, 2007 05:16 pm (UTC)

Re: Sutizho viskas totaliai

(Permanent Link)
Gal buvo per stipri ugnis palikta? Ar papildomo vandens pilta? Ten turi ne virti, o labai iš lėto troškintis, daržovės sukrenta, o mėsa troškinasi savose sultyse. Aš, kaip ir minėjau tekste, gaminau pagal gruzinės duotą receptą, ir maniškiame puode po pusantros valandos tikrai nebuvo viskas sukežę. Teksto pradžioje yra linkas į jos receptą, jeigu norite, galite pabandyti interpretuoti savaip. Kitą kartą, kai gaminsiu, pafotografuosiu ir lėkštėje kaip atrodo. Nors, aišku, geriausia priderinti prie konkrečios virtuvės sąlygų.
From:(Anonymous)
Date:May 16th, 2007 07:36 pm (UTC)

svoguniukia

(Permanent Link)
Daugelis tavo receptu tikrai cool bet labai daznai susiduriu su problemele:svogunais arba grybais. Mano mieliausias vyras ne i burna nededa nei vienu, nei kitu (vaikystej buvo apsinuodijes ar pan). Labai norecia pabandyt cenachu, bet jauciu be svogunu bus sh...Gal gali patarti kaip man issisukt ne tik siam, bet ir kituose receptuose.Jis tikrai ju nevalgo ir nevalgys. Kartais norisi venas pjautis...
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 16th, 2007 07:50 pm (UTC)

Re: svoguniukia

(Permanent Link)
Kažkada rašiau apie vištieną "be svogūnų", pažiūrėk pradžioj sąrašo, ten, kur garstyčių padaže. O šiaip, dėl svogūnų yra tokie du punktai:
1. Kulinarine prasme svogūnai priklauso "aromatinėms daržovėms", prie kurių taip pat priklauso porai, šalotai, salierai, morkos, ropės, petražolių ir salierų šaknys. Galima būtų bandyti pakeisti kažkuo už tos pačios grupės, tas pats, žinoma, nesigaus, bet labai susigadinti irgi neturėtų.
2. Indai turi tokį prieskonį, "asafetida" vadinasi, arba "hing" hindi kalba, kartais "heeng". Nekeptas jis gan stipriai smirdi, panašiai kaip papuvę svogūnai, sumaišyti su papuvusiais česnakais. Tačiau pakepinus arba pavirus jo kvapas aprimsta, ir patiekalas ima kvepėti visai skaniai, kepintais svogūnais. Tie indai vegetarai, kuriems pagal religiją negalima valgyti česnakų ir svogūnų, juos keičia būtent šiuo prieskoniu. Naudoti asafetidos reikia labai mažai, nes skonis stiprus ir lengvai permuša visus kitus skonius.

O grybus nelabai kuo ir pakeisi, na, nebent galbūt fenugreko ( ožragės ) sėklomis, kurios, kai gerai paverda, troškiniui suteikia savotišką aromatą, panašų į grybų. Gal dar sojos padažo tiktų vietoj jų, bet čia jau visai į kitą pusę, reikia žiūrėti konkrečiu atveju. Dažnai geriau grybų tiesiog nedėti, negu stengtis juos pakeisti.
From:(Anonymous)
Date:May 18th, 2007 07:12 pm (UTC)
(Permanent Link)
Aciu Giedriau. Pati suprantu kad praktiskai padetis be iseities. Nors pati mielai naudociau ir vienus, ir kitus, taciau be ju gaminu jau desimt metu. Kai labai pasiilgstu pasidarau ka nors atskirai.Pakeisti juos kazkuo, kas taip pat turi ju skoni nepavyktu, mielasis net poru ir svogunu laisku nevalgo. Reiskiu sau gilia uzuojauta :(. Gerai butu jei kartais mesteltum koki recepteli be svogunu ir grybu.
From:(Anonymous)
Date:October 11th, 2008 06:27 pm (UTC)

Svogunai

(Permanent Link)
Negaliu patiketi, kad ne man vienai su tokia "nelaimei" reikia gyventi :) Mano vyras alergiskas svogunams, jeigu net svogunais virtuve kvepia, jam tuoj gerkle uzsidaro, ji isberia, visaik jau jam ten nebegerai pasidaro. Bet... as galiu is patiekalus deti nesupjaustyta svoguna, kuri paskui pabaigus virti/kepti, isimu ir ismetu. Arba, jegu darau koki padaza kur svoguno reikia, tai pakeiciu svoguna cesnaku arba pridedu truputi cesnako, truputi svoguno ir paskui per sieteli perpilu, kad nebutu like jokiu gabaliuku. Hope this helps!
Grybu pakaitalas - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:May 18th, 2007 07:18 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tiea, cia dar prie tu svoguniuku. Norejau pasigaminti vistiena garstyciu padaze, bet deja... Mes gyvenam Airijoj ir sausu garstyciu, net vienos rusies neradau, ka jau kalbet apie kelias :(. Airija deja negali pasigirti prieskoniu pasiula.
From:(Anonymous)
Date:January 29th, 2008 10:10 am (UTC)
(Permanent Link)
Aciu tau ir gruzinei uz receptą. Kaip tik dabar troškinu. Bet, kaip ir rašė gruzinė, tikras čenachas - iš avienos, nes baklažanai ir bazilikas kaip tik prie jo tinka, ir aviena turi savitą skonį ir kvapą (aš ji dievinu). Specialiai šiandien dar važiavau į turgelį tikėdamasis gauti avienos lašinių (lajaus), bet jis buvo uždarytas. Tikiuosiu užteks ir taip riebalų ir avienos mačnumo.
From:(Anonymous)
Date:August 17th, 2008 12:01 pm (UTC)
(Permanent Link)
giedriau ar tikrai puls lietuva rusai???
From:(Anonymous)
Date:October 9th, 2008 03:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
Aciu Giedriau uz nuostabu recepta, gavosi puikiai, kadangi minejai jog noretusi astriau, o as megeja astriau :) tai nepagailejau jalapeno pipiriuko :), gavosi ummmmmmm.........................
Inga
From:(Anonymous)
Date:November 26th, 2009 02:28 pm (UTC)

nuostabus receptas

(Permanent Link)
Variantas super. Netikejau, kad isvirsiu be vandens. O pavyko. Labai patiko visiems ragavusiems. O mano autoritetas, kaip skaniu valgiu gamintojos - isaugo perpuse metro. Aciu.