?

Log in

No account? Create an account
Jun. 5th, 2006 @ 08:53 am Cepelinai
Tags:
Gerai čikagiškiams - pavažiuoji iki kabako, ir kirsk cepelinų, kiek tik lenda. Gerai niujorkiečiams - jie turi labai savotišką ir unikalų rajoną, kaip "brighton beach".

O ką daryti, jeigu esi užstrigęs laukiniuose vakaruose, o dūšia verkia, išsiilgusi elementariausių tautinių cepakų, kuriuos Lietuvoje ant kiekvieno kampo kavinėse pardavinėja?

Tenka suktis. Štai pažvelkite, kaip tautiečiai verda cepakus atšiauriomis Texaso sąlygomis.

Reikia dviejų pagrindinių dalykų: normalios bulvinės tarkos ( arba tarkavimo mašinos, bet tarka - planas minimum ) ir normalių krakmolingų bulvių. Tarką, kaip minėjau, man jau suveikė. Krakmolingiausios bulvės, kurias čia galima gauti, tai Russet veislės, didelės, stambios, labai stora oda. Viena tokia bulvė paprastai sveria apie svarą. Imame šešias, bendroj sumoj svoris buvo apie 2,6kg. Dvi išverdame su lupenomis, o keturias atidedame. Štai jos ( mąsteliui greta padėjau paprastą šakutę. Ne, tai ne šakutė desertui ):



Tokio dydžio dvi bulvės verda apie 45 minutes. O tuo tarpu, kol verda, apsiginkluojam tarka, likusias keturias bulvikes nuskutam, atsiraitojam rankoves, ir pirmyn. Geriau tarkuojasi, kai bulvė juda ratais, o ne tiesiog aukštyn-žemyn, o taip pat, jeigu nuolat į tarką atgręšite smailiausią tarkuojamos bulvės kampą, reikės mažiau pastangų. Bulvės mažiau juoduos, jeigu į tarkius įspausite vienos citrinos sultis.



Sutarkavome, gauname maždaug tiek tarkių:



Tarkius krauname į medžiagą ( amerikoniškai vadinamą cheesecloth ), ir spaudžiame, surinkdami bulvių skystį į atskirą dubenį. Bulves nugręžti reikia gan sausai, bet truputį truputį drėgmės jose turi likti, kad pačiupinėjus jie atrodytų lyg padrėkusios pjuvenos.



Čiumpam bulves, kurios išvirė su lupenomis, jas nulupame ir sumaigome, kaip bulvių košei, tuomet sumaišome su tarkiais. Jeigu turite malimo mašinėlę, dar geriau yra bulves su lupenomis ne trinti, o malti, gaunasi tolygesnė masė. Tarkius pasūdome.



O tam skysčiui, kurį pasitaupėme, leidžiame pastovėti 10-15 minučių, tuomet atsargiai nupilame. Ant dugno bus susikaupęs krakmolas, jį nugramdome ir dedame kartu su tarkiais ir trintomis bulvėmis.



Bulves sumaišome, kad gautųsi vienalytė masė, sandariai uždengiame su ta pačia medžiaga ir paliekame stovėti, kol gaminamas įdaras.

Džiovintus baravykus paverdame ant lėtos ugnies apie 20 minučių.



Maišome faršą, maždaug 2 dalys riebios kiaulienos ir 1 jautienos. Keptuvėje pakepiname truputį kapoto svogūno, kai taps minkštas ir sukris, ten pat sudedame kapotus grybus ir dar pakepiname, kad svogūnai taptų maždaug tokios spalvos, kaip nuotraukoje. Tada dedame į faršą, beriame druskos, pipirų, truputį kvapiųjų pipirų, ir viską gerai sumaišome-suminkome, geriausia rankomis. Iš prieskonių čia dar tiktų mairūnas.



Kol lipdome cepelinus, užstatome didelį puodą pasūdyto vandens, kad užvirtų. Imame maždaug lauko teniso kamuoliuko dydžio tarkių gabalėlį, išplojame jį ant delno, ant viršaus dedame nedidelį mėsos kukuliuką.



Kraštus gerai užspaudome, antraip verdant cepelinai gali išsiskėsti.



Ir, sukdami tarp delnų, suformuojame štai tokį klasikinės formos cepaką.



Iš tokio kiekio bulvių gaunasi apie dešimt cepelinų. Juos išdėliojame ant sudrėkintos lėkštės. Gerai būtų, kad vanduo jau būtų užviręs, antraip cepelinai nuo laukimo gali pajuoduoti.



Atsargiai, stengdamiesi nepažeisti, nuridename cepelinus nuo lėkštės į delną, išlyginame dar kartelį formą ir atsargiai leidžiame į verdantį vandenį. Svarbu, kad puodas nebūtų perkrautas, antraip cepelinai, trindamiesi vienas į kitą, gali pernelyg apsidaužyti ir suirti. Jeigu cepelinų daug, geriau jau užkaisti du puodus vandens, negu bandyti viską sugrūsti į vieną.



Verdame, kol vėl užvirs vanduo, ir nuo to momento verdame nestipriai burbuliuojančiame vandenyje apie 10-15 minučių, tokio dydžio kaip čia parodyta - apie 15. Kol verda, paruošiame elementarų spirgų ir svogūnų padažą. Kadangi mūsų grietinė kažkokia netikra ( kaitinama ne tirpsta, o virsta kažkuo panašiu į varškę ), jos nedėjau. Paserviruojame.



Štai ir viskas. Nepamirškite užsigerti alumi, Teksaso vietinių rūšių gerai tinka "Shiner Bock".

Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:po0kizz
Date:June 5th, 2006 02:13 pm (UTC)
(Permanent Link)
skaniai atrodo.. mmm...

prasymas: gal galetumet parodyt kaip reik pasidaryt tirshta/ashtria/mesiska/meksikietishka (bent jau chili picerijoj taip teigia) sriuba. imetus surio, ir ismaisius gaunas labiau panashu i koshe. bet tai kaip skanu... ir have no idea, nuo ko pradet... gal zinote ka nors panasaus? ;-)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:June 5th, 2006 03:06 pm (UTC)
(Permanent Link)
O kaip vadinasi, nežinai kartais? Primena chili con carne truputį, jeigu iš jautienos faršo, bet ten daugiau troškinys. Įtariu, ten vietinis lietuvių išradimas gali būti. O šiaip tai gali pabandyt: pradedi nuo faršo, pakepini, tuomet įkrauni svogūnų, česnako, paprikų ( pipirų saldžių ), aštrių pipirų, pomidorų, kumino ( meksikietiškose sriubose būtinai ), raudonėlio ar meksikietiško oregano. Ir troškini pusantros-dvi valandas, jeigu sausa ir svilti ima - įpili vandens, o pabaigoje sutirštini viską su kukurūziniais miltais. Kažkas tokio. Nori, kad būtų sriuba - daugiau vandens.
From:arvyart
Date:June 5th, 2006 04:05 pm (UTC)
(Permanent Link)
Esi tikras buoze turedamas tokia tarka. O kiti tautieciai vargsta su mazytemis keturkampemis. Negrazu! Su tais cepelinais tik apetita suzadinai. Verdu labai panasiai, tik baravykai cia neauga. Na, o del grietines tu visisgai teisus. Cia ji kazkokia sintetine. Birzelio 27d. savaitei isvykstu i Cikaga. Na, zinoma, nepraleisiu progos pasmaguriauti cepelinais, kugeliu ir kitais lietuvio skrandziui artimais patiekalais. Beje, ar virselio imidzas juda i prieki? Ar apsistojai ties tuo vieninteliu variantu, ar jieskai ir kitu?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:June 5th, 2006 04:12 pm (UTC)
(Permanent Link)
Geri žmonės sakė pabendraus su pažįstamais menininkais, gal kas nors ir pavyks. Parašiau nuotraukos autoriui, bet jis mano laišką kažkodėl praignoravo, tai va ir nežinau, čia automatinis sutikimas ar automatinis prašymo atmetimas. Šiaip tai dabar bandau susikaupti ir viską užbaigti, tada jau pažiūrėsim, kaip su tais viršeliais ir ( galbūt ) iliustracijom. Liko jau nebedaug, bet kaip visada pabaiga ( ir pradžia t.p. ) būna sunkiausia
[User Picture Icon]
From:senis_albinas
Date:June 5th, 2006 07:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
Gerai atrodo! Čia žmona perduoda nuoširdžius linkėjimus ir pataria į tešlą dėti Vitamino C miltelių - kad nejuoduotų.
From:(Anonymous)
Date:June 5th, 2006 07:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
Taigi i tarkius citrina ispaude, tai kam dar tas vit. C?
From:(Anonymous)
Date:June 6th, 2006 11:58 am (UTC)

Cepakai

(Permanent Link)
jo, gerai atrodo, as tai idarui imu tiktai malta jautiena, nes su kiauliena man idaras kiek per minkstas (bet cia aisku skonio reikalas, tu variaciju su idarais pilna - maniske pvz. pasidaro idara is kepintu grybu su svoguneliais), ir butinai i idara dedu peletruno - pasakishkas aromatas :)
From:beatulia
Date:June 7th, 2006 12:41 pm (UTC)
(Permanent Link)
Į mėsą kartu su mairūnu pabandyk įdėti ir džiovinto baziliko, labai tinka. Džiovintus grybus mes visada pamirkom prieš verdant, minkštesni gerokai gaunasi. O į vandenį cepakams iškart galima įmest šaukštą krakmolo, tada jie mažiau suverda. Be to, mūsų namuose visada cepelinai verdami lygiai 21 minutę :)
From:(Anonymous)
Date:June 7th, 2006 05:10 pm (UTC)

Cepai

(Permanent Link)
Ir nebutina nusunkto vandens laikyti 15 min, man visiskai uztenka, kol nusunkus nusiplaunu rankas.
From:(Anonymous)
Date:June 7th, 2006 11:06 pm (UTC)
(Permanent Link)
kaip uzsinorejau cepelinu :)
From:daliusia
Date:June 8th, 2006 05:36 am (UTC)

Mmmm kaip pasiilgau cepelinu

(Permanent Link)
Nors gyvenu LT, bet cepelinu nevalgiau milijona metu :) Su mesa as ju nemegstu, o su varske ir spinatais praktiskai niekur nerasi. O paciai kazkaip ner kada tu cepelinu gamint :)
From:(Anonymous)
Date:June 8th, 2006 12:08 pm (UTC)

cepelinai

(Permanent Link)
man patys skaniausi cepelinai su varške, varškė turi buti paskaninta pelėtrūnu.Valgoma su sviesto ir grietinės padažu.Vaikystėje,prisimenu, mama kartais darydavo su rūkytų spirgučių įdaru,-truputį apspirgintų su svogūnėliu ir pipirais, valgydavome su grietine
From:(Anonymous)
Date:August 28th, 2006 01:35 am (UTC)

russet

(Permanent Link)
nu nesigavo man normalus cepakai is russet bulviu... kai sutarkuoji ir bandai isspaust tai tik vienas vanduo - tirsciu beveik nelieka:( O gal tu tas russet bulves kazkokioj paslpatingoj vietoj perki?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:August 28th, 2006 01:20 pm (UTC)

Re: russet

(Permanent Link)
Kad ne, paprasčiausiame supermarkete. Bet irgi pastebejau, kartais sutarkuoji, masė juoduoja iš karto, o kartais kone iki pat galo balta išlieka. Russet - tokios didelės, kone po svarą dydžio, ir odelė jų šiurkšti ir truputį su raštu. Galbūt dar nuo bulvių šviežumo priklauso, nežinau. Krakmolo į tarkius dar galima įmesti, padeda, kai visai nekrakmolingos bulvės.
Re: russet - (Anonymous) - Expand
Re: russet - (Anonymous) - Expand
Re: russet - (Anonymous) - Expand
SNIEGE - (Anonymous) - Expand
Gitana - (Anonymous) - Expand
Re: russet - (Anonymous) - Expand
From:adatelenr1
Date:November 6th, 2007 08:32 pm (UTC)

russet

(Permanent Link)
as dazniausiai perku Idaho - is ju visada gaunasi... kodel nenaudoji bulviu krakmolo? Man kukuruzinis visai nepatinka
From:(Anonymous)
Date:March 22nd, 2008 06:05 pm (UTC)

Re: russet

(Permanent Link)
naudociau bulvini bet kad ner jo cia pardavime... Kukuruzinis tik. Is Idaho nebandziau dar - bulvinius blynus tik:) Beje gal kas zino kur nusipirkt Teksase tikra bulviu tarkavimo masina? Vargstu su sulciaspaude dabar, bet geriau negu rankomis tarkuot:)
From:shomondir
Date:November 24th, 2007 10:07 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pas mus tai įdarui dėdavo jau virtą mėsikę - kauliukų ar bet kokią kitokią, kokia pasitaikydavo, su svogūniuku per mėsmalę ir įdaras gatavas. Man turbūt skaniau su iš anksto virta, ir to įdaro viduj daugiau ir skystimo mažiau.

O iš vandens kur cepai virė darydavo tarkių sriubą - kai vaikai buvom tai ta sriuba buvo dar skaniau už pačius cepus. Kai bobotės darydavo cepelinus, palikdavo biškį bulvių tešlos - iš jų padaro kukuliukus ir paverda tam vandeny kur cepai virė, valgoma užbaltinant pienu - nugi baisiai skanu.

Kitas dar prajovas jei tos bulvių tešlos likdavo daug, daryt bandutes - taip maždaug vaiko delno didumo suplotas, virt irgi galima tam pačiam cepų nuovire arba atskirai, kai sakant jei uošvienė mėsos nevalgo. ;)
From:(Anonymous)
Date:January 13th, 2008 01:09 pm (UTC)

Cepelinai

(Permanent Link)
Nedarykit taip :D Cia kazkokie vaikai bando daryt cepakus: http://www.youtube.com/watch?v=H3CXhYghVc4
From:(Anonymous)
Date:February 23rd, 2008 09:47 am (UTC)

Re: Cepelinai

(Permanent Link)
skanu
From:(Anonymous)
Date:March 21st, 2008 11:03 pm (UTC)

cepelinai

(Permanent Link)
gal galetumete pasakyti kiek lb (kg) mesos (jautienos bei kiaulienos) reikia padaryti 10'iai cepelinu
dekui
PS taip pat norejau paklausti ar galima naudoti idarui aviena.
From:(Anonymous)
Date:September 28th, 2008 02:09 pm (UTC)

Hello2

(Permanent Link)
Hello
Nice site!

Bye