?

Log in

No account? Create an account
May. 31st, 2006 @ 10:25 am Skrylių apkepas
Tags:
Dar vienas lietuviškas patiekalas, kad jau pradėjom. Ir vėlgi tik su viena (nelabai kokia) nuotrauka, tačiau skonis... jeigu jau tai ne Lietuvos kaimiškos ( šįkart aukštaitiškos ) virtuvės skonis, tai tada nežinau, kas tai yra.

Skryliai, arba dar liaudyje vadinami "lazankėmis" - tai iškočioti tešlos kvadratai arba rombai, išvirti vandenyje, nugarinti ir pateikti su padažu, kartais spirgučių, kartais saldžiu, priklauso nuo šeimininkės nuotaikos. Užtikau netyčia ir kiek kitokį receptėlį, kur iš skrylių padaroma savotiška lazanja. Pasidarė net įdomu, ar pavadinimai "lazankės" ir "lazanja" turi ką nors bendro :{)

Žodžiu darom taip. Užminkom tešlą: bliūde sumaišome 1 kiaušinį, 2 trynius, šaukštelį druskos, vieno svogūno sunką ( sutarkuoti per bulvinę tarką, nuspausti per merlę ) + miltų. Kiek tiksliai miltų reikia - nepasakysiu, nes tai neįmanoma, vienų miltai bus sausesni, kitų drėgnesni. Darome taip: pilame stiklinę, išmaišome, žiūrime kas gavosi. Jeigu per skysta ( o tikrai bus per skysta ) - pilame dar pusę stiklinės, išmaišome, bandome minkyti, ir taip toliau, kol gausime minkomą konsistensiją. Jeigu gavosi pernelyg kieta, tada dar truputį svogūnų sunkos ar tiesiog vandens. Ir taip toliau. Minkome apie 15 minučių, kol nebelimpa prie rankų, paliekame pastovėti pusvalandžiui.

Keptuvėje paspirginame lašinukus ( galima perpus su kumpiu ), kai jie paruduoja - ten pat beriame sukapotą svogūną, pakepiname, kol paruduos, tik atsargiai, kad nepridegtų. Namie rūkyti lašinukai čia geriausia, amerikoniški iš bėdos irgi tinka. Tai bus pirmasis įdaras.

Kol spirga viskas, padarome antrą. 250g bet kokio tarkuojamo sūrio smulkiai sutarkuojame. Atskiriame trynius nuo baltymų 2 kiaušiniams, trynius sutriname ( kalambūras ) ir sumaišome su žiupsneliu druskos ir žiupsniu kmynų, baltymus išplakame iki putų, tuomet viską atsargiai sumaišome.

Tešlą iškočiojame plonai, kažkur 1-2mm storio. Pjaustome kvadračiukais, kažkur 4x4cm, iš akies ten, tikslumas nesvarbu, ir paverdame juos pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių, tuomet supilam į rėtį ir perliejam šaltu vandeniu, kad nepradėtų lipti tarpusavyje.

Imame indą, ištepliojame dugną ir sieneles sviestu, ir išklojame dugną skryliais taip, kad jie vienas su kitu persidengtų. Pabarstome ant viršaus spirgučių/svogūnų mišinio. Užklojame dar vieną sluoksnį skrylių. Atsargiai užtepame sluoksnį sūrio įdaro. Vėl skrylių. Ir taip toliau. Viršutinis sluoksnis turi būti iš skrylių. Jį patepame kiaušinio plakiniu, užmetame keletą kąsniukų sviesto, ir kišame į orkaitę. 190C, apie valandą, kepti atidengtą ( arba uždengtą, o atidengti į pabaigą. Žiūrint, kokio traškumo skrylių norite ). Kol kepa, likusiuose nuo spirgų taukuose pakepiname pusgriežiniais supjaustytus svogūnus. Kepame lėtai, neskubėdami, kad neprisviltų, o gražiai karamelizuotųsi. Kai iškepa, sumaišome su grietine. Gauname tokį lietuvišką "onion dip" :{)

Iškepęs atrodys kažkur šitaip ( tik galbūt jums taip viršutinis sluoksnis neišsiklaipys, jeigu nedarysite kaip aš ir labiau uždengsite skrylius vieną ant kito ):



Supjaustome gabalėliais, jau lėkštėje uždedame svogūnų padažo.

Skanaus, ir, be abejonės, į sveikatą. Užgerti geriausia rūgpieniu, gira ar alumi.

По-русски тут, "СКРИЛЯЙ", хотя блюдо должно называться примерно как "запенканка со скрилями".
About this Entry
From:arvyart
Date:May 31st, 2006 04:05 pm (UTC)
(Permanent Link)
Sitam patiekalui vienos nuotraukos pakanka. Skryliai labai graziai sudeti ir atrodo kaip pyragas, kurio virsus apdetas teslos kvadrateliais. Net seiles varva :)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:May 31st, 2006 06:58 pm (UTC)
(Permanent Link)
giedrius per mano vestuves uzprasytas buti "seimininkele" :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 31st, 2006 07:02 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ot žmonės.
Vietoj to, kad pakviestų laisvu pijoku padirbėt :{)

O šiaip tai sveikinu, įvykis rimtas :{)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:May 31st, 2006 07:03 pm (UTC)
(Permanent Link)
neisgyvenk giedriau, dar anksti sveikint, artimiausiu metu plane, tokio ivykio nenumatyta :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 31st, 2006 07:08 pm (UTC)
(Permanent Link)
Che che! O nėra čia ko laukti. Jeigu piršlio reikės - sakyk, turiu patirties. Suženysim, sužagsėt nespėsi ;{)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:May 31st, 2006 07:10 pm (UTC)
(Permanent Link)
he! tai kad grizta sianakt, po penkiu menesiu, jei dabar nepabego, tai nepabegs ir kita karta, spesim :)

bet nu gi ka nu jau cia, as gi dar visai jaunas!
From:ex_knjes633
Date:June 1st, 2006 08:23 am (UTC)
(Permanent Link)
А там не процесс готовки, а рецепт. Даже наверное, инструкция. =)
Нет процесса, фото и вашего участия, увы..
[User Picture Icon]
From:swasti
Date:June 1st, 2006 08:50 am (UTC)
(Permanent Link)
O įdomu, ar visi į skrylius deda kiaušinius? Nes mano baba, grynakraujė aukštaitė, tešlą "lazankoms" minkydavo vien tik iš vandens ir miltų. Iš tokios pačios tešlos, sugnaibius mažyčiais gabalėliais, dar darydavo "zacirką" pieniškai arba saldžiai sriubai.
(Deleted comment)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:June 1st, 2006 01:50 pm (UTC)

Re: jungtinė pūkio ir tke komanda

(Permanent Link)
ne, jokia ne paslaptis :{)
Tiesiog čia nėra jokių taisyklių, kepti tiek, kiek norisi, svarbiausia, kad nesudegtų iki juodumo. Kitąkart įmesiu daugiau
[User Picture Icon]
From:ghyta_0gg
Date:June 1st, 2006 01:16 pm (UTC)
(Permanent Link)
Неужели вы не запостите такую красоту и на китчен_нахе?!!!
From:(Anonymous)
Date:June 1st, 2006 05:15 pm (UTC)

buvo geriau

(Permanent Link)
Man labaiu patiko kai dedavai daugiau fotkiu, apetitiskiau atrodydavo.
From:(Anonymous)
Date:June 2nd, 2006 11:52 pm (UTC)

Re: is chicago

(Permanent Link)
giedriau,gal butu galima jau kokio torto receptuka,o tai mesa,bulves,o juk zadejai.
[User Picture Icon]
From:antanian
Date:June 8th, 2006 05:00 pm (UTC)
(Permanent Link)
trp kitko, szitas patiekalas zinomas ir Bltarusijoj. Lazanki
From:(Anonymous)
Date:July 29th, 2006 03:10 pm (UTC)

Iš LT

(Permanent Link)
Nuo vaikystės tėvukas virdavo skrylius, verda ir dabar... ir žmoną spėjau išmokyt:) bet va tokio apkepo dar nebuvau nei matęs nei girdėjęs. Reiks pabandyt. Esu tik girdėjęs, jog Žemaitijoj tik išvirtus skrylius valgo su bulvių koše:))) sako skanu...
Beje puikus receptų puslapis. Ačiū.
[User Picture Icon]
From:ilanka13
Date:January 31st, 2007 05:38 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jau valanda laiko, vietoi to kad dirbti, skaitau jusu receptus. Atradau per kitchen_nax.
Skriliu nevalgiau turbut apie 12-15 metu.
Mano kaimynai virdavo, ir po to troshkindavo lasinelius su svogunais ir gretine ir su situ padazu valge skrilius.
Buvo labai skanu.
P.S. Atsiprasau us klaidas. Lietuviskai nerasiau jau turbut apie 12 metu.
[User Picture Icon]
From:giedrius_ru
Date:January 31st, 2007 05:59 pm (UTC)
(Permanent Link)
Malonu, kad užsukote :{) jeigu kils kokių klausimų, klauskite, nesidrovėkite.
[User Picture Icon]
From:ilanka13
Date:January 31st, 2007 06:39 pm (UTC)
(Permanent Link)
Vienas klausimas jau seniai yra.
Buvo tokois salotos su silke ir grybais. Ar neteko daryti ar valgyti.
Dar idomu, ar pats gitara groti ismokote? Ar kur mokinotes?
As kadaise mokinausi Grodzio muzikos mokykloje. Buvo toks destitojas, Rimkevicius. Neteko gyrdeti?
Bet jau labai seniai nebegroju.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 31st, 2007 07:27 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na, bent jau aš darau paprastai: džiovintus baravykus atmirkyti, perplauti ( bet skysčio, kuriame mirko, ne išpilti ). Pakepti smulkiai sukapotą svogūną, sudėti sukapotus baravykus, plius druskos, pipirų, šalavijų ir čiobrelių. Užpilti truputį skysčio nuo baravykų, uždengti, patroškinti porą minučių. Kai masė truputį praauš, bet dar šilta, sumaišyti su supjaustyta silke, palikti per naktį.
Gitara tai kažkiek pats išmokau, truputį dar Amerikoje pamokų palankiau, bet daugiau džazo teorijos, ne klasikinės. Gaila, nebepavyksta taip dažnai prisėsti pagroti, kaip anksčiau. O apie Rimkevičių tik girdėjau, susitikti neteko.
[User Picture Icon]
From:ilanka13
Date:January 31st, 2007 08:24 pm (UTC)
(Permanent Link)
Aciu uz recepta. Pabandisiu. Vat tik problema, kur gi toj musu Amerikoj baraviku gauti? :)
Kaimine dare kazkaip su pomidoru padazu irgi.
O Rimkevicius kiek gyrdejau jau mire. Jis buvo tikras klasikines gitaros fanatas ir pirmas pradejo destiti Lietuvoje. Geras buvo zmogus.
Ar pas jus yra rusu pardotuviu su lietuvisku maisu?
Pas mus tai cia pakankama, taip kad galime save palepinti redkarciais. O draugai Chikagoje gyvena, ten tai visai gerai.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 31st, 2007 08:29 pm (UTC)
(Permanent Link)
Baravykų galima keliais būdais. Brangiausias būtų pirkti paprastame supermarkete "dried porcini mushrooms", dar vadinasi "dried boletus mushrooms". Bet tai labai mažai už beprotiškai užkeltą kainą. Užtat visada būna. Central Market arba Whole Foods būna sveriamų, kažkur $65 už svarą, maišelis, kur telpa pora saujų grybų gaunasi apie $6-7. Pigiausiai radom latviškus, rusų parduotuvėse, bet čia jau kaip pasiseks...
[User Picture Icon]
From:ilanka13
Date:January 31st, 2007 08:47 pm (UTC)
(Permanent Link)
Aciu, paziuresiu.
Whole Foods shalia musu.
As ten pirkau dziovintas voverushkas, bet buvo truputeli gumines :) kai patroshkinau.
Na netrigdisiu daugiau, ir taip jau uzhplepejau.
Dar karta aciu.
From:(Anonymous)
Date:June 15th, 2007 06:36 am (UTC)

skrylių apkepas

(Permanent Link)
Ačiū, Giedriau,už skrylių apkepą. Kai reikia galvoti, ką pagaminti vakarienei, tokie patarimai labai padeda. Šaunuolis..
From:darius64
Date:August 10th, 2011 09:26 am (UTC)

Papildymas prie recepto

(Permanent Link)
Labai panasus tik greitesnis varijantas yra lazankes pakeisti lakstiniais makaronais.
Ir ydarui dazniausiai vietoj spirgiu naudoju chili arba Bolonezes padaza-kitaip sakant iskepta jautienos farsa su yvairiausiais priedais.Megstu kai mesos daugiau yr patiekale :)
Labai sustiprina skony ir aromata Dziugo suris(naudoju po 50% Dziugo ir paprasto fermentinio).
Tai viens populiariausiu receptu seimoje-gaminam 2-3 kartus per menesi.