?

Log in

No account? Create an account
May. 30th, 2006 @ 08:46 am Kugelis
Tags:
Taigi stebuklas įvyko. Mums atvežė paprasčiausią lietuvišką bulvinę tarką, kurios čia užsiknisdamas ieškojau ir neradau. Pratestavom su bulviniais blynais, viskas veikia čiki, sena versija, žinoma, bet upgreidintis iki bulvių tarkavimo mašinos neleido dabartinės gyvenimo sąlygos.

Ta proga dzūkiškas receptas - kugelis su sparneliais.

Tarpinių nuotraukų kažkaip nedariau. Na, net nežinau. Negi yra dar tokių, kurie nematė, kaip tarkuotos bulvės atrodo?

O gaminama labai paprastai. Sugadinti nelabai čia ką pavyks, proporcijos gana laisvos.

Vištos sparniukus įtriname druska, traiškytais kmynais ir česnaku, ir paliekame pasimarinuoti, kol ruošiame kitką. Jeigu turite rūkyklėlę, juos parūkiname, bus išvis pasakiškas skonis.

Užstatome spirgintis lašinukus, ant vidutinės ugnies, ir čiumpam tarkuoti bulves. Amerikoje, kaip pastebėjau, geriausios tam reikalui yra "Russet" bulvės, tokios didelės, delno dydžio, ir perpjovus baltos. Idaho irgi tinka, bet tų Idaho irgi daug ir skirtingų rūšių, čia jau reikia žiūrėti.

O prieš tarkuojant į indą, kur kris tarkiai, išspaudžiame citriną, ir po kiekvienos bulvės tarkius išmaišome, tuomet nejuoduos. Na bent jau mažiau tai tikrai. Vis prižiūrime, kad nepradėtų svilti spirgai, kai jau jie paruduoja - metame ten pat į keptuvę smulkiai sukapotą svogūną ir toliau kepame, kol pageltonuos. Į pabaigą norės pradėti svilti, taip kad reikės arba mažinti ugnį, arba dažniau maišyti.

Taigi, pritarkavome bulvių bliūdą, nieko nuspausti nereikia. Mušame dabar ten porą kiaušinių, gerai išmaišome, ir įpilame stiklinę-pusantros verdančio pieno, kad kugelis būtų minkštesnis. Beriame druskos ir dosnų žiupsnį čiobrelių, suverčiame spirgus su svogūnais, vėl viską gerai permaišome.

Į uždengiamą molinį puodelį ( aš naudojau nuo prancūziškos svogūnų sriubos ) dedame du-tris sparniukus, viską užpilame paruoštais tarkiais. Statome į orkaitę, apie 45 minutes 200C temperatūroje, uždengtus. Geriau dėti ant skardos, o ne tiesiai į orkaitę, nes kugelis kepdamas truputį kils, burbuliuos ir gali pradėti tekėti per kraštus. Kai laikas praeina - nudengiame ir pakepiname dar kokias 15-20 minučių, kad susidarytų plutelė.

Traukiame lauk, užpilame spirgučių ir keptų svogūnų mišiniu. Va tokia štai "high calorie Lithuanian country diet". :{)

Skanaus, ir į sveikatą!

P.S. Jeigu reikia šitam receptui tarpinių nuotraukų, sakykit, kitą kartą gamindamas pafotkinsiu daugiau.



About this Entry
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:May 30th, 2006 02:45 pm (UTC)
(Permanent Link)
O nuo verdancio pieno nesusigumuliuos? Nebandziau niekad, gal kokia spec. pylimo technologija?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 30th, 2006 02:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kad ne, viskas normaliai, supili, išmaišai ir ramu. Tarkiai pabąla truputį, bet nesigumuluoja niekas. Kiek suprantu, nuo tokio plikymo kugelis minkštesnis būna.
From:(Anonymous)
Date:May 30th, 2006 06:44 pm (UTC)

anglijoj

(Permanent Link)
mesmales rankines ieskok uzsip_____damas:)
From:(Anonymous)
Date:August 18th, 2008 11:47 am (UTC)

Re: anglijoj

(Permanent Link)
pasijunk ebay,ten rasi pilna mesmaliu,rankiniu ir elektriniu...kainos nuo 17 svaru ir daugiau...tik reikia prisiregistruoti,ir pries nusiperkant pasitikrint apmokejimo budus...
From:(Anonymous)
Date:May 30th, 2006 07:56 pm (UTC)

ATrodo labai skaniai

(Permanent Link)
Hmm bet apie piena as negirdejau niekad,viska darau kaip tu tik reiketu ir man sparneliu pabandyt(bet neturiu rukyklos), o vat pienas tai man naujiena.... arba grietinele... reikes butinai pabandyt !
From:daliusia
Date:May 31st, 2006 05:50 am (UTC)
(Permanent Link)
Mmmm kaip skanu.

O del pieno tai keista, kad atsirado negirdejusiu apie tai. O Aukstaitijoj tai mes tarkius nusunkdavom ir pripildavom daug verdancio pieno, iki tiek, kad mase tapdavo skysta. :) Dar mama dedavo tirpinto sviesto, jei netycia spirgu ar ko neturejo. Butinai keptu svoguniuku.
From:(Anonymous)
Date:May 31st, 2006 06:01 am (UTC)
(Permanent Link)
Vietoj citrinos galima naudoti vitaminą C.
From:arvyart
Date:May 31st, 2006 06:27 am (UTC)
(Permanent Link)
Labai skanus patiekalas. Pienas ne tik minkstina, bet ir susvelnina aitroka skoni. O citrina geriau nei vitaminas C - vis tik tai naturalus produktas. O Nevadoj rankiniu trintuviu (tarku) yra. Jos staciakampio formos, o sieneles skirtingos - burokine, smulki (gerai nuima citrinos zieveles geltona pavirsiu), bulvine, ir kopustine. Tiesa, kaip ir dauguma prekiu, tai Kinijos gamyba. Beje, as kepu storasieneje spizineje keptuveje, kuria netycia nugvelbiau is yard sales.
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:May 31st, 2006 04:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
Turim ir mes stačiakampę, tačiau ta bulvinė dalis laaabai jau maža...
O špižinės keptuvės Walmart'e už padorią kainą - trijų dydžių rinkinys ar ne $15... Bet, spėju, yard sale gavai už gerokai mažiau. ;)
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:May 31st, 2006 05:23 pm (UTC)
(Permanent Link)
Hmm, keista kad pas jus rankines bulvines tarkos negalima nusipirkti. Mes tai turime, pirkome JAV. Nors siaip jau turime atsiveze is Lietuvos bulviu tarkavimo masinele ir nusipirke transformatoriu is 110V i 220V. :) Bet tai jau kita pasaka...

Nezinau ar yra geru elektriniu bulviu tarkavimo masineliu JAV. Kazkada galvojau, kad nera, todel ir vezem is Lietuvos, bet po to esu girdejes, kad lygtai yra. Butu idomu suzinoti konkreciau.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 31st, 2006 05:27 pm (UTC)
(Permanent Link)
Teko Čikagos lietuvių laikraštyje "Draugas" matyti skelbimą, kad parduoda bulvių tarkavimo mašinas, jau paruoštas 110V, kaina, jeigu gerai pamenu, $80. Bet tai ir viskas, ką žinau apie tai, plius tai, kad čikagoje parduotuvėje "Lietuvėlė" jas kartais parduoda.
From:ss_38
Date:June 5th, 2006 03:32 pm (UTC)

svogas

(Permanent Link)
Vietoj citrinos i tarkius galima imaisyti per ta pacia bulvine tarka sutarkuota svoguna. Visa mase ne tik kad nejuoduos, bet ir, sakyciau, labai graziai pabaltuos. O ir skoni papildoma suteiks..
From:(Anonymous)
Date:July 4th, 2006 08:25 am (UTC)

O kam kiaušiniai?

(Permanent Link)
Kiaušiniai kugeliui tikrai nereikalingi. Kaip ir citrinos sultys ar vitaminas C. Tarkiai pabąla užplikyti verdančiu pienu. Tiesa, galima prieš tai šaukštu nusemti šiek tiek atsiradusių bulvių sulčių. Manau, kad iš tokio kiekio nusisemtų apie pusę stiklinės. Ir grietinės į kugelio vidų dėt taip pat nereikia. Užplikytas pienu kugelis bus ir minkštas, ir šviesus, ir labai skanus.
From:(Anonymous)
Date:October 13th, 2006 02:07 pm (UTC)

Re: O kam kiaušiniai?

(Permanent Link)
Sveikuciai, nors as ir Lietuvoje, bet visvien pritiko Jusu kugelio aprasymai - gaunasi cool - dabar vel darau:))))))))))) geru visiems metu:))))))))))))))
From:(Anonymous)
Date:April 15th, 2007 08:06 pm (UTC)

Idomu

(Permanent Link)
As tokiu molinuku neturiu. Turiu tik stiklini kepimo inda.. idomu ar tiktu..? ar cia tas molis labai svarbus..?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 15th, 2007 08:11 pm (UTC)

Re: Idomu

(Permanent Link)
Šiaip tai nebūtinai moliniai, tiks bet kokie, svarbu tik kad nesuskiltų. Tik storam inde tolygiau iškepa, ypač jeigu elektrinė orkaitė
From:(Anonymous)
Date:April 20th, 2007 01:02 am (UTC)
(Permanent Link)
as is NJ ir labai ieskau bulviu tarkavimo masinos. gal kas zinot kur galima isigyti??
From:(Anonymous)
Date:July 28th, 2007 11:31 pm (UTC)

Bulviu tarkos

(Permanent Link)
Sitas restoranas parduoda bulviu tarkas uz $120.
Bulviu tarkos - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:October 17th, 2007 09:36 am (UTC)

Kulautuvietė

(Permanent Link)
Gal turite receptų iš čekų virtuvės (bulvinių patiekalų).
[User Picture Icon]
From:mishrune
Date:December 16th, 2007 12:32 am (UTC)

Ot pekla... silėtekis kaip pas senbernarą...

(Permanent Link)
Nuo žalios jaunystės kugeliuko nekepiau, o kai pabandžiau pernai- supratau, kad nebemoku. Ale vat užtikau pas jumi, ir vėl kilo noras surizikuot, mažu nebesigaus puspadis. :D
...o savo laiku tai kugeliuką visuomet susluoksniuodavau su naminiu ožkos sūriu, sumaišytu su kapotu rūkytu kumpiu, paprikom ir svogūniukais. Berods, dar kiaušinio trynį dėl spalvos dėdavau, ir juodų pipirėlių drūčiai. Pasiutiškai skanu būdavo, ale suvalgėm senelio ožkas- baigėsi ir kugeliukai. Kažkaip sutapo taip... :(
[User Picture Icon]
From:difficult_peach
Date:January 26th, 2009 05:57 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pieno 1-1.5 stiklines, o bulviu tuomet kiek?
From:(Anonymous)
Date:March 17th, 2009 03:04 pm (UTC)

Jurate(Londonas)

(Permanent Link)
Labai tau Aciu uz receptus jie tikrai labai skanus, nesakau, kad man ju reiketu, bet pries planuodama daryti valgyti visada pasiziuriu butent tavo. Labai jau grazios nuotraukos. Ir toliau taip. Zinai cepelinai irgi labai skanus ir nuotraukos liuks. Gal ir zemaiciu blynus tu moki padaryti? Jei taip gal gali parasyt ir zinoma butu faina su nuotraukom Aciu tau dar karta!