?

Log in

No account? Create an account
Apr. 25th, 2006 @ 10:50 am Piemens pyragas
Tags:
Britai labai mėgsta per šventes kepti didelį gabalą jautienos - rostbifą, su bulvių koše, žaliais žirneliais. Prisikerta, kiek telpa, bet paprastai vis vien dar lieka. O ką su tuo rostbifu daryti kitą dieną? Va ir sugalvojo kažkas, kaip iš likučių sukurti visai naują patiekalą - piemens pyragą, arba "shepherd's pie", ir taip jis visiems patiko, kad dabar jį gamina ne tik iš likučių, bet ir iš šviežios mėsos. Mes kaip tik turėjome daug likusios bulvių košės, tad nusprendėme, jog nėra čia ko maistą mėtyti.

Pusę kilogramo jautienos faršo, ne perdaug lieso, pakepiname keptuvėje, kol nueis spalva, ir ten beriame griežinėliais supjaustytą svogūną ir porą sukapotų morkų. Beriame druskos, pipirų, ir vis pamaišydami kepame kelias minutes, kol daržovės kiek suminkštės ir atrodys maždaug taip:



Suberiame kokius keturis-penkis grybukus, supjaustytus griežinėliais, įdedam lauro lapą, ir dar pakepiname, kol grybai suvys ir atiduos savo skystį, kažkur apie penkias minutes.



Tada įkrauname šaukštą pomidorų pastos, viską gerai išmaišome, pakepiname porą minučių, ir užberiame lygiu sluoksniu porą šaukštų miltų. Viską gerai išmaišome ir truputį pakepiname, bet atsargiai, vis pamaišydami, kad nepradėtų svilti. Na, minutę kokią. Tada po truputį, vis pamaišydami, supilame pusantro puodelio jautienos sultinio, truputį ( kokį arbatinį šaukštelį, ne daugiau ) Vorčesterio ( vusterio ) padažo, ir ikaitiname, kad imtų lėtai burbuliuoti. Ugnį sumažiname ir troškiname apie 25 minutes. Praėjus maždaug pusei laiko beriame žiupsnį džiovintų čiobrelių. Pabaigoje, likus kelioms minutėms, kai skystis jau sutirštėjęs, beriame kokią saują šaldytų žalių žirnelių ir maišome, kol jie atitirps. Troškinimo metu karts nuo karto verta pamaišyti, kad nesviltų. Ragaujame, beriame, jeigu reikia, dar druskos. Gauname kažką panašaus į tai:



Orkaitę įkaitiname iki 200-205 laipsnių. Sukrauname mėsos masę į truputį sviestu ištepto indo dugną. Indą reikėtų parinkti tokį, kad mėsos būtų maždaug iki pusės. Iš viršaus atsargiai, sluoksnis po sluoksnio krauname bulvių košę. Bus dar geriau, jeigu į bulvių košę įpilsite truputį grietinėlės, pipirų ir muškato riešuto. Žodžiu, sudedame košę, viršų išlyginame, ir pabarstome sūriu, jeigu jau britiškas receptas, tuomet reikėtų čedaro, bet šiaip jau tiks bet koks, kuris lydosi.

Kepame, kol sūris išsilydys ir viršus apskrus, kokias 15 minučių. Ten jau ir taip viskas iškepę, taip kad kai tik vaizdas tenkina, tada ir gatava.

Labai skanu užsigeriant kefyru. Žinau, ne britiška, užtat labai tinka :{)





Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:agniezska
Date:April 25th, 2006 04:46 pm (UTC)
(Permanent Link)
ka tik prisivalgiau saslyku tai nesinori i maista ziuret:D
[User Picture Icon]
From:po0kizz
Date:April 25th, 2006 05:04 pm (UTC)
(Permanent Link)
būtinai išbandysim ;-) ale jau skanu daros skaitant ;)
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:April 25th, 2006 09:03 pm (UTC)
(Permanent Link)
primena kugeli. my type of food. meginsim.
[User Picture Icon]
From:krakadyla0
Date:April 26th, 2006 09:51 am (UTC)
(Permanent Link)
Žinai, ką, Vilpišauskai? Aš imu įtart, kad svogūnų tu prikiši savo iniciatyva, bo OMG they're everywhere! Heeeelp! ;_; Nugi negali būt taip, kad 99% patiekalų būtinai turi būt su tom šlykštynėm? Negali, nu?

[User Picture Icon]
From:z_k
Date:April 26th, 2006 11:13 am (UTC)
(Permanent Link)
ir dar morkos. Ir žalieji žirneliai!!! Kepti!!! Jeeetaus D:
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 26th, 2006 11:56 am (UTC)
(Permanent Link)
Na taigi nedėk, ar verčia kas :{)
[User Picture Icon]
From:spygle
Date:May 12th, 2006 11:42 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kuo, skonio prasme, galima keisti žirnelius?
Pupeles, keičiu bulvėmis, gal yra tinkamesnių produktų?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 13th, 2006 02:19 am (UTC)
(Permanent Link)
Galbūt žaliomis, šparaginėmis pupelėmis, supjaustytomis gabaliukais? Bet jeigu pupeles irgi keiti, tai tada net nežinau.. marinuotais česnakų ūgliais? :{)
[User Picture Icon]
From:spygle
Date:May 13th, 2006 07:39 am (UTC)
(Permanent Link)
klausiu todėl, kad aš šiems produktams žiauriai alergiška.. o tamstai pažįstama daugiau įdomaus maisto skonių. Česnakų ūgliais..ok, pabandysiu:) Ačiū:)
From:beatulia
Date:May 25th, 2006 03:07 pm (UTC)
(Permanent Link)
gal salierų galima dėti? manau labai tiktų. beje, aš darau perpus su kiauliena. su vištiena labai švelnus skonis gaunasi :)
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:August 18th, 2006 10:58 am (UTC)
(Permanent Link)
dar yra irgi toks pats patiekalas, vadinasi Cottage Pie. Viskas taip pat, bet...Shepherd's pie yra gaminamas su avienos farsu, o Cottage pie su jautienos.:)
From:(Anonymous)
Date:August 31st, 2007 10:00 am (UTC)
(Permanent Link)
labai gerai gavosi, isirasau i favorites :)
From:(Anonymous)
Date:January 24th, 2008 06:24 pm (UTC)

roll

(Permanent Link)
o saslyku as jau seniai atsivaglius,, fe..
From:(Anonymous)
Date:November 22nd, 2008 02:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
pasakiškai skanu,dabar sekmadieninių pietų patiekalas
From:(Anonymous)
Date:February 24th, 2010 11:34 am (UTC)

:)

(Permanent Link)
Kaip tik siandien kepiau piemenu pyraga,na nesilaikiau Giedriaus recepto,pas mane farsas ir bulviu kose,o dariau taip,paruosta farsa,bet nekepinta dejau ant skardos dugno,paskui kepintu morku su svogunu ir ant virsaus bulviu koses,viska gardinau prieskoniais,nepagailejau kario tai mano megstamiausias prieskonis,gavosi labai skanu,patiko visai seimai,dar paruosiau padazo,kaitinau piena i ji dejau mazame kiekyje ismaisytu miltu,vegetos ir ant galo marinuotu pievagrybiu,padaziuka kaitinam kol sutirsteja.Labai skanu ir greita.Giedriau,tikiuosi neuzpyksi,kad taip issipleciau.Beje,pagal tavo recepta kepu ceburekus-super duper