?

Log in

No account? Create an account
Apr. 20th, 2006 @ 09:42 am Naan ir raita
Tags:
Indai turi tokią krūtą paplotėlį, naan vadinasi. Paprastai lašo formos, minkštas, lankstus, o kai kur vietomis iškilę burbuliukai paskrudę kone iki juodumo. Kandi ir kaifuoji, ir prie kario puikiai tinka. Problema ta, kad jie kepa tą naan dideliuose į žemę įkastuose ąsočiuose, dideliuose tokiuose, gal metro diametro ir pusantro metro gylio, kurių dugne padaryta oro cirkuliacija ir dega anglys. Žodžiu karštis atsispindi nuo ąsočio sienelių, beveik nepabėga lauk, ir temperatūra ten užkyla kone iki 320C. Tada nekeptą paplotėlį jie suvilgo vandeniu, kiša ranka gilyn į ąsočio vidų ir mosteldami prilipdo tešlą prie vidinės sienelės, o kai iškepa - su kabliu nukabina. Tandūras ( ar kitur dar tandyras ) vadinasi toks daiktas.

Na, o kadangi tandūro dar kol kas neįsigijau, pabandžiau panašų fintą su paprasta orkaite.

Viskas prasideda nuo tešlos. Jeigu kada teko patiems keptis picą, tai pastebėsite, jog viskas gamina praktiškai taip pat, tik tešla kiek kitokia. Beje, specialiai nevadinsiu šio patiekalo nei lavašu, nei naan, nei picos pagrindu, nei kaip nors kitaip. Tiesiog skanus paplotėlis. Kad niekam nekiltų noras kabinėtis.

Porą šaukštelių sausų mielių užpilame keliais šaukštais pašildyto pieno ir šaukštu cukraus, leidžiame pastovėti kokias penkias - dešimt minučių, kol mielės atsigaus ir pradės putoti.



Tuo metu dubenėlyje sumaišome stiklinę pieno, pusę stiklinės jogurto, vieną kiaušinį, žiupsnį druskos.



Ant užputojusių mielių pilame keturias stiklines miltų, padarome per vidurį "šulinį", ir ten supilame skysčius. Ten pat įpilame kokį šaukštą aliejaus, arba dar geriau, "gy" ( sviesto, iš kurio išgarinta ir nugriebta viskas, kas ne riebalai ).



Viską sumaišome ir minkome, kažkur apie dešimt - penkiolika minučių, kol tešla taps elastinga ir nebelips prie rankų. Jeigu minkosi labai sunkiai ir niekaip tešla netampa vientisa - įpilkite dar truputį vandens. Aš paprastai įpilu po saują šilto vandens iš krano, ne daugiau per kartą. Jeigu tešla per skysta ( jeigu minkai minkai kelias minutes, o ji vis limpa ir net nesiruošia tvirtėti ), pilam dar truputį miltų. Šįkart dariau tešlą kiek kietesnę, kad paplotėliau taptų traškesni.



Išminkytą tešlą suvoliojam į kamuolį, dedam į dubenį, ir uždengiam rankšluosčiu, kad nedžiūtų. Maždaug po valandos ji atrodys taip:



Tešlą truputį paminkome ( labai neilgai, kad tik subliukštų ), dalijame į aštuonias dalis, suformuojame burbuliukus, paliekame stovėti dar valandą, uždengtus rankšluosčiu. Gali reikėti purkštelti vandens ant jų paviršiaus, jeigu pasirodys, kad džiūsta.



Po valandos jie išpampsta taip:



Įkaitiname orkaitę iki tiek, kiek tik ji gali. Paprastai tai apie 260C/500F. Geriausia, jeigu prieš tai ant vienos iš pertvarų būtų išdėliotos porios keramikos karščiui atsparios plytelės, arba specialus "picos akmuo". Tuomet kepa tolygiausiai, bet tas akmuo pirma turi įkaisti pats.

Kiekvieną iš burbuliukų krauname ant miltuoto paviršiaus, ir pirštais maigome per vidurį važiuodami aukštyn, šonais žemyn. Pasukam 90 laipsnių kampu, kartojam. Lygiai taip pat, kaip formuodami picą. Kai išplojam iki kokių pusės centimentro pločio, imam į rankas ir dar patempiam, tik atsargiai, kad neplyštų. Čia matosi, jog tešla kiek padžiūvo ir kraštai tapo truputį nelygūs, bet skoniui tai reikšmės nebuvo. Jeigu norite, galite pabarstyti paplotėlį sezamo sėklomis, aguonomis ar kmynais. Galima dar ir svogūnų laiškų. Aš dariau "be nieko".

Paplotėlio viršutinę dalį patepame vandeniu ar aliejumi, jį patį susmaigstome šakute, kad per daug neišpamptų kepamas.



Kepame orkaitėje apie penkias minutes. Arba ant labai karšto grilio, virš anglių, būtų dar geriau. Žodžiu kepame, kol paruduoja - bus traškus, arba tik keliose vietose atsiranda rudų burbuliukų - bus lankstus.

Labai geros indiškos salotos prie tokių paplotėlių - raita. Nedidelį agurką sutarkuojame burokine tarka. Kelis mėtų lapelius smulkiai supjaustome juostelėmis arba sukapojame gabalėliais, beriame prie agurkų. Mažą žiupsnelį druskos, truputį kajeno pipirų, truputį malto kumino. Viską užpilame stikline paprasto jogurto, be jokių priedų, arba rūgpieniu. Išmaišome, ir raita paruošta. Labai gerai karštą dieną.



O lankstesni paplotėliai atrodytų taip ( tešla šiaip lankstiems buvo kiek per kieta, tas nesunkiai pataisoma - daugiau skysčio minkant ):



Skonis ne visai toks, kaip tikros naan, paskrudimas kitoks, čia reikės dar padirbėti prie to. Galbūt orkaitėje to pasiekti ir iš vis neįmanoma. Bet net ir ne autentiški paplotėliai gavosi ne mažiau skanūs, prie kario ar charčio sriubos ar troškinio puikiai tinka.

Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:garga
Date:April 20th, 2006 05:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
jeigu butu paplotelis kiek putlesnis, darome taip:
jamame paploteli, ipjauname ji siek tiek daugiau iki puses, kemsame i ji marinuotos, orkaitej keptos, smulkintos vistienos, kisam i vidu, kisam astriu prieskoniu (labiausiai tink "harisa"), smulkintus agurkus, pomidorus, svogunus ir sumaisome kartu ir dedame taip pat i vidu. Butinai turi buti astru bent kiek. gaunasi stai kas http://burgzt.laikas.lt/~renatas/chapati.png (labai skanus maistas beje. Butina kuo nors uzgert, nes astru kaip nekaip :)

variantas su keptu kiausiniu irgi yra,bet su mesa man labiau skanuuuuu :)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:April 20th, 2006 05:19 pm (UTC)
(Permanent Link)
tajp ir galvojau, pamates tavo fotke, kad sita paploteli kazkur valgiau - tunise, chapatii vadinasi :)
[User Picture Icon]
From:garga
Date:April 20th, 2006 05:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
chapatti t.y.
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:April 20th, 2006 06:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na indiskuose restoranuose jie naana kepa irgi ne i zeme ikastuose asociuose. Kiek maciau, tai kazkoks itaisas ant krosnies panasus i isgaubta metalo pusrutuli ant kurio uzmetama tesla. Nezinau ar ka nors panasaus galima padaryti namu salygomis. Kaip ir nezinau kiek skonis skiriasi nuo tikro "asotinio naano".
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 20th, 2006 07:10 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pabandysiu dar tešlą minkštesnę padaryti ir dar labiau kepimo akmenį įkaitinti, gal ir pavyks taip, kaip jiems.
Žinoma, turėčiau nuosavą namą, būtų galima pačiam tokį daiktą susiorganizuot; nežinau, kiek panašus į tikrą, bet rezultatai, kiek supratau, gaunasi autentiški:

http://www.cpsusa.com/ebay/tandoorOven.htm
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:April 20th, 2006 07:51 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jo, gal kai kurie restoranai ir tokia tikra krosni turi. As maciau tik viename is paprastesniu - tavo komentaras apie picos akmeni atsviezino atminti - tai kad meta ant ikaitinto akmens, kuris lygtai padetas ant krosnies. Tiksliau nezinau. :)
From:(Anonymous)
Date:April 20th, 2006 08:34 pm (UTC)

man

(Permanent Link)
patinka peshavarian naan
From:(Anonymous)
Date:April 21st, 2006 11:29 am (UTC)

neziniuke

(Permanent Link)
Gal galit kas pasakyti kaip tas picos akmuo atrodo? Kazka teko girdeti, kad tokie yra, bet nemaciau. Ka dar galima su juo daryti?
From:(Anonymous)
Date:May 12th, 2007 07:53 pm (UTC)

o man gavosi pagalvės :))

(Permanent Link)
Dėkui už receptuką- jau išbandytas, seniai seniai kažko tokio ieškojom. Gavosi viena partija tokių kaip nuotraukėlėje, o kita partija- na, tiesiog išpūstos pagalvės, kurios puikiausiai prasipjauna ir galima prikimšti pzv. salotų (net nufotografavom, ale neina nuotraukos čia prikabint, atrodo :)) )