?

Log in

No account? Create an account
Apr. 19th, 2006 @ 09:27 am Ostrenkoje nacionalnoje
Tags:
Ar atsimenate valgyklas - mokyklose, institutuose, ar šiaip vidury miesto? Tas pačias, kurios už nepilną rublį, o kartais ir vos už keliasdešimt kapeikų pamaitindavo tarybinį žmogų, kad jis pasistiprinęs galėtų toliau statyti komunizmą? O juk būtent jos išpopuliarino tokius patiekalus ( žinoma, pagamintus labai iškreiptoje formoje ) kaip plovas, Kijevo kotletai, guliašas ir žuvies kotletai. Vienas iš tų patiekalų, kurį dar buvo galima valgyti, buvo "sriuba charčio". Žinoma, šiai valgyklinei sriubai iki to patiekalo, kurį nuo senų laikų virė gruzinai, taip pat toli, kaip pavandenijusiai bulvių košei iki paskrudintų prancūziškų kroketų ar "hercogienės bulvyčių", tačiau, ko gero, aštruma, pipirai ir česnakai sriuboje užmušdavo daugumą mikrobų, ir sriubos valgymas nesibaigdavo greitu greitu bėgimu link koridoriaus galo, pakeliui maunantis kelnes.

O, beje, tikrą charčio sriubą išsivirti visai nesudėtinga; tai įkandama net ir visiškai nepatyrusiems virėjams.

Nuotraukų šįkart bus nedaug, nes iš tiesų nebuvo ten ko fotografuoti. Gaminau charčio pagal tokio dėdės Pachliobkino receptą, kuris, pats nebūdamas gruzinu, tvirtina, jog charčio gaminamas tik iš jautienos ir ne kitaip. Tačiau pasidomėjęs radau, jog patys gruzinai gamina charčio iš ko tik nori, tiek iš avienos, tiek ir iš žuvies. Taip kad čia situacija panaši, kaip ir su plovu, kaip pagaminsi, taip nepagadinsi. Žinoma, kaip teisingai pastebėjo vienas inžinierius, jeigu pasiilgote autentiško "valgyklinio" charčio skonio, tuomet prieš baigiant virti pavirinkite sriuboje grindų skudurą - tik tokiu atveju šią sriubą reikėtų vadinti kaip nors "družba narodov".

Na, bet per daug nepošlinant pradėkim. Pusę kilogramo neriebios jautienos ar avienos (krūtininės tarkim, "brisket" amerikoniškai, ar "rump", kas būtų turbūt "užpakalio išpjova" ) supjaustome kubeliais, truputį mažesniais, nei šašlykams, na, kažkur 3-4cm dydžio. Krauname į puodą, užpilame dviem su puse litro šalto vandens, maždaug, iš akies bus gerai, užviriname ir sumažiname ugnį, kad lėtai burbuliuotų. Ant paviršiaus kils putos, jas reikėtų nugriebti. Putos, beje, kyla tik pačioje pradžioje, po to apsiramina. Na ir verdame tą mėsą apie porą valandų, nieko daugiau daryti su ja nereikia. Nereikia nuotraukos gi tokiam dalykui, a? Tuo tarpu drėbiamės ant sofos su alumi, žmonai paaiškinam, jog "aš užsiėmęs, valgyt dabar darau", ir žiūrim teliką ;{) . Na, nebent karts nuo karto vandens ten į sriubą įpilti, jeigu per stiprią ugnį palikote ir per greitai viskas garuoja.

Po poros valandų jautiena bus išvirus tiek, kad smeigiant šakutę gabaliukas subyra arba bus bent jau tikrai minkštas. Likus keliolikai minučių iki pabaigos keliamės nuo sofos, nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka vieną petražolės šaknį ir smulkiai supjaustome porą svogūnų.
Dvi valandos praėjo. Į sriubą beriame pusę stiklinės ryžių, išmaišome ir padidiname ugnį iki vidutinės, kad burbuliuotų truputį smagiau. Verdame apie dešimt minučių. Tuo tarpu petražoles ir svogūnus suverčiame į keptuvę su įkaitintu aliejumi, pakepiname ant stiprios ugnies nuolat maišydami kol suminkštės, t.y. taps maždaug tokie:



Kepimo metu į daržoves suberiame prieskonius: kalendros sėklų, juodųjų pipirų grūdelių, du-tris lauro lapus. Grūdelius prieš tai galima sutraiškyti, galima ir taip berti.

Praėjus dešimčiai minučių beriame daržoves su prieskoniais iš keptuvės į puodą, pasūdome ( na iš akies, kokius du-tris žiupsnius, po to bus galima pakoreguoti pabaigoje ), ir verdame dar penkias. Tuo tarpu imame pusę stiklinės gliaudytų graikiškų riešutų ir juos sumalame, blenderyje, ar per mėsmalę perleidžiam, ar su peiliu labai labai smulkiai. Galima riešutų ir iš vis nedėti, bet patikėkit manim, verta, labai labai rekomenduoju. Žodžiu praėjus toms penkioms minutėms verčiame riešutus į sriubą, išmaišome, verdame dar penkias minutes, kol ryžiai bus išvirę.

Dabar reikia sriubą parūgštinti. Valgyklinis variantas - su pomidorų pasta, bet taip daryti nepatarčiau, nebent kamuoja nostalgija. Geriausias ir autentiškiausias variantas - naudoti gruzinišką "tklapi". Kas tai per velniava? Gruzinai rūgščias slyvukes, dar ne visai iki galo prinokusias, nulupa, verda kol sutęžta ir išgaruoja beveik visas skystis, o tada tą masę paskleidžia ir išdžiovina saulėje, kol ji virsta savotiška vaisine oda. Tai jeigu netyčia tokio radote, tą odą reikia išmirkyti, pertrinti per sietelį su trupučiu sultinio, ir pilti į sriubą. Daug nereikia, kokį 3x20cm gabalėlį.

Kitas variantas - naudoti gruzinišką padažą "tkemali", pagamintą iš tų pačių slyvukių, bet tada reikia atitaikyti aštrumą, nes tas padažas paprastai užpipirintas būna.

Mano mėgstamiausias - naudoti granatų sultis. Kokiems trims granatams išnarstome sėklytes, suberiame į uždaromą plastikinį maišelį ir pereiname su kočėlu kad sėklos susitraiškytų, tada turinį išspaudžiame per medžiagą. Žodžiu, tų sulčių turi gautis apie pusę stiklinės. Pilame į sriubą.

Na, o jeigu visai jau striuka su ingredientais, įspaudžiame į sriubą vienos citrinos sulčių, patartina be kauliukų, ir taip pat ten sumesti atsargiai nutarkuotą tos citrinos žievelę.

Žodžiu, užrūgštinom. Tada suberiame saują kapotų petražolių lapų, apie porą šaukštų "chmeli-suneli" ( toks gruziniškas prieskonių mišinys, tikrai būna Lietuvoje pirkti, o štatuose reikia ieškoti rusiškose parduotuvėse. Galima ir be jo - tuomet reikia įmesti dar džiovintų prieskonių: mairūno kiek daugiau, baziliko, mėtos, krapo, truputį maltų gvazdikėlių ir juodųjų pipirų, bus "apytiksliai" tas pats ). Taip pat įberiame kajeno pipirų dėl aštrumos, ir truputį malto cinamono.

Išmaišome, verdame dar penkias minutes, tuo tarpu apie pusę galvutės česnako ( ne skiltelės, galvutės ) nulupame, skilteles sutraiškome arba labai smulkiai sukapojame ir peilio šonu braukdami per pjaustymo lentą jas sumaigome. Papjaustome šviežių kalendros ir baziliko lapelių, kad gautųsi po gerą žiupsnį, negailint taip. Kol pjaustysim, tos penkios minutės ir praeis. Suberiame česnaką ir žalumynus į sriubą ir nukeliame ją nuo ugnies. Išmaišome, uždengiame, ir paliekame pastovėti penkias minutes.

Štai ir viskas. Sriuba ima skleisti iš proto varantį aromatą, česnakai nebeaštrūs, bet padaro skonį egzotiškesnį, truputį aštru nuo pipirų, bet neperdaug. Charčio turi gautis gana tiršta nuo graikiškų riešutų. Valgome užsigerdami gruzinišku vynu, pvz raudonu Alaverdi ar Napareuli. Ar Merlo/Burgundišku/Bordo ar kitu sodriu raudonu vynu. Prie sriubos labai tinka mielinės tešlos paplotėliai, indiška naan duona ar lavašai, kas iš esmės yra tas pats. Kaip juos kepti, parodysiu kitą kartą.



Skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:z_k
Date:April 19th, 2006 02:51 pm (UTC)
(Permanent Link)
oi va ką tikrai pamenu, jei paklausdavai, kokia sriuba yra ir atsakydavo - charčio ir tada savaime suprantama, kad sakydavai - ačiū, ne. Panašiai kaip koks anglų džentelmeno howdojudu.
Dar būdavo toks mistinis "Jūratės" kotletas. Ir saldi juoda arbata. ūū.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 19th, 2006 03:01 pm (UTC)
(Permanent Link)
ir džiovintų vaisių kompotas ;{)
(Deleted comment)
From:(Anonymous)
Date:April 19th, 2006 04:19 pm (UTC)

ir dar

(Permanent Link)
virintas pienas su plaukiojancia plevele ant virsaus brrrrrrrrrrr
From:(Anonymous)
Date:November 20th, 2006 08:11 am (UTC)

Vertinu paprastą, sveiką, skanų maistą:)

(Permanent Link)
Nežinau, nežinau, nenoriu užgauti autoriaus, bet tiek vargti dėl pilvo??? Kodėl nesuvalgyti ko nors labai paprasto, NEprimakaliuoto, man svarbu, kad būtų šviežias, paprastas ir skanus maistas, jokių mandrumų nepripažįstu. Tokio šamarliako paragaučiau, aišku, nes mėgstu skaniai pavalgyti, man svarbu, kad skaniai kvepia, bet virti?? Niekada, tikrai niekada, gaišti tiek laiko, kad suvalgyti lėkštę sriubos, be to rezultatas tai juk nelabai geras, sprendžiant, kad virėjas labai jau ne sportiškos išvaizdos?
Prašom neužsigauti, bet taip juk yra? Gyvenimas ne tik storas sotus pilvas, be to yra pakankamai maisto, kurį valgydamas gali jausti malonumą ir tuo pačiu normaliai atrodyti.
From:(Anonymous)
Date:November 21st, 2006 09:25 am (UTC)

Re: Vertinu paprastą, sveiką, skanų maistą:)

(Permanent Link)
Užuojauta
From:(Anonymous)
Date:December 27th, 2006 09:59 am (UTC)
(Permanent Link)
reiks
paziuret kas man cia gausis.kad ingredientu nesumaisyciau,nes jai bogu apstriesiu
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:December 27th, 2006 01:32 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tai gal nesivargink, o tai tikrai nespėsi po to nubėgti kur reikia.
From:skveras
Date:March 1st, 2007 06:41 am (UTC)
(Permanent Link)
Aciu uz nerealu recepta.Sriubyte gali ausis nusiplest.Gal zinai kaip issikept gruziniskos duonos?
From:garbane
Date:April 12th, 2007 06:52 pm (UTC)

super

(Permanent Link)
Siandien atradau giedriaus receptus, net cia uzsiregistravau vien tam kad galeciau visus suziuret :) Dar nieko neisbandziau, bet nuo gerybiu raibsta akys, laukiu nesulaukiu kada turesiu laiko virtuvej paseimininkaut. Kam tos receptu knygos, jei tokiu dosniu zmogeliu intete yra :)
Didele gerbeja,
garbane :)
From:(Anonymous)
Date:April 17th, 2007 01:49 pm (UTC)

pabandziau. ale nelabai pavyko..:(

(Permanent Link)
sugaisau net pusdieni ieskodamas "egzotiniu" sudedamuju - radau net Xmeli-suneli (o tiksliau kakzkoks rusiskas prieskoniu misinys "Dlia Xarchio", radau net ir Tkemali padazho! Bet pasirodo Lietuvoje yra kita beda - niekur nepavyko rasti petrazoles saknies! Kaip pakaitala panaudojau saliera, nezinau ar tai buvo tinkamas pakaitalas, bet ka jau dabar chia.. Vienzho, nelabai buvau patenkintas rezultatu: sriuba gavosi kazkokia preska, kazko lyg ir truksta, kazko lyg ir per daug. Gal cia ta petrazole koja pakisho, nors gal per daug parugstinau sriuba su tuo Tkemali? Beda, gal ta, kad nesu ragavau to chario kazkada labai seniai, ir nebepamenu jo skonio, ir koks jis turi gautis..
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 17th, 2007 01:58 pm (UTC)

Re: pabandziau. ale nelabai pavyko..:(

(Permanent Link)
Hmm.. Na jeigu prėska, tai gal tiesiog druskos reikėjo truputį daugiau? O petražolės šaknis tai šiaip jau nesakyčiau, kad labai esminis dalykas, tiktų ten ir tiesiog pakepinti svogūnai, ten daugiau dėl kvapo. O Tkemali padažas ir tkemali šiaip jau irgi skirtingi dalykai, tkemali - tai tiesiog slyvukės, suvirtos į košę ir išdžiovintos, kad gautųsi toks blynas, o padažas - čia jau nuo konkretaus gamintojo priklausys. Kažkiek rūgšties sriuboje turi būti, bet ne tiek, kad būtų labai rūgštu, tik šiaip, kad tokia lengva rūgštelė jaustųsi. Aišku, toks iš manęs ir gruzinas ;{) Na bet patarčiau tiesiog ragauti ir po truputį vis įdėti ko trūksta, kol gausis taip, kaip patinka
From:skveras
Date:April 23rd, 2007 07:31 am (UTC)
(Permanent Link)
Labas Giedriau.Gal zinai duonos (puri)recepta?Baigiu nusiplukt beieskodamas ir nieko....
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 23rd, 2007 05:11 pm (UTC)
(Permanent Link)
Receptą tai tikrai rasiu, bet pats niekad nebandžiau puri kepti. Ar užteks vien tik recepto?
From:(Anonymous)
Date:August 30th, 2008 02:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
Labai skani sriubytė,aciū už receptą.
From:(Anonymous)
Date:November 21st, 2008 01:48 pm (UTC)

Saulius

(Permanent Link)
Petrazoles saknies, jei vilniuje, ti kalvariju turguje pilna :) O ir kitu ingradientu ten rasite. Verdu sriuba ziuresiu kas gausis :) Papildziau grybais ir paprika.. tikiuosi nesusiksiu reikalo.
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:February 20th, 2009 05:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
ka tik ishsivirem (tik neturejom svieziu baziliku ir kalendros lapu, dejom dziovintus), labai labai skanu, aciu Giedriau:)
[User Picture Icon]
From:gerasirdis
Date:April 29th, 2009 03:33 pm (UTC)

Technologijos

(Permanent Link)
Technologinis klausimas:

O tai pusės stiklinės ryžių nebus permažai sriubai, kurioje yra du su puse litro vandens, ir pusė kilo mėsos? Ar vandens po to ilgojo virimo turėjo telikti puslitris?

Technologinė pastaba:

Būtų labai user friendly, jei rašydamas receptus surašytum ingredientus viršuje- patogiau po parduotuvę vaikščiot su mažesniu sąrašu.

Technologiniai pasiekimai:

Dar nėra, bet kitą savaitę bandysiu kiekius dalint iš dviejų, ir pranešiu, kaip išėjo. Xmeli suneli, manau, Britanijoj gauti nepavyks. Bėje, kaip angliškai tkemali vadinasi?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 29th, 2009 05:56 pm (UTC)

Re: Technologijos

(Permanent Link)
Ryžių gali pasirodyti dar ir per daug, jie išbrinksta kaip reikiant. Tkemali vargu ar yra toks angliškas žodis, kažkodėl abejoju. Koks nors "dried fruit paste" ar panašiai
From:(Anonymous)
Date:January 5th, 2010 06:02 pm (UTC)

Nuostabi sriubytė

(Permanent Link)
Tiesiog likau sužavėta. Nuostabus skonis. Gamindama sugaišau tik 30 min. nes jau turėjau išsivirusi jautienos sultinį, o vietoje sriuboje privalėjusios plaukioti mėsos panaudojau steiko gabalą. Dar vietoj petražolės šaknies naudojau saliero. Toliau viskas pagal receptą. Sutrinti smulkiai graikiški riešutai ir granatų sultys suteikė sribai išskrtinį skonį. Tikrai tokios sriubos sovietmečiu neteko ragauti. Niekada nepakliuvau pas turtingus gruzinus, o valgyklose tokios niekada ir nebūtų išvirę. Ačiū už nuostabų receptą.
From:(Anonymous)
Date:February 26th, 2010 08:41 am (UTC)

neriali ryziu sriuba

(Permanent Link)
kaip jums tokia sriubyte
http://www.zulus.lt/go/ry%C5%BEi%C5%B3-sriuba
From:(Anonymous)
Date:March 16th, 2010 01:47 pm (UTC)

respektas

(Permanent Link)
Garbe Dievui, kad tokiu entuziastu, kaip tamsta Giedrius,esama :)
as irgi viriau charcio, tiesa skaiciusi ta pati Pochliobkina :)ir zinoma savaip interpretavusi.Tai va as dar pasinaudoju tomatu pasta (tokis tirstas koncentruotas pomidoru minkstimas) - ji suteike grazia spalva ir rugstele (cia tiems , kuriems Tkemali paieskos apsunko) - beje jos reik visai nedaug - 1saukstas.Dar kepdama svogunus, jau juos isjungus, pridejau i keptuve sauksta miltu - patirstinimui.O viso reikalo vinim buvo toks kiek retesnis prieskonis - peletrunas (kitur vadinamas "estragon" ar "tarchun") - ziupsnelis lapeliu daro sriuba tobula.
From:(Anonymous)
Date:March 21st, 2010 10:11 am (UTC)

nereali siuba

(Permanent Link)
labai ačiū už receptą, viskas pavyko puikiai, skonis dieviškas!!!! Nepaisant to, kad negavau nei petražolės šaknies, nei tkemali, nei tklapi (rūgštinau citrina), vis tiek super skonis. Bandžiau virt su riešutais ir be riešutų. Išvada- riešutų būtinai reikia.