?

Log in

No account? Create an account
Apr. 11th, 2006 @ 09:27 am Vėžiai
Tags:
Те вчера по пять были ОООЧЕНЬ большие.

Taigi, atidarome sezoną. Į mūsų parduotuvę užvežė gyvų vėžiukų ( kitaip dar žinomų kaip crawfish, crayfish, crawdaddys, mudbugs ), kas reiškia, kad kažkur iki liepos jų bus daugiau mažiau visuomet. O kas gali būti maloniau, nei sėdėti lauke, kol dar neperdaug karšta, siurbti šaltą alų, gliaudyti garuojančius vėžius. Mmmm, pasaka. O pasigaminti tuos vėžius lietuviškai - nėra ko veikti.

Taigis, užsiperkam vėžių. Apie tris svarus, pusantro kilogramo, kaip kam patogiau. Jeigu perkate padorioje parduotuvėje, paprašykite, kad juos jums perrinktų, atrinktų negyvėlius, ir nuplautų. O va jeigu gi juos ką tik ištraukėte iš ežero.. na, tai ką čia veikiate skaitydami blevyzgas internete? Juk ir taip žinote, ką su jais daryti :{)

Žvilgtelkim, kaip gyvi vėžiai atrodo maišelyje. Ogi štai kaip:



Vėžius galima virti, galima garinti, galima iš viso troškinti kokiame nors padaže, bet svarbiausia ( ir, ko gero, žiauriausia ) yra tai, kad iki pat puodo jie turi išlikti gyvi. Kai tik vėžys miršta, bakterijos jo viduriuose ima virškinti jį patį, ir iš mėsos lieka šleikšti košė. Laikomi šaltai jie kurį laiką išgyvens, bet geriau jau likimo už ūsų netampyti ir kišti juos į puodą kaip galima greičiau.

Kai kuriems būna baisu. Kaip gi čia, gyvą padarą, ir į verdantį vandenį ar plikančius garus? Turėkite omeny, jog vėžiai ( kaip, beje, ir omarai ) - ne ką sudėtingesni gyvūnai, negu, tarkim, tarakonai ar žiogai. Jeigu neturite problemų sutraiškyti tarakoną, tai iš kur čia tos lomkės dabar?

Šiandien vėžius garinsime. Paruošiame pakankamai didelį indą, jo dugną iškrauname jau matytais akmenukais, užpilame vandens, ir viską užkaitiname, kad gerai kunkuliuotų. Verdant akmenukai barškės į dugną, kas šiaip yra labai gerai ir veikia kaip indikatorius, jog vandens ten dar liko. Jeigu gaminate be akmenukų, ant kokių nors grotelių, įmeskite švariai nuplautą monetą, barškėjimo efektas bus tas pats.



Toliau trūksta vienos nuotraukos - būtent kaip vėžiai atsiduria puode. Galiu papasakoti kaip. Labai greitai. Viens du, supilam, ir uždarom iš karto dangtį, ir vėl įkaitinam, kad garai veržtųsi per dangtį, štai taip:



Gariname 10-12 minučių. Kol garuoja - suorganizuojam ant smūgiuko salotų: porą pomidorų, porą agurkų, kokį ketvirtį svogūno. Viską supjaustom griežinėliais ir sumaišom, užpilam trupučiu balto vyno acto, trupučiu extra virgin alyvų aliejaus. Padarom iš kažkur dešimties mėtų lapelių šifonadą ( susukam ir supjaustome juostelėmis. Arba kaip išeis ), suberiam į salotas, druskos+pipirų, išmaišom, padekoruojam mėtos lapeliu. Tuo tarpu ir laikas garinimui praeis. Nudengiam, žiūrim. Puikumynas.



Imame kitą puodą, geriausia - storasienį, bet šiaip jau tiks bet koks. Klojame sluoksnį garuojančių vėžių, užklojame sluoksnį krapų, dar sluoksnį vėžių, dar krapų, ir t.t. Galima ir kitokių žolių, žinoma, bet Lietuvoje tradiciškai dedami krapai.



Viską sandariai uždarome ir palaikome dar apie dešimt minučių. Tuo tarpu ruošiame stalą ir puodą nudengiame jau viską paserviravę.



O čia minėtosios salotos su mėtomis. Labai pavasariškos, kaip ir pati diena.



Vėžiai be alaus - nei šis, nei tas. Geriau tinka šviesus, na bet čia kas kokį mėgsta. Nusipirkome išbandyti "Bucking bock", vietinės daryklėlės, ir nealkoholinį "Kaliber", nevietinės bet užtat Guinness gamybos.



Na ir kimbam į darbą. Vėžius valgyt paprasta: jeigu žnyplės didelės - jas nuraunam, perkandam per pusę, iškrapštom mėsą iš jų. Jeigu labai mažos, tada neverta vargti. Sukamuoju judesiu nusukam uodegą, nuo tos dalies, kuri buvo arčiausiai kūno, nulaužiam porą narelių, gnybdami iš apačios palei kraštą, ir tuomet uodegos mėsa puikiausiai išsitraukia. Užberiam truputį druskos, palaistome, jeigu norisi, citrina, ir pirmyn. Tikri mėgėjai dar ir iš galvos likusias sultis iščiulpia. Vaikome puotos priviliotus krokodilus. Arba nevaikome. Apie krokodilieną papasakosiu kada nors kitą kartą.





O Louisianoje, pvz, vėžius mėgsta virti vandenyje kartu su bulvėmis, morkomis ir salierais, kartais dar ir dešros įpjausto, padaro tokį aštrų vandenuką, daug kajeno pipirų ir rūgšties nuo citrinų, o kai išverda - nukelia puodą nuo ugnies, leidžia pastovėti dar apie 20 minučių, kad vėžiai įsigertų skysčio, ir tuomet skystį nupila, o kas liko puode, visa tai supila ant laikraščiais nukloto stalo, kas suteikia vėžiams nepakartojamą švino dažų prieskonį. Na, bet jiems bepigu, ten jie vėžius kibirais gali prisigaudyt, beveik nieko daryti nereikia, tik spąstus nakčiai užmesti. O kas labiausiai keista, tai kad į Texasą gyvus vėžius veža visai ne iš Louisianos, o iš Kinijos. Matyt, pigiau iš ten, net ir po atsiuntimo. Biesas juos žino, kodėl taip yra.

Na, vienu žodžiu, skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:garga
Date:April 11th, 2006 02:40 pm (UTC)
(Permanent Link)
oj, pavydziu.....
viena, kas mane dabar guodzia, kad jau tuoj tuoj atidarytas bus atvirojo vandens zukles sezonas....et :)
From:(Anonymous)
Date:April 14th, 2006 12:31 pm (UTC)

prisiminimai

(Permanent Link)
Atsimenu, kaime prieš dešimt metų mano vyras netyčia pagavo vėžį. Mažiuką, gal kokių 7 cm ilgio. Kol ruošėsi virti, t. y., puode kaitino vandenį, bėrė į jį prieskonius, vargšas vėžys, likęs be priežiūros, išlipo iš bliūdo gana aukštais kraštais ir pabėgo link durų, būtent link durų! Bet jos buvo uždarytos, todėl vėžiukas savo likimo neišvengė... O skonio tai beveik ir nepasijautė:)
[User Picture Icon]
From:stalic
Date:April 22nd, 2006 04:37 am (UTC)
(Permanent Link)
А что это за вид раков? Я никогда не видел таких, чтоб клешни ещё в сыром виде были красными.

Посудка для варки омара - хороша! Что за марка? Не Гризвальд, часом?

После отваривания раков сложили их в сухой казан? Ничего на дно не подливали? Казан горячий, холодный или как?

Предпоследняя фотография - хороша!
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 22nd, 2006 04:49 am (UTC)
(Permanent Link)
Я этот "roaster" в ebay.com купил, он из Луизианы, "Cajun Classic" называется. Очень не дорого, кстати.
Казан сухой, ничего не лил. Только раки и укроп; через десять минут они впитывают аромат от зелени, но не остывают.. В Литве раки практически только с укропом готовят.

А вот насчет раков - не знаю. У нас таких привозят в повязках по 6 фунтов, что интересно - с китая, а не с соседней луизианы. Дешевле, наверное.
[User Picture Icon]
From:stalic
Date:April 22nd, 2006 05:09 am (UTC)
(Permanent Link)
А чесночку туда не просится?
Я бы сделал соус на основе перца хуа-цзе, красного свежего чили, соевого соуса и рисового уксуса, но укроп там бы играл первую скрипку, да.
[User Picture Icon]
From:kairisk
Date:November 27th, 2006 02:45 pm (UTC)
(Permanent Link)
я не по теме немного, вы не подскажете как по-литовски будет "казан"?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 27th, 2006 02:53 pm (UTC)
(Permanent Link)
Вообще-то традиционно у литовцев нет такого сосуда - поэтому нет и слова. Ближе всего, наверное, было бы katilas (котёл) или ketaus katilas (чугунный котёл) или katiliukas ( котелок )
[User Picture Icon]
From:kairisk
Date:November 27th, 2006 03:01 pm (UTC)
(Permanent Link)
вот в том-то и дело.. у родителей казан есть, они его купили еще в Таджикистане, а мне не дают. Купить не видела, а спросить даж незнаю как.. Ну наверно надо будет искать katilas plovui :) А у вас откуда?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 27th, 2006 03:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
Я в Америке прикупил, Dutch Oven или cast iron pots это дело называется. На ebay нашел, довольно недорого. Как с этим делом в Литве, не знаю даже, хотя доходили такие слухи, что едут покупать в Белорусию или заказывают из Германии.
From:(Anonymous)
Date:September 12th, 2007 05:08 pm (UTC)

veziai

(Permanent Link)
sveiki.as megstu ir man skanu ir ptinka gaudyti vezius gal kokai vietele pasakysit rimtesne kur ju pagauti?aisku didesniu
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:September 12th, 2007 05:14 pm (UTC)

Re: veziai

(Permanent Link)
Aš turbūt nelabai galėsiu padėti, nes juos paprastai parduotuvėje "gaudau" :{)
From:(Anonymous)
Date:January 24th, 2008 02:38 pm (UTC)

Re: veziai

(Permanent Link)
o islukstenus uodega is uodegos juodo siulelio neistraukiate pries valgydami ? :))