?

Log in

No account? Create an account
Mar. 22nd, 2006 @ 09:51 am Kreminė grybų sriuba
Yra visa gausybė prancūziškų sriubų ( nors dabar jau turbūt reikėtų sakyti, "daugelio tautų" ), kurios prasideda panašiai - nuo velouté ( velūtė ) sriubos pagrindo, kuris, jeigu pakankamai tirštas, vadinsis velouté padažu. Vėlgi, tai, kad skamba sudėtingai, tikrovėje pasirodo gana paprasta. Šiandien parodysiu, kaip gaminti "potage velouté aux champignons" ( potaž velūtė o šampinjon ), kas amerikoniškai vadinasi "cream of mushroom soup", o lietuviškai - spėju - "kreminė grybų sriuba". Spėju, nes Lietuvoje tokios sriubos ragauti neteko, nors dabar, įtariu, skardinės jau atsirado.

Taigi, kad neužtemptume į vakarą, važiuojam.

Amerikoje turbūt nėra tokių, kurie nežinotų konservų "Cream of Mushroom Soup", gaminamų, tarkim, Campbell. Viduje - tiršta, beveik drebučių konsistencijos balta makaliūzė su vienu-kitu grybo gabaliuku, kurią reikia atskiesti perpus vandeniu ir pašildyti. Deja, turiu nuvilti, tai, kad gaunasi iš tos makaliūzės - tai ne grybų sriuba. Jau vien ingredientus paskaičius: pieno milteliai, svogūnų granulės, krūva konservantų ir skonį pagerinančių velniai žino kokių medžiagų. Tekstūra galbūt ir panaši, bet skonis... Siūlau patiems įsitikinti.

O pradėti viską reikia nuo velouté sriubos pagrindo. Konkretaus recepto jam gaminti nėra, bet apytiksliai būtų taip: aromatines daržoves ( salierą, morkas, svogūnus, porus ir pan, arba bet kokią jų kombinaciją ) pakepiname svieste, kol suminkštės. Galimas variantas ir be daržovių, tuomet tiesiog ištirpdome sviestą. Į sviestą beriame miltų, ir pakepiname nuolat maišydami apie tris minutes, taip, kad miltai visiškai sugertų sviestą ir pamestų "žalių miltų kvapą", bet ne taip ilgai, kad jie imtų ruduoti. Kai taip nutinka, pilame karštą skystį - vištienos sultinį, pieną, vyną, kai kuriais atvejais grietinėlę, arba bet kokią šių skysčių kombinaciją. Čia jau daug vietos eksperimentavimui, galima pasigaminti būtent taip, kaip patinka jums. Skystį pilame visą iš karto, ir iš kart dirbame šluotele, kad neprikeptų prie dugno, ir kad išsimaišytų miltai. Tuomet užviriname, nustatome, kad lėtai burbuliuotų, ir karts nuo karto pamaišydami verdame dešimt minučių. Va ir viskas.

Dabar kaip tas pritaikoma konkrečiam kreminės grybų sriubos receptui:

Vieną svogūną supjaustome nedideliais kubeliais ir pakepiname 4 šaukštuose sviesto. Kepame ant vidutinės ugnies apie 5-7 minutes, kad suminkštėtų, bet nepradėtų karamelizuotis. Gatavi jie atrodo taip:



Pilame porą šaukštų miltų, kepame tris minutes, nuolat pamaišydami, kad nepradėtų svilti ir ruduoti. Nuotraukoje - po trijų minučių.



Tuo tarpu, kol kepa, užstatome stiklinę gero vištienos sultinio, kad užvirtų arba bent jau gerai įkaistų. Kai praeina tos trys minutės ( ar mažiau, priklausys nuo ugnies stiprumo ), nuimam puodą su miltais ir svogūnais nuo ugnies, palaukiam keletą sekundžių, kad nustotų burbuliuoti, ir supilame sultinį. Gerai išmaišome šluotele į tokią košę. Tuomet pilame šešias stiklines pieno, galima ir šalto, bet geriau tokio pat įkaitinto. Viską išmaišome, užviriname, sumažiname ugnį, ir burbuliuojame dešimt minučių. Matysime, kaip viskas pamažu tirštėja. Kai galime su šaukštu ir pirštu padaryti taip, tuomet jau gatava:



Ragaujame, įberiame druskos, pipirų. Šis sriubos pagrindas ir yra vienas iš daugelio velouté sriubos pagrindo variantų. Dabar kaip visą tą daiktą paversti grybų sriuba? Įberiam kokias keturias saujas grybų, kapotų taip, kaip jums patinka - galima griežinėliais, galima ir visai smulkiai. Jeigu gerai pamenu, dėjau apie 10-12 stalo teniso kamuoliuko dydžio grybų kepurėlių, supjaustytų griežinėliais. Taip pat beriame žiupsnį peletrūno ( tarragon ), geriausia šviežio ir smulkiai sukapoto, bet tiks ir džiovintas, tik tuomet jo truputį mažiau. Jeigu neturite peletrūno - galima šliukštelti į sriubą du-tris šaukštus sauso vermuto, nors tai bus ne visai tas pats. Taip pat tinka čiobreliai.

Viską užviriname ir karts nuo karto pamaišydami, kad nepradėtų svilti prie dugno, verdame ant lėtos ugnies apie dešimt minučių. Tuomet įmaišome gerą šaukštą grietinės, arba pusę stiklinės geros grietinėlės, arba prancūziško "creme fraiche", ar iš vis nieko nebededam. Ragaujam, beriam kiek trūksta druskos, pipirų, jeigu kas nori - truputį citrinos sulčių ( tik atsargiai, nuolat maišant, kad nesutrauktų pieno ). Sriuba baigta.



Padekoruojame šviežio grybo griežinėliais ir šakele peletrūno.



Va dabar galite pasigaminti sriubos iš skardinės ir palyginti su tikra. Manau, kad apie tai, kur tikras skonis, o kur niekinga imitacija, nėra nė ko šnekėt.

Dar vienas labai geras variantas - velouté pagaminti naudojant sultinį perpus su pienu ( arba grietinėle, arba pieno perpus su grietinėle ), pavirinti vyne truputį džiovintų baravykų ir nuoviro įpilti į sriubą, o vietoj šampinjonų pripjaustyti šviežių baravykų. Baigiant virti įpilti porą šaukštų konjako, visa kita - taip pat, kaip aukščiau aprašyta. Man, kuomet pusė kilogramo kažkokių apvytusių ir apgraužtų "šviežių" baravykų, kai pavyksta rasti parduotuvėje, kainuoja $30 ir daugiau, tai pasigaminti nerealu. Tačiau jeigu ruduo Lietuvoje bus grybingas, siūlau prisiminti. Sriuba, verta karalių.

Skanaus!

About this Entry
From:(Anonymous)
Date:March 22nd, 2006 07:34 pm (UTC)

Super

(Permanent Link)
skaniai atrodo...pastebejau, kad sita puslapi tikrinu dazniau nei savo pasta...
From:(Anonymous)
Date:March 23rd, 2006 05:59 pm (UTC)

Re: Super

(Permanent Link)
As verdu superine baravyku sriuba, kurios pagrindas - su visu nuoviru pertrintos bulves, zodziu, manau, tekstura jos panasi i sios sriubos. Gal tos bulves skamba ir labai lietuviskai, bet sriuba lengva, skani ir visaip kitaip teigiama :)
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:March 23rd, 2006 06:14 am (UTC)
(Permanent Link)
o jei be miltu? gautusi?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 23rd, 2006 09:57 am (UTC)
(Permanent Link)
Nesutirštėtų be miltų, būtų ne kas...
From:(Anonymous)
Date:March 28th, 2006 05:18 pm (UTC)

Zinios is Lietuvos

(Permanent Link)
Skardinese grybu sriubos matyti neteko (is tiesu ir neieskojau), bet tiek "Berneliu uzeigoj", tiek "Cili kaime" labai popiuliari tirsta grybu sriuba duonos kubiliukuose. Is pradziu darydavo su baravykais, bet dabar vis dazniau uztinku pievagrybius. Bet skonis ir vaizdas man visai patinka.
From:(Anonymous)
Date:April 9th, 2006 07:23 pm (UTC)

Re: Zinios is Lietuvos

(Permanent Link)
Sriuba duonos kubiliukuose dažnai - ir ne tik restoranuose - vaišina lenkai.Ir ne tik grybų sriubomis - guliašo irgi.Tai tokia sriubos versija, kur panašu į skystą guliašą, bet dar pridėta morkų,paprikų ir bulvių.Kiek ragavau -panašu, kad dalis turinio pertrinta, ar miltų yra -neužfiksavau(bet tiršta).Jau senokai mąstau, kad namie irgi reikia būtent tokios padaryti, bet kad tokios duonukės, kad kubiliukų pagamint, vis neužtinku:(

MIGLĖ
From:(Anonymous)
Date:April 14th, 2006 11:57 am (UTC)

Re: Zinios is Lietuvos

(Permanent Link)
Kazko, panasaus i duonos kubiliukus, maciau Rimi. Tik, kad jie gal mazoki. Ir reiktu kokia savaitele padziovinti, kad sriuobos ipylus neistiztu.
From:(Anonymous)
Date:June 19th, 2009 06:46 pm (UTC)

Re: Zinios is Lietuvos

(Permanent Link)
Kas gyvena Kaune, tai duonos kubiliuku pirkti maciau Girstupio turguje duonos skyriuje...
From:(Anonymous)
Date:August 23rd, 2006 01:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
labai gyvai paaiškinta. Nemėgstu, kai duodamas receptas su gramais ir miligramais ir atimama visa laisvė. Bėgu virtuvę. turiu baravykų, Tiesa, iš turgaus, ne pats rinkau, bet niekam daugiau neprisipažinsiu.
From:(Anonymous)
Date:October 3rd, 2006 11:11 am (UTC)

mole

(Permanent Link)
Sveikas , Giedriau,zemai lenkiu galva - gimtadienio vaisems viriau "tavo" grybu sriuba (Danijoj taip pat uzderejo baravyku , ir dar kokiu !), dar iskepiau duoneles (i tesla pyliau baravyku miltu , o , pries pildama sriuba i isgrandytas duoneles , pasildziau jas orkaiteje )-taigi , sveciai ne tik kad suvalge , bet ir pakartot paprase ! Atrode taip pat graziai ir labai kvapniai.
Gal zinai dar kokiu neiprastu receptu su baravykais ? Prisidziovinau ir prisisaldziau "toli i prieki", ir tau galeciau atsiusti ,tik adreso nezinau .
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 3rd, 2006 01:53 pm (UTC)

Re: mole

(Permanent Link)
Na smagu, kad patiko :{) o dėl grybų, tai teks man pakentėti, nepraleis JAV muitinė jokių maisto produktų, jeigu jie ne vakuuminiame įpakavime ir dargi su kažkokia krūva leidimų. Bet dėkui už pasiūlymą :{)
From:(Anonymous)
Date:April 12th, 2007 08:38 pm (UTC)

Skanumelis

(Permanent Link)
As tokia pat sriuba verdu tik grybus kartu su svogunais kepinu. Idomu koks skirtumas?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 12th, 2007 08:44 pm (UTC)

Re: Skanumelis

(Permanent Link)
Jeigu su šampinjonais, tai jūsų variantas dar geresnis nei maniškis, nes šampinjonai tik po apkepinimo ir patroškinimo atiduoda savo kvapą normaliai.
From:(Anonymous)
Date:April 13th, 2007 01:00 pm (UTC)

Re: Skanumelis

(Permanent Link)
Aisku. Butent su pievagrybiais ir darau ;)
From:(Anonymous)
Date:December 9th, 2007 08:01 pm (UTC)

Re: Skanumelis

(Permanent Link)
Tikrai atrodo skanei bet sako kad galima ir su bulvem ar tiesa?
From:(Anonymous)
Date:August 7th, 2007 10:53 am (UTC)
(Permanent Link)
tiesiog bedieviskai skani sriuba - sedziu ir kaifuoju dabar. Didele pagarba ir padeka autoriui :)
From:(Anonymous)
Date:August 21st, 2007 01:20 pm (UTC)

sriubyte

(Permanent Link)
nerealiai skani sriubyte!!!!labai aciu,kad pasidalinot tokiu geru receptu :))))
From:(Anonymous)
Date:October 3rd, 2007 12:36 pm (UTC)

Re: sriubyte

(Permanent Link)
Sveiki,
sakykit, o kaip daryti su saldytais baravykais? kad visko nesugadinti?
Aciu.
From:(Anonymous)
Date:November 14th, 2007 11:09 am (UTC)
(Permanent Link)
O jej dar su tais indiškais paplotėliais ...
From:audrius_m
Date:January 12th, 2008 05:23 pm (UTC)

Padazas kriauklem (mussels)

(Permanent Link)
Siandien maximoj nusipirkau svieziu kriaukliu (mussels) ir sugalvojau pasigaminti jas su padazu. Pagrindinis klausimas buvo koki padaza gaminti? Prisiminiau ir padariau pagrindu sita Giedriaus velouté padažo recepta.
Taigi aromatines darzoves atstojo svogunas, cesnakas, paprika kubeliais, citrinos riekeles. Bulijona praskiedimui viriau is morku, svogunu ir saldytu kriaukliu 'Drugeliai', dapyliau pieno su grietinele, uztirstinau pavirdamas ir viska supyliau ant apvirtu, kol atsivers, sudytame vandenyje kriaukliu. Ismaisiau ir pasoviau i ikaitinta orkaite 15-kai minuciu. Nepaprastai paprasta:) Ir skanu:) Reikia tik daugiau padazo pasidaryt, kad butu ka su prancuzisku batonu dazyti:) Ir tarragon'as cia tiko ne ka maziau, nei grybu sriuboje:)
From:(Anonymous)
Date:October 11th, 2008 04:41 pm (UTC)

Puiki sriuba

(Permanent Link)
Visiem labai rekomenduoju pasigaminti shi patiekala. Ishties nuostabaus skonio, karalishka sriuba. :) Aciu autoriui!
From:(Anonymous)
Date:April 27th, 2010 09:50 am (UTC)

Jolanta

(Permanent Link)
Ačiū Giedriau :) Labai skani sriuba, tik dariau kaip kažkas minėjo su pakepintais šampinjonais.
Šiaip esu ir prieš kubelius su gliutomatais, bet šį kartą truputį panaudojau.
Tikrai rekomanduoju šią sriubą :)
From:(Anonymous)
Date:May 1st, 2010 12:38 am (UTC)

Aciu

(Permanent Link)
Dekui, kad isversciat prieskoniu pavadinimus. Gyvenam tampaciam kraste, bet niekad nebutu "dasile", kad tarragon, tai peletrunas:) Del grybu iskilo klausimelis. Ar uztenka bet koki sviezia gryba pavirt tik desimt minuciu? jei lietuviskas, ar negres koks apsinuodijimas?
[User Picture Icon]
From:Erikas Jankovskis
Date:September 16th, 2010 05:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
dekui uz recepta, puikiai pavyko, ziauriai skani sriuba, beje as dar ja su blenderiu pertryniau, super gavosi ;)))
From:(Anonymous)
Date:March 25th, 2011 06:26 pm (UTC)
(Permanent Link)
Paaaaasakiska sriuba!!! Gaminau is saldytu baravyku. Kaip faina, kad ivedus i google sita sriuba ismete pirma! As dar bulbikiu imeciau (nu gi zemaite...) Skanumelis...
[User Picture Icon]
From:Kristina Grigaitis
Date:November 9th, 2011 07:56 pm (UTC)

Jegele!

(Permanent Link)
As viriau siandien, laaaabai skanu...as tik plius idejau ryziu ir vistienos, kuria viriau darant sultini, niam...galvoju gal dar citrinos ilasinti ir bus tokia ala graikiska-kremine-citrinine-vistienos-grybu sriuba. :))))