?

Log in

No account? Create an account
Mar. 21st, 2006 @ 10:05 am Dvigubai girta višta
Tags:
Praūžė visokie Petrikai, airiai ( ir ne tik ) prisipliumpė alaus, prigėrė viskio, pakirkino mergas, prisijuokino ir apsiramino. O mes ką, mes gyvenam toliau, pernelyg nesisklaidydami. Va, parodysiu, ką dar galima padaryti su Gineso alumi, ne tiktai kliukinti jį litras po litro.

Susirandam vištą. Geriausia, jeigu ne mažytis broilerinis viščiukas, bet apie dviejų kilogramų višta. Nuplauname, nupešiojame, visa kita. Krauname į bliūdą, ir užpilame pusantros stiklinės Guinness alaus ( na, 300gr kažkur ). Kas lieka - išgeriam. Aš naudojau Ginesą iš skarbonkės, kur po pusę litro, su kažkokia figovina viduje, kur atidarius alų užputoja, kad būtų lyg iš krano bare.

Toliau, ant tos vištos pilame dvi-tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, griežinėliais ( pusgriežiniais ) supjaustytą svogūną, užbarstome džiovinto čiobrelio, porą šaukštų alyvų aliejaus, druskos, pipirų, galima dar lauro lapą sutrintą užbarstyt. Ir marinuojam. Geriausia per naktį ( tik tuomet druskos išvis nedėt, arba dėti mažiau ), arba bent jau valandą. Karts nuo karto vištą apverčiame, kad geriau išsimarinuotų.

Išsimarinavusi ji atrodys taip:



Dabar toks momentas. Gineso skarbonkė šitam reikalui, kurį ruošiuosi atlikti su višta, yra kiek per didelė. Reikia 12oz arba 0,35 litro. Tai daroma taip - Coors skardinę atkemšam, gurkštelim, susiraukiam, išpilam viską į kriauklę, ir į ją iš gineso skardinės iki pusės pripilam normalaus alaus. Ties viršumi skardinės šonuose galima pradurti keletą nedidelių skylučių.



Coors su Guinness įdaru statome į skardos vidurį, ir ant jos užsodiname ištrauktą iš marinato vištą. Pagrindinis svoris turi kristi ant skardinės, o vištos kojos - remtis į skardą, ir gauname tokį savotišką "trikojį". Beje, tas pats fintas išeina ir su buteliu, bet vis vien patariu nors kokio nors skysčio į jį įpilti, kad netrūktų kaitinamas stiklas.

Aplink vištą išdėliojame apie 2cm storio bulvių griežinėlius, išteptus aliejumi ir pabarstytus rozmarinais ir druska. Taip pat dedame ketvirčiuotą svogūną, paruoštą kaip ir bulvės.

Išmetame pozą, kad višta atrodytų efektyviau. Nors ką jau čia priefektyvinsi, kai alaus skarbonkė į užpakalį sugrūsta...



Vištą kišame į 220C orkaitę pusvalandžiui, o tuomet ugnį sumažiname iki 160 ir kepame dar apie 40 minučių.

Tuo tarpu gaminame padažą. Tai belgiško "carbonnade sauce" variantas. Belgiškas alus jam tikrai tinka, bet ir ginesas neblogai.

Mums reikės to, kas paveikslėlyje, ir dar šio bei to.



Taigi, vieną didoką svogūną supjaustome griežinėliais ir kepame poroje šaukštų sviesto ant vidutinės ugnies, kol jis pagels, t.y. taps tokie, kaip paveikslėlyje. Kuo ilgiau kepsite ir geriau karamelizuojasi svogūnai - tuo galutinis variantas geresnis.



Kol svogūnas kepa, du pomidorus įpjauname gale, priešingame nuo kotelio, iksiuku tokiu, ir įmetame pusei minutės į verdantį vandenį, o praėjus laikui - užpilame šaltu. Tuomet nulupti skūrą nebus jokių problemu. Taip pat juos perpjauname, išspaudžiame sėklas ir pomidorus supjaustome nedideliais kubeliais.

Kai svogūnai pagelstame iki norimo geltonumo ( kažkur 10-15 min ), į keptuvę krauname pomidorus, lauro lapą ir smulkiai sukapotas česnako skilteles. Viską išmaišome, pakaitiname apie porą minučių. Keptuvėje bus gana sausa, todėl reikia vis pamaišyti, kad nesviltų. Įberiame apie šaukštą miltų, vėlgi išmaišome, kaitiname apie minutę, tuomet šaukštą pomidorų pastos, ir dar porą minučių. Pomidorai jau bus tokie patežę, o miltai visa tai suriš. Ir tuomet pilame apie pusę stiklinės Guinness alaus. Galima pilti bet kokį tamsų alų, bet turėkite omeny, kad kuo alus turi daugiau skonio, tuo pakaitintas jis taps kartesnis. Labai sudėtingo skonio belgiško alaus pilčiau gal tik ketvirtį stiklinės, ir būtų pats tas. Bet gineso tinka ir pusė stiklinės, gal netgi truputį daugiau. Kas lieka iš skarbonkės - išgeriam.

Čia ką tik įpylus alaus:



Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės, pakaitiname, kad alus truputį nugaruotų, ir pilame pusantros stiklinės gero naminio vištienos sultinio. Užviriname, sumažiname ugnį, kad burbuliuotų, ir burbuliuojame dar apie penkias minutes. Prieš pabaigą įberiame žiupsnį kapotų petražolių, pasūdome, papipiriname. Kiek sūdyti? Nagi paragaujam, ir bus aišku. Jeigu baisu persūdyti, tuomet mažais žiupsneliais ir nuolat ragaujant.

Ką tik įbėrus petražolių:



Karts nuo karto žvilgtelim į orkaitę, ar nesvyla daržovės. Kai viena pusė apskrunda - apverčiam, jeigu baigė kepti anksčiau - traukiam lauk. Priklausys nuo konkrečios orkaitės, skardos tipo, ir pan.

Praėjus laikui traukiam vištą lauk, smigtelim į storiausią šlaunies vietą. Jeigu sultys bėga ne rausvos - viskas gatava, jeigu ne - atgal į orkaitę dar dešimčiai minučių.



Pažvelkime iš arčiau. Sparniukai ir skūrytė puikiai paskrudo. Tuo tarpu vidus - minkštas ir labai sultingas, truputį kvepia alumi.



Atsargiai numauname vištą nuo skardinės. Alus joje vartojimui nebetinka. Atsargiai, jis bus labai karštas, geriau su pirštine traukti, viena ranka žnyplėmis pakėlus vištą, o kita truputį pasukinėti skardinę, tada lengviau išsitrauks. Nepamirškite, kad jeigu paversite ant šono - alus išbėgs ant vištos. Tai - nebūtinai geras dalykas, ypač, jeigu norite, kad skūrytė išliktų paskrudusi.

Padažą - į padažinę, supjaustytą vištą - į lėkštę, daržoves - į dubenėlį. Va dabar galima įsipilti bokalą gineso, palaukti, kol nusistovės putos. Puota paruošta.





Pastebėjau, kad jeigu kartu patiekti dar ir agurkėlį ( šviežią ar raugintą ), tuomet alaus skonis stipriai išryškėja.

Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:garga
Date:March 21st, 2006 05:17 pm (UTC)
(Permanent Link)
bulves pradedu kepti anksciau nei vista, nes jos ilgiau kepa pas mane bent jau kazkodel. O vista orkaitej su bulvem - mano favorite turbut ;)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 21st, 2006 05:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
Čia matyt nuo bulvių rūšies stipriai priklauso. Pvz, štatskos "Russet", raudonos tokios, 2-3cm griežinėliais supjaustytos kepa virš valandos ant 220C, kol apskrunda kaip reikiant, o kokios nors "Yucon Gold", geltonu viduriu, mažai krakmolo, tai iškepa per truputį daugiau nei pusvalandį. Dar pastebėjau, jeigu skardos šonas aukštas - bulvės lėčiau kepa ir sunkiau skrunda.
[User Picture Icon]
From:garga
Date:March 21st, 2006 05:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
gal del skardos, nors neesu tikras ;)
From:(Anonymous)
Date:March 22nd, 2006 12:29 pm (UTC)

KKK

(Permanent Link)
Yra tarybinis variantas: viskas daroma taip pat, tik višta maunama ant stiklinės kefyro bonkos (ankščiau tokios būdavo)su vandeniu.
From:(Anonymous)
Date:April 9th, 2006 12:46 pm (UTC)

Bėda

(Permanent Link)
Labas, šiandien bandžiau kepti višt pagal šį receptą, bet nežinau kodėl beveik neapskrudo apačia. Viršus super, o pradedant nuo pusės kažkaip žaloka, nors atrodo iškepę, skystis šviesus teka, bet odelė tokia žaloka, užpakalio irgi... Ką daryti, kad normaliai apskrustų ir apačia?Ačiū už info.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 9th, 2006 01:25 pm (UTC)

Re: Bėda

(Permanent Link)
Galbūt kitokios skardos pasiieškot, nes jeigu tokia, kaip mano, tai jo, apačia skrunda prasčiau. Ta prasme, kuo plokštesnės skardos, ir folijos tada irgi nekloti. Taip pat galima pabandyti nededant apačioje bulvių, nes jos kepdamos ir garuodamos irgi temperatūrą numuša.
[User Picture Icon]
From:Arentas Be Pavardės
Date:December 12th, 2010 01:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
o čia pas Jus ponai, orkaitės elektrinės ar dujinės?
[User Picture Icon]
From:Arentas Be Pavardės
Date:December 12th, 2010 10:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na mano višta labai nesigavo girta, nes atskiromis dalimis buvo užmerkta į raugą ir tik kokioms penkios valandoms. Bulves bandžiau apvirti biški paksui tik į dukofkę, bet perdaug suvirusios kaip visada. Ir padažas netoks skanus gavosi kaip turėjo, nes gal labai sukepinau viska, t.y. jautėsi tik pomidorai. Na bet rezume man nedažnai taip skaniai išeina pasigaminti.
[User Picture Icon]
From:Andrius Babarskas
Date:September 16th, 2013 10:53 am (UTC)
(Permanent Link)
Dariau ne karta sita recepta, bet tik dabar pastebejau kad prie padazo igridijantu yra ir garstycios Kada ir kiek ju naudoti??? Priestai nededavau ir tai skanu budavo:)