?

Log in

No account? Create an account
Feb. 22nd, 2006 @ 08:57 am Užkanda
Tags:
Šis postas bus ko gero pernelyg juokingai lengvas patyrusioms šeimininkėms, bet be galo naudingas tiems, kurie nemoka gaminti ir, prie viso kito, mėgsta šnapsą. O šnapsą, kaip žinia, geriausia užkąsti kuo? Teisingai, raugintu agurkėliu. Lietuvoje jų gauti jokia ne problema: pilna parduotuvėse, žmonės ir patys užsikonservuoja, ir t.t. O va tarkime ką daryti piliečiui, atvykusiam į užusienį, apsidairiusiam supermarkete, ir suvokusiam, jog absoliučiai visi agurkėliai konservuose arba be galo rūgštūs nuo acto, arba pilni neaiškios kilmės žalsvai-gelsvų dažų "produkto vaizdui pagerinti", o tokio paprasto, traškančio, krapais kvepiančio rauginto agurkėlio nė su žiburiu nerasi? Atpažinote save? Tuomet skaitom toliau.

Iš tiesų tai, ką aš čia parodysiu, netgi receptu vadinti negalima, nes lengvai paraugintus agurkėlius pagamintų ir vaikas. Tai ne šiaip žodžiai. Būtent šiuos agurkėlius, kur matysite nuotraukose, užraugė mano trimetė dukra, ir gavosi puikiausiai.

Gaminsime minimalistinį receptą, be jokių krienų/ąžuolų/serbentų/vyšnių lapų. Ne todėl, kad jie būtų blogai, bet tik todėl, kad bent jau Teksase tokio dalyko neegzistuoja. Kiekvienas, žinoma, gali pasirinkti sau pačiam tinkamus prieskonius.

Pradėti reikia nuo šalto vandens, geriausia - kuo kokybiškesnio, bet ne virinto. Šaltinio vanduo tinka puikiausiai. Jeigu vanduo iš krano labai chloruotas, reikia jam leisti nusistovėti puode per naktį, kad didžioji dalis to chloro išgaruotų.

Pilame į indą, kuriame rauginsime, penkias stiklines vandens ir du su puse šaukšto druskos. Tokiu santykiu gausime silpnai paraugintus agurkėlius, kuriuos reikės greitai suvalgyti, nes po kelių dienų jie ims gesti. Jeigu norite stipriau raugintų ir labiau išsilaikančių, druskos reikės daugiau, bent jau kokių keturių šaukštų. Viską gerai išmaišome, kol druska ištirps.

Į vandenį sumetam nuplautus agurkėlius nupjaustytais galiukais, saują sutraiškytų krapų ( geriausia būtų, jeigu su visais žiedynais ), ir dvi-tris sutraiškytas skilteles česnako. Dukra su užduotim puikiausiai susitvarkė, aš tik padėjau agurkus nupjaustyt ir su česnaku. Agurkus reikia rinkti kuo mažesnius, jeigu gaminate su dideliu - juos prieš tai supjaustyti į gabalus. Su aštuoniais plaštakos ilgio agurkėliais gaunasi kažkas panašaus į čia:



Ant viršaus uždedame lėkštę ar ką nors panašaus, kad agurkėliai būtų nugrimzdę, ir viskas. Dabar laukiam. Kažkur po penkiolikos valandų agurkėliai jau bus kvepiantys krapais, kiek juntama rūgštelė švelniai žnaibys liežuvį. Juos jau galima vartoti pagal paskirtį. Norite kiek stipriau parūgusių? Luktelkit porą dienų, jie atrodys taip:



Labai ilgai tempti, kuomet druskos buvo nedaug, nepatariu, nes agurkai vėliau praranda savo prekinę išvaizdą ir tampa nebelabai skanūs. Tačiau aštuoni agurkėliai, bent jau mums, ištirpo bematant. Ypač buvo patenkinta dukra - o kaipgi, pati pirmą patiekalą gyvenime pagamino, ir dargi tokį, kuris jai pačiai skanus :{)

Kviečiu visus dalintis patirtimi, kaip agurkus raugiate jūs, kad vargšas studentas, iškomandiruotas į užsienį ir netyčia pasiskaitęs šį puslapėlį, galėtų pasirinkti iš kelių variantų.

O kol kas - skanaus, ir į sveikatą!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:garga
Date:February 22nd, 2006 03:19 pm (UTC)
(Permanent Link)
mociute, kaime raugdavo paprastai. Paimdavo medini kubila, pridedavo krapu ziedynu, vysniu lapu, sveiku pipiru iberdavo, druskos nezinau kiek. Sudedavo ten agurkus. Viska uzpildavo, lyg ir virintu (nes siltas dar budavo) vandeniu, sandariai uzdarydavo ir laukdavom. :)

Anukai, neislaukdavo ilgai:) IMHO mazai rauginti agurkai yra geris, bet jau tie tikrieji is didziosio RAUGINTI agurkai, man tik pramusha agurkinej sriuboj :)
[User Picture Icon]
From:abonentas
Date:February 22nd, 2006 03:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
nu sita tai tikrai pasigaminsiu ;)))
as visada galvojau, kad raugimas tai afigienas procesas...
From:(Anonymous)
Date:February 25th, 2006 01:26 pm (UTC)

Uzkanda

(Permanent Link)
Turbo, pasiilgau vasaros... ideja liuks, pasidaryciau nors ir dabar, nes baisiai vasaros pasiilgau (cia kaip saltibarsciai vidury ziemos padeda praskaidrinti tamsiojo metu laiko depresija), ale kad nera pas mus ant Lietuveles trumpavaisiu agurku, vien tik ilgavaisiai, ir tie tokie minkstuciai linke paputi... O skonis tai jau matyt visai ne tas gautusi... bet pavazinesiu po centrus, gal kur ka rasiupanasaus i agurka :)

Kelmas
From:(Anonymous)
Date:February 26th, 2006 06:22 pm (UTC)

labas

(Permanent Link)
Noriu Vejo nuo juros
From:beatulia
Date:June 2nd, 2006 07:58 am (UTC)
(Permanent Link)
O vadinasi šitie agurkėliai liaudyje "malasolni" :) skanumėlis... aš irgi juos darau, ale gera idėja, reikia duoti vaikams padaryti :) gal kitakart galėtum procesą nufotkinti kai vaikas dalyvauja? būtų labai smagu
From:(Anonymous)
Date:November 24th, 2006 09:25 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pabandykite pasiraugti virtus burokelius (zinoma raugiami kitaip negu agurkai) Labai skani raugintu burokeliu sriuba su karka...... oi, net seile nurijau
From:(Anonymous)
Date:September 25th, 2008 11:27 am (UTC)

rauginti burokeliai

(Permanent Link)
O kaip pasiraugti virtu burokeliu ?
From:(Anonymous)
Date:March 5th, 2008 05:19 pm (UTC)
(Permanent Link)
tai taip nieks ir nepasake kur rast trumpu agurku..o gal tinka tie ilgi,kur tradiciskai pc buna?
From:mrgenijus
Date:November 25th, 2009 08:34 pm (UTC)

apie ilgus agurkus

(Permanent Link)
jei nera kitokiu, tinka ir ilgi. pjauk per puse, kad butu perpus trumpesni ir tas pats gausis. (na nevisai tas pats, bet valgoma)