?

Log in

No account? Create an account
Feb. 20th, 2006 @ 10:57 am Gerai pasūdyta žuvytė
Tags:
Turėjau tokią idėją - per savaitgalį pasigaminti farširuotą lydeką. Deja, apsilankėm žuvies parduotuvėje, ir lydekas jie ten matę, ko gero, tik paveikslėliuose. Kiek realesnis variantas - prifarširuoti šamą, ar tiesiog gamintis žydiškus "gefiltefisch" iš file. Turiu dar vieną idėją, kurią taupau haloweenui - pasigaminti farširuotą "monkfish", sakė, kad tokį tai man gautų ( apie 7kg žuvytė, iš kurios apie 60-70% sudaro galva. Pasiieškokit googlo image search kas netingit ). Vienintelės žuvys, kurias jie turėjo su galvom, o ne file - upėtakiai, lašišos, ir dar pora, kur nežinau, kaip lietuviškai vadinasi - "grouper" ir "red snapper". Nusipirkom red snapper, apie kilograminė jūros žuvis, truputį primenanti labai įraudusį ir išverstom akim karpį ar ešerį ( bet lyg ir ne jūros ešerys. Dantys aštrūs, matyt - plėšri ). Pažiūrėjau, pakrapštinėjau jo odą, ir visgi nusprendžiau su šitu nevargt, o tiesiog išsikepti jį druskoje. Kaip? Žiūrime toliau.

Nėra nieko lengviau, kaip išsikepti žuvį druskoje. Yra keli variantai, pvz, iš daug druskos, vandens ir trupučio miltų užminkyti tešlą, į ją suvynioti žuvį, ir taip kepti. Antras - tiesiog apipilti druska ir į orkaitę. Gaminau pagal pastarąjį.

Reikės daug druskos, pageidautina rupios, bet išvalytos, ne tos, kur amerikoje vadinama "rock salt" ir naudojama ledams sušaldyti. Daug šiuo atveju reiškia tiek, kad žuvį iš visų pusių padengtų bent jau pusės centimentro sluoksniu.

Įjungiame orkaitę, kad kaistų. Gan karštą - apie 230C.

Labai rekomenduoju įkloti į skardą folijos, bus žymiai lengviau viską išvalyti. Tuomet ant folijos pilame druskos, apie 0,5cm storio sluoksnį, maždaug žuvies dydžio.



Žuvis turi būti išskrosta, be žiaunų. Žvynus galima skusti arba ne, nes odos nevalgysim ( mūsiškė buvo nuskusta, nes labai jau paslaugi mergužėlė buvo žuvies parduotuvėje ). Klojame žuvį ant druskos ir "apkamšome" druska iš visų pusių.



Į pilvą įdedame kelias šakeles šviežio čiobrelio ir šakelę rozmarino. Turbūt savaime suprantama, be visgi paminėsiu - sūdyti nereikia.



Ant žuvies viršaus pilame druskos, kad ji visa pasidengtų. Idealiai vis vien nesigaus, kaip jau išeis. Šiuo atveju suėjo apie  pusantro kilogramo druskos, gal truputį daugiau.



Kai tik orkaitė įkaista, kišame ten skardą su žuvim, ir kepame apie 20 minučių. Taip, iškepa tikrai labai greitai. Jeigu bijote, kad neiškepė - investuokite į mėsos termometrą, storiausioje žuvies vietoje turi būti apie 55 laipsniai C. Arba galima vėliau dar truputį į orkaitę kyštelt, jeigu pasirodys neiškepusi. Bet kilograminei žuviai 20 minučių - pats tas. Papildomai kepant užkloti druska nebereikia, ir be to, žuvis kiek padžius, todėl geriau atitaikyti laiką iš karto.

Kol žuvis kepa, papjaustom keletą nedidelių morkų įstrižai, kad gautųsi ploni pailgi gabalėliai, pakepiname juos ant gana karštos ugnies svieste, kad suminkštėtų, ir įberiam ten pat į keptuvę jaunų žirnelių ankščių ( kur dar žirnelių arba nėra, arba labai labai maži ). Iš ankščių reikėtų pirma išimti "siūlus", jeigu tokių yra pakraščiukuose. Dar truputį pakepinam, beriam druskos ir pabarstome džiovintais čiobreliais. Kažkodėl čia man džiovinti labiau tiko, nei švieži.

Na o tuo tarpu 20 minučių ir praėjo. Traukiame žuvį lauk, ir nulupame viršutinį druskos sluoksnį. Jis gali būti sukietėjęs į lukštą, gali tekti truputį stuktelti peilio rankena, kad suskiltų. Nuvalome druską kaip galima geriau. Tikriname - truktelim už peleko palei žiaunas, jis turi lengvai išsitraukti. Ragaujam ( negi dabar išmesi ). Mmmm, labai sultinga, labai minkšta ir kvapnu. Tikrai nesūru: žuvis pasiima tik tiek druskos, kiek jai reikia.



Nulupam odą nuo viršaus, draiskalus metam čia pat šalia į druską. Kuo žuvis karštesnė, tuo lengviau ta skūra lupsis.



Tuomet atsargiai lopetėle nuimam viršutinę pusę file ir dedame atskirai į lėkštę. Mėsa turi lengvai atsiskirti nuo kaulų. Nulupam ir lukštą nuo žiaunų, čia pat suvalgom minkščiausius ir skaniausius kąsnelius - aplink žandus, pagurklyje. Ties nugara ištraukiam spyglius primenančias ašakas, kur buvo nugaros pelekas. Atsargiai truktelim uodegą, kad atsiskirtų nugarkaulis nuo mėsos, ir ištraukiam likusius kaulus kartu su visa kaukole ir akimis. Man buvo patogiau dirbti apvertus skardą aukštyn kojom. Gražuolis kaukolinis su baltom akytėm, ar ne tiesa?



Belieka tik likusią file ištraukti iš druskos lukšto ir krauti į lėkštę, o odą nulupti jau ten. Atsargiai dirbant papildomos druskos neprisineša. Sultingesnės žuvies retai kada teko ragauti, prieskoniai irgi puikiai įsigėrė į mėsą. Žodžiu, labai greita ir paprasta. O tai, kas liko ant skardos, tiesiog suvyniojam į foliją ir metam į šiukšlinę, va ir visas tvarkymas.





Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:tallamore_j
Date:February 20th, 2006 05:42 pm (UTC)
(Permanent Link)
Labai ačiū už puikų receptą, išbandysiu artimiausiu metu:))
Klausimėlis: Vilniue gi beveik nebūna jūros ešerių (grouper) nei lucianų (snapper) - kokią žuvį būtų geriau naudoti (laisvai mėtosi karpiai, lašišos ir upėtakiai, menkės, plekšnės, amūrai, kartais kokia ežerinė žuvis...)?
Beje, "gefiltefiš" gaminama tik iš "cielos" žuvies (bent jau litvakai taip daro)- lydekos ar karpio - kitaip tai ne "gefiltefiš"...
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 20th, 2006 05:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
Iškeptų tai bet kokia, bet rekomenduočiau kepti tokią, kur kuo mažiau kaulų. Tarkim, karšis tam reikalui jau mažiau tiktų, nors ir skanus - bet labai jau daug jį rakinėti tektų. Iš upėtakio tikrai gautųsi, iš menkės, berods, irgi, o kitka tiesiog pabandyt reikia.
[User Picture Icon]
From:tallamore_j
Date:February 20th, 2006 06:09 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ačiū (jau trinu rankas, laukdamas artimiausio savaitgalio...):))
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:February 20th, 2006 07:18 pm (UTC)
(Permanent Link)
o ash vis del to pasirinkchiau ciela karpi, velniop ta rakinejima, galima pakentet vardan skonio. dar labai skanu idaryti karpi su pakepintom morkom, soja apipiltom, ir suvyniot folijoje.
[User Picture Icon]
From:garga
Date:February 21st, 2006 07:33 am (UTC)
(Permanent Link)
Jūros ešerių šaldytų yra pirkti Hyper-Rimi, bent jau savanorių pr.

Realiai, kuom skiriasi, druskoje kepta žuvis, nuo sūdytos, keptos orkaitėje žuvies?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 21st, 2006 02:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
druskoje žuvis labiau pašutusi ir sultingesnė, o orkaitėje ji apskrunda ir truputį padžiūva. Nors "side by side" eksperimento nedariau, galbūt čia viskas vyksta galvoje :{) Šiaip tai iš druskos, kaip minėjau, pasidaro lukštas, ir tame lukšte žuvis šunta savo sultyse
From:pasipiktines
Date:February 20th, 2006 11:10 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kas valgė iš mano lėkštės? - sušuko meškinas.
Kas valgė iš mano lėkštės? - paklausė meška.
Kas valgė iš mano lėkštelės? - sucypė mažoji meškutė?
:))))
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 21st, 2006 08:53 am (UTC)
(Permanent Link)
"Yra keli variantai, pvz, iš daug druskos, vandens ir trupučio miltų užminkyti tešlą, į ją suvynioti žuvį, ir taip kepti. Antras - tiesiog apipilti druska ir į orkaitę."

O realiai rezultatas smarkiai skirtusi? Pirmu atveju gal sandariau viskas užsidarytų ir labiau ištrokštų mėsa (t.y. žuvis), bet gi vistiek neilgai kepa.
Atrodo skaniai.
From:(Anonymous)
Date:February 21st, 2006 02:37 pm (UTC)

vista

(Permanent Link)
Lygiai taip pat galima kepti ir pauksti, pvz vista. Super gaunasi.
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 21st, 2006 02:42 pm (UTC)

Re: vista

(Permanent Link)
Vištą ant druskos teko kepti, bet kad užpilti ją druska dar ir iš viršaus... tai tada reiktų kibiro druskos :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 21st, 2006 02:49 pm (UTC)

Re: vista

(Permanent Link)
niekada taip neteko, bet skaičiau, kad vištą ( su visom plunksnom, tik išdarinėtą ) galima aplipdyti moliu ir mesti tiesiai į laužą, o po to nulupi molį kartu su visom plunksnom, o paukštiena gaunasi labai sultinga.
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 21st, 2006 03:04 pm (UTC)

Re: vista

(Permanent Link)
Ta tema prisiminiau :) Kažkada per teliką Saulaitis pasakojo, kad vištą žygiuose kepdavo kuprinėje. T.y. į išdarinėtos ir nupeštos vištos vidų deda karštus akmenis iš laužo. Vištą į maišelį, maišelį apsuka visokiais kuprinėje esančiais rūbais ir po kažkiek laiko (jaučiu kokio pusdienio) būna iškepusi. Tik neva didžiausias minusas - vizualiai ji lieka balta :)
[User Picture Icon]
From:cloudmaker
Date:February 21st, 2006 07:59 pm (UTC)
(Permanent Link)
bueee..Nekaip,tikrai nekaip atrodo ta Monkfish:-)
From:(Anonymous)
Date:May 10th, 2006 07:46 pm (UTC)

pochliobkinas

(Permanent Link)
rusu kulinarijos meistras pochliobkinas zuvi druskoje siulo kepti nedarineta. su visais viduriais. bandziau upetaki du kartus, abu kartus sprogo, bet pati mesa nuo nenukentejo, gaunasi sultingesne nei kepti darineta ir pridengta folija. viduriai, beje, is keptos zuvies issiima puikiai.
From:(Anonymous)
Date:September 25th, 2006 08:35 am (UTC)

Red Snapper

(Permanent Link)
Jau pasirode ir LT siu zuvyciu, labai jau skanios, gaminau minetuoju budu, tik prikimsau daugiau ivairiu aromatiniu zoliu. Parduotuveje jos pavadintos juros eseriais, bet, mano galva, tiksliau butu Raudonieji Rifeseriai, nes is Rifeseriu seimos. Bon Appétit visiems!
From:gipsas
Date:May 3rd, 2007 05:48 am (UTC)

Na ka gi, ir as neatsilaikiau pries si recepta

(Permanent Link)
Radau Maximoje koki tai raudona isverstaki, jis buvo pavadintas juros eseriu. Taigi padariau viska kaip Giedriaus lieptas, ir gavosi tikrai sultinga ir gardu! Pakepiau net truputi ilgiau (tipo su atsarga) - apie 25 min. tai itkirai zuvis pilnai issitroskinusi ir sultinga, ir net ne per suri! Gal tik kur papauole druskos tiesiogiai ant "mesos", tai tie krasteliai buvo suroki, o seip tai ...fanatastika! Tik vienas dalykas ivyko nesklandziai - kiek neiprastai pasirode valgyti tuos zirnius su visomis ankstimis..gavosi kazkokia tai zhalia kramtushke, pasijutau lyg ir valgantis siena arklys..Gal zirniai nebuvo pakankamai jauni? O gal nemokejau, kaip tu sakai, tu "siulu" tinkamai istraukti??
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:May 3rd, 2007 08:28 pm (UTC)

Re: Na ka gi, ir as neatsilaikiau pries si recepta

(Permanent Link)
Smagu girdėt, kad žuvis pasisekė. Nors nebūtinai čia reikia daryti su mandra žuvim ( jūros ešeriai pas mus maždaug taip pat populiarūs, kaip lietuvoj karpiai, tik dėl to jis buvo pasirinktas ). Reikės, kai grįšiu, pabandyti su karpiu, ar netgi su lydeka, kuri paprastai sausa būna, bet, įtariu, druskoj turėtų sultinga iškepti.

Žirniukų ankštys turi būti jaunos, kad žirniukai viduje iš vis mažučiai, vos 1-2mm dydžio būtų. Ir tuomet, peiliu, nulaužiamas vienas galas, kur su koteliu, ir patraukiama link kito, tada iš abiejų ankšties galų nueina "siūlai", jie dažniausiai būna kieti ir nesusikramto. O visa kita paprastai minkšta.
From:(Anonymous)
Date:May 13th, 2007 03:16 pm (UTC)

Re: Na ka gi, ir as neatsilaikiau pries si recepta

(Permanent Link)
Įdomus receptas
From:(Anonymous)
Date:January 27th, 2008 12:06 am (UTC)
(Permanent Link)
Siandien pietums dariau red snapper (lutjanus peru lotyniskai) veracruz stiliumi.
Huachinango arba Pargo (ispaniskai) pavadinimu Meksikieciu virtuveje gan placiai vartojama zuvis. Aciu uz dar viena greita jos receptuka.

andrius
andrewpocys@hotmail.com
From:(Anonymous)
Date:April 10th, 2009 07:32 pm (UTC)
(Permanent Link)
Receptas puikus.
Siandien kepiau upetaki, gavosi labai skani zuvis ir labai nesudetinga. receptas vertas demesio.
Aciu.
From:(Anonymous)
Date:November 27th, 2009 06:00 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ką tik druskoje iškepiau skumbrę. Skonis fantastiškas. Dėkui už gerus, paprastus ir aiškiai parašytus receptus.
From:(Anonymous)
Date:August 7th, 2010 09:29 am (UTC)
(Permanent Link)
labai skaniai gavosi aciu uz receptuka kepiau karpi
[User Picture Icon]
From:Ligita Val
Date:January 20th, 2012 06:07 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kepiau upėtakį. Visų pirma tai garnynas tobulas, gavosi super skaniai. Šį patiekalą įsitraukiau į mėgiamiausių sąrašą, bus negėda draugams pagaminti. Tik druską dariau kitaip, kaip Oliveris pasakojo savo laidoje. Į ją įtarkavau citrinos žievelę, pribarčiau baziliko, čiobrelių, rozmarino ir ipyliau vandens, kad ji būtų tokia šlapia. Darant taip gavosi dauge geriau nei su sausa druska. Ačiū už puikų receptą :)
[User Picture Icon]
From:Armedas Lukauskas
Date:September 2nd, 2013 02:35 am (UTC)
(Permanent Link)
Siaip, sitaip kepama zuvis turi buti isvis neisdarineta, net nepradurta - tada isgaunamas visas zuvies aromatas. Zinoma ji turi buti sviezia - ka tik pagauta ...