?

Log in

No account? Create an account
Feb. 9th, 2006 @ 09:32 am Gerą girą geroj girioj...
Tags:
Visų pirma, dėkoju visiems už sveikinimus! Ačiū, ačiū! Esu sujaudintas. :{)

O šia proga - paprastas lietuviškas receptėlis, kuris, tikiuosi, patiks daug kam.

Pasiilgau tikros, normalios giros: lengvai putojančios, kvepiančios duona, lengvai žnaibančios liežuvį, su rūgštele. Vienintelė gira, kurią čia Texase gauname - tai rusiška "monastyrskaja" iš bambalio. Aha, tokia, kur krūva saldiklių sumaišyta su karamelės ir dar velniai žino kokiais dažais, "skonio papildalais, ekvivalentiški natūraliems", konservantais, citrinos rūgštimi ir dar užgazuota be proto. Ne, tai ne gira. Tie patys vienuoliai, paragavę tokios giros, spjaudytųsi ir burnotų, nepaisydami jokių įžadų.

O pagaminti girą, pasirodo, visai nesunku, visai nedaug reikia darbo. Receptų internete radau net penketą receptų - ruginių miltų ir salyklo, duonos, burokėlių, kmynų ir pieno giros. Taip pat viename saite užtikau "nepriklausomo kulinarijos ir mitybos eksperto" V. Sako straipsnelį, kuriame, jeigu nufiltruotume visus rusofobiškus ir didžiatautiškus pasisakymus, rastume paminėtus dar virš šimto lietuviškos giros pavadinimų, o straipsnyje minima, jog autorius receptus turi. Ten pat buvo ir šio eksperto emailas, kuriuo aš parašiau ir pasiteiravau, ar negalėtų gerbiamasis pasidalinti su manimi bent keliais iš jo minėtų tikros lietuviškos giros receptų. Ekspertas man atrašė po poros dienų, ir pasiūlė nusipirkti "Geros Giros" kartoniniame paketėlyje. Matyt, paslapties jis pasiryžęs neišduoti.

Taigi, jūsų dėmesiui - pirmasis iš serijos receptėlių, skirtų girai. Šį kartą - šviesią duonos girą su medumi ir mėta. Prisipažinsiu, jog giros iki šiol man daryti neteko, todėl pabandymui pagaminau nedaug, pusantro litro. Didesniems kiekiams technologija identiška, daugybos veiksmą mokate :{).

Duonos girą gamina iš ruginės duonos. Išskaičiau kažkur, kad jeigu duona bus iš rugių, sumaišytų su kviečiais, tai gira bus karti. Texase gi ruginės duonos ypatingai daug pasirinkimo nėra, džiaugiamės tuo, ką turime. Pabandžiau su "Prussian Rye", kuri nėra labai tamsi, riekė perpjovus šviesiai pilka. Kepaliuko svoris - apie 600gr, girai sunaudojau pusę.

Suraikytą puskepalį duonos išdėliojame ant skardos ir kepiname 200-205C orkaitėje apie pusvalandį ar 40 minučių. Duona turi paskrusti, sukietėti, ir stipriai paruduoti. Kaip žinot, kada jau iškepė? Kai riekę lauži per pusę, ir ji lūžta kaip sausainis, o ne linksta ar neatlūžta iki galo. Taip pat tam reikalui galima naudoti sužiedėjusią duoną, kurią vis vien vertėtų pakepinti, kad paruduotų. Kepinamoje duonoje karamelizuojasi natūralus cukrus, kuris vėliau pereis į girą.

Pakepintos duonos riekutė jau nebe pilkos, o rudos:



Užviriname litrą ar pusantro vandens ir pilame ant sulaužytų duonos gabalėlių, tiek, kad duona sumirktų, o kai sumirksta - dar įpilam, kad truputį apsemtų. Ir viskas, paliekam stovėti 4-5 valandas arba per naktį, jeigu gaminote iš vakaro.



Iš ryto metam duoną ant dvigubos marlės ir išspaudžiam vandenį į švarų indą. Galima ir per tankų sietelį vietoj marlės perspausti. Įpilam virinto vandens, kiek trūksta iki pusantro litro, įpilam apie 70gr cukraus ( kažkur trečdalį stiklinės ), šimtą gramų medaus, viską gerai išmaišome ir ataušinam iki drungnos temperatūros, na, kažkur 30-35 laipsnių, ne karštesnės. Taip, kad prisilietus būtu tik šilta, bet jokiu būdu ne karšta, antraip žus mielės, kurias čia netrukus pilsime. Gali pasirodyti, kad cukraus kiek per daug, bet galutinis produktas tikrai ne per saldus.





Mieles ( apie pusę standartinio štatų 9gr paketėlio, t.y.4.5gr ) užpilame trupučiu šilto vandens su ketvirčiu šaukštelio cukraus, gerai išmaišome ir pastatome atsigauti. Galima, žinoma, pilti jas iš karto į girą, tačiau gali taip nutikti, kad mielės paketėlyje bus mirusios, ir tuomet niekas nesurūgs, o jeigu ir surūgs, tai ne nuo mielių, o nuo mažiau valgomų mikroorganizmų, ir gira kvepės žibalu, supuvusiais kiaušiniais ar kitais nepageidautinais aromatais. Jeigu po kurio laiko puodelyje ima kauptis putos ir kilti lauk, o prikišus ausį girdisi "jūros ošimas" - su mielėmis viskas tvarkoje.



Tuo tarpu porą šakelių mėtos pavirinamos truputyje vandens. Pilame jas kartu su vandeniu į girą.



Kai tik vanduo pakankamai praaušta, pilame mieles, viską išmaišome ir paliekame stovėti šiltoje vietoje, uždengę drobiniu rankšluostuku. Kažkur taip turi atrodyti po keturių valandų:



O taip - kažkur po paros, kai gira jau gatava.



Putas ir mėtas nugraibome, o girą pilame į pusantralitrinį "bambalį" nuo mineralinio. Jeigu norite, galite įmesti dar ir keletą razinų. Sandariai užsukame, pastatome statmeną į šaldytuvą, atvėsti ir pasibrandinti.



Po pusdienio ar dienos šaldytuve girą traukiam lauk. Atsilaužiam gabalą rūkyto dešrigalio, dedam jį ant ruginės duonos riekės. Atsargiai pilame girą į bokaliuką ar stiklinę. Atsargiai, nes ant dugno būna iškritusios mielės, kurios nėra ypatingai skanios. Kandam mėsos su duona, užsigeriam gira, dainuojam lietuviškas dainas ( nebūtinai šia tvarka )





Tikiu, kad jūs girą darote kitaip, nei aš. Būtų smagu, jeigu pasidalintumėte savuoju receptu. Beje, mano minėtas straipsnis su šimtu giros pavadinimų ir nė vieno recepto - štai čia., ties straipnio pabaiga yra sąrašėlis. Skamba tikrai neblogai, tarkim, kokia nors dzūkiška baravykų gira, žemuogių gira ir pan. Taigi, jeigu kas žinote bet kurių iš ten paminėtų girų receptų, ar turite savąjį - rašykit, nes p. Sakas šventai saugo paslaptį. Jeigu ingredientų rasiu štatuose - bandysiu gamint :{)

O tuo tarpu - skanios giros! Neperrauginkit tik per daug, nes bus braškė, o nebe gira.

P.S. Beje, nors toje "prussian rye" duonoje ir buvo kvietinių miltų, karti ji tikrai man nepasirodė.

About this Entry
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:February 9th, 2006 04:10 pm (UTC)
(Permanent Link)
Skanu turėtų būti (negirdi smegenyse tiksinčio kalorijų, angliavandenių ir kito gėrio skaičiuoklio) :D
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:February 9th, 2006 04:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
sveikinu:)
[User Picture Icon]
From:maliboo
Date:February 9th, 2006 04:15 pm (UTC)
(Permanent Link)
su gimtadieniu!
(Deleted comment)
[User Picture Icon]
From:snegole
Date:February 9th, 2006 06:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
sveikinimai - iš mūsų pripustytų pamiškių į jūsų besniegius kraštus :) linkiu ir toliau gražiai ir kūrybingai senėti:)

o dabar einu recepto skaityt - gi praeis mėnuo kitas, ir ateis giros sezonas :D
From:(Anonymous)
Date:February 9th, 2006 07:19 pm (UTC)

SU GIMTADIENIU!!!!!

(Permanent Link)
Aš Tau Linkiu, kad būtumei Laimingas, kad niekada netrūktų saulės spindulių,
Kad kelias kuriuo eisi būtų be vingių,
Kad net Rožės dėl tavęs žydėtų be spyglių!
O jei pavargsi-tai surask šaltini skaidrų,
Bet tokį, kad vanduo suteiktų Tau Jėgų,
Kad atsigėrus jo užgytų žaizdos-
O atsigėrus būtų Gera ir Smagu!!!
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 9th, 2006 08:11 pm (UTC)
(Permanent Link)
Dar kartą nuo širdies dėkoju visiems už sveikinimus :{)
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 02:25 am (UTC)

Prunes in Armagnac

(Permanent Link)
Turiu ismirkiusi Prunes in Armagnac for four years. Skystis nutekejo i "sveikata", o slyvas kur deti?
Gal turi kokiu ideju?
Aciu
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 10th, 2006 02:52 am (UTC)

Re: Prunes in Armagnac

(Permanent Link)
O šiaip valgyti neskanu? Nes gi tas receptas dėl slyvų daromas, jeigu gerai suprantu, o ne dėl gėrimo ( kuris, neabejoju, irgi turėtų būti visai nieko ). Šiaip jas patiekti su creme fraiche, kokius nors individualius tešlos padėkliukus iškept, kad įdomiau būtų. Arba patiekti jas kaip garnyrą prie keptos antienos.

O jeigu jau visai mandrai norisi, tai pasižiūrėk čia, gal patiks:

http://www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_21127,00.html

Ten siūlo padaryti iš slyvų ledus, iškepti rozmarininį vafliuką, ir pateikti taip: griežinėlis ananaso, ant jo - vafliukas, ant jo - pakepintas foie gras griežinėlis, ant viršaus - prunes in armagnac ledų. Gurmaniškas desertukas turėtų gautis.
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 08:02 am (UTC)
(Permanent Link)
Prisidedu prie nuoširdžių sveikinimų. SU gėliadieniu.

Nemačiau o gal nepastebėjau kmynų giros. Daroma iš kmynų stipraus nuoviro ir obuolių sulčių
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:February 10th, 2006 04:53 pm (UTC)
(Permanent Link)
>>Vienintelė gira, kurią čia Texase gauname - tai rusiška "monastyrskaja" iš bambalio. Aha, tokia, kur krūva saldiklių sumaišyta su karamelės ir dar velniai žino kokiais dažais, "skonio papildalais, ekvivalentiški natūraliems", konservantais, citrinos rūgštimi ir dar užgazuota be proto. Ne, tai ne gira. Tie patys vienuoliai, paragavę tokios giros, spjaudytųsi ir burnotų, nepaisydami jokių įžadų.<<

Pas mus rusu krautuves pardavineja bent 10 skirtingu "giros" rusiu, deja, visos jos tokios pacios, kaip tavo aprasytoji. Jau kelis kartus buvau atsizegnojes pirkti, bet vis tikiuosi, kad viena is ju bus gera. Viltis durniu motina. :(

>>Texase gi ruginės duonos ypatingai daug pasirinkimo nėra, džiaugiamės tuo, ką turime.<<

Pas mus siuo poziuriu geriau, pries pora savaiciu gavome net ir lietuviskos. :)

Linkejimai gimtadienio proga! :)
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:February 11th, 2006 01:22 am (UTC)
(Permanent Link)
manot lietuvoj kitokia nei ta ish "naturaliu ir identishku" pardavineja? Geriausia gira kokia teko ragaut - Tomo ish ex SI. Apkepinta "Bociu" duona, pavirta kol pradeda leistis ir mieliu. Cukraus - pagal skoni, bet su saiku, tikra gira padauginus cukraus gaunasi "brashke". Metos lapeliai prisideda prie kvapo. Medus - mano nuomone tik ipatingai progai.

Giedrius pamirso saugumo instrukcija paminet :) shiltai (24-30 laipsniu celsijaus) gira laikom ne ilgiau dvieju paru.

Ir maziau nei 5L - neverta prasidet. Tikra gira - gera gert.!
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:February 15th, 2006 08:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
>>manot lietuvoj kitokia nei ta ish "naturaliu ir identishku" pardavineja?

Ne manau, o zinau: pardavineja ir kitokia. Bent jau galima gauti, jei zinai ka pirkti. Nors yra daug ir to pacio "monastyrsko" slamsto.

Beje, Suomijoje irgi teko gerti gana geros giros ("kotikalja" vadinasi). Ne fantastiskos, bet geresnes nei "monastyrska". Manau jie ir labai geros padaro, tiesiog neteko pataikyti.
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:February 15th, 2006 08:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
Keli giros receptai yra lietuviskoje Wikipedijoje: http://lt.wikipedia.org/wiki/Gira (zr. straipsnio apacioje) Nezinau ar jie geri.

O gal tu turi recepta arba bent nuorodu kaip kepti juoda duona su duonos kepimo aparatu? Buciau labai dekingas.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 15th, 2006 09:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
Juodos duonos tai šiaip niekada nekepiau, o ir kepimo aparato neturiu. Bet. Apsilankyk vietinėj bibliotekoj, galbūt turės ten "Bread Bible" ( autorė Rose Levy Beranbaum ). Ten tikrai mačiau kelis juodos duonos ( sourdough rye, russian black rye ir pan ). Jeigu šitos konkrečiai nebus, tai kokia nors panaši bus tikrai. Gal ten pat toje lentynoje ir apie duonos kepimo aparatus rasi ką nors. Tik jeigu šia knyga naudosies, susirask internete autorės saitą, ji ten savo pataisymų visokių prikišus. www.roselevyberanbaum.com berods errata skyrius.
From:(Anonymous)
Date:February 15th, 2006 10:22 pm (UTC)

dėl giros

(Permanent Link)
Radau keletą giros receptėlių (kmynų, miežių, spanguolių, medaus) čia:
http://ausis.gf.vu.lt/eka/food/drinks.html
Įdomu, kad lietuviškų receptų angliškai rasti lengviau, nei lietuviškai

Ieva
From:(Anonymous)
Date:August 12th, 2008 09:06 pm (UTC)

Pasirodo laiku pataikiau eidama pro sali;).

(Permanent Link)
Tad pasidalinsiu kuo turtinga:)
Pumpernickel Bread:
1.Ingedrient list: 9 oz.water, 1/4 cup dark molasses, 1 tablespoon margarine or butter, softened, 2 cups Bread Mashine flour, 1.25 cup Rye flour, 2 tablespoons cocoa, 2 teaspoons salt, 3.5 teaspoons regular active dry yeast, 3.5 teaspoons bread mashine or quick-acting active dry yeast. Bake on Whole Wheat cycle.

2.Dark Pumpernickel Bread for ABM: 1-1/3 cup strong coffee, 1/4 cup vegetable oil, 1/4 cup molasses, 1 cup whole wheat flour, 1 cup rye flour, 2 cup bread flour, 2-1/2 teaspoons caraway seeds, 2 tablespoons unsweetened cocoa, 1-1/2 tablespoons brown sugar, 1-1/3 teaspoons salt, 2-1/2 teaspoons yeast.
Fill and bake according to bread mashine manufacturer's directions.

3. Honey Wheat Bread;:1.25 cup of water, 3 tablespoons honey, 2 tablespoons margarine or butter, softened; 2 cups Whole Wheat flour, 1.5 cup bread mashine flour, 1.5 teaspoon salt, 2 teaspoons regular active dry yeast, 1.75 teaspoons bread mashine or quick-acting active dry yeast. Bake on Whole Wheat cycle.

TARP KITKO LABAI SKANI, TARSI TIKRA JUODA LIETUVISKA DUONA, kuria teko ragauti pas pazistama. Idomu tai, kad paciam gaminti jos nereikia, tik sudedi viska kas surasyta o masina pati atlieka visus veiksmus. Viena ka turi ipilti, tai isvirta kavute del spalvos. Ir kai supratau tai, man buvo labai juokinga, kad amerikieciai giriasi tuo, jog jie iskepe patys ta duona.Kai tuo tarpu viska atlieka uzprogramuota masina;))) Tai neiprasta mums lietuviams, nes mes iprate viska daryti nuo pradzios iki beveik pabaigos patys, savo rankomis. Sudeti kas reikalaujama pagal recepta ir pirmokas sugeba;)
From:(Anonymous)
Date:August 13th, 2008 03:15 am (UTC)

Ejau pro sali

(Permanent Link)
stai dar radau daugybe receptu. Atsirinkite kam koks labiau prie sirdies;)
ax: Reikia juodos duonos, džiovintų obuoliukų, kmynų, cukraus, mielių ir saują razinkų. Jei darau 10 litrų, tai duonos imu kepalą. Išdžiovinu orkaitėj, bet taip ilgėliau padžiovinu, kol paskrunda, tada giros spalva gražesnė būna. Na ir užsiverdu tris puodus vandens. Į vieną dedu duoną (po užvirimo kelias minutes paverdu), į kitą kmynus (maždaug pakelį, t.y. 100 -150 g.) ir po užvirimo kokias 5 min. paverdu, o į trečia puodą džiovintus obuolius. Tada viską košiu ir pilu į stiklainį. Po to vėl ant tos pačios duonos, kmynų ir obuolių užpilu vandens ir verdu. Taip kol pripildau tą 10 litrų stiklainį. Beje, cukraus dedu apie 1 kg (mes saldžiai mėgstam, kas saldžiai nemėgsta, mažiau reikia dėti), tai reikia jam vietos pasilikti :) Cukrų ištirpinu kuriam nors nuovire (paprastai obuolių arba kmynų, nes duonos toks tirštesnis gali būti), supilu į stiklainį, leidžiu tam visam skysčiui kažkiek ataušti ir dedu mieles (na ant 10 litrų kokius 15 -20 gramų). Mieles sutrupinu tiesiai į stiklainį. Kartais matosi, kad blogai vaikšto, tai galima dar mielių įdėti. Dar įmetu saują razinkų ir viskas. Jei iš ryto padarau, tai vakare jau galima gerti :P Tik reikia per porą dienų išgerti, nes kitaip "braškė" pasidaro.
Mano babytė citrinos dėdavo, bet man nepatinka, nes nuo žievelės toks kartumas būna.
Pirmą kartą darant (arba po ilgesnės pertraukos) procesas be galo ilgas atrodo, bet po to viskas lengviau einasi ;)
Skonis toks kaip "Bernelių" giros. Tik skirtumas tame, kad saldumą gali pats reguliuoti

Reklama ant butelio: Gerai girai duokit kelia !

Taip pat siokios tokios pastabos ir apie "Gera Gira":
Sis giros koncentratas (tiksliau mieziu ir ryziu salyklai bei apyniu ekstraktas + alaus mieles atskirame pakelyje) yra be konservantu, nes paprasciausiai pasterizuojamas. Mieliu konservuoti nereikia, sudetos pakeliuose, kurie jas apsaugo nuo dregmes. Laikant normaliose salygose, daugiau niekuo konservuoti ir nereikia. Kaip padaryti, kad ji butu gera ir skani: ant pakelio parasyti visi zingsniai, juos teisingai atlikus gausite tikrai nebloga gerima. Del skonio ir geresnio rugimo rekomenduojama ideti ~7 razinas i 3 ltr. gaminamos giros. Jei labai zememis "neapauge" - razinu galima ir neplauti - isrugs viskas kas "negerai".
Uzpylus mieles is pakelio - ju nemaisyti, tegul plaukia pavirsiuje. Ir svarbu, kad vanduo su salyklu ir cukrumi (arba medumi, gliukoze - cia kaip kam) butu gerai ismaisytas ir nekarstas (20-25 Celcijaus) - numirs mieles! Rauginant sandariai neuzdegti, tegul procesas vyksta laisvai. Siaip man patinka, kai cukraus idedama mazdaug 10-20% daugiau nei rekomenduojama - ech geras gerimas gaunasi.

KMYNŲ GIRA

500 g sužiedėjusios ruginės duonos
200 g cukraus
15 g mielių
25 g kmynų
5 l vandens

Ruginę duoną supjaustyti mažais gabalėliais, išdžiovinti, užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti 3-4 valandas ir iškošti. Supilti mieles, cukrų kmynus ir 2-3 dienas palaikyti šiltoje patalpoje. Po to laikyti vėsioje vietoje.

Zinau senoviska giros recepta: 10 litru virinto silto vandens, bet nekarsto.
mieles issukti su cukrumi (apie 50 gr) jeigu sausos tai istirpinti siltame vandenyje su cukrumi. apie 2 kg cukraus (bet saldindamos vandenu ragaukit pagal skoni). puse kepalo- visa juodos duonos sudeginti orkaiteje (gerausiai tinka pati pigiausia, iki parduotuveje po 1.09 kauno vadinasi berods), iskepta uzplikyti vandeniu, kaip ismirks nukost ir skysti supilti i kibira su virintu ir pasaldintu vandeniu, imesti gera sauja razinu, supilti istrintas mieles, tik vanduo turi buti siltas (nei saltas nei karstas), kitaip visai nerugs. Ir padeti siltai kad uzruktu, kuo daugiau rauginsu tuo stipresne bus, man patinka nestipri: po biski kyla burbuliukai, virs kibiro sokineja, nu aisku paragauji, jeigu jau tinka tai ir viskas nesi saltai ir atsalusia geri skanaus....
From:(Anonymous)
Date:August 13th, 2008 03:17 am (UTC)

Ejau pro sali...

(Permanent Link)

Giru receptu tesinukasJei kam įdomu, tai dariau taip:
Iš senų uogienių išsiviriau kompoto. Viriau dideliam puode, išėjo apie 10ltr Nenukošus uogų ir šiek tiek atvėsus kompotui, įdėjau pakelį džiovintų mielių. Palaukiau, kol pradės rūgti. Kai visos uogos sukilo į paviršių, nukošiau jas ir pastačiau kibirą su gira šiltai, kad rūgtų toliau. Ryte gira jau išrūgus. Supilsčiau į plastmasinius bambalius ir padėjau šaltai, kad daugiau neberūgtų. Bo gausis "brogė'.
Tik spalva visai ne giros gavosi. Tokiam atvejui tiks pakepinta (beveik padeginta) juoda duona. Tik ją reikia dėti į verdantį kompotą.
Skanaus. :D

Duonos gira su kmynais.
Kmynu girai pagaminti reikes 250 g senos apdziuvusios rugines duonos, 100 g cukraus, 8 g mieliu, 15 g kmynu, 2.5 l vandens.
Duona smulkiai supjaustyti ior isdziovinti. Uzplikyti verdanciu vandeniu, palaikyti 3-4 val, ir nukosti. Sudeti mieles, supilti cukru, kmunys ir 2-3 dienas laikyti siltai. Kai isrugsta, laikyti saldytuve. Skanaus!

Girų receptai
Pateikiame įvairių giros receptų, kuriuos išmėginę ne tik papildysite savo gėrimų racioną, bet ir pagerinsite sveikatą.

Kviečių gira
5 l vandens, 1 kg padegintų kviečių, 1 kg cukraus, 20 g apynių, vanilės žievelė.
Kviečius, apynius suberti į vandenį ir 30–60 min pavirinti. Skystimą perkošti, atšaldyti, sudėti iškildytas mieles, cukrų, vanilės žievelę. Vieną parą parauginti, išpilstyti į butelius, sandariai užkimšti ir laikyti šaltoje vietoje.
Gira skaniausia antrą trečią dieną.

Duonos gira
1 kg džiovintos duonos, 10 l vandens, 800 g cukraus, 40 g mielių, žiupsnelis mėtų, razinų.
Riekelėmis supjaustyta duona gruzdinama, kol pageltonuoja, ir užpilama verdančiu vandeniu. Įdedama mėtų. Po 24 val. perkošiama, suberiamas cukrus, supilamos su cukrum ištrintos mielės, išmaišoma ir laikoma šiltokoje vietoje. Rūgstant nugraibstomos atsiradusios putos. Įrūgusi gira supilstoma į butelius, į kiekvieną įdedama po 2–3 razinas ir gerai užkemšama. Laikoma šaltai. Kitą dieną jau galima gerti. Ilgiau pastovėjusi gira skanesnė. Šaltoje patalpoje ją galima išlaikyti 1–2 mėn.

Apynių gira
10 l vandens, 100 g apynių, 100–200 g mielių, 1 kg cukraus, 0,5 l medaus, kokių nors maistinių kvapų lašų.
Vandenį su apyniais pavirinti 15–20 min., po to puodą sandariai uždengti ir palaikyti keletą valandų. Skystimą perkošti, leisti nusistoti, nupilti. Jeigu jis atvėsęs, truputį pašildyti, suberti cukrų, sudėti medų, iškildytas mieles, įlašinti keletą lašų pasirinkto kvapo, įmesti duonos plutą ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gerai išrūgtų.
Po to supilti į statinaitę arba butelius, sandariai užkimšti ir laikyti vėsioje vietoje. Apynių gira yra labai stipri ir gali ilgai stovėti.

Kmynų gira
0,5 l kmynų, 0,5 l vandens, 0,5 kg cukraus, 200 g razinų, 50 g mielių.
Kmynus nuplauti ir virti vandenyje apie 10 min. Paskui perkošti, ataušinti, suberti cukrų, sudėti iškildytas mieles. Kai paviršiuje atsiras putų, suberti razinas, girą supilstyti į butelius arba didesnį indą ir užkimšti. Laikyti šaltoje vietoje.

Mėtų gira
50 g mėtų, 5 l vandens, 2 stiklinės cukraus, 25 g mielių, 0,5 šaukštelio tarkuoto apelsino žievelės, 0,5 šaukšto citrinos rūgšties.
Mėtos užplikomos verdančiu vandeniu, suberiamas cukrus, citrinos rūgštis, uždengiama ir laikoma 8 valandas. Perkošus sudedamos mielės ir paliekama rūgti. Paruošta gira paskaninama tarkuota žievele ir 2–3 dienas palaikoma užkimštuose buteliuose.


From:(Anonymous)
Date:August 13th, 2008 03:19 am (UTC)

Ejau pro sali...

(Permanent Link)
Sekantis tesinukas receptu:
Medaus gira
1 l medaus, 10 l vandens, 200 g mielių, 200 g razinų, 3–5 citrinos.
Medų užpilti karštu virintu vandeniu ir maišyti, kol jis ištirps. Vandenį ataušinus supilti iškildytas mieles, vieną parą palaikyti šiltoje vietoje, pridengus švaria skepetaite, kol gira pradės putoti. Putas nugraibyti. Suberti nuplautas bei nusausintas razinas, supilti išspaustas citrinų sultis.
Medaus girą supilstyti į butelius, užkimšti ir laikyti šaltoje vietoje. Ji gaminama šventėms, vestuvėms ir kitoms iškilmingoms progoms.

Pieno gira
5 l liesesnio pieno, 200 g cukraus, 50 g mielių.
Cukrų ištirpdyti piene. Pieną užvirinus atvėsinti iki kambario temperatūros. Įdėti cukruje ištrintas mieles ir užraugti. Atvėsinus išpilstyti į butelius.

Daržovių giros, Morkų gira
1 kg džiovintų morkų, 10 l vandens, 2 kg cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 100 g mielių.
Džiovintas morkas užpilti karštu virintu vandeniu, palaikyti apie dvi valandas, kad vanduo būtų tamsios spalvos. Po to perpilti per marlę arba tankų sietelį. Vandenį, subėrus į jį cukrų, ataušinti, supilti iškildytas mieles ir palaikyti šiltoje vietoje apie 5 val. Į pradėjusią putoti girą suberti vanilinį cukrų, supilstyti į butelius arba į sandariai uždengiamą indą ir pastatyti šaltai.
Morkų girą galima gerti kitą dieną.

Burokėlių gira
1 kg burokėlių, 10 l vandens, 1 kg cukraus, pakelis vanilinio cukraus, 100 g mielių, 0,5 kg razinų.
Burokėlius išvirti, nulupti, smulkiai sutarkuoti. Vandenį užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti apie 20 min. Skystimą perkošti, ataušinti, supilti iškildytas mieles, suberti cukrų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira parūgtų. Kai ji kiek parūgsta, suberti gerai nuplautas bei nusausintas razinas. Po to ją supilstyti į butelius (arba statinaitę), suberti vanilinį cukrų ir sandariai užkimšti. Girą galima gerti kitą dieną. Ji saldžiarūgščio, savito skonio.
Senovėje tokią girą darydavo bulviakasio, linamynio, kūlimo talkininkams.

Uogų giros, Vyšnių gira
5 l vandens, 2 l vyšnių, 1 kg cukraus, 50–100 g mielių, 20 g apynių.
Apynius pavirinti vandenyje 15 min. ir perkošti. Vyšnias išspausti ir sultis supilti į praaušintą vandenį su apyniais. Suberti cukrų, sudėti iškildytas mieles, parauginti apie 12–24 val. ir supilstyti į butelius.
Girą tinka gerti trečią dieną. Ji yra saldžiarūgščio skonio, rausvo atspalvio, stiproka.

Spanguolių gira
2 kg spanguolių, 1 kg cukraus, 40 g mielių, 10 l vandens, apie 50 razinų, pakelis vanilinio cukraus.
Nuplautas uogas suberti į puodą, užpilti vandeniu ir užvirinti. Suberti cukrų. Spanguolių skystį ataušinti, į jį sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Kitą dieną nugraibyti atsiradusias putas, suberti razinas bei vanilinį cukrų ir, sandariai uždengus, palaikyti 2–3 dienas. Po to ją galima gerti.
Spanguolių gira yra rūgštoko skonio.

Citrinų gira
300 g razinų, 3 citrinos, 10 l vandens, 800 g cukraus, 40 g mielių, esencijos (geriausia aviečių).
Į emaliuotą kibirą ar indą sudedamos nuplautos razinos, griežinėliais supjaustytos citrinos, užpilama verdančiu vandeniu ir palaikoma 24 val. Perkošiama, supilamos ištrintos mielės, suberiamas cukrus, įlašinama esencijos, išmaišoma ir rauginama. Išrūgusi gira supilstoma į butelius ir gerai užkemšama.
Laikoma šaltai. Po 12 val. jau galima gerti.

Obuolių gira
2kg obuolių, 200 g cukraus, 400 g medaus, 60 g mielių, 2 šaukštai malto cinamono, 8 l vandens.
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į emaliuotą indą, užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2–3 val., kol pritrauks. Nuovirą perkošti (geriausiai per smulkų koštuvą) ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų.
Palaikius 2–3 dienas, girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 5–6 dienas.
Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.
***
[User Picture Icon]
From:raimondas
Date:June 18th, 2006 08:30 pm (UTC)

Gira Lietuvoje nyksta

(Permanent Link)
Turiu liudna naujiena: gira Lietuvoje gana greitai nyksta. Palyginus su situacija pries du metus, kai praktiskai kiekviename restorane ir kavineje buvo galima gauti geros giros, si karta is ~7 restoranu, gira turejo tik 1. Ir nemanyk, kad vaiksciojau i kinu/indu/pan. restoranus. :( Panasu, kad ja gaminti ir pardavineti neapsimoka... Deja, deja... :((((

Parduotuvese geros giros irgi nemaciau, nors ir pries du metus jos ten rasti nebuvo labai lengva.
From:(Anonymous)
Date:July 15th, 2008 09:05 pm (UTC)

del giros ir mieliu

(Permanent Link)
Tai kokios mieles eina i gira - alaus ar bile kokios ? (valds12@gmail.com)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:July 17th, 2008 06:22 am (UTC)

Re: del giros ir mieliu

(Permanent Link)
Girai tai šiaip bet kokios tinka. Sako, kad geriausia, kai iš praeito karto ant dugno nusėdusias mieles kitai partijai naudoji, kuo daugiau kartų naudoji, tuo skanesnė gira.
From:(Anonymous)
Date:July 20th, 2008 02:06 pm (UTC)

Re: del giros ir mieliu

(Permanent Link)
katpedeleje justiniskese geriau namine gira , pirma kart mieles dar buvo nesurijusios viso cukraus, tai buvo per saldi. Kita diena buvo kaip tik. O kvapas irgi kaip prie KVAS backos, autentiskas. (valdas)
From:(Anonymous)
Date:August 12th, 2008 08:38 pm (UTC)

Re: del giros ir mieliu

(Permanent Link)
Stai kur saknys gludi...:) o as vis galvojau, kame reikalas, kad po didziules gamintoju lietuviskos giros backas, slaiuzioja kirmelaites kokiu 2-3 cm ilgio...ir saniterines higienos institucijos tarsi nekreipia i tai jokio demesio. Ir pasibjaurejusi tuo vaizdeliu, (nustojau vartoti sveikata stiprinanti gerima), kuris ilgam istrigo atmintin, suteike pirmaja pagalba nukentejusiam (apsidegino darbininkas, atlikdamas pamainoje savo darba -gamindamas gira), kuo greiciau nesdinomes is jos...berods tai buvo zalgirio alaus barui priklausanti imone.. O gal as klystu, gal tai tikrai darbininku tarkim, buves apsileidimas ir savalaikis neisplovimas tu didziuliu backu, kas gali atsakyti i si klausima? Nejaugi tai kelis kart vartojamu mieliu padarinys?
From:(Anonymous)
Date:January 19th, 2010 08:02 am (UTC)

Receptai

(Permanent Link)
Labas,
Turiu 33 metu nuskanuota knygute su giru receptais. Jei domina, mestelk laiska i cust.software[at]gmail.com, atsiusiu :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 19th, 2010 08:06 am (UTC)

Re: Receptai

(Permanent Link)
Jeigu "lietuviškos ir kitos giros", tai aš ją pats ir skanavau ;{)
From:(Anonymous)
Date:July 20th, 2010 06:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
stai ir ponas Sakas paskelbe giros receptus :)

http://www.aina.lt/gyvenimas/virtuves-paslaptys/10319-lietuviskos-giros.html
From:(Anonymous)
Date:September 21st, 2010 07:32 am (UTC)
(Permanent Link)
ooo, kaip puiku, kad p. Sakas jau nebetoks slapukas :) nes kaip tik galvojau, ko cia jis taip slapstosi, negirdejau, kad pats kokia gamybos linija suktu..