?

Log in

No account? Create an account
Feb. 2nd, 2006 @ 09:39 am Stuffed jalapenos, Texas style
Tags:
Atėjo laikas įmesti ir vieną-kitą teksakietišką receptą. Manau, pirmajam susipažinimui labai tiktų šis labai populiarus patiekalas/užkanda - Teksaso stiliaus jalapeno pipirai su kreminio sūrio įdaru.

Visų pirma, "jalapeño" - tai ispaniškas žodis, ir jį tarti reikėtų "chalapenjo". Lietuvoje ne kartą girdėjau, kaip tai tariama ir žalapieno, ir jalapeno. Kalbėkime teisingai :{) Nors, po teisybei, tame pačiame Texase tarimo variantų irgi nemažai.

Jalapeño - tai vienas iš populiariausių pipirų, aštrumo skalėje sėdintis gana žemai, ta prasme, gana neaštrus. Renkantis pipirus geriausia išsirinkti tuos, kurių odelė nesuskeldėjus, spalva - sodriai žalia, tamsoka, pipirai tvirti, nesuglebę ir neapdžiūvę:



Keletą saulėje džiovintų pomidorų užpilame karštu vandeniu ir paliekame kokiam pusvalandžiui, kad suminkštėtų. Tikiuosi, Lietuvoje jau tokių atsirado. Kartais juos pardavinėja užpiltus aliejumi, stiklainiuose, tai tokių iš vis nereikia mirkyti.



Dabar pipirams darome tokią štai operaciją. Atsargiai peiliu įpjauname juos iš vienos pusės...



Tuomet praskėčiame ir šaukšteliu išrauname jiems sėklas ir sėklides. Jeigu norite aštriau - neraukite, bet tuomet bus sunkiau juos įdaryti. Su sėklomis jie bus maždaug dvigubai aštresni nei be, be sėklų - švelniai aštrūs su vos juntamu vaisių prieskoniu.



Čia pipirai jau po vivisekcijos:



Toliau, reikės vieno paketėlio "cream cheese", kurį, nežinodamas, kaip reikia teisingai, toliau vadinsiu "sūrio kremu". Paketėlis - tai maždaug 220gr, arba 8oz.

Sūrį daliname į apylyges dvi dalis. Vieną iš jų sumaišome su šiek tiek česnako ( ar jo granulių ), keliais kapotais šviežio baziliko lapais, smulkintais džiovintais pomidorais ir trupučiu druskos.



Kitą dalį sumaišome su susmulkinta dešra ( maždaug tokiu dešrigaliu, kaip čia nuotraukoj. Naudojau chorizo, labai tinka ) ir smulkiai tarkuotu parmesano sūriu.





Sumaišyta viskas atrodo daugmaž taip. Beje, šią masę galima valgyti ir taip, pvz, tepti ant krekerių ir patiekti prie kokteilių.



Kad būtų lengviau prikimšti pipirus, pasinaudosime nedideliu fintu: krauname masę į tvirtą polietileninį maišelį, viską sugrūdame į kampą, o patį kampą nupjauname, kad ten atsirastų 1-1,5cm skylė. Gauname tokį konditerinį maišelį, kurio galą kišame į pipirą ir įspaudžiame masės į vidų, o kai masė baigiasi - maišelį galima tiesiog išmesti. Jokio plovimo, jokios terlionės su tikraisiais konditeriniais maišeliais.



Kimšti pipirai atrodo taip:



Teksakiečiai kiekvieną pipirą suvyniotų į lašinio gabalą ir po to jį ( gabalą ) prismeigtų mediniu smeigtuku, kad neatsivyniotų. Aš dariau kiek kitaip. Pipirus išdėliojame ant skardos pjūviu į viršų, ir iš viršaus užklojame lašinių riekutėmis. Vietoj dešimties riekučių tokiu būtų sunaudojamos tik trys-keturios.



Kepame gan karštoje orkaitėje, apie 230C, maždaug dvidešimt minučių, kol lašiniai paskrus ir taps traškūs.



Vartojame su daug šalto alaus.





Beje, keletas patarimų:
1. Jeigu užkandote pipiro ir staiga pajutote, jog iš ausų dūmai eina, vanduo čia nebepadės. Alus kiek geriau, bet irgi per mažai. Ugnį nugesinti galima šaltu pienu, kuri reikia palaikyti burnoje, arba, kaip daro indai, šaldymo kameroje sušaldytu jogurtu. Nors tikrai labai aštru neturėtų būti - kepti pipirai truputį susilpnėja, o creamcheese dar labiau sušvelnina aštrumą.
2. Šie pipirai tikrai labai labai skanūs, bet pernelyg smarkiai piktnaudžiauti aštruma nepatariu, antraip kitą rytą Montezuma, pasikvietęs į pagalbą dar kažkokį ugnies dievą, tūlike jums keršys :{) Kaip sako Texase, "Maistas nėra maistas, jeigu jis tau atgal nekanda", ir "Tikrai aštrus maistas degina dukart".

Skanaus!


About this Entry
[User Picture Icon]
From:darkside_lt
Date:February 2nd, 2006 06:23 pm (UTC)
(Permanent Link)
O va net įdomu pasidarė - kieno maistas aštresnis: tailandiečių ar meksikiečių? ;) Kažkaip girdėjau, kad tailandietiški prieskoniai net 8 įeina į aštriausių dešimtuką. Ir tikrai - meksikietiškas aštrusis dar nei vienas neįveikė, ką reiškia treniruotės, o va tailandietiško kartą ir nebaigiau, net ir su kinų alumi (pieno nemėgstu)... :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 2nd, 2006 06:30 pm (UTC)
(Permanent Link)
Mexiconai turi tokį pipiriuką, nedidelis, oranžinis arba raudonas, habanero vadinasi. Jeigu nori, gali paprašyt, jie patiekalo recepte jalopenas visus pakeis habanerais. Mažai nepasirodys ;{)
Tailandietišką maistą valgiau tik štatuose, ir jis buvo akivaizdžiai adaptuotas vietiniams: specialiai paprašius padaryt extra spicy, net ir mano brangiausioji ragavo ir sakė, kad nieko baisaus. Pačiam tailande jie matyt kiek kitaip pipirina :{) Na, bet neparagavęs tikro negaliu spręsti
[User Picture Icon]
From:senis_albinas
Date:February 2nd, 2006 08:17 pm (UTC)
(Permanent Link)
Mo hotta, mo betta:)
From:(Anonymous)
Date:February 2nd, 2006 09:35 pm (UTC)

lasisa

(Permanent Link)
Laaabai skaniai atrodo ir skamba ,butinai reikes sekmadieni pabandyti,manau labai tiks prie superbowl ir alaus.O jai su ta folga griliuje kepti?
lasisa - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:February 3rd, 2006 06:18 am (UTC)

Lina

(Permanent Link)
O tai tuos abu idarus sumaisyti paskui?Ar viena pipira idaryti vienokiu, o kita kitu?
Lietuvoj tokiu pipiru matyti neteko, paprikos turbut nelabai cia tiks? :(
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 3rd, 2006 01:49 pm (UTC)

Re: Lina

(Permanent Link)
Tai kad lyg ir mačiau aš šviežių jalopeno pipirų Lietuvoje. Paprikos tai ne, nelabai tiks, čia visa esmė aštrume. O įdarų maišyti nereikia, čia tik tam, kad truputį įvairovės būtų, vieni pipirai su vienu, kiti su kitu.
[User Picture Icon]
From:mayushka
Date:February 3rd, 2006 09:36 am (UTC)
(Permanent Link)
namie kaip tik turiu saulej dziovintu pomidoru, minksto surio..gal ir ishbandysiu:)
From:(Anonymous)
Date:February 3rd, 2006 09:33 pm (UTC)
(Permanent Link)
niu saunuolis..........tokiu vyru reta :)))))))))))))) pavydziu zmonai :)))) saunuolis!!! linkiu tau neissenkamo kurybingumo :)))))Linkejimai is Lietuvos :))labai lauksiu tavo spalvingu recepteliu :)))
[User Picture Icon]
From:darkside_lt
Date:February 4th, 2006 02:07 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tai kad jis, spėju, pats daugiau sušlamščia, nei žmonai palieka... Tai taip ir liko “skūrytė“, bet netapo “spurgytė“, tarkime... ;)
(no subject) - (Anonymous) - Expand
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:February 4th, 2006 11:53 am (UTC)
(Permanent Link)
norechiau tamsta pagirti,
perzhiurejau dauguma receptu, sedzhiu ir galvoju, na va zhmogus daro dideli darba, nepagaili savo laiko, kad visiem mum butu skaniau gyventi. ir viskas atrodo labai skanu. reikes kazhka ishsirinkti ir shiandien parduotuveje nusipirkt produktu ir pasigamint pagal tamsta. del pinigu stygiaus tikriausiai bus balandeliai :)
[User Picture Icon]
From:darkside_lt
Date:February 4th, 2006 09:15 pm (UTC)
(Permanent Link)
Prašome neapsiriboti! Dar yra kiaušinienė pa francūzki ir ten-burėkai. :)
From:(Anonymous)
Date:August 18th, 2006 06:40 pm (UTC)

Gaminau,nes astriai megstu ir siltnamis pipirais uz..Gavosi 10 balu! Arba 5 mano mokyklinej sistemoj

(Permanent Link)
Komentas del gaisro gesinimo: galiu paaiskint priezasti kodel pienuka ( siaip jau vanduo labiau tinka, greiciau pasisavinamas) reikia burnoj palaikyt- del poliezuvines liaukos. Pavyzdziui, jei galva skauda, tereikia vandeniu ( galima ir su tablete, tiek to) burna skalaut, kaip apatinius dantis valant, tik tempas turetu but letesnis:-) Po 5 min. turetu skausmas apmazti.Uh..Tiesiog norejau pasakyt, kad per ta poliezuvine liauka viskas greiciau i krauja patenka, taigi ir pasijauciama geriau ( ar blogiau, jei snapsu skalauji:-))Wo, Dar syk aciuuu uz recepta!

Pagarbiai,
Dar ne uzsiregistraves, bet butinai viena diena :-)
From:edmundas123
Date:April 20th, 2007 08:34 am (UTC)
(Permanent Link)
Iskilo du klausimai: kuom pakeisti chorizo Lietuvoje ir kiek laiko gali stoveti idaras saldutyve (o gal ji galima suporcijuoti ir uzsaldyti)?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 20th, 2007 11:56 am (UTC)
(Permanent Link)
Vietoj chorizo būtų galima dėti tiesiog sausesnę lietuvišką dešrą, tarkim, vytintą kokią. Dar galima būtų truputį kajeno pridėti, nes chorizo truputį aštroka.
O dėl išlaikymo, šiaip jau patarčiau iš karto sukišti viską į pipirus ir užšaldyti, ir laikysis tikrai ilgai. Kartais dar čia Texase tokius pipirus prieš užšaldant paniruoja miltuose, kiaušinyje ir trupiniuose prieš užšaldant, galima ir dvigubą paniruotę, o kuomet užsimano, tiesiai iš kameros į verdantį aliejų kiša. Kai paniruotė gerai susikabinusi, sūris neišbėga. Nors galima, aišku, šaldytus ir taip pat kaip čia, ant skardos kepti, tik kiek ilgiau bus.
From:edmundas123
Date:April 20th, 2007 08:41 am (UTC)

beje_esu naujas jusu kolega-skaitytojas

(Permanent Link)
viskas puiku...aciu visiems, o ypac giedriui
From:edmundas123
Date:April 20th, 2007 03:50 pm (UTC)

Re: beje_esu naujas jusu kolega-skaitytojas

(Permanent Link)
kaip naujas, tai taip ir knieti dar ką nors parašyti...
dar prikimščiau štai taip: paskrudinčiau keptuvėje kiaulienos spirgius su svogūnais, primesčiau jau išvirusių pupų, užpilčiau grietinėlės, po 5min. troškinimosi viską "sukuteriuočiau" ir į maišelį su skylute.
From:krusas
Date:September 26th, 2009 06:10 am (UTC)

Suris

(Permanent Link)
Taip ir nesupratau kodėl sūri dalinti į dvi dalis. Ką paskui su jomis daryti: kimsti atskirai ar sumaišius. Kam tada dalinti?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:September 26th, 2009 08:49 am (UTC)

Re: Suris

(Permanent Link)
Kad pusė pipirų būtų su vienokiu įdaru, o pusė - su kitokiu.