?

Log in

No account? Create an account
Feb. 1st, 2006 @ 09:12 am Mexiconiškas fast-food
Tags:
Hola! Šiandien labai trumpai, nes ir patiekalas gaminasi labai greitai. Parodysiu, kaip gaminti mexiconišką fast-food patiekalą tacos.

Yra keletas tacos rūšių. Bendrai paėmus, tacos - tai viskas, kas valgoma įkrovus į kukurūzinę tortilla - tokį blyną. Amerikonų supratimu, tacos - tai yra tai, ką šiandien ir parodysiu. Meksikiečiai gi išlieka puristais: tacos gaminamos vien tik iš į tortilla sulenktos mėsos, prieskonių, ir žalumynų, užsikandant keptu svogūniuku. Žodžiu, pasirinkimo laisvė didelė.

Pusę svaro ( apie 220gr ) jautienos faršo pakepiname keptuvėje ant karštesnės nei vidutinė ugnis, kol išsiskyręs skystis nugaruos. Įberiame keturias stambiai supjaustytas česnako skilteles. Tuomet beriame prieskonių: apie valgomą šaukštą paprikos miltelių ( saldžios, ne aštrios ), truputį kajeno pipirų, ir ( čia svarbiausia ) apie pusę arbatinio šaukštelio malto kumino ( angl. Cumin, isp. Cumino, rus. zira ). Nepainioti kumino su kmynais: nors sėklos atrodo praktiškai identiškai, skoniai skiriasi gana stipriai. Viską išmaišyti, kiek sumažinti ugnį ir dar pakepti apie penkias minutes, kol česnakas suminkštės ir taps nebeaštrus.



Pasigaminame guacamole ( žr mano kitą receptą, fajitas ). Papjaustome atskirai svogūniuko, žalios kalendros, salotų, patarkuojame sūrio, susirandame dukart keptų pupelių masės, apie kurias kada nors kitą kartą. Viską išsidėliojame ant stalo.



Ant kukurūzinės tortillos dedame apie šaukštą mėsos, truputį guacamole, truputį grietinės, kalendros, svogūniuko, salotos, sūrio, žodžiu, visko po truputį, ką tik mėgstat.



Valgome štai taip perlenkę, stengdamiesi nedrabstyti aplink. Užsigeriame šalta cerveza, pvz "Corona" ar "Modelo Especial".



Po teisybei, reikėtų paminėti, jog taip valgoma neparuošta tortilla bus labai trapi. Tai paprastai sprendžiama keliais būdais: pakepinti tortillas po vieną atskirai karštame aliejuje apie 10-15 sekundžių ir po to nusausinti, arba šiek tiek pagarinti. Pirmas variantas - autentiškiau, bet riebiau, antras - daug terlionės. Amerikoje parduotuvėse pardavinėja jau gatavus taco shells, arba jau sulenktas tortillas, pakepintas orkaitėje, kol pasidaro nebelanksčios, bet traškios ir trapios. Galima ir patiems taip bandyti išsikepti, bet pastebėjau, jos truputį įsimiklinus galima valgyti ir taip, iš neparuoštų tortillų ( nors mexiconai mane už tai pirštais užbadytų ).

Vienu žodžiu, skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:z_k
Date:February 2nd, 2006 07:34 am (UTC)
(Permanent Link)
o burrito receptukų žinai?:)
[User Picture Icon]
From:bangis
Date:February 2nd, 2006 09:28 am (UTC)
(Permanent Link)
Išduosiu paslaptį: jis man jau pasižadėjęs įdėti kokį nors burrito receptuką. Jei nepatingėsiu, kada įmesiu savo variantą - bet ten šiaip - eksperimentavimo tvarka atrastas receptas :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 2nd, 2006 04:45 pm (UTC)
(Permanent Link)
Klausiau mexiconų, tai sakė, jog prašyti iš jų burrito recepto - tas pats, kas prašyti italo "pizos recepto". Pagrindiniai ingredientai - didelė kvietinių miltų tortilla, ryžiai, pinto beans arba refried beans, o toliau - krauni ką tik nori. Na bet įmesiu kurią dieną, kai gaminsiu.
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 3rd, 2006 02:26 pm (UTC)
(Permanent Link)
Hmmm, o kuo iš esmės skiriasi taco ir burrito? Ir ten ir ten vidun dedasi beveik bet kas ir dedama i tortilla :) Nu kaip sako "žopoj čiuju" kad skirtumas kažkur yra :)
Beje kažkada dariau burrito, pagal receptą ant, užklijuotą ant kukurūzinių paplotėlių pakuotės. Na ten maždaug reikia imti to pačio gamintojo paplotėlius, prieskonius ir padažą :) Tik ryžių ten nepamenu. Bet visai skaniai gavosi.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 3rd, 2006 02:33 pm (UTC)
(Permanent Link)
Iš principo skirtumo beveik nėra, tik tortilla kitokia, ir burrito dar kartais pateikiamas ant lėkštės užpiltas enchillada padažu, valgomas peiliu ir šakute. Net ir faršas į jį tiktų tas pats, kaip tacoms.

O jeigu burrito iškepsime keptuvėje su daug aliejaus, užpilsime pupelėmis ir ryžiais su prieskoniais, tada jis vadinsis "chimichanga"
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 3rd, 2006 02:35 pm (UTC)
(Permanent Link)
ok, tnx :)
[User Picture Icon]
From:popas
Date:February 3rd, 2006 02:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kol kas matau tik skirtumą paplotėlyje (vieni lankstosi kiti nelabai) ir padaže :)
[User Picture Icon]
From:bangis
Date:February 3rd, 2006 09:00 am (UTC)
(Permanent Link)
[User Picture Icon]
From:darkside_lt
Date:February 2nd, 2006 06:25 pm (UTC)
(Permanent Link)
...nu barstosi - nors tu ką... :(
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 2nd, 2006 06:33 pm (UTC)
(Permanent Link)
pakepink kukurūzines tortillas aliejuje - niekas nebesibarstys. Tik labai trumpai, kad vos pukšėti pradėtų, ir galima traukt, maximum 15 sekundžių, po to skrusti ir kietėti ima
From:(Anonymous)
Date:July 9th, 2007 06:01 am (UTC)

Congratulations Giedrus

(Permanent Link)
Hello Giedrus.
Mano meile just told me that you have created a web page with your most favorite recipes, and I wanted to congratulate you for it. There's no doubt that you have talent with the culinary arts. maybe one day you could open your very own international restaurant in Lietuva.

'till then, have a wonderful time, and hope to meet you in Lietuva.

Tavo draaugas,

Rubenas Servinas.

Los Angeles, CA
From:(Anonymous)
Date:July 9th, 2007 01:29 pm (UTC)

Re: Congratulations Giedrus

(Permanent Link)
Muchas gracias mi amigo :{)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:July 9th, 2007 01:30 pm (UTC)

Re: Congratulations Giedrus

(Permanent Link)
that was me by the way :{)
From:(Anonymous)
Date:August 31st, 2007 01:09 am (UTC)

Re: Congratulations Giedrus

(Permanent Link)
Labutis Mano draugas!
Kaip tu?
Tavo seima?
I hope that everything is fine with you and your loved ones.
Valdute just told me that you had replied to my comment, and I really wanted to read about that. It is always nice to talk about you. Hopefully we can have the chance to meet someday eaither here in USA or in Lietuva.
By the way, when are you going back to Lietuva?

warm greetings, and please say hi to your family.

Rubenas and valdute.
From:(Anonymous)
Date:August 17th, 2010 01:20 am (UTC)

cativa

(Permanent Link)
tarp kitko jai iatalijoj paklaustum pizzos recepto tau su malonumu paasikintu:)