?

Log in

No account? Create an account
Jan. 26th, 2006 @ 08:44 am Troškinys su porais ir alumi
Tags:
Noriu paskirti šį postą tiems, kurie norėtų išmokti bent jau ką nors pasigaminti, bet viskas atrodo taip baisu, taip sudėtinga, daugybė įvairiausių gudrių žodžių kaipo chiffonade, roux, bechamel ir pan., ir kuriems atrodo, jog jei nori ką nors pasigaminti, reikia vergauti virtuvėje po kelias valandas. Šis receptas susideda vos iš kelių ingredientų, daugiausia vargo - viską supjaustyti ir sumesti į keptuvę, o toliau galima tiesiog drybsoti, gurgšnoti mėgstamą gėrimą ir laukti, kol maistas pats pasigamins.

Beje, turiu perspėti, jog vizualiai šis troškinys neatrodo labai jau patraukliai. Tie zombiškai žalios spalvos inkliuzai grietine paplaukusios mėsos fone... bet paragavus tos nesąmonės greitai iš galvos išgaruoja.

Taigi reikės: dviejų porų, supjaustytų griežinėliais, apie dešimties-dvylikos stambokų pievagrybių, supjaustytų irgi griežinėliais, pusės kilogramo jautienos faršo, ir nedidelės skardinės ( 0,35 ) šviesaus alaus, arba tamsaus, kokį mėgstat. Na dar pora-trejeta šaukštų grietinės ir prieskonių, va ir visas sąrašas. Pradedam nuo mėsos.

Faršą krauname ant keptuvės su trupučiu įkaitinto aliejaus, ir mentele bandome išskaidyti jį į kuo mažesnes daleles. Kaitiname ant vidutinės ugnies. Vidutinė ugnis - tai kai tas cipukas, kuriuo reguliuojasi degiklio kaitrumas, atsuktas kažkur per vidurį.

Faršas turi pasidaryti nebe raudonas. Ta prasme, jeigu taip, tai dar ne:



O kai taip, tai jau:



Toliau į tą keptuvę verčiam porus ir grybus:





Uždengiam dangčiu kokioms penkioms minutėms, kad porai ir grybai apvystų ir kiek sukristų. Tuomet beriam porą žiupsnelių druskos, įmalam pipirų, ir dar beriam apie arbatinį šaukštelį džiovinto šalavijo ir porą lauro lapų. Viską išmaišome, užpilame alaus, ir uždengiame dangčiu vėl. Kai ima burbuliuoti, sumažiname ugnį iki mažos, ir laukiam. Jeigu palauksim pusvalandį - porai bus kiek traškesni, jeigu valandą - labiau sušutę, tačiau geriau susimaišę skoniai.

Po valandos tai atrodo taip:



Įverčiam du-tris šaukštus grietinės, viską gerai išmaišome, ir ragaujam. Jeigu atrodo, jog skonio kažkaip truputį trūksta - įberiam dar truputį druskos. Druska maiste veikia panašiai kaip garso rankenėlė. Daugiau druskos - daugiau skonio. Bet reikia nepamiršti, jog jeigu garso rankenėlę atsuksi per daug, gali perdegti stiprintuvas, suplyšti kolonėlės ar ausų būgneliai.



Kol troškinasi, užstatom virti ryžius ar makaronus, jeigu ryžius virti per sudėtinga. Kraunam į lėkštę. Paskutinis akcentas - užbarstome smulkiai kapotomis petražolėmis arba, kas man asmeniškai skaniau, šviežiomis kalendromis. Nuotraukoje nebarstyta, kad nepranyktų ta nuostabiai zombiška spalva.





Vartojame su alumi. Skonis man kažkiek primena befstrogeną. Ar jausis alaus, priklausys nuo to, kokį pylėte. Galutiniame variante tamsūs alūs jaučiasi stipriau, bet kartais jie būna kiek saldoki ir visas patiekalas gali skambėti kiek keistai - bet ne mažiau skaniai.

Taigi, tikiuosi, jog pavyks nesunkiai pasigaminti, ir tai paskatins jus drąsiau eksperimentuoti virtuvėje.

Skanaus!

About this Entry
[User Picture Icon]
From:snegole
Date:January 26th, 2006 02:54 pm (UTC)
(Permanent Link)
dėčiau perpus porų ir svogūnų - kaži kaip tada?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 26th, 2006 02:59 pm (UTC)
(Permanent Link)
O kodėl gi ne?
Aš kartais troškinu jautieną vien tik svogūnuose, ir jokio daugiau skysčio - pasižiūrėk, kažkur prie pirmųjų receptų turėtų būti.
From:(Anonymous)
Date:April 21st, 2008 09:19 pm (UTC)

gintas

(Permanent Link)
kadangi saldytuve turejau butent siuos produktus, tai labai gardu troskini pasidariau :) dejau tamsu pedigree alu, bet skonio jokio nesijaute.. ir - kaip visada - dadejau tabasko, be jo jau gyventi nebegaliu :) puikus receptas, puikus kulinarinis blogas
[User Picture Icon]
From:popas
Date:January 26th, 2006 08:38 pm (UTC)
(Permanent Link)
Paskutiniu metu kasdien po patiekalą - pagarba :)
[User Picture Icon]
From:dialmformonkey
Date:February 4th, 2006 11:45 am (UTC)
(Permanent Link)
ash kai tingiu gaminti tai kazhka panashaus labai darau
From:(Anonymous)
Date:February 22nd, 2007 12:58 pm (UTC)

Pasigedau ingridientu kiekiu

(Permanent Link)
Ar as nematau, ar cia Giedriau ir nerasai niekur kiek ko deti? Rasai idekit, farso, uzpilkit aluas..ale kiek ir neasiku.

O siaip tai maladec, be viso kitkto matau, kad turi nebloga jumoro jausma! :)
From:(Anonymous)
Date:October 20th, 2007 06:49 am (UTC)

Skanuuu

(Permanent Link)
pabandžiau ir labai patiko
From:(Anonymous)
Date:December 11th, 2007 04:50 pm (UTC)

super dish

(Permanent Link)
Kaip tik dabar gaminu, ir matau gaunasi super, kaip man tinginiui tai liuksiskas patiekalas, aciu tau Giedriau,

beje irgi Giedrius!!!

anyksciai
From:mathusalem
Date:July 28th, 2008 08:06 pm (UTC)

Geras patiekalas neprapuola.... Nesvarbu kaip ji pavadintum

(Permanent Link)
Giedriau, kazkada esu susidures su panasiu patiekalu. Jis buvo vadinamas "makarony po flotsi" (makaronai jureiviskai ar kazkaip panasiai).... Viskas taip pat, tik farsa su svogunais dedavome ant makaronu.... Seniai valgiau, bet buvo labai skanu....
P.S. Aciu Tau uz puslapi. Jau beveik viska pabandziau. Tikrai, darai dideli darba. gl net daugiau - kulturine-kulinarine misija.
[User Picture Icon]
From:rytis_m
Date:February 9th, 2010 12:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pabandžiau ir aš. Tikrai skanu, nepaisant to kad naudojau kiaulieną o ne jautieną (parduotuvėje pamiršau kokios mėsos reikia).