?

Log in

No account? Create an account
Jan. 24th, 2006 @ 09:37 am Karibų stiliaus pietūs
Tags:
Gavome pirkti šaldytų krevečių, visai pigiai. O vakare.. vakare buvo "welcome to Jamaica, ya mon", kas kitaip dar vadinama ant grilio keptomis krevetėmis su mango salsa.

Reikės apie pusės kilogramo krevečių, gana didelių. Nuo tokio kiekio trys žmonės turėtų prisikirsti iki soties, nors, žinoma, viskas priklausys nuo valgytojų dydžio ir alkanumo lygio.

Bet pradėkime nuo saldžiųjų pipirų, Lietuvoje vadinamų "paprikomis". Reikia įvairiausių spalvų, kokių tik turit. Juos pjauname per pusę išilgai, išskobiam sėklas, išpjaunam kotelius ir baltas membranas iš vidaus. Krauname ant skardos ir kišame į orkaitę kuo arčiau broilerio. Kepame apie septynias minutes, kol jos pasidarys juodos, apanglėjusios. Nepanikuokit, taip ir turi būti.



Kitas variantas - dėti pipirą tiesiai ant dujinės viryklės degiklio, tiesiai ant liepsnos, ir apdeginti jį taip. Šiaip jau tai žymiai geresnis variantas, tolygiau galima viską apdeginti, atsargiai vartant su virtuvinėm žnyplėm. Arba galima dar ant labai karšto grilio liepsnos, ar kaip šašlyką pasmeigti ant iešmo ir kišti į įkaitintą šašlykinę, tiesiai virš liepsnos. Na, žodžiu, supratot.

Po septynių minučių pipirai atrodys taip:



Metame juos į dubenį ir jį sandariai uždengiame, dangčiu ar plėvele. Palaikome, kad pašustų ir atvėstų pakankamai, kad būtų galima prie jų prisiliesti. Kokių 10-15 minučių turėtų užtekti. Tuomet nuo pipirų nulupam odelę, ji lupasi visai lengvai. Transformacija baigta. O rezultatas - turime kiek padūmavusio skonio pipirų griežinėlius, žymiai saldesnius nei anksčiau, ir minkštus, nebe traškius



Tokie pipirai labai tinka, tarkim, tokiam sumuštiniui ( susuktiniui, ar burrito, vadinkit kaip norit ). Ant tortillos blyno dedame kelis griežinėlius rostbifo ( labai plonai atpjautos keptos jautienos ), užpilame truputį majonezo ir krienų mišinio, ir dedame vieną-dvi piršto storumo juostelę, atpjautą nuo kepto pipiro. Viską susukam ir vartojam, puikus užkandis.

Beje, mano atveju, kai orkaitė valdiška, broileris joje gana prastas, tai ir apdegė nevisai tolygiai. Nuo pipirų pakraščių oda luposi sunkiai, todėl aš juos nupjoviau ir atidėjau atskirai.

Toliau. Keptuvėje įkaitinam aliejų, pakepinam pusę smulkiai sukapoto svogūno ( specialiai krakadylčikams - taip, galima jo šiuo atveju ir nedėti ) ir porą-tris skilteles česnako. Kepinam trumpai, gal porą minučių, kad česnakas dar nepradėtų ruduoti, o svogūnas suminkštėtų. Tada pilame apie ketvirtį stiklinės balto sauso vyno, dar pakaitinam, kad nugaruotų ir truputį sutirštėtų. Sumažinam ugnį iki minimumo ir, pastoviai maišydami šluotele, pilam pusę stiklinės grietinėlės. Ją pačią dar galima prieš tai ir pakaitinti, kad būtų mažiau šansų, kad ją sutrauks. Tada viską kepam ant lėtos ugnies, kol grietinėlė sutirštės, gal kokias penkias minutes? reikia čia jau žiūrėti. Tada pasūdom ir papipirinam.



Dalinam padažą į tris dalis, ir kiekvieną iš jų sumalam blenderyje su keliais pipirų gabalėliais, taip, kad tų pipirų dar truputį liktų ir šiaip užkandai. Gautą mišinį pertrinam per sietelį. Padažas baigtas, trijų spalvų - smėlinės, samanų, ir oranžinės ( o jūs ką galvojot, tautinė trispalvė gausis? ;{) )



Atšildytas krevetes nulupam ( iš lukštų vėliau bus galima išsivirti sriubos, parodysiu kaip ), apvyniojam gabalėliais lašinuko ( aš standartinio ilgio amerikoniško lašinio griežinėlį pjaunu į tris dalis, būna pats tas. Veriame ant medinių iešmelių, pakaitom su gabalėliais paprikos, kurias buvau atidėjęs anksčiau. Kepame ant grilio ar sunkios keptuvės, po tris minutes iš kiekvienos pusės. Gali pasirodyti, jog krevetės perkeps, bet lašinukas nuo to apsaugos. Jeigu kepam be lašinių, tuomet kai tik nueina krevečių mėsos "permatomumas", mėsa tampa balta, o krevetės paraudonuoja, tada ir gatava.



Geriausiai tinka grilis, kaitinamas anglimis, o ne toks, kaip mūsiškis. Bet pavyksta ir su tokiu, tik pabaigoje dar reikia krevetes sumesti į orkaitę, 200C apie porai minučių, kad pabaigtų kepti lašinukai.

Kol vienas lupa-veria-kepa krevetes, kitas gamina mango salsą. Imam du prinokusius mangus, nupjauname minkštimą nuo kaulo, nupjauname odą nuo minkštimo, o patį minkštimą supjaustom nedideliais kubeliais. Kelias šakeles šviežios kalendros smulkiai sukapojame ( reikės apytiksliai apie dviejų šaukštų kapotų kalendrų ). Ketvirtį raudono svogūno smulkiai sukapojame. Viską sumaišome dubenyje, užbarstom žiupsnelį druskos ir užspaudžiam apie pusės laimo sulčių. Dar kartą išmaišome, ir paliekame, kad pastovėtų bent pusvalandį, bus skaniau. Kuo ilgiau stovi, tuo geriau susimaišo visi skoniai.



Va ir viskas. Kertam krevetes nuo iešmukų, mirkydami į padažą, užsikandam mango salsa ir nuo padažo likusiais keptais pipirais. Užsigeriam baltu vynu.





Skanaus!

About this Entry
(Deleted comment)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 24th, 2006 06:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
Lukštentos, tik lupdamas uodegą palikau, kad būtų už kur paimti valgant :{)
O pačių paprikų, be raudonos, geltonos ir žalios, dar teko matyti oranžinę, labai tamsiai violetinę ( beveik juodą, panašiai kaip baklažanai ), šokoladinės spalvos, nors įdomiausiai atrodė baltos spalvos saldieji pipirai.
(Deleted comment)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 24th, 2006 06:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
va man įdomu, tokių va keptų pipirų būna Lietuvos parduotuvėse pirkti, stiklainiuose? Štatuose tokius pardavinėja labai silpnam acto tirpale, "roasted bell peppers" vadinasi, dažniausiai raudoni. Arba žalieji, bet jau ne saldūs, o poblano pipirai, panašūs į paprikas, tik galai jų smailėjantys ir jie truputį aštrumos turi. O kartą per metus, dvi savaites Teksase visur pardavinėja keptus Anaheim peppers, tokie irgi truputį aštrūs, ir ilgi, kaip bulgariški. Sumeta į didelius būgnus iš tinklelio, apačioj ugnį užkuria, ir pastoviai sukdami būgną ir vartaliodami pipirus kepa jame. Kvapas visur fantastiškas sklinda.
(Deleted comment)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 24th, 2006 06:45 pm (UTC)
(Permanent Link)
Geras. Žiūriu, stipriai viskas per keturis metus pasikeitė. O kaip, tarkim, visokių keptų mėsų, roastbeef, kumpių, kalakutienos krūtinėlių, būna tokių gal irgi, ta prasme, keptų ir prieš perkant jų atriekia nuo didelio gabalo plonom riekutėm? Sūris prie jų irgi dar pardavinėjamas, panašiu principu. Čia tai vadina "Deli section". Nes jeigu yra, tai mano minėtą susuktinį liuosiai galima ir lietuvoj gamint.
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:January 24th, 2006 06:46 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tuos violetinius-juodus Giedriaus tėtis savo darže augina, jei atmintis neapgauna.
From:(Anonymous)
Date:January 25th, 2006 06:22 am (UTC)

KKK

(Permanent Link)
Visai teisingai:ir violetiniai, ir oranziniai, ir geltoni, ir sviesiai geltoni(beveik balti), ir visos tautines spalvos.Geriausi tamsiai raudoni "Reda", nes jie daugiausiai prisiaugina lastelienos.
From:(Anonymous)
Date:January 25th, 2006 10:32 am (UTC)
(Permanent Link)
broileris- yra mesinis visciukas, patikslinkite prasau, prie ko tas paprikas deti arciau, gal orkaites kaitinimo elemento?
[User Picture Icon]
From:kvanksht
Date:January 25th, 2006 10:36 am (UTC)
(Permanent Link)
ir dar, maciau per viena programa, kaip daro ta finta su paprikom, tai pakaitina ant tokio grilio, daug maziau nei pas tave cia, kad tokie tik vos juodi ruozhai matosi, greitai deda i celofanini maishiuka ir labai gerai ji uzhrisha. jei tau kazkas nesigavo tai gal blogai uzdengei ta dubeni.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 25th, 2006 01:07 pm (UTC)
(Permanent Link)
na taigi pabandyk ir bus aišku, kaip reikia iš tikrųjų. Neatkrapštysi odos, jeigu bus tik vos paskrudę, ir tik vietomis.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 25th, 2006 01:05 pm (UTC)
(Permanent Link)
ne ne, ne prie elemento, reikia dėti prie viščiuko ir laukti, kol pajuoduos :{)
From:(Anonymous)
Date:January 30th, 2006 04:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
Del papriku galiu pasiulyti dar viena "finta" - su dujiniu degikliu, panasiu, kaip kiaulei svilinti, (juo kartais apdeginami kulinariniai sedevrai) - labai greitai ir efektyvu, tuoj skuros pajuoduoja ir nusineria.
From:(Anonymous)
Date:April 25th, 2007 06:10 pm (UTC)

uiiii

(Permanent Link)
vajetau giedriau, kodel as ne tavo zmona? :)
From:audrius_m
Date:June 15th, 2008 01:12 pm (UTC)

Ačiū

(Permanent Link)
Dar kartą ačiū už receptą, ši kartą dėkoju už mango salsą. Vakar gaminau, ir ne pirmą kartą- nuostabu. Dadėjau saują pusiau perpjautų braškių.