?

Log in

No account? Create an account
Jan. 20th, 2006 @ 09:20 am Baklava
Tags:
Kažkada, rašydamas apie šokoladinius triufelius, pavadinau juos "mirtis nuo šokolado". Mano brangiausioji moka gaminti panašų desertą, ne mažiau saldų, bet ne iš šokolado. Šį kartą - mirtis nuo cukraus. Ir medaus. Ir riešutų.

Amerikoje dažnai mėgsta desertus gaminti stipriai per saldžius. Pagrindinis ( ir kone vienintelis ) jų tortas - paprastas sausas keksiukas, perteptas storu sluoksniu cukraus. Taip, cukraus. Į kalną cukraus pudros įberiama arbatinis šaukštelis vandens, kartais kiaušinio baltymo, viskas išmaišoma, sumaišoma su maistiniais dažais ( paprastai ryškių spalvų, kokios nors mėlynos ar violetinės, pvz ). Skonis - pasišlykštėtinas. Nuo cukraus užima kvapą. Tai jau nebe desertas. Tai kažkokia pornografija.

Šis desertas, kur parodysiu - baklava - kiek mažiau saldus. Tarkim, lengvos erotikos lygmenyje. Daug vidurinės ir artimosios azijos šalių jį moka gaminti, kiekviena jų gamina šį desertą kitaip. Šįkart parodysiu graikišką variantą.

TAČIAU primygtinai prašau visus, besilaikančius dietos, pries skaitant išgerti raminančiųjų. Kam nervuotis, ane? ;{)

Reikės phyllo tešlos. Tai tokia iki popieriaus plonumo iškočiota tešla, parduodama užšaldyta. Kaip ją tokią iškočioja, spėlioti nesiimu. Mes perkame šaldytą, ir ji atšyla per kelias valandas, palikta ant stalo kambario temperatūroje. Jeigu Lietuvoje tokios nėra pirkti, tuomet, bijau, nieko nesigaus. Na, bet būkim optimistais. Tešla atrodo taip:



Išimtą iš įpakavimo ją reikia laikyti po drėgnu rankšluosčiu, antraip ji momentaliai išdžiūsta ir tampa trapi.

Pirmiausia pasigaminame sirupą, kuriuo vėliau sulaistysime baklavą. Į nedidelį puodelį pilame stiklinę cukraus, stiklinę medaus, tris ketvirčius stiklinės vandens, šaukštą citrinos sulčių, du pagaliukus cinamono, truputį citrinos žievelės ( neturėjom, tiko ir laimo ), pora žiupsnelių maltų gvazdikėlių ir pora žiupsnelių malto kardamono.

Verdame ant vidutinės ugnies, karts nuo karto pamaišydami, kol cukrus ištirpsta. Tuomet ugnį truputį sumažiname ir verdame, kol sirupas truputį sutirštėja, kažkur apie dešimt minučių. Išimame citrinos žievelę ir cinamono pagaliukus, ir paliekame atvėsti.



Pusę kilogramo riešutų ( graikiškų, arba mišinio iš graikiškų, pistacijų, ir migdolų ) susmulkiname, kaip kas mėgsta, arba peiliu, arba "mašynka", vadinama food processor. Pilame viską į dubenį, ten pat beriame pusantro šaukštelio malto cinamono ir nedidelį žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišome.



Apie 220gr ( arba 2 sticks, jeigu amerikoje ) sviesto ištirpiname ant lėtos ugnies. Susirandame skardą aukštais kraštais, imame teptuką ir skardos apačią ištepame tuo pačiu sviestu. Phyllo tešlą apipjaustome pagal indo formą ir uždengiame drėgnu rankšluosčiu. Dabar galima jau užkaisti orkaitę, 175C.

Į skardą krauname vieną lakštą tešlos ir lengvai ištepame jį sviestu. Po to dar vieną lakštą, dar sviesto, ir taip iki kol ten atsidurs septyni lakštai.



Tuomet išbarstome kažkur tris ketvirčius puodelio riešutų mišinio tolygiai ant tešlos. Gali pasirodyti, kad daug, bet kai pradedi barstyti, pasirodo, kad pats tas. Tuomet klojame dar septynis sluoksnius tešlos ( nepamirštam sviesto ), ir vėl 3/4 stiklinės riešutų. Taip kartojame tą sluoksniavimą, kol baigiasi riešutai.



Likusią tešlą, sluoksnis po sluoksnio, sudedame ant viršaus ( taip pat išsviestuojame kiekvieną lapą ). Savo nustebimui suvokiame, jog visas sviestas susinaudojo, o atrodė, kad jo taip daug ir dar liks.

Imame peilį ir supjaustome baklavą, iš pradžių išilgai, po to įstrižai, kad gautųsi tokie deimančiuko formos pyragėliai. Gaunasi apie 30-40 pyragėlių, sukrautų į skardą.



Kepame orkaitėje apie keturiasdešimt minučių, kol pageltonuoja, maždaug taip, kaip nuotraukoje. Ištraukiame ir paliekame kelias minutes, kad praauštų, tuomet į tarpukus tarp pyragėlių ir ant jų pačių pilame prieš tai pagamintą sirupą.



Leidžiame pastovėti keletą valandų ir ragaujam.





Kaip sako patys graikai, šis desertas kuo ilgiau stovi, tuo darosi geresnis. Jam nereikia šaldytuvo, puikiausiai išsilaiko kambario temperatūroje. Bent jau aš daugiau kaip vieno pyragėlio per vieną kartą neįveikiu, tikrai saldu, bet ne vulgaru, o tiesiog kaifas. Mes tokią skardą suvartojame per du-tris mėnesius, jeigu svečiams neišdalinam.

Kaifuokit.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:January 20th, 2006 03:27 pm (UTC)
(Permanent Link)
Esu girdėjusi, kad kitos šeimininkės phyllo tešlą keičia sluoksniuota tešla.
[User Picture Icon]
From:popas
Date:January 20th, 2006 04:09 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jo, kai paskutinį kartą pirkom šitą desertą, tai susimastėm kaip čia jį daro ir buvo nuspręsta kad keli sluoksniai sluoksniuotos tešlos, o pasirodo net keliolika :)
From:(Anonymous)
Date:January 20th, 2006 04:13 pm (UTC)
(Permanent Link)
Druskininku armenai sako, kad tai ju nacionalinis patiekalas, butinai su medum ir tik su graikiskais riesutais.Vadina tai pachlava, kazin kas nuo ko nukopijavo ? KKK



[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:January 20th, 2006 04:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tai tą patį sako ir bosniai ( tik jie daro žymiai šlapesnį ), ir iraniečiai ( jų tešla ne sluoksniuota, o kažkokia vos ne smėlinė ). Jeigu tikėti wikepedia.com, taip pat gamina ir afganistanas, albanija, azerbaidžanas, bosnija, bulgarija, egiptas, gruzija, irakas, izraelis, kursai, libanas, makedonija, rumunija, serbija, sirija, turkija? Tik šitų receptų neturiu, nežinau, kuo skiriasi
[User Picture Icon]
From:z_k
Date:January 20th, 2006 04:16 pm (UTC)
(Permanent Link)
o jejeje, ragavome šio gėrio Kretoj ir Rode nusipirkau lauktuvių. Bet šleikščiausi tai turkiški saldumynai, va ten visiška cukraus pornūxa - viskas mirkyta cukriniam sirupe, pažliugę ir šleikštu. Nacionalinis "turkish delights" vienas cukrus ir jokios erotikos :(
From:kashkas2
Date:January 20th, 2006 11:01 pm (UTC)
(Permanent Link)
Pritariu nuomonei. Po tu saldumynu "degustacijos" daugiau nei vieno is lauktuvems parveztu saldainiu taip ir nesugebejau i burna paimti. Fu :(... (nieko ner geriau uz lietuviska karuna, visada sakiau...)
From:(Anonymous)
Date:January 23rd, 2006 02:15 pm (UTC)

...

(Permanent Link)
...
From:(Anonymous)
Date:February 9th, 2006 05:11 pm (UTC)

Lina

(Permanent Link)
Maciau, kaip gamina turkai baklava (jie tikina, kad cia 100 % ju :))))
Tai tesla iskocioja su ilgu pagaliu - kocelu, paskui dauzo i stala, suka ant ranku, na ir padaro sitokio plonumo, ir gan greitai.Buvau apakus :) Turkai gamina ir taip, kaip cia, ir istepa laksta sviestu, barsto riesutu eile, ir susuka vyniotini, kuri supjausto keliu cm juotelemis, is ju padaro apskritima, na kaip baranka, bet beveik be skyles.
Kazin ar suprato kas mane...
Vat, o skanu nerealiai :)
From:(Anonymous)
Date:June 2nd, 2006 07:55 pm (UTC)

Baklava

(Permanent Link)
Na kiek as zinau ,tai baklava yra buvusios Otomano imperijos desertas,na o graikai tai viska megsta "nusisavint".
Gera baklava nebus tokia ir saldi , reikia zinoti kur pirkti...
From:(Anonymous)
Date:June 8th, 2006 07:12 pm (UTC)

Azija

(Permanent Link)
Giedriau, ar kada bandei daryti su pistacijom baklava ir maziau ta sirupa pavirti,nes tavo atveju ar nesucukreja sekancia diena? Paprastai visi mano ,kad ant ka tik isimtos is orkaites baklavos pilamas saltas sirupas,bet neseniai suzinojau is Antepes(Turkija) baklavos meistru,kad abu:sirupas ir baklava turi buti karsti.
From:(Anonymous)
Date:January 12th, 2007 05:39 pm (UTC)

Amerikietishki desertai

(Permanent Link)
Pirmiausiai tai labai aciu Giedriui uz nuostabius receptus!!! Labai pritariu pasisakymui apie amerikietishkus desertus, jie tikrai pasishlykshtetini :) ACIU! Linkejimai is Bostono!
From:(Anonymous)
Date:January 22nd, 2008 10:51 am (UTC)

nustebus

(Permanent Link)
Laba diena Gieriau, esu sužavėta tavo receptų. Šiaip nelabai mėgstu gaminti, bet pažiūrėjus tavo nuotraukas ir perskaičius receptus taip ir traukia užsibūti virtuvėje. Tiesiog puiku Rasa
From:(Anonymous)
Date:May 4th, 2008 01:32 am (UTC)

Rashidah

(Permanent Link)
Mmm, tikrai skanu ;) Pati esu baklawa megeja, siandien Motinos dienos proga gaminsiu baklawa, bus laaabai skanu! Aciu uz recepta lietuviu kalba, Giedriau negalvok, kad pasislepsi nuo isalkusiu komentatoriu, mes noriem valgyti, duok mums receptu ir vaizdu! :)))
P.S - siulau prie baklawa tikra arabiska kava :)
Arabiskos kavos receptas : 1 asmeniui
Reikalingas mazas virduliukas, i ji pilamas ir uzverdamas ne pilnos stiklines vanduo, tada ipilama 2 nugriebti saukstai kavos ir susidaro kavos sluoksnis ant vandens, virduliuka nukelti ir palikti praausti 1min. Tada vel virduliuka deti ant ugnies ir kada jau kavos purslai kelsis i virsu, nuimti nuimti virduliuka, supilstyti i puodelius, geriausia mazus. Kava stipri turi buti, neperverkinkite savo skonio receptoriu :P
Skanaus! Wassalam...
From:(Anonymous)
Date:May 4th, 2008 01:32 am (UTC)

Rashidah

(Permanent Link)
Mmm, tikrai skanu ;) Pati esu baklawa megeja, siandien Motinos dienos proga gaminsiu baklawa, bus laaabai skanu! Aciu uz recepta lietuviu kalba, Giedriau negalvok, kad pasislepsi nuo isalkusiu komentatoriu, mes noriem valgyti, duok mums receptu ir vaizdu! :)))
P.S - siulau prie baklawa tikra arabiska kava :)
Arabiskos kavos receptas : 1 asmeniui
Reikalingas mazas virduliukas, i ji pilamas ir uzverdamas ne pilnos stiklines vanduo, tada ipilama 2 nugriebti saukstai kavos ir susidaro kavos sluoksnis ant vandens, virduliuka nukelti ir palikti praausti 1min. Tada vel virduliuka deti ant ugnies ir kada jau kavos purslai kelsis i virsu, nuimti virduliuka, supilstyti i puodelius, geriausia mazus. Kava stipri turi buti, neperverkinkite savo skonio receptoriu :P
Skanaus! Wassalam...
From:(Anonymous)
Date:September 1st, 2008 01:12 pm (UTC)

Padeka

(Permanent Link)
Labai ACIU Giedriui uz si recepta. Seima ir sveciai pesesi del kiekvieno gabaliuko. Deja, kepinys neuzsistovejo ir tikrojo skonio neparagavau. Reiks pakartoti :-)
From:(Anonymous)
Date:September 26th, 2008 10:41 am (UTC)

Re: Padeka

(Permanent Link)
Cia kaip suprantu jau lietuviai išbandė???
Ar radote Lietuvoje ta "popieriaus plonumo" tešlą? ar naudojote sluoksniuotą tešlą (bemielę ar su mielėm?)
Gerda - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:October 16th, 2008 07:19 am (UTC)
(Permanent Link)
Ta proga, kad sukviečiau draugus pasilinti įspūdžiais iš Kretos, vakar išbandžiau baklavos receptą.
Phyllo tešlos parduotuvėse aš neradau, todėl panaudojau parduotuvėj rastą paprastą nemielinę sluoksniuotą tešlą. Ją šiek tiek pakočiojau (išdidinau kokius 2-3 kartus) ir žinot ką? - draugai surijo (taip taip, tiesiogine to žodžio prasme:) ) per kokias 5 minutes ir reikalavo dar :)
Šiaip, Kretoj vienoj kepyklėlėj ragavau originalo, tai turiu pasakyti, kad tikrai kažkas panašaus gavosi.
Dėkui už gerą receptą.

Katrė
From:(Anonymous)
Date:November 16th, 2008 12:46 pm (UTC)

baklavos fanas

(Permanent Link)
o as turiu originalų receptą,kaip pasigaminti baklavos tešlą...Prašom- 3 kiaušinai,200 gr.aliejaus,truputis druskos,miltų,kad būtų kietoka tešla ir krakmolo.Kiaušinius suplakti,sumaišyti su miltais,pilti aliejų,gerai išminkyti.pabarstant krakmolu iškočioti plonutėlius lakštus(ne taip sunku,kaip skamba)juos truputį padžiovinti ant ištiesto audeklo.Sluoksniuoti, dedant į skardą padėliojant sviesto gabalėlius.Kaip daryti įdarą jūs jau mokate...Skanaus!
Re: baklavos fanas - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:June 27th, 2009 09:51 pm (UTC)
(Permanent Link)
turbut ponas giedriau amerikoj nebuvot, kad sakot ten tortu nera. As dirbau restorane pries 8metelius, tai ojojoj, kiek ten tortu privalgiau, tokiu lietuvoj nemaciau. Ir tai buvo normalus restoranas, ne kazkokia cukraine :) taip, kad pasidomekit, o paskui skelbkit :D
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:June 28th, 2009 06:56 am (UTC)
(Permanent Link)
na kaip, tik šešis metus TX gyvenau, tai praktiškai kaip ir nebuvau Amerikoj.
(no subject) - (Anonymous) - Expand
From:(Anonymous)
Date:January 24th, 2010 10:09 pm (UTC)

Gerda

(Permanent Link)
sveiki, pirmiausiai noriu jums labai labai padekoti uz fantastiska baklavos recepta :) mama radusi ji beprotiskai apsidziauge ir pradejo eksperimentuoti, o mums, seimai taip praskaidrejo savaitgaliai ;) baigesi blynu, rago (ne raguoluo) skonio bandeliu ir zinoma visko kas dar neiskepe bet susvilo "skaniai" era. taigi didelis dekui ir mes sianakt, kaip lietuvos laukuose mazdaug 25-28 laipsniai pagal celsiju zvarbos kepame improvizavija Nr.3. Nr.1 buvo su abrikosais - aiskiai per saldi. Nr.2 su slyvomis - what a fuck wuman??? valgoma... bet ne!!!! dabartine Nr.3 atrodo zaviai ir skaniai, su spanguolemis (cia turbut ipmrovizacija dzukiskai, na del spanguoliu).
taigi tika atsidariau paziureti jusu bloga ir pamatem nuotraukas kad baklava pjaustote, taigi ir mes puolem karsta is orkaites traukti ir raikyti :D na bet juk reikia vadovautis gerais pavyzdziais ;) sekmes