?

Log in

No account? Create an account
Nov. 9th, 2005 @ 09:17 am Burėkai
Tags:
Retas lietuvis nežino, kas tai per daiktas tie čeburėkai. Sovietmečiu buvo pilna skylės tipo užkandinių skambiu pavadinimu "čeburėkinė". Šie aliejuje virti pyragėliai su mėsa, spėju, buvo kepami kelis kartus per dieną, vėliau sukraunami į aliuminį puodą, uždengiami dangčiu, ir laikomi karšto vandens talpoje, idant neatauštų. To pasekoje nusipirkęs gauni šlapią, lankstų, sumirkusį riebaluose tešlos gabalą su mažyyyyyčiu mėsos gabalėliu viduje.

Girdėjau, Lietuvoje ima vėl atsirasti čeburėkinių, kur parduoda šį tarybinės kulinarijos šedevrą. Įdomu, ar pasikeitė kokybė, ar viskas liko taip pat? Tikras čeburėkas turi būti traškus, o ne lankstus, ant jo neturi jaustis jokio aliejaus, viduje įdėta normaliai mėsos, kuri minkšta nuo savo pačios sulčių. Plutelė turi būti traški, tačiau atsikandus - minkšta ir kramtoma. Na, ir žinoma pats vaizdas: burbuliukai čeburėko paviršiuje ir visa kita. Kaip visa tai pagaminti? Labai paprastai.

Kai kas iš šio recepto gali panašėti į burtus, tačiau užtikrinu jus, jeigu darysite viską paraidžiui, būtent kaip parašyta, gausis skaniai. Jeigu eksperimentuosite - galbūt dar skaniau :{) Aš pats šį receptą radau internete ir truputį patobulinau pagal savo pomėgius.

Visų pirma, užviriname 1,3 stiklinės vandens su šaukšteliu druskos ir dviem šaukštais aliejaus. Kai tik užverda, supilame į vandenį pusę stiklinės miltų ir dirbame šluotele, kad gerai išsimaišytų.



Tai vadinasi tešlos plikymu. Miltai momentaliai prisigeria vandens ir virsta kažkuo panašiu į "varškės drebučius", bent jau toks įspūdis susidaro tai palietus. Nuo miltų užvirinimo gatava tešla tampa minkštesnė, tampresnė. Palaukiam, kol praauš, tuomet įmušam kiaušinį, šaukštą degtinės ir po truputį įminkome dar tris stiklines miltų ( receptas norėjo 3,5, bet manau, jog 3 - pats tas ). Turi gautis tokia kieta tešla, panaši į koldūninę. Paliekame ją apie valanda pastovėti uždengtame dubenyje, po to dar kartą perminkome, kol ji tampa visiškai elastinga, o viduje nesijaučia jokių "gurulukų". Tešla turi nelipti prie rankos. Po teisybei, ši tešla nelimpa ir prie stalo ar kočėlo, bent jau man jokių miltų po to nebereikėjo.

Tuo tarpu paruošiame įdarą. Patiekalas atėjęs iš Krymo totorių, todėl, ko gero, labiausiai čia tiktų aviena, tačiau tinka ir paprasčiausias "šeimininkės faršas", kur jautiena su kiauliena per pusę. Svarbu, kad būtų mėsoje riebalo, ne visiškai liesa. Tuomet sumaišome su kapotu svogūnu. Vieni sako, jog svogūno ten turėtų būti tiek pat, kiek ir mėsos, kitiems jis nepatinka ir išmeta jį išvis - pasirinkimas laisvas. Būtinas faršo ingredientas - nuo pusės iki visos stiklinės kefyro ar paprasto jogurto. Jis turi tokią savybę faršą surišti, o po to, kepimo metu, nuo jo mėsa tampa minkštesnė. Na ir ką, ir viskas, pasūdom/papipirinam/įbarstom dar prieskonių ( aš mėgstu su mairūnu, kaip koldūnams ) išmaišome viską gerai, ir laukiam, kol praeis ta valanda tešlai.

Tuomet tešlą suvyniojame į tokią dešrą, ir nuo jos atgnybiame maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalėlį. Iškočiojame jį į blyną, tuomet ant viršaus uždedam lėkštelę, ir peiliu aplink apvedam, o kraštus nuimam ir dedam prie tos pačios tešlos. Tuomet imam įdaro, tiek pat ar net šiek tiek daugiau, nei buvo tešlos, ir išdėliojame jį štai taip:



Laisvą kraštą užlenkiam, užspaudome pirštais.



Toliau - svarbus momentas. Čeburėką būtina užsandarinti, antraip kepant sultinys iš vidaus pateks į aliejų, ir bus nekas. Tai galima padaryti paprasta šakute - lygiai taip pat, kaip italai elgiasi su calzone picom. Svarbu tai daryti atsargiai, neperspaudžiant, ir nepraduriant skūros, taip, kad šakutė siektų nuo čeburėko krašto iki 2/3 užspaudimo pirštais.



Keptuvėje storu dugnu įkaitiname aliejų. Jo pilti kažkur per pirštą, kaitinti ant vidutinės ugnies. Kepame, kol čeburėkai taps tokie:



Valgome iškart, kai tik truputį pravėsta, užsigerdami alumi ar karštu vištienos sultiniu. Kąskite atsargiai, viduje yra skysčio, kuris labai mėgsta užvarvėti ant kelnių ar kilimo.





Skanaus!

Beje, jeigu labiau patinka minkšti, valgyklinio stiliaus čeburėkai, iš karto nevalgykite, o palaukite, kol atšals visiškai, tuomet pašildykite mikrobanginėje.

P.S. ir niekaip nepavyksta dukrai paaiškinti, kaip tie pyragėliai vadinasi. Ji kiekvieną kartą pasižiūri, ir sako "Ooooo, kokie burėkai!"
About this Entry
[User Picture Icon]
From:popas
Date:November 9th, 2005 03:26 pm (UTC)
(Permanent Link)
Tu kaip visada žiaurus :) (Laiko prasme). Bet atrodo skanai, gal net reiktų kada pabandyti :) Tnx
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2005 03:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na čia man taip netyčia gaunasi, man tai vis dar tik rytas, nė luncho nebuvo dar :{)
[User Picture Icon]
From:darkside_lt
Date:November 9th, 2005 03:30 pm (UTC)

Burėkai čia, burėkai... :)

(Permanent Link)
Pokalbis su keturių metų mergaite. Aš:
- Česnakas.
- Aha, snakas.
- Ne, sakau, kad čia - česnakas.
- Tai ir matau, kad ten - snakas.
- Jis taip vadinasi - česnakas!
Ji piktai žiūri, tada sako:
- Gerai, čia, o ne ten... Snakas čia, juk taip?...
(*tadam!...* :D)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2005 03:32 pm (UTC)

Re: Burėkai čia, burėkai... :)

(Permanent Link)
mama pasakojo, kad su manim lygiai taip pat nesusišnekėdavo, kai mažas buvau :{)
From:shwarnas
Date:November 9th, 2005 03:33 pm (UTC)
(Permanent Link)
Teko užeit i naujo tipo čeburekinę Kaune. Na, skonis daug geresnis nei mokyklos valgykloj būdavo. Jei pasiliktum prie kasos tai galima pamatyt kaip tavo čebureką sulanksto ir į puodą įmeta. Be to, pasirodė keista, kad visi valgo juos plėšydami rankomis, gabalais. Šitie nuotraukose atrodo skaniau :] Receptai paprastėja, valgyt darymo diena artėja! :]
[User Picture Icon]
From:skarotoji
Date:November 9th, 2005 09:36 pm (UTC)
(Permanent Link)
Nu nebutu naktis, eiciau Cebureku kepti... Jau buvau pamirshus toki skanumyna.
[User Picture Icon]
From:dzejus
Date:November 10th, 2005 05:12 am (UTC)
(Permanent Link)
vilniuj vis daugiau atsiradna užeigų pavadinimu "tarybiniai ceburekai". kada nrs pazadu nufotografuoti ir idet foto nes tie ceburekai sunkiai ant a4 formato lapo issitenka. juos kepa tik tada kai gaunamas usakymas ir daznai netgi galima pamatyti kaip milzinikame inde, pilname aliejaus plaukioja kokie 4 vnt sio produkto. beja, pasirinkimas irgi nemazas - pradedant paprasciausiu kiaulienos jautienos misiniu, suriu, grybais ar aviena. paskutini karta is kokiu 8 rusiu teko rinktis
From:kashkas2
Date:November 13th, 2005 08:24 pm (UTC)
(Permanent Link)
Reklamos please - adresai, rekomendacijos... Laiko kepti neturiu, o normaliu cebureku labai labai noriu :). Paskutini karta skanius valgiau Palangoj prie juros, tai kiek prisimenu, ten prie ju eiles stovejo, po puse valandos reikedavo laukti... ir laukem :) - ignoruodami pro sali einancius ir rekiancius "karsti ceburekai, saltas alus"...
(no subject) - (Anonymous) - Expand
[User Picture Icon]
From:garga
Date:November 10th, 2005 06:52 am (UTC)
(Permanent Link)
hehe, burekai
o zinai kas yra nachai?:)

kartas nuo karto leidziame sau pajuokauti, uzsisakant čenachu. receptas: nustatyti pikta veida ir sakyti cia, nach** ir greitai. :)
[User Picture Icon]
From:skuryte
Date:November 11th, 2005 02:11 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ha ha ha Ot pakėlei nuotaiką :) Va, kaip tik "nachinės" atkeliavo, tai, turiu įtarima, darysim kurią dieną... nachus... :D
[User Picture Icon]
From:krakadyla0
Date:November 10th, 2005 07:50 am (UTC)
(Permanent Link)
Yra ant vilniaus čeburėkinė, kuriai gal 30 metų ir kuri daro tokius, kaip iš tavo paveikslėlio (na, bent jau prieš 2 metus dar darydavo). Blin, patraukė vėl ten užeit...ale kaboko problema: bjauri vieta, visai šalia stoties. :(
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 02:58 pm (UTC)

Del ceburekines Vilniuje

(Permanent Link)
Sveiki,

Norejau paklaust, kur tiksliau yra ta ceburekine 30 metu bestovinti:)?
Gal dar zinai kokiu ceburekiniu (be tarybiniu cebureku)?

Jei nesunku parasyk i emaila, nes ne daznai patikrinu sita saita:) E-mail: marcius@atomas.lt

DEKUI!!!
From:kashkas2
Date:November 13th, 2005 09:01 pm (UTC)
(Permanent Link)
Vaizdas nerealus. Tarp kitko, mano mama gal dvidesimt metu atgal i cebureku gamyba ziurejo kur kas paprasciau: padarydavo elementaria tesla is miltu ir vandens (plius druskos), tokia, kad prie nieko neliptu, tada padedavo tesla ant lentutes, lentute and taburetes (uzdengtos ranksluosciu), paimdavo kocela ir dauzydavo ta tesla, vis perlenkdama per puse - gana ilgai. nezinau kokia buvo to principo esme, bet greiciausiai tam, kad paskui keptuveje tesla butu tipo sluoksniuota. Del mesos nezinau, man tai tada buvo neaktualu, as paprastai gaudavau dauzymo darba. Kadangi mesos nemegau, tai pora kartu buvau pasidarius tokiu dauzytos teslos kaip ir blynuku personaliai sau...
O skonis tokiu cebureku irgi buvo nerealus :). reikes kada nors ikalbeti mama prisiminti ta patiekala...
[User Picture Icon]
From:7ravioli
Date:May 27th, 2012 04:37 pm (UTC)
(Permanent Link)
mano nuomone klasikiniai tokie ir yra - minimali tešlos sudėtis, sąžiningai išminkyti ir plonai iškočioti. Aš irgi tokius darydavau... Ponas Didysis Ekspertas dabar šiek tiek juos išmandrino, bet manau, klasikiniai yra būtent tokie
From:(Anonymous)
Date:November 15th, 2005 08:28 pm (UTC)

Niam Niam

(Permanent Link)
jezau net seiles nutyso.. kaip skaniai atrodo!!!
From:spaudziaklavisa
Date:November 20th, 2005 06:35 pm (UTC)
(Permanent Link)

Ka tik po "burėkų" :)
skanuva :)
From:(Anonymous)
Date:December 26th, 2005 08:49 am (UTC)

burekai

(Permanent Link)
o kiek cia tu bureku iseina is sito recepto??
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:December 26th, 2005 02:40 pm (UTC)

Re: burekai

(Permanent Link)
Priklausys, į kokio dydžio skritulius pjaustysi. Jeigu gerai pamenu, aną kartą gavosi tiek, kiek ir nufotkinta, plius dar kokie du-trys, kurie buvo suvartoti proceso metu.
From:(Anonymous)
Date:February 4th, 2006 09:58 pm (UTC)
(Permanent Link)
Kas čia per neaiškus alus???
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 08:57 pm (UTC)

mole BUREKAI

(Permanent Link)
Sveikas ,Giedriau ,linkejimai tavo saunuolei dukrytei ir zmonai .
tikriausiai ,busiu ne pirma ir ne paskutine , reiksdama nuosirdu susizavejima tavo kulinariniais gebejimais .Kol kas neperpratau tavo puslapio sistemos :kaip supratau ,esi Teksase .As - Danijoj .Tai pas mane visas nelietuviskas tekstas atsidare danu kalba (receptas-lietuviskai,visa kita - daniskai ).Vyras sako ,gal sitas puslapis 2padetas "ant danu serverio ?Kaip ten bebutu , rasau si komentara ,noredama paklausti :is kur farse skystis ,nuotraukoje nesimato ?
Mano a.a. mama kepdavo ceburekus savaitgaliais ,budavo labai skanus ,sultingi .Teslos ir farso recepta turiu , bet pirma karta pati kepiau jau jai mirus .Man nesigauna sultingi.Bandziau pilti sultinio ,tai ,kai dedu ant blynelio ,teka per krastus ir tada nesusiklijuoja .Ar kefyras tokius stebuklus daro ?
Buciau dekinga ,jei atsakytum per Delfi ,aciu is anksto ,mole.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:February 10th, 2006 09:11 pm (UTC)

Re: mole BUREKAI

(Permanent Link)
Mole, serveris šiaip jau amerikoniškas, bet jie paskutiniu metu padarė tokią sistemą, kad skirtingų šalių vartotojams tekstas atsidarytų skirtingom kalbom. Lietuvoje jį lietuviškai rodo, čia texase - angliškai. Kažkur tai galima pareguliuoti, tik dar neturėjau kada ieškoti, kur.
O dėl kefyro, jo ten tikrai įpilta. Kefyras sugeba kažkokiu būdu susimaišyti su mėsa ir susigerti į ją, o kas lieka - tą mėsą suriša. Žodžiu, pats faršas tikrai nevarva, nebent labai jau daug to kefyro pripilti. O sultinys jau iš pačios mėsos gaunasi, papildomai pilti nereikia. Beje, iš labai sausos mėsos sultingi čeburėkai vargu ar gausis, riebalo ten turi kažkiek būti.
Nepyk, kad atsakau čia. Vis vien kada žiūrėsi, rasi atsakymą. Aš labai retai delfi lankausi, o jūsų kompanijos pokalbį perskaičiau irgi visai atsitiktinai. Plius, galbūt ši informacija bus dar kam nors pravarti.
Sėkmės.
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 09:39 pm (UTC)

mole Burekai

(Permanent Link)
Labai aciu , jau siek tiek perpratau , kol dairiausi aplink , supratau ,kad nera reikalo atsakineti per DELFI . Aciu ir uz ideja del puslapio - man tikrai pravers , nors nesu "specas" - vyras pades.
O receptai - fantastiski , aprasymai -taip pat .
Cia DK mesa velnioniskai liesa ir kefyro ar rugpienio jie neturi , bet yra gero naturalaus jogurto , ka nors sugalvosiu .
Mano mama tesla darydavo su varske ,dedavo sodos (gesindavo grietine ).Tavuosius , ko gero , bandysiu sekmadieni .Rytdienai - vistienos krutineles .
Jei nieko pries ,retsykiais parasysiu.
Laaaabai smagus puslapis ! Gero savaitgalio! mole
From:(Anonymous)
Date:June 19th, 2010 01:24 pm (UTC)

Re: mole Burekai

(Permanent Link)
Si receptas rasau uznale SAVAITE SU TV ir tikrai zinau, kad ne tamsta ji sugalvojote, o tik nurasete.
Laiko atzvilgiu-labai greitai gaminasi. Taip, reikai teska 1 val laikyti saldytuve, bet per ta laika farsa pasiruosiate. ir dar knyga galite paskaityti.
From:(Anonymous)
Date:April 25th, 2006 10:53 am (UTC)

skanu

(Permanent Link)
nu gi Giedraiu, ziauriai skanu, mano seimynai ir mano draugams tai buvo super..kazkaip visi sedejom ir prisiminen Palanga, kur per kopas jaqunuoliai nesioja ceburekus ir saukia "larsti ceburekai, saltas alus, mineralinis" :) bet tavo cebureku tai nepalyginsi su tais is pliazo. liuks.
ir dar pagal tavo recepta dariau koldunus, tai "ant savo jaunos durnos galvos" kaip sakant, notrejau vyra pamalonint, tai dabar gavos taip kad vos ne kiekviena diena turou lipdyt koldunus. bet ir tie labai liuks. aciu tau uz tavo receptu lobyna su labai paprastais komentarais.buckis.