?

Log in

No account? Create an account
Oct. 28th, 2005 @ 08:56 am Kiaulė bazilikų darželyje
Tags:
Dar vienas labai paprastas receptas, kurį galima pagaminti kažkur per gerą pusvalandį, o maisto užtenka visai šeimai dviems dienoms. Taip pat jis labai gerai, jeigu ant palangės priaugo bazilikų, ir protas neneša, kur visą tą gėrį sunaudot. Galima, žinoma, sudžiovint, bet galima ir sukišti šviežius į šį patiekalą - kiauliena, kepta pesto "lukšte".

Visų pirma, gaminame pesto. Jam reikės daug bazilikų, kuo daugiau - tuo geriau. Na, kažkur apie stiklinės lapų, jeigu pagrūdant. Kažkur toks kiekis ( šalia arbatinis šaukštelis, kad būtų aiškiau ):



Krauname visus tuos lapus į mikserį ( kapotuvę/virtuvės kombainą/ar kaip ten jį pakrikštijo kalbininkai ). Ant viršaus užpilame ketvirtį stiklinės tarkuoto parmesano sūrio ir ketvirtį stiklinės kedro riešutų ( pine nuts ).



Viską malame, kol gausis tokia košė, ir tuomet į dar besisukantį lėta srovele užpilame alyvų aliejaus, kad ta košė sumirktų. Žiupsnelį druskos, ir viskas. Šita žalia masė ir vadinasi pesto. Galima ją valgyti tiesiog šiaip, kartu su spaghetti, gautųsi spaghetti ala pesto. Bet mes važiuojam toliau.

Kiaulienos nugarinę ( tenderloin ) gausiai ištepame pesto. Čia paveikslėlyje viena nugarinė, tik ją čia štatuose paprastai perpjauna įstrižai. Nebūtinai turi būti nugarinė. Manau, tiktų bet kokia mėsa, kuri tinka ir šašlykams.



Kišame į orkaitę, 175C, ir po pusės valandos visa tai atrodo šitaip:



Po to pusvalandžio kiauliena viduje bus dar tokia truputį rausva, sultinga, ir labai minkšta. Jeigu pasidavėte masinei psichozei ( tokiai kaip žali kiaušiniai = salmoneliozė = mirtis, neperkepta kiauliena = parazitai = mirtis, ir jautiena iš Anglijos, net ir želatino pavidale = kempinligė = mirtis ), dėl dievo meilės, perkepkit - palaikykit mėsą dar kokią penkiolika minučių. Dėl manęs - kad ir dar pusvalandį, mano jautriosios sielos neįskaudinsit ;{). Nesiskųskit tik po to, kad sausa ir sunku kramtyt.

Na štai ir viskas. Traukiame mėsą iš orkaitės, leidžiame kokias 10 minučių pastovėt, ir tuomet pjaustome griežinėliais. Jeigu pjausite, kol dar labai karšta, gali išbėgti visos sultys, ir mėsa taps sausoka, o kai pastovi ir truputį atvėsta, tos sultys pasiskirsto tolygiai. Pateikiame su virtom bulvėm ir ridikėliais su grietine, ar kitu mėgstamu garnyru. Vynas - merlot.






About this Entry
[User Picture Icon]
From:z_k
Date:October 28th, 2005 02:20 pm (UTC)

posto subject'as rūlina:D

(Permanent Link)
niu, biškutuką per žalia mano skoniui. Man well done patinka. Jep, nuo auklėjimo čia taip. Kaip mama gamindavo, taip ir skanu.
O receptas oi gerulis, dar prašom kokių iš kiaulienos, gi Kalėdos artėja, ten kriu man šiokių tokių įsipareigojimų turi :D
[User Picture Icon]
From:gedas
Date:October 28th, 2005 04:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
Lėkštės tokios įdomios... Receptas iš paprastųjų, tas gerai, tik kedro riešutai (dar ir lukštenti) ant kiekvieno kampo nesimėto.. Aišku surast, galima.

Pala, pala (darsyk pažiūriu į nuotrauką). Didoki kokie tai tavo kedrai... Ar čia prizoominta taip? Ar genetinis didžiųjų kedrų produktas? A?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 28th, 2005 04:59 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na kedrų riešutai tai aš čia taip "pine nuts" išverčiau, man atrodo, kad tas ir yra. Ilgis jų kokie 7-8mm max, turbūt čia tik nuotraukoj dideli atrodo. Gyvai tik vieną kartą teko lukštent, kažkas lauktuvių iš sibiro parvežė kai dar vaikas buvau, tai kiek pamenu, tokie ir buvo, tik su ruda žievele tokia, kaip visi riešutai būna. O šiaip galima vietoj jų smulkintų graikiškų riešutų dėt, ar perpus maišyt su kedro. Kiti dar plius česnako ten mėgsta įdėt
[User Picture Icon]
From:popas
Date:July 5th, 2007 07:10 am (UTC)
(Permanent Link)
"Kiti dar plius česnako ten mėgsta įdėt" - o kodėl tu nemėgsti? Klasikinis pesto kiek žiūrėjau būtinai su česnakais :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:July 5th, 2007 01:48 pm (UTC)
(Permanent Link)
jau net neprisimenu, kodėl taip parašiau, seniai tas buvo. Viena iš dviejų, arba kažką kita turėjau omeny, arba nusišnekėjau truputį ;{)
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:October 29th, 2005 06:14 am (UTC)
(Permanent Link)
yra tų kedrų maximose :)
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:October 29th, 2005 11:52 pm (UTC)
(Permanent Link)
ot. cepelinus jau vietoj bulviu i bazilikos kedrus vynioja :)

Maniskis receptas dar paprastesnis, bet ne toks greitas. Penktadieni perku nugarine, labai tingedamas i prieskoniu misini (kiaushinis, suris, - paniruote ish ryto), jokios druskos, pipiro shvelniai. Tada nakciai i shaldytuva, pietums tik i krosni pamaut. Mano kaime auga nei rugshti, bet nesaldi laukine kriaushe - tai va ji limpa prie tokio kepsniuko.

Giedriau, o normalios shonines su pirshto storio nesluoksniuotais lashinukais pas jus buna?

From:(Anonymous)
Date:October 30th, 2005 08:11 am (UTC)

Lina

(Permanent Link)
O jei kiaulienos nemegstu, ar su kokia vistiena irgi skaniai gautusi?Ar versiena labiau tinka?:)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 30th, 2005 09:17 am (UTC)

Re: Lina

(Permanent Link)
manau, kad gautųsi ir su vištiena, ar kalakuto krūtinėle kokia. Dėl veršienos nežinau, čia ji parduodama tik dviem pavidalais - jau supjaustyta į kone popieriaus storumo karbonadus, ir šonkauliukai. Na, karką dar retkarčiais išmeta, bet kad taip normalų didelį gabalą veršienos siūlytų, tai nemačiau dar.
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:October 30th, 2005 09:34 am (UTC)

Re: Lina

(Permanent Link)
Vistiena - per sausa, tektu i i kokia folija, dar pamarinuojant. Ir aisku trumpiau kept.

Geriausia vishta - riebi kaimishka, prikimshta antaniniu obuoliu. Arba Su brukniu padazu. Kepta ciela. Apskrudusia odele :)~~~~

O vershienos nugarine - turetu tikt. Reiks kita savaitgali nusipirkt mesos turguj ir isbandyt, turbut siek tiek ilgiau pakept reiks, pasiklausiu mesininko :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 30th, 2005 09:13 am (UTC)
(Permanent Link)
būna tokios šoninės, bet reikia į rusų parduotuves važiuot pirkt, ten ir ukrainietiškų taip pat būna, kur vien tik sūdyti lašinukai. Paprastose parduotuvėse tai tik tie sluoksniuoti, ir nei tai rūkyti, nei tai tik pašildyti, į celofaną įpakuoti, o kai prapjauni jį - rausvas skystis bėga. Dūmais kvepia, o kai kandi - tamposi kaip guminiai, pusžaliai tokie.
From:(Anonymous)
Date:November 15th, 2006 01:00 pm (UTC)

aciu uz paprastuma

(Permanent Link)
drauge atsiunte sios svetaines adresa. Malonu, kad viskas aiskiai isdestyta, suprantamiau jau but neimanoma, tuoj einu pirkt tos nugarines ir bandytid. Kaledoms reikia kazka originalaus ir pritrenkiamcio patiekt:)Giedrius- jega:)