?

Log in

No account? Create an account
Oct. 9th, 2009 @ 09:08 am Grybais įdaryti pomidorai
Na, šiaip tai gal ir vėlokai sezono atžvilgiu šis receptas. Geriausia būtų, kad ir pomidorai ką tik nuo šakelės, ir grybai ką tik iš miško. Bet iš bėdos galima pasigaminti ir iš parduotuvėse parduodamų produktų.

Imam aštuonis pomidorus. Jeigu parduotuviniai, tai daugiau skonio turi nokę ant šakelės, bet jie ir brangesni. Jiems nupjauname viršūnėles ir šaukščiuku išskobiame visokias sėklas, stengdamiesi nepridaryti skylių sienelėse. Į vidų įberiame po truputį druskos ir pipirų, paliekame truputį pastovėti.

Tuo tarpu imame kokį puskilogramį grybų. Miško grybų mišinio, žinoma, būtų geriausia. Parduotuvėje mačiau jau irgi atsirado įvairesnių, pvz, portobello, jie turi truputį daugiau skonio. Na bet ir šampinjonai tiks. Grybus nuvalome ir smulkiai sukapojame.

Jungiam orkaitę, statom ant maksimumo, tegul kaista. Vieną didelį svogūną supjaustome kubeliais. Keptuvėje paspirginame rūkytų lašinukų. Aš gaminau su paties lydytu avienos lajumi, irgi įdomus variantas, kvepia kitaip, bet irgi visai maloniai. Jeigu lajaus, tai kokį šaukštą su kaupu maždaug. Ir kepiname svogūnus, ant ne pernelyg stiprios ugnies, vis pamaišant, kol tolygiai pageltonuos.

Kol kepa, lupam dvi-tris česnako skilteles ir smulkiai sukapojame. Kai svogūnai iškeps, suberiame česnaką ir jau niekur neatsitraukdami maišome, kol pajusime malonų aromatą. Poros minučių turėtų užtekti. Suverčiam į keptuvę grybus, viską išmaišom ir kiek padidinam ugnį. Gali pasirodyti, kad grybų čia stipriai per daug, bet pamatysite, kad kai tik grybai išleis skystį, iš jų liks visai nedaug, gal tik trečdalis buvusio tūrio. Sustumiam grybus į keptuvės kraštą ir nugarinam skystį, jo truputį turi likti, bet tik truputį. Tada pasklaidom ir dar pakepinam, kol pastebėsim, kad lyg ir ima kibti prie keptuvės dugno.

Maždaug šiuo momentu verčiam į keptuvę porą šaukštų grietinės. Visą reikalą išmaišom, uždengiam, ugnį sumažinam ir truputį patroškinam. Na, kokias 5 minutes, daug nereikia. Įberiam žiupsnį čiobrelių, druskos, šviežiai maltų pipirų, viską išmaišom, dar kokią minutę pakaitinam ir išjungiam.

Toliau. Pomidorų viduje bus atsiradę skysčio, kurio mums visai nereikia. Užtat skystį mėgsta vaikai, jeigu bus daugiau nei vienas norintis, gali kilti net ir muštynės. Laikinai dėmesį galima nukreipti pasiūlant nuo skobimo likusias pomidorų sėklytes ir minkštimą. Į pomidorų vidų įkraunam grybų masės iki viršaus. Viršų pabarstom tarkuotu sūriu, pvz, Džiugo (šitas lydysis prastai, bet daugiau skonio), ar kokio nors kur lengvai lydosi, kaipo Ementalis ar Rokiškio.

Viską kraunam į skardą, truputį pariebaluotą, kad nepriliptų pomidorai, ir kišam į orkaitę kokioms 10-15 minučių, žiūrint, kaip stipriai spėjo įkaisti. Kai sūris išsilydo ir pomidorų sienelės vietomis sutrūkinėja, tai ženklas, kad kepti gana.

Tuo tarpu paskrudinam keletą batono riekučių ir patrinam česnako skiltele, kaip keptą duoną.

Ir gauname kažką panašaus į tai:



Geriau fotografuoti, deja, šiuo metu neturiu sąlygų, bet, tikiuosi, esmė aiški.

Aštuonių pomidorų užtenka keturių asmenų šeimai (kur du vaikai dar maži) vakarienei.

Skanaus
About this Entry
[User Picture Icon]
From:yshtabi
Date:October 9th, 2009 08:08 am (UTC)
(Permanent Link)
aišku, čia vėl kaip sveikuolė pasirodysiu - bet tai kam tas papildomas lajus (gyvuliniai riebalai D:), jei lašinius (čia nesiskaito :D) spirgini?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 9th, 2009 08:15 am (UTC)
(Permanent Link)
Čia ne papildomai, čia arba-arba
From:pasipiktines
Date:October 9th, 2009 08:14 am (UTC)

O kur

(Permanent Link)
astuntas pomidoras? Nuotraukoje tik septyni...
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 9th, 2009 08:16 am (UTC)

Re: O kur

(Permanent Link)
septyni ant lėkštelės taisyklingiau atrodo :{)
From:pasipiktines
Date:October 9th, 2009 09:08 am (UTC)

Re: O kur

(Permanent Link)
Jus manes nesupratote :) As juk neklausiau, kodel leksteleje septyni pomidorai. As klausiau, kur astuntas?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 9th, 2009 09:12 am (UTC)

Re: O kur

(Permanent Link)
na kur kur. Už kadro :{)
From:pasipiktines
Date:October 9th, 2009 10:05 am (UTC)

Re: O kur

(Permanent Link)
Hm. As tai buc suedes, neislaikes, tikslu neva paragaut, nors puse... Dar buc zmonai daves paragaut, kad nelikciau vienas kaltas :)
[User Picture Icon]
From:anaiptol
Date:October 10th, 2009 04:40 pm (UTC)
(Permanent Link)
o kaip valgyti tokį daiktą? visą į burną? atsipjauti? šaukšteliu?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 10th, 2009 04:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
atsipjauni ir valgai, jis minkštas
From:audrius_m
Date:October 12th, 2009 08:24 am (UTC)
(Permanent Link)
Sveikinu, pagaliau pas tave sugrįžo noras dalintis receptais!

Ačiū!
From:mrgenijus
Date:November 25th, 2009 06:22 pm (UTC)

paaiskinimas prie recepto

(Permanent Link)
autorius raso, kad pomiduorose atsiranda skyscio. tai va, ta skysti maisome su isimtomis seklomis ir grietine. bus tie patys pomidorai su grietine, kokius visi prie juros darosi, tik nereiks skuru spjaudyti.