?

Log in

No account? Create an account
Nov. 9th, 2008 @ 08:46 am Kepta kiaulės galva
Tags:
Taip, tai vienas iš tų patiekalų, į kurį pasižiūrėję svečiai sustingsta ir ima žvalgytis, kur išėjimas, tačiau tos galvos kartą paragavus sunku sustoti.

Pirmyn į turgų, susirandame bobulytę iš kaimo, ir perkame iš jos pusę kiaulės galvos, maždaug 3kg. Jos būna su ausim ir be ausų, geriau imti tą, kur su. Taip pat iš tos pačios bobulytės imam porą kojikių-kanopėlių, o iš kitos, gretimais - keletą vištų nugarėlių. Pagrindinėm žaliavom kaip ir apsirūpinom. Jeigu gerai derėsitės, sutilpsite maždaug į 11-12Lt, o nesiderėdami į 14.

Namie imame šiurkščią kempinę ir gerai nušveičiame galvą (nepamirškite ausų išplauti). Kojas analogiškai, tik nepamirškite tarpupirščių, ten dažnai visokio gėrio būna. Kai jau viskas švaru, krauname ant stalo, ir traukiame aromatines daržoves, kokias turim. Aš turėjau tris svogūniukus, porą morkų, galvą česnako, porą galų poro (atleiskite už kalambūrą). Viską pjaustom, česnako skilteles traiškom ir nulupam, dedam ant skardos. Į tą pačią skardą primėtome sviesto gabaliukų, dedame į orkaitę. Tegu jos ten pašunta ir truputį paskrunda, kokį pusvalandį, gal mažiau, priklausys nuo karščio. Žiūrėkite, kad neprisviltų, karts nuo karto pamaišykite, bet kažkiek nusispalvinti tai jos turėtų.

Ok, daržovės jau pasiruošusios, gražiai ir tolygiai jas paskirstome, ir ant jų, kaip ant pakloto, guldome galvą. Ausį uždengiame folija, kad pirma laiko nesudegtų. Gretimais įpiešiame dvi kiaulės kojas (jos čia nebūtinos, bet taip galima vienu šūviu du zuikius, nes kojos iškeps ten tuo pat metu, kaip ir galva, nieko papildomai nereikės daryti). Aplinkui, kur liko vietos, prikaišiojame vištos nugarėlių, dėl skonio.



Dabar, kaip tikri svetingi šeimininkai, turėtumėme pasveikinti kiaulę su įkurtuvėmis, įsitaisius naujoje patogioje viečikėje. Atsidarome butelį brendžio (kad ir Alitos, nėra didelio skirtumo), palaistome galvą visur. Aišku, truputį ir į nasrus įpilam, kaip gi be to. Daug nereikia, maždaug 100gr. Kiaulei atsipalaiduoti tai juk vis vien nebepadės, bet svetingumas vienok yra toks dalykas.

Tegul kiaulė sugeria brendį, o mes tuo tarpu pasižiūrime, ką dar gero turim. Butelis balto vyno - puiku, kokį pusbutelį pilam į skardą. Kokią pusę stiklinės vermuto. Čiobrelių ir mairūnų, po gerą kuokštelį. Kelis gerus žiupsnius druskos. Ir vandens ant viršaus, kai galva būtų pusiau apsemta, įpilti kiek trūksta.

Iš viršaus konstruojame palapinę iš folijos (taip, labai panašiai, kaip su tuo upėtakiu) ir kišame į orkaitę. Temperatūrą pradžioje ant max, kol išgirsite, kad skystis viduje užvirė, tada sumažinam iki mažos, tik kad palaikyti burbuliavimą, ir pamirštame apie mūsų kiaulę. Prisimename tik po kokių trijų valandų, ištraukiame, nuimam foliją nuo visur, pauostome, pasigėrime. Kažko jai trūksta... Aha, dar reikėtų spalvos ir traškumo. Kišam atgal į orkaitę, atidengtą, dar kokiai valandai, tik prieš tai didžiąją dalį skysčio reikia nusemti atskirai, ir šį kartą temperatūrą atsukame kiek didesnę. Ir taip po truputį apskrudiname, kad odelė taptų rusva ir traški. Tik atsargiai, ne per daug, nes po to ta odelė taps neįkandamu diržu. Normaliai taip, iki lengvo traškesio.

Padarėm? Kiaulę ir viską, kas ne daržovės, traukiam lauk ant lėkštelės, o viską, kas liko viduje, kaitiname jau ant dujinės viršaus. Sumetame porą saujų špinatų, ar šiaip kokių žalumynų tipo rūgštynių, balandų ir t.t. ir pan, pagal sezoną. Tegu jie ten tik apvysta truputį, suglemba ir viskas, daugiau kaitinti nereikia, tik sumaišyti. Dar krauname šaukštą-du gerų "macnų" garstyčių, išmaišome, ir padažas baigtas.

Ant pailgos lėkštės išklojame padažo "patalus", ant viršaus - kriuksės galvą. Pilame bokalus alaus, arba taures balto vyno, kam labiau kas patinka. Paruošiame gerai paraugintų kaimiškų agurkėlių, krienų normalių tokių, kad kvapą gniaužtų, duonos kaimiškos juodos paraikom. Ir skanaus :{)

P.S. ant galvos mėsos, atrodo, nedaug, bet jos turėtų užtekti maždaug šešiems valgytojams. Tikrai riebu, bet subalansavus viską agurkėliais ir krienais - pasaka. O tas skystis, kurį nusėmėme iš skardos, per naktį šaltyje puikiai sustings į drebučius.



About this Entry
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 08:54 am (UTC)

naminis

(Permanent Link)
o kaip ten avinų galvas ruošia? sako labai skanu
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 01:20 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
verda berods
From:(Anonymous)
Date:April 1st, 2009 04:19 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
LABAS GIEDRIAU,
PARASEI GERA RECEPTA, BET KA DARYT JEI AS JAU VISA GALVA UZMARINAVAU..? TAIP KAIP SASLYKA MARINUOJA SU MAJONEZU... KEPU, NEZINAU KAS GAUSIS... BUTINAI PARASYSIU. DEKUI DAR KARTA UZ TAVO SUGAISTA BRANGU LAIKA.
SU PAGARBA OLIVIJUS.
From:(Anonymous)
Date:April 1st, 2009 04:21 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
IR DAR, DOMINA KOKIA TEMPERATURA LAIKYTI MAZDAUG, TAS TRIS VALANDAS... TIKSLIAU GALETUM PARASYTI (LAIPSNIAS) DEKUI.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:April 1st, 2009 04:31 pm (UTC)

Re: naminis

(Permanent Link)
temperatūra kažkur apie 180-190, vidutinė. Labai tiksliai nebūtina. Tik pabaigoje nudengti ir kiek padidinti, kad paskrustų.
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 09:20 am (UTC)

Dantukai ir akytės

(Permanent Link)
O kaip su dantimis, akimis, smegenimis ir kt., jei kiaulės galvoje dar ko nors būna? Ar bobulytė turguje jau būna pašalinusi šitas dalis.
D.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 01:20 pm (UTC)

Re: Dantukai ir akytės

(Permanent Link)
Smegenis, gaila, pašalina, ir liežuvį irgi. Akis visai valgoma, nors nėra ten koks baisus gardumynas, tokia pat mėsa kaip ir aplinkui. O dantų valgyti nebūtina :{)
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 02:34 pm (UTC)

genija

(Permanent Link)
Giedriau, labai grazi fantazija. Patiko. Gamint aisku nebandysiu - Briusely lengviau rasi arklienos nei kiaules galva :)
Beje, apie arkliena - brangiausias parnese arklienos steiku. Ir ka su jais daryt? gal, remdamasis savo kulinarine samone, apsviestum kaip laimes ziburys mano tamsia virtuviniu ideju skrynele? Arklienos skyrius joje tuscias :/ Aciu.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 02:36 pm (UTC)

Re: genija

(Permanent Link)
Iš arklienos tai man teko tik ragauti uzbekišką arklienos dešrą, pačiam gaminti neteko. Bet kažkur receptą mačiau... tuoj paieškosiu, gal ir atsiras
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 02:38 pm (UTC)

Re: genija

(Permanent Link)
http://community.livejournal.com/kitchen_nax/1423694.html?nc=56

Tą žmogų aš virtualiai pažįstu, receptu pasitikėčiau. Nors, kaip minėjau, pats gaminti nebandžiau.
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 04:00 pm (UTC)

genija

(Permanent Link)
Aciu :) Pas mane ne sprandine bet steikiukai. Tai pabandysiu iskept kaip jautiena, paziuresiu, kas gausis. Tuomet bandysiu patroskint panasiai kaip sitam recepte. Geriausia naujiena, kad arkliena verda maziau nei 2 val. Tai gal bus visai valgoma :)))
[User Picture Icon]
From:kriu
Date:November 9th, 2008 03:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
dieve
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 03:59 pm (UTC)
(Permanent Link)
Baisu?
[User Picture Icon]
From:gedas
Date:November 9th, 2008 05:58 pm (UTC)
(Permanent Link)
atrodo apetitškaqi, labiausiai norėč paragautg knyslės..:) Nors esu lyg ragavęs, bet - virtą.
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 06:07 pm (UTC)

garbane

(Permanent Link)
Vajetau kaip noreciau! Baigiu apseiliot laptopa..
From:lineb
Date:November 9th, 2008 06:08 pm (UTC)
(Permanent Link)
galva tai galva, bet savaitgalį turėjau džiaugsmo matyt kaip kuilį kastruoja , kaimiečiai bandė mane įtikint ,kad iš to "materialo" dar galima ten kažką iškept:} esi ką nors bandęs ar girdėjęs?:)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 06:12 pm (UTC)
(Permanent Link)
avių kiaušus tai nulupa nuo plėvelių, supjausto, druska-pipirai, kajeno pipirų dar galima, ir ant iešmo kaip šašlykiuką. Štatuose trupiniuose apvolioja ir greitai aliejuje išverda, vadina "mountain oisters" :{) O va su kuilio tai neįsivaizduoju, ar čia tas pats ar ne
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 9th, 2008 06:13 pm (UTC)
(Permanent Link)
parašiau gerai aišku, "avių kiaušus", beveik kaip "jautienos tešmuo" :{)
From:(Anonymous)
Date:November 9th, 2008 07:33 pm (UTC)

Genija

(Permanent Link)
O cia tradiciniai ispaniski patiekalai vaikams (!) - jaucio kiausiai griezineliais pakepti aliejuje ir tortilja is avies smegenu ir kiausiniu (sikart vistos :)).
[User Picture Icon]
From:mishrune
Date:November 10th, 2008 09:17 am (UTC)
(Permanent Link)
Mano senelis veterinorius buvo, tai visada savo "grobį" pasikepindavo su svogūniukais ir sukirsdavo. Mes, aišku, net nebandėm ragauti, tai jis tik pūkštė - "durnės jūs durnės, nesuprantat, kas yra skanu". Vat ir nežinau, ar skanu, bet žinau, kad valgoma. :)
From:(Anonymous)
Date:November 10th, 2008 02:34 pm (UTC)

Genija

(Permanent Link)
Giedriau, o apie arkliena taip: mesa svelnaus skonio, be jokiu issisokanciu kvapu, gal jauciasi tik biskuteli lyg kepenu skanskonis :) Steikams netinka, nebent kas megsta dirbt stipriai zandikauliais. Taigi, patroskinau panasiai kaip tavo siustam recepte. Trumpai apkepiau, ir i puoda su druska, lauro lapu morkom ir nemazai saliero saknis (tiek kiek mesos). Po valandos jau galima valgyt. Mesyte minksta (na, aisku ne visciukas :)), sriubyte nesuvokiamo skonio. Jei nezinociau, galvociau, kad agurkines ragauju :) trumpai tarant arkliena su salierais LABAI limpa.
Linkejimai :)
From:(Anonymous)
Date:November 10th, 2008 03:56 pm (UTC)
(Permanent Link)
O kaip jei tik kiaules kojas taip daryti? Ar irgi taip pat ilgam reikia jas 'pamirsti':)?
From:(Anonymous)
Date:November 16th, 2008 10:52 pm (UTC)

Paveiksliukai

(Permanent Link)
neblogi,bet ragauti tai jau aciu -ne. primena senus laikus kai mesos pardotuvese vien tik pusgalviai ir kanopos vitrinose buvo.
From:(Anonymous)
Date:December 12th, 2008 12:32 pm (UTC)

konrena

(Permanent Link)
Sveiki, Giedriau,
senokai norisi parasyti ir padekoti uz tokia gausa tikrai idomiu receptu bei vartingu patarimu. mano zmogutis daznai, laaabai daznai uzstringa paties sukurtame tinklapyje :p as pati-reciau, bet.. taipogi paskaitineju.
o siuo metu esu kaip ir pasiruosusi saves prievartavimui. ir stai del ko: nemegstu riebios mesos, bet parseko pusgalve jau guli "isvoliota" ivairiuose prieduose ir pagarduose ;) skaitau paties pasiulyta receta ir bandau isivaizduoti, kaip as visa tai darau. palinkekite man sekmes :D
tikiuosi pasidalinsiu tik gerais ispudziais (juk aisku, kad ragausiu idomumo delei, net jei nemegstu)
From:(Anonymous)
Date:December 17th, 2008 11:38 am (UTC)

Re: konrena

(Permanent Link)
Labai skanu kepta kiaules galva-kepkite ir nesigailesite,nes as daznai kepu ir pridedu sone bulviu
From:(Anonymous)
Date:December 18th, 2008 06:02 pm (UTC)

konrena

(Permanent Link)
Tai va. Kepiau. MMMnaa... apie paršieną nieko negalečiau pasakyti - aš jai abejinga. Bet daržovės - kokios skanios daržovės. Nu tiesiog niam-niam :)
Darsyk ačiū, Giedriau, kad taip rūpiniesi mūsų pilviokais :D
Šiandien kepu kojytes ir karką. Pridėjau be gaaaalo daug daržovių. Beje, kojytės pasitaikė itin švarios, nors pirkau maisto turguje. Ir tarp nagučių neradau nieko, nors aktyviai ieškojau :p
From:mrgenijus
Date:November 25th, 2009 04:57 pm (UTC)

kiaules galva

(Permanent Link)
labas. ko gero cia uzsiregistravau tik todel, kad esu kepes kiaules galva. (kazkada buvau vaikysteje mates ant stalo). iskepiau, suvalgeme tryse per dvi paras. tikrai sotus maistas. po to pasidomejau ka galima rast internete apie si patiekala ir pataikiau tiesiai i desimtuka. pasirodo ne ka prasciau iskepiau nei cia aprasyta. tik is nezinojimo kepiau be darzoviu, bet tai tik detales. visiems kas neragavote rekomenduoju isbandyt.
p.s. ir jokiu bulviu, tik juoda duona!
From:(Anonymous)
Date:January 9th, 2010 10:06 pm (UTC)

raimonda

(Permanent Link)
jei kas Cikagoj,yra tokia ARGILE gatvike,o joje mini kinieciu rajonelis,o jame parduoda gatavai keptas galvas.Skanu.Pirma karta uzejus ir paprasius galvos,kinietis ziurejo i mane 3 minutes apakes,ir pagaliau paklause O KA TU SU JA DARYSI?tai juoko buvo.
From:(Anonymous)
Date:March 16th, 2010 08:06 pm (UTC)

juliuks

(Permanent Link)
sveikas.o man tevelis sake kad kepta kiaules galva labai skanu,o as is jo saipiausi kad to neymanoma padaryt.dabar tiksliai zinosiu ir kita karta kai bus skerdienos namie,galva imsiu i savo rankas.aciu uz gera ideja.