?

Log in

No account? Create an account
Oct. 26th, 2008 @ 12:05 pm Lašišinių upėtakių akcija "IKI" parduotuvių tinkle
Šiandien dar tebevyksta ir dar vyks iki sekmadienio vakaro arba kol pasibaigs žuvys. Gražūs tokie upėtakiai, pakankamai švieži, ir mėsa nesutrinta, ir žiaunos raudonos, ir kvepia kaip turi kvepėti. Prigriebiau porą ir aš, nes turėjom svečių ir reikėjo sugalvoti, kuo čia juos pavaišinus.

Upėtakių buvo du, kiekvienas svėrė apie du kilogramus. Jau išskrosti, tad aš jiems beveik nieko ir nedariau, tik nuploviau, išpjoviau žiaunas, vidų įtryniau druska ir pipirais, ir dar į pilvus prikimšau smulkiai kapoto imbiero, maždaug po saują į kiekvieną. Tada paėmiau aukštesnę skardą, tokią, kokiuose kepa obuolių pyragus ir pan. Supjausčiau dvi morkas ir du svogūnus pusgriežiniais, tris kotus saliero griežinėliais, viską į skardą. Dar papriką vieną radau, įpjausčiau ir ją dėl kvapo. Tuomet visą galvą česnako nuvaliau ir suskaidžiau į skilteles, kurias tiesiog sutraiškiau peilio plokštuma ir sudėjau kartu prie daržovių.

Ant šio aromatingo pakloto įpiešiau abudu upėtakius, kiek suriestus, kad vieno uodega būtų prie kito galvos, ir "stačius", t.y. nugaromis į viršų. Įpyliau maždaug pusę butelio Sauvignon Blanc. Upėtakius ištepiau tirpintu sviestu, iš folijos padariau tokią "palapinę", ir įkišau į orkaitę, kažkur 190-200, kad pasitroškintų garuose. Kažkur po 40 minučių foliją nuėmiau, dar kartą ištepiau sviestu, ir įkišau dar pusvalandžiui, atidengtus. Kas turite virtuvinį termometrą, labai patogu - įsmeigi į storiausią vietą ir kepi, kol vidinė temperatūra bus 60C, jeigu bus daugiau - yra rizikos, kad žuvis bus sausa, o apie 60 bus ideali.

Kol kepė, atskiroje keptuvėlėje ištirpdžiau gabalą sviesto, primėčiau mažų batono kubelių, pakepiau, kol suspirgėjo ir galėjau jį sutrinti į trupinius. Taip pat buvo galima pakepinti trupinių svieste ir upėtakius vietoj tiesiog sviesto patepti šiuo trupinių mišiniu.

Vieną žuvį visi susėdę sudorojom bematant. Pateikti galima taip: atsargiai peiliu atversti vieną šoną odos, tada pasimatys žuvies "vidurio linija". Iš pradžių gražiai mentele nuimame file nuo viršaus (ji lengvai atsiskiria nuo kaulų, tada iš apačios, tada kitą pusę, ir t.t. Pateikti lėkštėje kartu su daržovėmis iš skardos, o ant file uždėti (užpilti? užtepti?) truputį svieste keptų trupinių. Tikrai skaniai pavyko. Žuvies nugarinėje dalyje jautėsi labiau natūralus upėtakio skonis, lyg ant garų, apačioje - daugiau daržovių ir imbiero skonis. Trupiniai čia tinka idealiai. Daugiau garnyro čia kaip ir nereikia, bet jeigu labai norisi - virti ryžiai ir daržovių salotos arba garuose virti brokoliai.

Antroji žuvis liko; akys dar norėjo, bet į pilvus nebetilpo. Aš nuo jos nuėmiau file, sudėjau į indelį ir užpyliau skysčiu iš skardos, kad apsemtų. Pastačiau iš vakaro balkone. Pusryčiams kaip šaltas užkandis ji buvo netgi dar skanesnė, tik gal kiek druskos trūko, nes šaltame patiekale ji silpniau jaučiasi. Bet visada galima pasibarstyti.

Atsiprašau, kad vis dar be foto. Pasitelkite vaizduotę. Arba dar geriau, pasigaminkit ir patikrinkite praktikoje. Skanaus!

P.S. bent jau man skaniausios - galvos. Rekomenduoju pergalėti save ir paragauti drebučių, kur aplink akis viduje kaukolės. Pati akis tai šiaip sau, bet tie drebučiai...
About this Entry
[User Picture Icon]
From:lokyz
Date:October 26th, 2008 12:19 pm (UTC)
(Permanent Link)
teroristas blyn...
[User Picture Icon]
From:pingwinas
Date:October 26th, 2008 02:11 pm (UTC)
(Permanent Link)
ash irgi akcija susigundziau :)Tik viriau garuose, tai truputeli suiro oda ir visai bedruskis gavosi. Prieskoniams, be iprastu (chiobrelis, kadagio uogos, petrazhole), panaudojau dziovintus juros kopustus. Be druskos upetakio skonis dar labiau jauciasi. Kartu patroskinau zhiediniu kopustu, morku, nesunokusi pomidora. O sotumui - ryzhiu dubeneli.

Puse zhuvies liko :) tai suvyniojau file su raudonais ikrais, persmeigiau dantu krapshtukais. Tikejausi prabangiu pusrychiu... Neliko net vakarienei.
From:(Anonymous)
Date:October 26th, 2008 02:19 pm (UTC)

o ka aš sakiau...

(Permanent Link)
...aš gi sakiau, kad čia kulinarinis blog'as! :D
laukiu nesulaukiu, kada galėsiu namo eiti. dabar jau žinau, kur galima imbierio šaknis naudoti :)
tiesa, aplink mano namus nėra "iki"... matyt Knightas "ikiuke" užu labai pigiai ar nemokamai žuveliokus gavo :)
išmoko korupcijos po renginuko Užupyje :D

r
[User Picture Icon]
From:anaiptol
Date:October 26th, 2008 04:42 pm (UTC)

Re: o ka aš sakiau...

(Permanent Link)
kaip tik ėjau pro 'norfą', ten ant didelių plakatų buvo kažkas apie vaivorykštinius upėtakius parašyta (tiesa, aš perskaičiau "vakarykščiai":)), tai gal irgi pigiau.
From:skveras
Date:October 26th, 2008 06:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
jus tik paskaitykit kaip ponas ekspertas zuvi moka ruost ka cia Giedrius...:)http://www.gaspadine.lt/straipsniai/senoviniai_kursiu_zuvies_valgiai.html
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 26th, 2008 07:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Ką aš galiu pasakyti. "monkfish", pasirodo, reikia versti kaip "beždžionžuvė". Bitkrėslės ir kraujažolės jis siūlo prieskoniams naudoti lapelius, akivaizdžiai jis tų žolių nė neuostęs.

Jis ten du receptus duoda, autentiškus kuršiškus. Galima palyginti su šitais:

http://www.tonnel.ru/?l=recept&recept=obich&idi=182
http://www.tonnel.ru/?l=recept&recept=obich&idi=193

Štai tokia ta autentiška kuršių virtuvė.
"Man teko laimė rasti ir ranka rašytą tų laikų receptą..."
Taip ir norisi pratęsti: deja, iš karto po perskaitymo tas ranka rašytas receptas spontaniškai užsiliepsnojo ir sudegė, dėl to parodyti jo negaliu. Visa laimė, kad spėjau išmokti jį mintinai.
From:skveras
Date:October 27th, 2008 11:20 am (UTC)
(Permanent Link)
Tai geraikad pasaulyje yra tokiu auksiniu kulinarijos specialistu kurie atkasa paveldo receptus...:)
From:skveras
Date:October 26th, 2008 06:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
O del akiu tai tikrai pritariu Giedriui as ir rukytu zuvyciu paragauju
From:skveras
Date:October 26th, 2008 06:56 pm (UTC)
(Permanent Link)
Del to mane kartais pavadina unguriu:)
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:October 26th, 2008 09:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
taigi, taigi, be nuotrauku nesiskaito visiskai! as pvz net receptu knygos be nuotrauku neperku. ir turi but kiekvienas receptas su nuotrauka.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 27th, 2008 06:41 am (UTC)
(Permanent Link)
Bijau, kad tuomet tau čia nepatiks :{) Teks ieškotis kito, normalaus kulinarinio blogo, kur su nuotraukomis.
[User Picture Icon]
From:dalija_uk
Date:October 27th, 2008 11:32 am (UTC)
(Permanent Link)
nieko tokio. nuotraukos juk kazkada atsiras.
[User Picture Icon]
From:mishrune
Date:October 27th, 2008 08:10 am (UTC)
(Permanent Link)
Aikit jūs peklon su tom akim, man vien nuo minties negera...

Ale žiūriu, aš žuvikę dažniausiai panašiai ir ruošiu. Tiesa, ne upėtakius, o ką nors paprastesnio, ir visuomet užbarstau gomashio (sūdyto sezamo, čia jau manija - bijau, kad nebepagydoma).
Kaip tik vakar tėvams keptą lydeką vežiau, net anoreksikei babytei pavyko įsiūlyti. :)
[User Picture Icon]
From:mmm_blem
Date:October 27th, 2008 05:49 pm (UTC)
(Permanent Link)
upetakiai daniski :) gausim kiekviena pirmadieni virs 120 tonu.
vesim mes juos kol sezonas ju, mazdaug iki gruodzio :)
skanaus :P

Giedriau, tokius daiktus kaip monkfish uzsakineju pas norvegus kas savaite, bet isvaziuoja jie i Rimi dazniausiai :)

[User Picture Icon]
From:mmm_blem
Date:October 27th, 2008 05:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
shakes, kas man su lietuviu kalba? :D
hahahhaa, parasiau, lyg negimtoji butu :(
From:(Anonymous)
Date:October 28th, 2008 08:13 pm (UTC)

apie zuvy

(Permanent Link)
) as irgi netyciukais prigriebiau viena zuvelioka ,
puse uzhsudzhiau( druska + cukrus + stambiai trinti baltieji pipirai . druskos: cukraus-> 2:1 santykiu ir saujele baltuju pipiru)...

is galvos ir atlieku - zuviene ...

ir dar liko ...
zuvies diena peraugo i zuvies savaite? ...



From:(Anonymous)
Date:October 30th, 2008 11:40 am (UTC)

Re: apie zuvy

(Permanent Link)
ups, zuvies savaite tesiasi ))) siandien maxima ismete dar ...
zuvys si syk dar didesnes .. kazkur 2.5-3kg+-

From:(Anonymous)
Date:October 31st, 2008 10:37 am (UTC)

Re: apie zuvy

(Permanent Link)
Visai neblogai pasakysiu jums tuos akcinės žuvelės :)Aš aną savaitgalį irgi atėjau namo su tokią maždaug 2,5 kg gražuolė...Tai išeiginėms garavo puodas skanios žuvienės, buvo paruoštas karštas patiekalas orkaitėje su daržovėmis ir dar gabaliukas užsūdytas sumuštiniams :) Visai apsimoka....