You are viewing giedrius_v

Oct. 17th, 2006 @ 08:58 am Marinuoti pipirai
Tags:
Manęs kažkas paklausė, ar mėgstu parduotuvinius marinuotus jalopeno. Nelabai. Jie kažkokie primirkę, suglebę, privaryti velniai žino kokios chemijos, ir aštruma jų kažkokia nukastruota. O ypač kai pats gali pasidaryti ant greitųjų. Žinau, kad iš čia skaitančių yra bent keletas aštrių pipirų mėgėjų, kuriems šis receptas turėtų patikti.

Pirmiausia lendame į šiltnamį ir prisiskiname ( kam nepasisekė - tas perkasi parduotuvėje ) pipirų, šiuo atveju - jalopeno. Šie paprastai valgomi žali, todėl aš pagražinimui paėmiau dar ir raudonų fresno chile, kurie labai panašaus aštrumo į pirmuosius, o skoniu kiek saldesni ir primenantys paprikas. Nebūtinai būtent taip, galima vien tik žaliais, ar vien tik raudonais, kaip kam gražiau. Vietoj fresno tiks ir raudoni, prinokę jalopeno. Svarbiausia prieš rinkdamiesi pipirus įvertinkite savo jėgas. Aštruma nuo marinavimo nesumažės.

Štai čia turime 10 jalopeno ir 10 fresno pipirų. Aštriu peiliuku juos supjaustome plonais griežinėliais, kotukus išmetame. Jeigu rankos jautrios, geriau pjaustyti movint pirštinėmis. Noriu priminti, jog negalima liesti akių ar kitų kur kas jautresnių vietų, kol rankos gerai nenuplautos. Atrodo, visai neaštrūs pipirai, kol kur nors kur nereikia neprisilieti.



Dabar priedai: penkios skiltelės česnako, keturi mažyčiai svogūnėliai ar šalotai ( apie 100gr bendrai ), pora lauro lapelių. Tame maišelyje, kur matome - meksikietiškas oregano. Šiaip jau tiks ir paprastas, ar raudonėlis, ar čiobrelis irgi visai nieko, nors gatavo patiekalo atspalvis bus kiek kitoks. Atmieruojame iš maišelio kažkur už 2-3 centus, apie arbatinį šaukštelį.



Marinatas: kaitiname dvi stiklines paprasčiausio 5% acto, suberiame po 2 šaukštus druskos ir cukraus, raudonėlį, lauro lapelius, ir kaitiname, vis pamaišydami. Kai druska ir cukrus ištirpsta, atvėsiname. Gauname kažką panašaus į tai:



Svogūnus ir česnakus supjaustome plonais griežinėliais, dedame su pipirais.



Viską užpilame marinatu, gerai išmaišome ir prigrūdame stiklainį ar kitą uždaromą indą. Gauname apie litrą štai ko:



Uždengiame, paliekame šaldytuve apie parą, kad jie pribręstų ir dingtų acto kvapas, ir galima vartoti. Aš jums prižadu, paragavę šitų į parduotuvinius ir žiūrėti nenorėsite - jie traškūs, aštrūs, kvepiantys. Šaldytuve išstovės apie pusantro-du mėnesius. Galbūt išsilaikytų ir ilgiau, bet iki to laiko jie paprasčiausiai pasibaigia. Šie pipiriukai tinka visur ten pat, kur tiktų raugintas agurkas: ant sumuštinio su mėsa, prie kepsnio, ar į salotas, ar į burrito, ar tiesiog taip, kaip užkandį prie šnapso. Kadangi sėklos neišimtos, aštruma iš pipirų membranų pamažu pereis ir į minkštimą, taip kad gali susidaryti įspūdis, kad kuo toliau, tuo jie darosi aštresni. Jeigu labai aštriai nenorite, galite dalį pipirų pakeisti paprikomis, ar prieš supjaustant išimti sėklas kartu su membranomis, jeigu aštriau - bandykite su aštresnėmis rūšimis. Laisvės eksperimentuoti daug.

Taip pat galima pasielgti ir su nepjaustytais pipirais, tiktai reikia jų vieną šoną įpjauti, kad galėtų actas įeiti į vidų.

Skanaus!
About this Entry
From:(Anonymous)
Date:October 19th, 2006 01:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
Giedriau, gal turi kokiu recepti is moliugu? Neseniai buvome fermoje ir prisirinkome ju lauko dekoracijoms, tik va tos bjaurybes voveres jau dauguma ju pragrauze. Teko isinesti i vidu ir sukti galva ka su jais cia nuveikus....
From:(Anonymous)
Date:October 20th, 2006 10:54 am (UTC)

Marinavimas

(Permanent Link)
Ar zinai Giedriau paprastu saldziu papriku marinavimo nerealiai skanu recepta?
2 stiklines vandens, 1 st. acto (9%), 1 st. medaus, 1 st. aliejaus, 0,5 sauksto druskos sumaisome, supilame ant 13 - 14 didziuliu papriku, pries tai isemus seklas ir supjauscius nemazais gabaliukais, kaitiname, kol uzvirs, o po uzvirimo - dar 10 - 15 minuciu. Po to para laikome tame paciame puode, po paros valgome - nerealiai skanu, galima uzkonservuoti i stiklainiukus. Jei nebandei - rekomenduoju!!
From:(Anonymous)
Date:August 12th, 2009 12:14 pm (UTC)

Re: Marinavimas

(Permanent Link)
o marinuot iskart karstus ar irgi tik po paros
From:(Anonymous)
Date:October 26th, 2006 04:20 am (UTC)

Vincentas

(Permanent Link)
Giedriau, paskaityk www.meniu.lt, skyriuje "Straipsniai", "Kulinarija pagal V.Saką' ir nedaryk klaidų papriką vadindamas pipiru
Vincentas
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 26th, 2006 12:26 pm (UTC)

Re: Vincentas

(Permanent Link)
Vincentai, prieš demonstruodamas savo nemokšiškumą pasivartyk bent jau enciklopediją, ir ne tik lietuvišką tarybinę. Tada ir sužinosi, kad paprika - tai prieskonis, sudžiovinti į miltus sumalti raudoni saldūs vengriški pipirai, kartais taip pat kiek aštresni. Taip pat paprika kartais vadinami tie patys saldūs ar švelniai aštrūs pipirai. O kaip manai, iš kur toks pavadinimas? Iš bulgariško "piperka", o tas savo ruožtu - iš lotyniško "piper", kas reiškia būtent pipirą, tai yra būtent. tai, ką tu taip smarkiai stengeisi įrodyti priešingai. Gi aštriuosius chili pipirus paprikomis pavadinti gali tik visiškas neišmanėlis. Jeigu jau taip mirtinai nori skirti nuo piper nigrum, bijodamas susipainioti, vadink juos kapsikumais. Jeigu geriausiuose pasaulio restoranuose paprašysi "chili paprikos", kaip tu stengiesi jas įvardinti, tai gausi būtent aštrių paprikos miltelių, kuomet suprantantys paprašytų "čili pipirų".
Beje, kai perskaičiau tavo kitame straipsnyje sakinį "Pažiūrėkite su kokiu aplombu nūnai lietuvaičiai geria meksikietišką tekilą, ir jiems nė motais, kad tai šlykščiausiais svaigusis gėrimas pasaulyje, kurio muilo skonį būtina užmušti druska ir citrina<...>", man viskas apie tavo gurmaniškumą pasidarė aišku.
From:(Anonymous)
Date:October 28th, 2006 04:17 pm (UTC)

Re: Vincentas

(Permanent Link)
Na, manau nereikia pykti, tiesiog Sakas - tautine virtuve iskelia paniekindamas visas kitas. Bet cia jau zmogaus problema.
From:Pulsras
Date:November 27th, 2013 01:44 pm (UTC)
(Permanent Link)
Na, nežinau kuo reikia būti, kad tokias nesąmones rašyti. Paprikos yra paprikos ir taškas. Saldžiosios, aštriosios, kajeno ar chalapinjos (jalapeño) ir t.t. Jos niekada nebuvo pipirai, ir nebus. Jei virėjai painioja šiuos pavadinimus, tai jų išsilavinimo problema ir tegul kreipiasi į biologus (botanikus). Jūs, matau, net žalio supratimo neturite, ką paistote. Košmaras.
P.S. Aš kaip mokslų daktaras, negaliu šiuo klausimu priimti jokių ginčų iš virėjų, kepėjų ir kitų diletantų, nes tai absurdiška.
From:(Anonymous)
Date:October 29th, 2006 11:36 am (UTC)

lithuanian

(Permanent Link)
Giedriau, puikiai atrodo tie pipiriukai. Norėjau paklaust, ar galima su obuolių actu juos marinuot, nes man kažkaip perdaug "smarku" atrodo, nuo tų dviejų stiklinių paprasto acto?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 29th, 2006 03:40 pm (UTC)

Re: lithuanian

(Permanent Link)
Galima žinoma, bet bent jau čia Amerikoje obuolių actas tokio pat stiprumo (5%), kaip ir paprastas distiliuotas. Įtariu nesusišnekame truputį, nes Lietuvoje "paprastas" - tai 9%, tuomet jį maždaug per pusę su vandeniu atskiesti reikėtų. Su 5% tikrai ne per rūgštu. Galima žinoma ir silpnesnį actą naudoti, bet tuomet atsiranda šansas visokiems botulizmams, trumpiau laikysis ir t.t.
From:(Anonymous)
Date:November 2nd, 2006 08:06 pm (UTC)

Re: lithuanian

(Permanent Link)
Na, as pasidariau taip paprastus cili pipirus (zaliu, raudonus) katrie yra LT parduotuveje. man labai skanu. Kas kitas paragauja, sako, kad matomai tevai mano pietieciai buvo :)
From:(Anonymous)
Date:November 5th, 2006 05:05 pm (UTC)

habanero

(Permanent Link)
sveikas Giedriau,parasyk man i emaila.as gavau is tavo tevelio pipiriuku 3 rusiu HABANERO,JALAPENO, ir tokie labai ilgi ir seuri-LONG RED CEIENNE(tikriausiai be klaidu parasiau!).labai patenkintas.aciu tau.as tau i e-maila parasiau kai ka.iki
sangedas ( kolibrisiras@yahoo.com )
From:(Anonymous)
Date:November 8th, 2006 02:43 pm (UTC)

Mona

(Permanent Link)
Išbandžiau šį receptą, tik žinoma su 9 proc. actu, nes esu Lietuvoj:) Bet vis tiek puikiai, nuostabiai gavosi, didelis ačiū. Ypač skanūs česnakiukai ir svogūniukai. O Sakas man juokingas, toks piktas diedukas, bet turi šarmo. Na, aš irgi manau, kad lietuvaičiai per daug nuvertina savo kultūrą, paveldą, tiksliau, nevertina visai.
From:(Anonymous)
Date:November 13th, 2006 07:03 pm (UTC)

o tiksliau?

(Permanent Link)
pirma karta girdziu jalopeno pipirus. originaliai - jalapeño...
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:November 13th, 2006 07:33 pm (UTC)

Re: o tiksliau?

(Permanent Link)
Taip, žinoma. Taipogi reikėtų paminėti, jog pomidoras originaliai - xitomatl, o avokadas - ahuacatl.
¿Norite apie tai pasišnekėti?
From:(Anonymous)
Date:July 13th, 2007 05:25 am (UTC)

Siaip dar klausimas...

(Permanent Link)
O vat pasidariau, bet kai prie kokio patiekalo patieki keleta pipiru, tai acto kvapas uzmusa visus kitus kvapus, nors ir laikiau neuzdarytus indus su marinatu... Kaip cia yra, gal jums taip nesigavo??
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:July 13th, 2007 01:32 pm (UTC)

Re: Siaip dar klausimas...

(Permanent Link)
O su kokiu actu darėte? Galbūt per stipri koncentracija, pabandykite kitą kartą praskiesti vandeniu, o jeigu per daug rūgštu - truputį cukraus įberti. Aštraus acto kvapo tikrai neturi jaustis, tik truputį, kaip nuo, tarkim, marinuotų agurkėlių, ne daugiau. Dar galite pamėginti kitokius actus - obuolių, vyno, ar netgi salyklo, jeigu tokio būna pirkti. Taip pat galima įpilti ten pat truputį aliejaus.
From:(Anonymous)
Date:December 7th, 2007 09:43 am (UTC)

Neklauzada

(Permanent Link)
Nepaklausiau Giedriaus, supjausciau pipirus be guminiu pirstiniu, tai paskui dvi dienas rankos dege kaip verdanciu vandeniu nuplikytos:(((.
Nekartokite mano klaidos, uzsimaukite pirkstines.
O pipirai gavosi super:)))
From:(Anonymous)
Date:November 6th, 2008 01:10 pm (UTC)

Nakui

(Permanent Link)
Sakas yra ligonis ir narcizas, kubizdalis kažkoks, faktas.
From:horrrus
Date:March 29th, 2009 08:15 pm (UTC)
(Permanent Link)
o kažin ar išeitų užkonservuoti (užmarinuoti) ? nes ne visada gali būti šviežių pipirų. Jei užpylus neatvėsintu marinatu ir šmaukštš į stiklainį ir uždaryt :) tik ar pipirai nesuminkštės?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:March 30th, 2009 06:21 am (UTC)
(Permanent Link)
Jeigu karštu užpylus, kažkiek suminkštės, plius gali aštrumas pakristi, jis nuo kaitinant mažėja
From:(Anonymous)
Date:March 27th, 2010 09:44 pm (UTC)

Nameis

(Permanent Link)
Sveiki, labai skanus receptukas. Tik kad teko darytis su pipirais pirktais maximoje .. labai noreciau pameginti pasidaryti ir su jalapeno pipiriukais bet niekur nerandu ju nusipirkti, net gi ju seklu parduotuvese neradau.. Taigi gal galetu kas nors pagelbeti ir patarti kur butu galima isigyti jalapeno seklu.
From:(Anonymous)
Date:March 30th, 2010 01:15 pm (UTC)

jalapeno

(Permanent Link)
mane kamuoja ta pati beda noretusi ivairesniu rusiu pipiru pasisodint bet deja seklu nerandu:(
From:(Anonymous)
Date:April 8th, 2010 11:00 am (UTC)
(Permanent Link)
kaip tik turi parkeliauti mano seklytes HABANERO pipiro, tai jei sudygs galesiu kazkaip padovanot/parduot daigu ;)
From:(Anonymous)
Date:May 16th, 2010 09:11 pm (UTC)
(Permanent Link)
butu lb malonu kad kaskaip gauciau nusipirkciau tu seklu ar daigu :)
From:(Anonymous)
Date:August 10th, 2010 04:04 pm (UTC)
(Permanent Link)
Super receptas, vakar isbandziau, tik kadangi pas mane ant palanges auga mazuciai pipiriukai, bet labai astrus, tai teko improvizuot. Kad butu ka valgyti emiau saldziasias paprikas(dideles), supjausciau lazdelem ir sumaisiau su mazaisiais baisunais. Ka tik paragavau skonis nerealus, o ir astrumas ne toks baisus, kaip valgant vienus mazuosius pipiriukus.
From:(Anonymous)
Date:August 13th, 2010 11:54 am (UTC)
(Permanent Link)
Pasidariau tų pipiriukių, radau pirkti turguje tik čili - valgyt neįmanoma - dega visa burna, ką daryt? Sumaišyt su saldžiosiomis paprikomis?
From:(Anonymous)
Date:August 17th, 2010 06:34 am (UTC)

GiedriusR

(Permanent Link)
Mano komentaras parasytas auksciau. Mazosios paprikos taip ir liko super astrios, nes as joms tik ipjoviau sona. O saldziosios yra tik siek tiek astrios (cia man kadangi prie astraus maisto as iprates), o tiems kas neprate tai ir saldziosios paprikos bei svogunai yra pakankamai astrus.
Cia kaip atrodo mazosios paprikos
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs068.snc4/34772_145241535487299_100000043617772_458827_1375524_n.jpg
O cia jau sumarinuotas produktas (tik po ne pilnos savaites abieju puslitriuku neliko :( , teks pakartoti marinavimo procesa)
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs289.snc4/40791_150714554939997_100000043617772_492987_5647662_n.jpg
From:(Anonymous)
Date:August 29th, 2010 05:53 pm (UTC)
(Permanent Link)
kad ir taip Lietuvoj labai aštrių nėra...
From:(Anonymous)
Date:September 27th, 2010 01:28 pm (UTC)
(Permanent Link)
As siais metais seklas pirkau internetu per ebay. Tik is jelapeno seklu uzaugo puse cili puse jelapeno. Puse zaliu puse raudonu , arba netycia sumaisiau su kitom seklom besodindamas :D , vakavau pagal kita recepta rasta internete. Pameginsiu ir sita :)
From:(Anonymous)
Date:September 30th, 2010 01:22 pm (UTC)

nameis

(Permanent Link)
Na va pagaliau radau pipiru maximoje, ten yra toks rinkinys pipiru tarp kuriu yra jalapeno, habanero ir keli kiti.Pipiru seklos jau isimtos laukia pavasario, o patys pipiriukai jau beveik suvalgyti, nu habanero tai zverys:)Draugas gyresi kad megsta lb astriai valgyti tai kai paragavo habanero gera gabala sedejo be zodziu ir su istryskusiom asarom akyse:D P.S. TIK DARINEDAMI NAUDOKIT PIRSTINES NES RANKOS UZSIDEGE TAIP KAD OJ OJ OJ DEGE NUO PIETU IKI VELAUS VAKARO GALVOJAU KAD NIEKADA NEBEPRAEIS..:)
From:ext_281281
Date:October 11th, 2010 11:26 am (UTC)

Pipiriukai

(Permanent Link)
Pipiriukai nuostabaus skonio!!! Rekomenduoja visa musu didele seimyna, aciu, Giedriau! :)
From:(Anonymous)
Date:March 27th, 2011 09:39 am (UTC)

:)

(Permanent Link)
Sveiki, superinis receptukas, pernai dariau savo augintus pipiriukus pagal si recepta, eksperimentavau visaip, tai svoguniuko nededavau, tai prieskonines zoles kaitaliojau, bet vistiek skonis jeginis :D kadangi turejau acto 9 proc. tai pildavau pusantros stiklines vandens ir puse stiklines acto. Dar galiu pridurti, kad issilaike slojikiukai visa ziema ne saldytuve (spintelej laikiau), nenusove ir traskus isliko ciliukai. Didelis dekui uz gera recepta.
A, dar bandziau ciliukus malti per mesmale ir su druska sumaisius laikyti per ziema, neblogai laikosi, tik vienas stiklainiukas nesulauke pavasario- nusprogo (nors astrus ir su druska neturejo nusprogt, tai nesupratau)
[User Picture Icon]
From:Ramune Spindulelis
Date:September 12th, 2011 02:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
isbandytas sis receptas..super skonis,,pabandyit ir jus nenusivilsit,,as jau antrus metus pagal si receptuka marinuoju astrius pipiriukus...