You are viewing giedrius_v

Oct. 20th, 2005 @ 09:12 am Baklažanai
Tags:
Tiems, kurie nusprendė nebevalgyti mėsos, ar tiesiog norėtų pailsėti nuo tešloje keptų kalmarų ir pabandyti ką nors mažiau kaloringo, siūlau šį nesudėtingą vegetarišką receptą - kepti baklažanai.

Visų pirma reikės, žinoma, baklažanų. Patariu rinktis juos kuo mažesnius, nes tokie būna skanesni. Prieš ruošiant iš baklažanų patiekalą, labai rekomenduoju juos įsūryti. Kam? Nes šiaip jų minkštimas yra natūraliai kartus, ir druska kažkokiu būdu ištraukia tą kartumą. Taigi, pjauname baklažanus išilgai ( nenulupkite lapelių, gražiau lėkštėje atrodys ), ir gausiai pribarstome druska. Paliekame 1-2 valandas pastovėti.



Tuomet druską nuplauname, imame tvirtą metalinį šaukštą ir išskobiame baklažanų minkštimą, stengdamiesi nepažeisti skūros, kuri turėtų likti apie 1-2cm storio.



Išskobtą minkštimą susmulkiname.

Keptuvėje pakepiname alyvų aliejuje svogūną su pora skiltelių česnakų ir apie penkiais bazilikų lapeliais ( viskas smulkiai kapota ). Kai jie suminkštėja, sudedame ten pat susmulkintą baklažanų minkštimą.



Kepame kokias 5 minutes, kol minkštimas, atleiskite už kalambūrą, suminkštėja. Tuomet ten pat įdedame smulkiai supjaustytus 3 pomidorus ( galima vietoj pjaustymo perleisti juos per blenderį ), įbarstome sutrupintą buljono kubelį, ir, jeigu norite, aštriųjų pipirų. Viską uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišant, kad nepradėtų svilti.

Kuomet praeina tas laikas, įberiame 3 kaupinus šaukštus duonos trupinių ir du šaukštus tarkuoto sūrio ( aš naudojau Pecorino, avies sūrį, bet tiktų bet koks brandesnis ). Taip pat dabar būtų laikas įbarstyti papildomų prieskonių, jeigu norite - raudonėlių, čiobrelių. Aš nieko nebėriau, nes sugalvojau truputį kitaip.

Viską gerai išmaišome ir krauname į baklažanų "lukštų" vidų. Dedame juos ant aliejumi išteptos skardos ir užbarstome dar trupinių ( 1 šaukštą keturioms pusikėms ).



Pašlakstome extra virgin alyvų aliejumi. Šalia baklažanų, tiesiai ant skardos padedame šakelę rozmarino, kad kepant jis garuotų ir baklažanai įsigertų jo kvapo. Uždengiame viską folija ir kišame į 190C orkaitę, valandai.



Likus kepti 15 minučių, nudengiame foliją, kad baklažanai paruduotų. Juos galima valgyti tiek karštus, tiek šaltus. Kaip garnyras tinka ryžiai, arba galima valgyti tiesiog taip, minimalistiškai padekoravus. Tinka sausas raudonas vynas, iš sodresnių - bordeaux, merlot, ar iš bėdos pinot noir ( šis kiek švelnoko skonio, bet kiti mėgsta būtent tokį ).







Skanaus!
About this Entry
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:October 20th, 2005 02:20 pm (UTC)
(Permanent Link)
Skanu - tikrai. Bet gražiųjų nuotraukų nesimato!
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 20th, 2005 02:22 pm (UTC)
(Permanent Link)
Nesimato? Labai keista. Ar visų nesimato, ar tik kai kurių? Pas mane rodo visas normaliai...
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:October 20th, 2005 02:28 pm (UTC)
(Permanent Link)
Visų... Po kokios valandos namie pažiūrėsiu. Bet darbe irgi visada matydavosi.
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 20th, 2005 02:34 pm (UTC)
(Permanent Link)
Hmm... O kaip kitiems, matosi paveikslėliai ar ne? Skambtelėjau namo, sakė, ten viskas OK, ir pas mane darbe irgi OK.

Ir dar, jeigu paclickintum ant šio linko, kas būna?

http://www.fotosrv.com/ims/u/123/642/7622.jpg
[User Picture Icon]
From:merihold
Date:October 20th, 2005 02:43 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jau pasimatė gėris nyryalusis :) Oj.
From:(Anonymous)
Date:October 3rd, 2008 08:28 am (UTC)
(Permanent Link)
nugi pabandysiu pasigamint ...
From:(Anonymous)
Date:February 10th, 2006 11:26 am (UTC)

Nesimao nuotraukų

(Permanent Link)
Nesimato nuotraukų :( Ir kažkodėl jų nesimato ne tik čia. Nesimato Čeburėkų, dekoruotai pjaustytų ridikėlių ir t.t.
From:(Anonymous)
Date:November 24th, 2006 10:38 pm (UTC)

Re: Nesimao nuotraukų

(Permanent Link)
Viskas matos.. Niam :)

Supervirejas cia rimtai :)
From:(Anonymous)
Date:October 23rd, 2007 11:53 am (UTC)

Re: Nesimao nuotraukų

(Permanent Link)
viskas matosi :)
From:gipsas
Date:October 30th, 2007 03:14 pm (UTC)
(Permanent Link)
hmmm..bet jei nenulupi tu baklazanu zieves, tai kaip juos valgyti? Gi ta skura nelabai skani, tai reikia tiesiog isskobit ir suvalgyti, tep iseina, ane?
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 30th, 2007 03:39 pm (UTC)
(Permanent Link)
Jeigu baklažanai jauni, tai puikiausiai ta skūra valgoma
From:(Anonymous)
Date:September 14th, 2008 03:43 pm (UTC)

Baklažanai

(Permanent Link)
Sveiki,
Labai puikus receptas. Ačiū. Gavosi super skaniai. Tik aš dar įdėjau raudonos paprikos, bei voveraičių.
Beje, prie šio patiekalo mums puikiai tiko baltas sausas vynas ROUREDA Blanc de Blancs 2006 ;)
Greta.
From:(Anonymous)
Date:October 20th, 2008 07:50 pm (UTC)
(Permanent Link)
atleiskit už nekuklų klausimą, bet kodėl taip ilgai kepti reikia? :)
[User Picture Icon]
From:giedrius_v
Date:October 21st, 2008 08:05 am (UTC)
(Permanent Link)
Nugi kulinarijoje nėra tokio žodžio "reikia" ar "būtina", galite ir anksčiau traukti. Tiesiog reikia stebėti, ir kai tik pasieks jūsų mėgiamą minkštumo lygį, tada ir traukti.
From:(Anonymous)
Date:November 15th, 2008 01:44 pm (UTC)

M..

(Permanent Link)
Labai skanu ir nuotraukos matosi kuo puikiausiai! Aciu uz recepta!
From:(Anonymous)
Date:January 17th, 2009 06:44 pm (UTC)
(Permanent Link)
Gavosi skaniai, tik kiek per sūroka. Tai klausimas ar ten druska perdaug įsigėre (laikiau apie valanda) ar..?
Ir kam reikalingas sultinio kubelis? Aš kažkaip galvoju kad galima laisvai apseiti be jo? ypatingai dėl ten visų esančių aromato stipriklių?
From:(Anonymous)
Date:July 30th, 2009 02:31 pm (UTC)

Severiute

(Permanent Link)
Receptas geras. Kepti tikrai verta tiek, kiek parasyta. Mano baklazanu sonai buvo kiek per sausi ir per kieti. Aiskiai reikejo ilgiau kepti. O siaip - tikrai skanu!
From:(Anonymous)
Date:June 24th, 2010 05:55 pm (UTC)
(Permanent Link)
Gaminau, labai skanu, Aciu. Tik as vistienos file pakepinau dar plius prie visko. Sultinio kubelio nedejau.