?

Log in

Jul. 8th, 2010 @ 10:27 am Tęsiant vėžių temą
Lietuviški šaltibarščiai (iš "Gaspadinystės knyga", XIXa pab. Kalba netaisyta. )

Dvejetą kvortų ruginės giros, tiek pat vandens šalto ir tiek ar daugiaus rūgščios grietinės pasūdyti; prie to pridėti gerai išvirtų batvinių lapelių ar rūgštynių arba batvinėlių smulkiai supjaustytų, saujelę krapų gerai sutrintų, du laiškelius cibulės taip-pat smulkiai sutrinti; pridėti tris smulkiai supjaustytus agurkus, aštuonis kiaušinius kietai išvirtus, kiekvieną ant keturių dalių perpjovus; dar gerai pridėti kapą vėžių kaklelių arba keptos veršienos stambiai supjaustytos; duodant stalan įdėti šmotelį ledo.

Vėžių sriuba su ryžiais ( Molochovec, XIXa vid)

30-40 vėžių, viena galva svogūno, žalių krapų, 1.5 šaukšto sviesto, šaukštas miltų, 1/4 stiklinės ryžių, žalumynų, 0.5-1 stiklinė grietinės.

Vėžius nuplauti, sudėti į puodą, užpilti vandeniu, įberti truputį druskos, smulkiai sukapotą svogūną, krapų, virti ant mažos ugnies, perkošti. Vėžius išvalyti - išlukštenti kaklelius, sudėti juos į puodą, užpilti sultiniu, kuriame virė vėžiai. Nugarėles su kojelėmis sugrūsti akmeninėje grūstuvėje, tada apkepinti pusantrame šaukšte sviesto, kol patamsės, įberti šaukštą miltų, dar pakepinti, atskiesti vėžių sultiniu, užvirinti ir perkošti per sietelį. Prieš pateikiant suberti vėžių kaklelius, atskirai išvirtus ryžius, užvirintą grietinę, viską gerai pakaitinti, įberti žalumynų ir pateikti.

Vėžių sriuba (iškarpa iš lenkiško laikraščio, XIXa)

Trims kvortoms sriubos sutrinti pusę kapos virtų vėžių, prieš tai išlukštenus, ir atmetus mažas kojeles ir minkštas dalis. Jie turi būti gerai sugrūsti, nes kuo smulkiau, tuo raudonesnė sriuba.
Prikaistuvyje įkaitinkite ketvirtį svaro sviesto, šaukštą miltų, smulkiai kapotų aromatinių daržovių ir įvairių žalumynų, tokių kaip petražolė, čiobreliai, peletrūnai, mairūnai, bazilikai. Sudėti sutrintus vėžius, ten pat suberkite trupinius nuo bandelių už 2 ar 3 grošus, ir viską virti pusę valandos. Perkošti per sietelį, gerai išspausti, ir, iki kol ateis laikas pateikti, palikite šiltai ant mažos ugnies. Tačiau gatava sriuba virti neturi, antraip visas raudonumas iškils į paviršių, ir sriuba nebebus tolygi. Pateikiant, sudėti kukuliukus, pagamintus iš išimtų vėžių uodegėlių.

Dar teko kažkur skaityti, kad prie tokios sriubos pateikia įdarytus vėžius: vėžių uodegų mėsa sutrinama grūstuvėje, kartu su grietinėlėje mirkyta bandele, kiaušinio tryniu ir prieskoniais, pertrinama per rėtį, šia mase įdaromi vėžių kiaukutai ("kupros"), išverdami ant garų ir pateikiami atskirai lėkštelėje. Bet dabar neberandu kažkodėl, kur aš tai skaičiau.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:vklase
Date:July 8th, 2010 03:38 pm (UTC)
(Permanent Link)
dar savaitė - vėžiauti galima nuo liepos 15
From:(Anonymous)
Date:July 9th, 2010 12:31 pm (UTC)
(Permanent Link)
Klystate kaip ir praeitam poste rasiau nuo liepos 15 galima tik placiaznyplius, o kitus galima visus metus ir neribotai :).
From:(Anonymous)
Date:July 12th, 2010 03:03 pm (UTC)
(Permanent Link)
pats ponas klystate, nuo spalio 15 iki liepos 15 dradzhiama gaudyti tiek siuarazhnyplius, tiek plachiazhnyplius. visus metus galima gaudyti tik rainuotuosius (atveshtiniai ish shiaures amerikos) ir zhymetuosius (invaziniai, t.y. plinta patys).
From:(Anonymous)
Date:July 8th, 2010 06:14 pm (UTC)

priekaba dėl "kalba netaisyta"

(Permanent Link)
O kam gi taisyti tą kalbą, juk XIX taip ir kalbėjo žmonės tikriausiai. Negi jie visi klydo, kad taisyti reiktų?

--Vilius
From:(Anonymous)
Date:July 15th, 2010 11:06 am (UTC)

.

(Permanent Link)
Bent paskutinėje pastraipoje norisi kalbą pataisyti. Patiekalai yra patiekiami. Pateikiamos gali būti deklaracijos, pvz. Toks mano trigrašis.
Anonimė Jolanta
From:(Anonymous)
Date:July 16th, 2010 12:10 pm (UTC)
(Permanent Link)
oj paskaiciau apie tus lietuviskus saltibarscius :) ir prisiminiau kad turiu knyga 1907 metu kulinare, tai begau issitraukt daar karta, o ten receptuku!!!! o vaje, puses matavimo vienetu nelb suprantu, bet smagu ir idomu :) Aciu Giedriau uz priminima, kad lentynoj geru dalyku turiu :)